19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

SVĚT: Čína a přechod na čistou energii v USA

Teng Siao-pching v roce 1992 řekl: „Blízký východ má ropu, Čína má vzácné kovy.“ [1] Dnes – téměř o tři desetiletí později – je svět na čínských vzácných kovech téměř zcela závislý.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Církva 12.7.2021 12:54

Ano i na MT se dá dívat takto. Jisté je, že Británie před ní byla ekonomicky naprosto neefektivní a něco se udělat muselo.

Udělal se klasický liberalismus. Ten je určitě lepší než socialistický liberalismus. Jestli je nejlepším řešením si nejsem jist. Mám pocit, že je hodně věcí které by se měly dělat bez dogmatických představ.

L. Novák 12.7.2021 13:52

Hlavní problém je, že hlubinná těžba uhlí nemůže konkurovat svými vysokými náklady např. povrchové těžbě černého uhlí v USA. Nakonec i ta zmíněná Británie krmí svou velkou "OZE" elektrárnu obrovským množstvím dřevní štěpky dovážené ze zámoří. Jaký tohle má smysl, opravdu nechápu. :-P

V. Novák 12.7.2021 14:39

Angličané měli vždy smysl pro nesmysl - ale tohle mi přijde jako takový nesmysl, že ani plná kniha limericků na takový nesmysl nevydá. Ani když se doplní básničkami z "Alenky".

P. Aron 12.7.2021 8:42

Když už jsme u té čisté energie. Tak tady další dobrá šílenost. Irský europoslanec a člen zemědelského výboru navrhuje podávat kravám živočišné uhlí aby tolik neprděli. A je to vážně míněný návrh o kterém se bude hlasovat. Zdroj : FB europoslance Mudr.Ivana Davida :

Irský europoslanec Colm Markey chce krávy krmit živočišným uhlím, aby neprděly

Dnes máme na programu Zemědělského výboru Evropského parlamentu zase jednu z přehlídek ztraceného času. Budeme hlasovat o Strategii EU ke snižování metanu. Mezi 188 pozměňovacími návrhy, které na 90 stranách předložili členové výboru, lze najít skutečné „perly“. Irský poslanec Colm Markey z strany Fine Gael, která je součástí Evropské lidové strany, navrhuje podávat hospodářským zvířatům doplňky stravy, které by snížily jejich produkci metanu. Při čtení jeho pozměňovacího návrhu jsem nevěděl, zda se mám smát nebo plakat. Živočišným uhlím proti globálnímu oteplování!

Je zvláštní, že takovou blbost navrhl zrovna člen Zemědělského výboru z Irska, které patří mezi přední chovatele a exportéry hovězího. Budu samozřejmě hlasovat proti této pitomosti. Je sice pravda, že krávy, kozy a ovce při trávení rostlin vytváří v trávícím traktu metan. Nejde však o žádnou katastrofu. Býložravci takto tráví miliony let a doposud to nevedlo k žádné planetární katastrofě. Celý ten humbuk s údajnou změnou klimatu má za cíl hlavně rozebrání miliard eur dotací na zcela nesmyslné projekty. A také jde o „vznešenými“ proklamacemi maskovanou snahou o zničení průmyslu a zemědělství v zemích EU. Cílem je utlumení domácí výroby potravin a umožnění zvýšení dovozů ze třetích zemí. Jako kdyby v jižní Americe krávy neprděly.

P. Aron 12.7.2021 8:43

Ještě zvláštnější je však fakt, že poslanec z frakce, která intenzivně prosazuje omezování živočišné výroby formálně zdůvodněné snahou o zlepšení životních podmínek zvířat, předložil pozměňovací návrh, který by způsobil rozsáhlé týrání zvířat. Změna trávících pochodů je závažný zásah do organismu. Má nebezpečné vedlejší účinky. Zhoršení produkce mléka a snížení přírůstků masa, které by měly vážné ekonomické dopady na chovatele, jsou „pouze“ jejich projevem. Jde o poškození přenosu živin z potravy do těla. Tedy o odpornou formu jejich týrání.

Nejhorší na tom je, že kolega Markey si při předkládání tohoto nesmyslu zřejmě nepřečetl pozměňovací návrhy, které předložili ostatní poslanci. Snadno by se mohl dozvědět, že metan biologického původu je plyn s krátkou životností. Nejpozději do 12 let se v atmosféře rozpadá. Metan vypuštěný do atmosféry při prdění hospodářských zvířat nemá na údajnou změnu klimatu absolutně žádný vliv. Vzniká z rostlin, které před tím pří svém růstu pohltily oxid uhličitý, který je klimatickými aktivisty pokládán za hlavního pachatele údajného globálního oteplování. Jeho uvolňování do atmosféry a následné pohlcování je přirozeným přírodním uzavřeným koloběhem.

