25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

SVĚT: Dolar klidu nepřidá

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Sherlock Holmes 18.7.2009 8:07

Z pohadky do pohadky

Kdo vi co Cina a USA  ma pod stolem za kseft. To vce bylo divne od pocatku, fakt je ze dobre vrazili prumernemu Americanovi kudlu do zad. Nemyslim ze je ucelem vlady poskozovat obcany zeme , ktereym slibuji a jsou za to placeni , ze se o ne budou starat. pokud se  na to   podivam perspektivne , pred 20 ti lety , pocal ten obchod mezi AMerikou a Cinou, Cina vyrabela  vyrobky , casto v cinskych vojenskych firmach vykoristujici  levnou pracovni silu a prodvala casto v WallMartu pod napisem "VYROBENO V AMERICE". Pro mne , to bylo casti boj proti  Americkym strednim vrstvam( Reganova slova), a ucelem bylo zlikvidovat stredni vrstvy a cela AMERIKA bude patrit jen jim(jejich sen), a tak diky proletarske komunisticke Cine  znicila  proletarskou delnickou vrstvu v AMerice , a poskodila stredni aamericke vrstvy. Ja si ale myslim, Americka stredni vrstva je docela nebezpecna  skupina , a pokud Obamova Amerika to nezvladne hladce , Amerika muze byt velice jiny svet v budoucnu. Proc taky komunisticka Cina pujcuje penize Americe , aby nejbohatsi vice okradli a znicili vice  stredni vrstvy a , pak az Amerika  zkolapsuje , oni  svymi juany z investic zkoupi ne celou Ameriku ale cely svet. Ja jsem marne hledal v Wall Streetu jak oni plati danne , a nemohl jsem pochopit proc jejich dividendy nejsou 300% vyssi kdyz jejich  zisky byli 1000% vyssi!!  Asi nejsem  ekonomicky dosti myslejici,

ortelius 16.7.2009 18:05

jiné proporce

Ono 1800 miliard vypadá děsivě. Nicméně pokud dobře počítám je to "jen" 6000 dolarů na osobu. U nás je na letošek plánovaný deficit 150 miliard, čili 15000 korun na osobu. Když si vezmu sílu ekonomik, paritu kupní síly etc., nejsme na tom o mnoho lépe.

Standa 16.7.2009 10:18

Čína

to musí ještě pár let vydržet, než se vše překlopí na Východ.

Kanuk 16.7.2009 6:19

Jsem blbej?

Může mi někdo, prosím, objasni větu " deficit amerického rozpočtu, který je na letošní rok odhadován na částku 1,841 bilionu dolarů a v následujícím roce dokonce na 1,258 bilionu dolarů. " Poznamenávám, že česky bych ještě tak trochu uměl.

Curious 16.7.2009 7:28

Re: Jsem blbej?

1.841 x 10^12. Cesky bilion = anglicky trilion. Cesky miliarda = anglicky billion.

Malá Násobilka 16.7.2009 8:05

Re: Jsem blbej?

Měl by být jiný slovosled - dokonce i v následujícím roce. Nicméně sumy rozpočtového deficitu přesahující tisíc miliard dolarů jsou skutečně děsivé pro celý svět.

Jiří Heincl 16.7.2009 13:19

Re: Jsem blbej?

Podle mého názoru Kanuk myslel, že správně česky by to mělo být takto: " deficit amerického rozpočtu, který je na letošní rok odhadován na částku 1,258 bilionu dolarů a v následujícím roce dokonce na 1,841 bilionu dolarů. " , nebo např. takto: " deficit amerického rozpočtu, který je na letošní rok odhadován na částku 1,841 bilionu dolarů a v následujícím roce dokonce na 1,842 bilionu dolarů. " V kritizované větě se fakticky jedná o stupňování mnoho (1,841) a dokonce více (1,258), avšak čísla jsou uvedená ve špatném pořadí.

Malá Násobilka 16.7.2009 13:37

Re: Jsem blbej?

Já tu původní myšlenku chápu jako 1841 miliard letos, což by se při tisíci miliardové injekci do krizového hospodářství v tomto finančním roce dalo jednorázově zohlednit, ale to druhé, i když nižší číslo, je asi ještě horší než to první, protože to nepředpokládá nějakou jednorázovou "ozdravnou finanční  injekci" do hospodářství, ale obyčejný vysoce deficitní rozpočet. Ten vypadá na pěkně dlouho.

karel 16.7.2009 0:58

Kdy budeme trestat státní zloděje? Až nám nikdo nepůjčí

Čína drží jenom v USD 1954 mld, kolik vlastní bondů??? Také desítky biliónů!!! Co se stane? Krach USD tak 3 za EURO, za 3-4roky! Jiná cesta není, tiskárna cenin nemá papír!

