24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

SVĚT: G-2

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 19.11.2010 0:40

Ty dva jsou víc než dvacet bez dvou.

USA a Čína se od ostatních států liší tím, že mají idee, kterým jejich občané věří tak, že jsou ochotni se pro ně obětovat a jsou dost velké a progresivní na to, aby mohli doufat, že právě jejich stát zvítězí. V USA ale bohužel roste počet občanů (nových imigrantů,intelektuálů...) kteří svůj stát mírně řečeno nemilují, takže i já se o výsledek obávám. Možná ale, že hnutí "čajových dýchánků", spontánní organizování domobrany u mexických hranic..., jsou předzvěstí toho, že USA se ke svým ideám vrátí.

Z. Rychlý 19.11.2010 12:56

Re: Ty dva jsou víc než dvacet bez dvou.

Nejste s tímto názorem sám.

J. Kanioková 18.11.2010 21:50

Jen překopíruji od Macka, s čímž naprosto souhlasím

Dvacátým prvním rokem na cestě od centrálně plánovaného hospodářství k hospodářství centrálně regulovanému...

P. Fiala 18.11.2010 11:24

G2?

GDP USA a EU je na stejné úrovni, poslední tři roky.

Čína má zhruba 70% EU. ale roste o hodně procent ročně.

Rusko je na asi 20% EU, a neroste rychle.

Měli bychom vnímat, že i Čína již vnímá soustátí 27 států v Evropě jako EU. Naše hodnocení již, možná bohudík/bohužel nejsou objektivní.

V potenciálu zbraňovém je to ovšem. Zde vede USA s Ruskem.

M. Prokop 18.11.2010 11:40

Re: G2?

Tak třeba se časem (odhadem tak 50 let) to soustátí zmůže i na vlastní zahraniční politiku. K tomu ovšem bude třeba více, než letadlo Rudé baronky a obrněné limusiny pro ůdiplomaty". Třeba naučit Frantíky podřídit se většině.  A jako "presidenta" zvolit osobnost a ne pána z telefonní centrály. :-P

S. Ševeček 18.11.2010 21:07

Re: G2?

Z telefonní centrály? - Já myslel, že je vod rumpálu ...

P. Brodský 18.11.2010 12:32

Re: G2?

Pan Robejšek nenávidí EU do té míry, že ji ani nechce s ničím srovnávat. To souvisí s tím, že si vůbec neklade otázku, prostřednictvím jakých mocenských a ekonomických struktur by se mohl on, jeho čtenáři nebo alespoň jejích zvolení zástupci, podílet na rozhodování o osudech současného globalisovaného světa. Zřejmě je plně srozuměn s tím, že nijak. Pak ovšem žádné EU opravdu nepotřebuje.

M. Prokop 18.11.2010 12:39

"Pak ovšem žádné EU opravdu nepotřebuje"

Pak ovšem nepotřebuje takovouhle EU. Neboť ta se nezmůže na nic jiného, než podporu Plastelinců a kurwení vlastního hospodářství i politiky členských států, aniž by byla schopna ji nahradit nějakou jinou politikou.

Zkrátka, "z howna bič neupleteš, upleteš-li, nezapráskáš".

L. Kubeš 18.11.2010 16:57

Re: "Pak ovšem žádné EU opravdu nepotřebuje"

Naprostý souhlas !!

Z. Rychlý 18.11.2010 19:35

Re: "Pak ovšem žádné EU opravdu nepotřebuje"

A pokud jsi machr a zapráskáš - nediv se, že jsi kropenatý od howen  !

Z. Rychlý 18.11.2010 19:53

Re: G2?

Pane Brodský, kromě informace o tom, že pan Robejšek nenávidí EU (což  já tedy nevidím) jse žádnou další myšlenku nenašel. Můžete to nějak upřesnit ?

Jinak mě přijde hodnocení situace panem Robejškem zajímavé a docela logické. A  to jsem zatím příznivcem EU, ovšem Euro v žádném případě.

P. Brodský 18.11.2010 23:51

Re: G2?

Díky za vyvolání, pane Rychlý.

Příslušníků národnosti Chan žije v Čině možná (jak se bezpochyby dovíme z nového sčítání)asi půl druhé miliardy.Etnických Čechů plus  Moravanů, Slezanů, Romů a českých občanů slovenské národnosti je celkem asi deset milionů, tedy stopadesátkrát méně. Česká republika navíc nemá prostředky ani vůli vybudovat účinnou termojadernou odstrašující sílu. Poměr sil mezi komunistickou Činou a ČR tedy není 150 k jedné ale konečné číslo lomené nulou, což je limitní nekonečno.Jinak řečeno, vůči supervelmoci nemá stát velikosti ČR šanci. Pokud tedy chcete být občanem národního státu , nemůžete se podílet na jednání o budoucnosti globální civilisace podle modelu G2. Ovlivňovat naši planetární budoucnost můžete pouze jako občan supervelmoci a jako Čech můžete být občanem pouze multinárodní supervelmoci. Ta samozřejmě nemusí vzniknout ze současného EU, může vzniknout nějak jinak, ale pan Robejšek tento problém vůbec neřeší.

Pokud Vás nezajímá otázka, jak byste se nejen Vy, ale celý Váš národ mohl stát součástí státu schopného ovlivňovat budoucnost civilisace, pokud Vás na EU zajímá pouze její schopnost zajistit nám žrádlo, pak samozžejmě pro Vás politická integrace není imperativem. A to je evidentně případ pana Robejška.

Z. Rychlý 19.11.2010 12:52

Re: G2?

Z Vámi  uvedeného jsem pochopil Váš souhlas s panem Robejškem v hodnocení Číny coby druhé největší mocnosti, a dále, že se osobně velmi těšíte na ovlivňování velmocenské politiky Vaší osobou skrzevá EU. Držím Vám palce.

PS. Ve výrobě žrádla jsme byli soběstační už za komančů, teď v EU musíme dokonce některé komodity tlumit. Dobrou chuť.