25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

SVĚT: Hodina Země - oslava tmářství?

24. března se jako každý rok konala akce “Hodina Země”. Tehdy jsou lidé vyzývání, aby symbolicky na jednu hodinu vypnuli všechna světla a elektřinu. Tímto aktem odříkání symbolicky uleví pocitu viny za to, že žijí v blahobytu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Svoboda 29.3.2018 11:15

Re: Ano!

Sviťe na oblohu, ať se nepřetrhne proud konzumu :o)

O. Uživatel 29.3.2018 13:35

Uživatel požádal o vymazání
M. Prokop 29.3.2018 13:39

Re: Ano!

Kdo nekonzumuje, chcípne hlady nebo ještě dříve žízní.

J. Sinnreich 29.3.2018 15:37

Re: Ano!

"Komunizmus to je sovetska vlada a elektrifikace".

V. I. Lenin

V. Student 29.3.2018 10:14

Ale přece jen jedna malá výhrada!

Nechci šťourat, článek je výborný. Jen bych varoval před tou plíživou rádoby psychologií - nějaké jednání vykládat jako důsledek negativních vlastností jednajícího. Nemyslím si, že každý, kdo vypnul (ač sám jsem nevypnul) činí tak proto, aby ulevil svým pocitům viny.

Jsou lidé, kteří nechodí na hrob manželky proto, aby je tam sousedé viděli. Nezdržují se alkoholu, aby dávali demonstrativně najevo, že už nechlastají, nevedou se s manželkou za ruku proto, aby sousedi viděli, že se nehádají. ne každý se chová slušně, protože je to pro něho výhodné, ne každý dodržuje zákony ze strachu. Ne každý jezdí v bavoráku proto, aby štval sousedy. Ne každý, kdo přinesl oblek do charity, vykupuje se z viny svého bohatství.

Některé činy netřeba psychologizovat, ačkoli chápu, že v dnešní době je to taková mantra, každý kdo nechce vypadat jako naivní blbec hned vidí "něco za tím". Což ovšem může být obyčejná paranoia, pak je psychologicko-psychiatrické vidění takového člověka zcela na místě:-)))

P. Rada 29.3.2018 10:45

Malá výhrada!?

Já mám naopak pane V.S. zásadní výhrady. Autor totiž hájí svou spotřebu energie jako spásnou a afektivně se přitom staví vůči snaze na neúnosnost situace poukázat. Toto ale s přírodovědného pohledu neobstojí. Příliš málo i příliš mnoho energie totiž životu evidentně škodí s celé řady důvodů.

Už dnes se např. naplnuje metabolická teorie biologie kter popisuje pokles natality těch skupin obyvatelstva které mají nejvyšší energetickou spotřebu.....https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2004/cislo-9/metabolicka-teorie-biologie-aneb-nova-teorie-vseho-ziveho.html

Celý rozvinutý svět i s tohoto důvodu vymírá a hrozí mu dokonce převálcování tím doposud méně energeticky náročným. I když důvodů je více tak i tímto dokládám, že autor i Kremlík jaksi nevědí "co se nimi děje".

Dalším zásadní výhradou je ztráta stability systému v důsledku růstu měrné spotřeby v uzavřeném systému kde externality nelze dostatečně efektivně recyklovat. Ukazuje se totiž, že přírodní výběr vedoucí k vývoji druhů je patrně jen užším pojetím schopnosti navozování systémové stability na podkladě lokálního poklesu entropie. Konzumní člověk se ale chová právě kontraproduktivně k tomuto principu a pokud mu někdo naznačí chybování - dočká se pravidelně posměchu či přehlíživého opovržení. Po této stránce příznačně nepadlo od autorů ani slůvko v tom smyslu, že na nadbytečné spotřebě energií i surovin je třeba se vyhnout, chceli druh dlouhodobě přežít.

Souhlasím jen s tím, že lze rozumě polemizovat o vhodností té které metody jak toto biofyzikální opodstatnění které může být krajně nepříjemné emotivně založenému dravému expanzivnému druhu, co nejdůrazněji připomenout a zároven to přežít.

V. Student 29.3.2018 13:10

Re: Malá výhrada!?

Uff... až s takovýmhle kalibrem na mě, jo? Snad nebude tak zle... Já souhlasím s tím, že máme problémy, a velké. Už proto, že pro stáda odborníků na tu kterou oblast už se člověk ani neuprdne, leda na Psu, jinde na názor laiků zvědav nikdo není. Ale vyřešit pokles obyvatelstva, vámi uvedený pokles natality (konečně nějaká jiná než psychologická teorie!), pokles libida a ztrátu zájmu o mláďata u lidských samic, to jim moc nejde. Takhle pojmenovat to odbornými názvy, ukázat prstem na viníka, to jde všem dobře, copak o to. Ale nadbytek elektřiny, ať už jakýkoli, považuji za těch jevů důsledek, nikoli příčinu. Ale jinak děkuji za vaší reakci. Vidno, že jste od boku nestřílel.