Křečovitá snaha zavděčit se klimatickým aktivistům u některých poslanců připomíná staré "socíkové" pořekadlo: „Budeme bojovat za mír, dokud nezůstane kámen na kameni“. Hlasoval jsem proti vzniku „bruselského velkého bratra“, který by on-line sledoval co, kdo od koho a za kolik kupuje.

Europoslankyně Anja Hazekamp z holandské strany Za práva zvířat, která je součástí frakce Zelených, v nichž působí u čeští Piráti, navrhuje pomocí nástrojů svěřených Komisi „drasticky snížit spotřebu masa“. Podle ní by to mělo vést ke zlepšení stavu klimatu. A kvůli tomu navrhuje Komisi svěřit pravomoc sestavovat závazné stravovací směrnice pro občany EU.

P. Aron 12.7.2021 8:44

Zřejmě už dlouho nebyla v zemědělském provozu. Každý sedlák by jí totiž rychle vysvětlil, že drastické snížení spotřeby masa by vedlo k drastickému snížení počtu chovaných zvířat. Lidově řečeno k jejich hromadnému vybíjení. Poté by logicky došlo ke snížení produkce hnoje a močůvky, které jsou jako hnoji nezbytné i v rostlinné výrobě. Její recept je tedy návod ke způsobení hladomoru.

J. Vintr 12.7.2021 10:00

Tohle uhlíkové blbnutí zcela nepochybně Evropě a Americe nějakým způsobem vsugerovali Číňani. Mají s vyvoláním hladomorů pomocí hloupých nápadů politiků bohaté zkušenosti.....

L. Novák 12.7.2021 13:57

Já bych dal před spikleneckými výmysly přednost obyčejné lidské blbosti spojené se slepou vírou v "zelenou ideologii"...

J. Vintr 12.7.2021 8:37

Čína drží Evropu a Ameriku dávno v hrsti. Je jen na ní, kdy tu ruku sevře a udusí nás....

J. Vágner 12.7.2021 8:37

Aliance Five Eyes, je jedinou, která v případě opravdových problémů bude skutečně fungovat. Ty ostatní na Západě včetně NATO, jsou v lepším případě jen fakultativním spolkem, v rámci kterého se bude plnit jen, když se to bude hodit. V horším, jen nástroj jak uplatňovat vliv bez závazků.

D. Bowman 12.7.2021 15:17

Ona ta aliance ale nedělá dobrá strategická rozhodnutí z pohledu svých obyvatel. Chrání jisté partikulární zájmy, které mají více společného se zájmy Čínských elit, než vlastního přežití.

I taková CIA má větší zájem na diverzitě a rovnosti než Inteligenci. A nelze se tomu divit, když její personál je exkluzivně nabírán z univerzit, kde taková NeoMarxistická mantra je tesána do kamene.

P. Kubáč 12.7.2021 8:32

Pokud pokrokáři od 60. let bojují za návrat středověku do Evropy a USA - proč se divíme, když se jim to začíná dařit?

Naopak mrkněme na blízký východ, do Afriky, nebo do střední Asie, abychom viděli svoji budoucnost.

P. Aron 12.7.2021 8:27

Ono totiž u těch zelených to je tak, že část z nich nenávií západní civilizaci a toiží po jejím zničení a tohle všechno je jim jedno a druhá část jsou naprostí nevzdělanci, kteří nasedají na zelenou ideologii aniž by něčemu rozuměli.

A to vše korunováno hamižností nadnárodních monopolů, které ovšem nejsou schopny dlouhodobého plánování a strategie a tak přepustily technologie do Číny. Ta ale nejen technologie převzala ale nestala se levnou montovnou, tak jak oni očekávali ale začala technologie vylepšovat, inovovat a dokonce zvládla i základní výzkum a předehnat v něm Západ. A výsledek je kombinací všech těchto faktorů plus některých dalších.

F. Kusák 12.7.2021 8:19

Obrovské zásoby jiných vzácných surovin, plynu a ropy jsou také v Rusku a v bývalých sovětských republikách. Tak jsme je naší idiotskou politikou dali s Čínou dohromady. Mimořádně výživný na nerostné bohatství je také Afgánistán, kde to Západ projel na celé čáře a už se tam tlačí Čína. Prostě, jeden kiks za druhým. My si myslíme, že bohatství je něco, co se dědí a na co má Západ nárok. Jenže, jak je vidět, tak jsme dost mimo a stejně nám to nedochází.

J. Stehlik 12.7.2021 8:37

Nebojte u nás se bohatství dědí . Prací nezbohatnete ;-D . Čest výjimkám.

J. Nevrkla 12.7.2021 8:19

Pokrokarskym bojem za klima strkame hlavu do několika opratek najednou. V Americe se trefně říká, že se přemění na Chimeriku.

V. Církva 12.7.2021 7:56

Zajímavý článek. Toto je právě ta z věcí, které neřeší ani klasický liberalismus (ten socialistický pak ještě přidává další problémy a situaci zhoršuje).