Curious 16.7.2009 7:34

Re: Kdy budeme trestat státní zloděje? Až nám nikdo nepůjčí

Pokud Cina zacne prodavat dluhopisy, zvysi se poptavka po dolarech (prodej dluhopisu = vymena dluhopisu za dolary). Zvyseni poptavky po cemkoliv zpusobuje rust hodnoty daneho produktu, v tomto pripade dolaru. Nebo se mylim?

Karel Zaoral 16.7.2009 23:29

Re: Kdy budeme trestat státní zloděje? Až nám nikdo nepůjčí

Vaše úvaha nepostrádá logiku, nicméně aplikovat vztah nabídky a poptávky v takto ultra prosté podobě tu bohužel není možné. Jakmile by se Čína začala masově zbavovat US bondů, dolar by okamžitě padl. Investoři po celém světě by okamžitě ztratili důvěru v americkou měnu a vyprodali by ji z portfolií do posledního centu. To si Čína dobře uvědouje, a proto to - zatím - neudělá. Takový krok by totiž ze dne na den zruinoval americkou a potažmo světovou ekonomiku, důsledky si můžete představit. Je to určitá analogie se studenou válkou, kdy se západ a východ držely vzájeně pod krkem svými jadernými kapacitami. Američané vědí, že by je Číňani mohli přes noc položit. Kalkulují ale s tím, že by tak Čína zničila i sebe, protože je potřebuje jako exportní destinaci a jako ekonomickou kotvu současného světa. Číňani to samozřejmě vědí taky. Takže pat. Jenže, z dlouhodobého hlediska Amíkům v tomto souboji chybí jejich vlastní "atomové tlačítko". Čína bohužel drží delší konec provazu. Uf.  

čistič 17.7.2009 16:45

Re: Kdy budeme trestat státní zloděje? Až nám nikdo nepůjčí

Tak, že je vlastně s Amíky konec. Ať žije Čína. Vše vyrobí, vše schlamstne, co Čína vymyslí to je nejlepší. Nejlevnější pracovní síla, žádné problémy s životním prostředím, žádné problémy s dodržováním bezpečnosti práce, žádné problémy s dodržováním nezávadnosti svých výrobků, žádné problémy s vývojem - ofotit, okopírovat,  patentová práva - no problémo. Elementární dodržování lidských práv - proč ? Nejdou prodat a při rozvoji Velké Číny překážejí. Problémy se zaměstnanci - žádné, státní úřady vše zařídí. Tak vypadá komunistický kapitalizmus 21 století aplikovaný dle podmínek 18 - 19 století. 

A v tom je ale velký problém Číny. nové věci, nové technologie, nové postupy výroby a služeb mohou vznikat pouze ve svobodném prostředí. A to na rozdíl od Číny v USA nebo v EU je. A proto nikdy Čína v moderních technologiích a výrobcích nemůže USA, Japonsko nebo EU předehnat. Je to zákonité a nic s tím současné vedení Číny nemůže udělat. Čína má velké problémy a ty se stále zhoršují. Z oblasti ekonomiky – např. několikaměsíční deflace, předluženost podniků závislých mnohdy na nekvalitní výrobě. Skladba a výpočet HDP, sice impozantního v porovnáním s ostatním světem, ale postaveného na hliněných nohách. Z oblasti životního prostředí, z oblasti lidských práv a zacházení s menšinami, Čína je vlastně okupantem v několika zemích - do kdy ? Ze sociální oblasti – kdy problematiku chudých a starých obyvatel nikdo neřeší. Ostatně v absolutních číslech Čína stárne rychleji než obyvatelstvo USA. A to nehledě na skladbu obyvatelstva, kdy po několik let propagované pravidlo jednoho dítěte přineslo svoje ovoce : je málo dívek. O oblasti školství a zdravotnictví si nelze dělat žádné iluze. A tak by se dalo pokračovat ještě dlouho. Čína bude jednou vysoce vyspělým státem, ale bude muset projít velikými změnami a ty budou dlouhodobé,  bolestivé a velmi drahé.  A zatím ani v náznaku ještě nezačaly.

Tak je Čína opravdu tak super nebo je to jen obratně zamaskovaný prů.er.

Anton 16.7.2009 8:24

Re: Kdy budeme trestat státní zloděje? Až nám nikdo nepůjčí

Netřeba papír, dnes se peníze vyrábějí elektronicky, během sekund v neomezeném množství.

Xury 16.7.2009 10:34

Re: Kdy budeme trestat státní zloděje? Až nám nikdo nepůjčí

Obávám se, že si pletete pojmy. Množství US dluhopisů, které Čína vlastní je popsáno v článcích. Jinak čínské banky patrně budou vlastnit aktiva a deriváty možná za několik bilionů USD, které jsou denominované v dolarech, ale nemají žádný vztah k americkému dluhu nebo množství peněz. Také bych doporučoval správně převádět z angličtiny biliony na miliardy.