Z. Lapil 29.3.2018 13:27

Re: Malá výhrada!?

Obávám se, že půlka problému je v tom, že "stáda odborníků" jsou ve skutečnosti stáda laiků, kteří sice vědí, ale nechápou podstatu nebo aspoň souvislosti.

A nechápou to proto, že si většinu toho, co vědí, přečetli na internetu, kde, jak známo, si lze přečíst cokoliv. Viz pan Rada (zdravím Vás, jestli to čtete) - člověk evidentně sečtělý a přemýšlivý, ale nemůžu si pomoct - pořád mám dojem, že jeho texty jsou tak trochu nohama vzhůru. A já, člověk v oboru nesečtělý, mu nedokážu seriózně oponovat, protože jít intuicí proti znalostem znamená být umlácen argumenty, které mám za nesprávné, ale nedokážu ani jemu říct, proč, ani sobě vysvětlit, že ten trumbera jsem tady já.

M. Prokop 29.3.2018 13:43

Re: Malá výhrada!?

A ještě horší verze než laiků je vyžírků. Strašících za cílem svého plného korýtka.

M. Prokop 29.3.2018 13:41

Re: Malá výhrada!?

Pan rada to mohl napsat stručněji, nesvítí se a je zima, tak se pod dekou prcá a jsou děti.

On však dává přednost různým ulhaným propagandám.

P. Rada 29.3.2018 13:51

Re: Malá výhrada!?

Pokud by jste si pane prokope přečetl odkaz který výše uvádím - nemusel by jste plýtvat pomluvami.

Pro ty kteří neradi odkazy odklikávají ještě ve stručnosti dodávám, že pokles natality s exponentem na -1/3 platí jako empiricky zjištěný pro všechny savce.

Jinou běžnou skutečností pro člověka přeci je, že zná svou růstovou křivku která s jehi věkem spomaluje - ale na druhou stranu si někteří doposud naivně myslí, že s růstem příjmu potravy a energií dál porostou???

M. Prokop 29.3.2018 14:21

Re: Malá výhrada!?

:-P

Neplýtvám, ani pomluvami.

Z. Lapil 29.3.2018 13:14

Re: Malá výhrada!?

Vzhledem k tomu, že se lidé na energeticky chudé části planety množí, až se tomu říká populační exploze a ta - co si budeme namlouvat - před pár lety dosáhla stavu "hrnečku, vař", bych se myšlenky spásnosti dostatku energie tak rychle nezříkal. Třeba je to (bez ironie) cesta, jak to množení zarazit.

P. Rada 29.3.2018 14:20

Re: Malá výhrada!?

Další podstatné riziko při překračování četnosti populací vzhledem k ploše tkví v prudkém růstu rizik infekčnosti. Pokud lidé celá desetitisíciletí za potravou jen kočovali v dalece oddělených hloučcích (a sté doby máme základ imunitního systému) sotva nastal problém se zamořenou studnou ... který vedl k rozvoji choler a morových ran středověku.

Dnes jsme na tom sice se znalostmi i technikou daleko lépe ale také daleko závislejší na celosvětové logistice, daleko více změkčilí až alergičtí... a tak pokud by se objevil např virus chřipky... schopný přežít delší dobu v ovzduší pak by jej vzduchotecnika v nahuštěných městech snadno pomohla množit katastrofálním způsobem a letecky během hodin po celé planetě... Kritická je přitom délka inkubační doby.

Jak už jsem tedy psal výše - pro zachování druhu na omezeném prostoru se jeví obecně podstané spíše okolnosti vedoucí ke stabilnímu vývojovému řešení jak hodnocení podle momentálních extenzifikačních parametrů. Právě v tomto tomuto kriteriu/pohledu ale dnešní dynamicky se měnící civilizace nemá mnoho šancí.

Na té Vaší obavě s těch chudých totiž něco je a to např v tom smyslu, že nás může potkat osud jihoamerických indiánů třeba prostě proto, že část infekcmi sice zamořených migrantů je ale zároven odolná proti malárii která se sem může dostat - kdežto pro rodilé evropany by tato jinde tíživá ale nikoli likvidační infekce mohla být daleko častěji konečnou. Stačí jedna velmi teplá zima a po ní deštivé parné léto ve kterém se namnoží příslušně infikovaní komáři... (pravděpodobný důsledek GW ktrému se Kremlík rád vysmívá) a než se byrokratické zdravotnictví vzpamatuje může dojít ke ztrátám horším jak válečným.

Z. Lapil 29.3.2018 15:04

Re: Malá výhrada!?

Asi bez námitek, i když ohledně přežití celosvětové infekce bych vsadil spíš na bohaté: umějí si přečíst noviny a jsou schopni si uvařit i citrón a pomoct si vitamínem C ze supermarketu.

Možná je ten podstatný rozdíl mezi námi dvěma v tom, že chcete eliminaci rizik řídit (ne nutně vy osobně), zatímco já jsem spíš nakloněn nechat věcem volný průběh (čti: nemotat se do věcí, kterým rozumím - já jako lidstvo - jen velmi částečně) a doufat, že nenastoupí diktátor možná geniální a osvícený, ale nutně omezený, ale že někde někdo přežije a vědění a moudrost ponese dál. A i kdyby nepřežil - což Země nebyla krásná i bez lidí? Viz Neffova (ano, opravdu Astonova) povídka Jak přišla Lali o zapalovač.

Nakonec - kdo ví, co znamená "někde někdo". Letů do vesmíru, zatím toho veleblízkého, se začíná zúčastňovat soukromý kapitál, a ten se nehrne nikam, kde netuší peníze. A kde jsou peníze, tam časem budou taky lidi. Viz Bradburyho Marťanská kronika.

V. Student 29.3.2018 10:04

No ne!

Kdo by se nadál! Konečně někdo, kdo se neláme v pase před "návratem k přírodě", "ekologií", demonstrativně svatouškovským vypínáním, nepoužíváním, odříkáním si... všeho možného. A jak pěkně to napsal! Hezký!

J. Kavalír 29.3.2018 9:53

Kde jsou ty časy

kdy byly na Psu Kremlíkovy články (překlady) převzaté z Osel.cz. Sice to byly ptákoviny a věštby, které se nepotvrdily (konec oteplování po r. 1998, přírůstek plovoucího ledu u Antarktidy kompenzující úbytek v Arktidě...), ale alespoň bylo o čem diskutovat. To, co produkuje nyní, nemá s vědou již nic společného a kromě jeho blogu je to vhodné leda pro AHA.

J. Svoboda 29.3.2018 10:32

Re: Kde jsou ty časy

To s člověkem udělá politika a zvlášť, když je v ní neúspěšný. Viz. třeba i Štěpánek.

M. Prokop 29.3.2018 9:39

Pro legraci,

protože nemám rád podobné nátlakové akce a ulhané melouny, jsem svědomitě rozsvítil ve všech místnostech.

A taky kouknul z okna. Lidé na to, naštěstí, serou. Jedinou změnu jsem zaznamenal u sebe, jinak nezhasínalo (ani nerozsvěcovalo nic v dohledu).

K. Janyška 29.3.2018 8:50

Jo, lidem jebe.

Nevzdělancům praštěným... Dzp.

J. Svoboda 29.3.2018 8:54

Re: Jo, lidem jebe.

Bacha, Kremlík školy má ... :o)

R. Langer 29.3.2018 9:11

Re: Jo, lidem jebe.

Jo, zato ty zřejmě ne. :-D

J. Svoboda 29.3.2018 9:17

Re: Jo, lidem jebe.

Netykejte mě, je to nevychovanost a s nevychovancem se nebavím. Děkuji.

R. Langer 29.3.2018 9:27

Re: Jo, lidem jebe.

Mně to skoro připadá jako byste panu Kremlíkovy tykal, že von tenhlecten Kremlík prej nějaký školy má, tak jsem to také zkusil s vámi, co vy na to. A ejhle! Ono se vám nelíbí. No to mě těší, jsem rád že jsem vám mohl pomoci malou lekcí slušného chování. Nemáte zač. :-)

J. Svoboda 29.3.2018 9:31

Re: Jo, lidem jebe.

"Bacha, Kremlík školy má" - kde v tom je tykání?

Nikde.

R. Langer 29.3.2018 9:36

Re: Jo, lidem jebe.

Áno. Naozaj to len tak zvonku vyzerá. :-D

J. Horáček 29.3.2018 11:11

Re: Jo, lidem jebe.

Explicitní tykání v tom není, nezdvořilost (důsledek nevychovanosti?) nepochybně ano. Když už, tak pan Kremlík (nebo k příjmení křestní jméno či alespoň iniciálu).

Před nějakou dobou jsem z dopuštění osudu shlédl reportáž tehdejšího zpravodaje ČT v USA Martina Řezníčka o dceři Milady Horákové. Celá reportáž se nesla v duchu "... Kánská tohle, Kánská tamto, Kánská řekla ...".

I takové hloupé a drzé fracky si, bohužel, platíme.

J. Svoboda 29.3.2018 11:17

Re: Jo, lidem jebe.

Jistě, mohl jsem napsat Pan Kremlík, ale to tykání od předřečníka si vyprošuji a nařčení z tykání taky.

I. Širůček 29.3.2018 13:47

Re: Jo, lidem jebe.

... a ještě lépe "soudruh Kremlík"...

V. Student 29.3.2018 13:15

Re: Jo, lidem jebe.

On vás netyká.