Při volném mezinárodním obchodu se samozřejmě vyrábí tam, kde je to levnější, byť i proto, že vláda - Čína věci podporuje. Pak se při monopolizaci může dostat svět do kleští. Pokud Číňan před lety dokonce provalil tento problém, měl svět dávno reagovat.

Klasický liberalismus znamená volnost. Když ale konkurence nakoupí vzácné kovy z Číny, donutí Vás situace udělat to taky, jinak budete drazí a zkrachujete. Je samozřejmě možné, se naopak připravit a být geekem, který vyrábí vzácné kovy pod výrobní náklady a trpělivě čekat na čínskou obchodní válku. (Tady samozřejmě situaci zkomplikovali i zelení protože zpracování drahých kovů je fuj). Třeba by to Maskové nebo Bronsnové místo letu do kosmu mohli zasponzorovat. Ale pak Čína do obchodní války nepůjde a budete ztrátoví klidně trvale, nebo desítky let. To myslím žádný podnikatel neudělá.

Proto nejde u klíčových věcí dopustit aby vznikaly monopoly mimo ůzemí a sféru vlivu našich ekonomicko-politických oblastí a vojenských paktů. To platí pro suroviny, vyspělé technologie, vlastně v případě monopolizace pro cokoliv.

Celkem by mne zajímalo, jestli klasický liberalismus nějaké řešení má. Pokud ano, byl bych moc rád. Předpokládám ale, že volný obchod bez hranic, kter0 jsou pro liberalismus základem "svobodné" řešení nemá.

Liberálové samozřejmě vyargumentují proč by Čína zarazila vývoz když by tím ublížila sama sobě. Jistě, ale oni nejsou liberálové. Volný liberální obchod s komouši nefunguje. A nakonec rupnou v bedně může komukoliv, třeba v USA s BLM a to jsou taky komunisti

J. Stehlik 12.7.2021 8:40

A proč si myslíte že ve středověku španělsko , francie , anglie válčila na moři ? Bylo to o nadvládu ;-D (monopol)

V. Církva 12.7.2021 10:25

Jasně a to asi nebylo dle klasického liberalismu. A nebyl jeden útočník a ostatní co mu uhýbali, vyhověli a sypali si popel na hlavu - ale to už bychom byli u sociálního liberalismu - progresivismu. Ten už je naprosto zcestný.

Já teď řeším, jestli se stačí vrátit ke klasickému liberalismu. Ten myslím zdůrazňuje volný mezinárodní obchod. a svobodu.

Ten nepotřebuji poplivat, jenom si myslím že dogma liberalismu neřeší právě tyto strategické problémy. Pokud ano budu jenom rád.

D. Bowman 12.7.2021 14:28

Jako Klasický Liberál, souhlasím. Mantra je, že volný obchod je oboustranně výhodný. V takovém případě není záhodno obchodovat s nepřítelem - feudálem, komunistou nebo otrokářem.

A už vůbec to nedává smysl za situace, kdy se o volný obchod nejedná. Obchodní smlluvy mají tisíce stran různých omezení. A v případě dohod s Čínou, jsou dokonce zjevně nevýhodné pro US stranu. Pokud za US stranu nepovažujeme jen úzkou skupinu kolem WallStreet tj. finanční sektor.

A to se dostáváme k dalšímu problému, že volný trh nemůže existovat za situace, kdy hlavní zdroj informace tj. peníze, jsou generovány nevolnotržně - oligopolem a kartelem kolem Centrální Banky, což je bankovně státo-byrokratická entita.

A třešnička na závěr. Kroporace jakožto veřejná, nikoliv čistě privátní entita, doslova státem ztvořená a chráněná právní fikce, nemá v laissez faire světě klasického liberalismu, vůbec existovat.

S. Zemitý 12.7.2021 6:50

Zkrátka, západní civilizace se chová idiotsky na druhou a než se probere, bude pod drnem. Nedostatek energie (který si způsobuje), nedostatek surovin (o které nebojuje) a přebytek natažených rukou (kterési pěstuje).

V. Církva 12.7.2021 7:58

Přesně tak, liberalismus vygradovaný do šílenství progresivismu, což je liberalismus tam kde nefunguje a diktatura tam, kde se stát nemá plést, je zrůdnost.

J. Krásenský 12.7.2021 7:59

Přesné!

L. Beneš 12.7.2021 8:35

Velmi dobře shrnuto! R^

L. Novák 12.7.2021 17:11

:-) R^

A. Renjascu 12.7.2021 6:33

Přesto světové elity tlačí na to, aby se používala nedokonalá a nedovyvinutá technologie elektromobilů.

https://www.autoforum.cz/zajimavosti/elektricka-auta-maji-problem-ktery-jejich-hodnotu-ojetin-drive-nebo-pozdeji-posle-k-nule/?utm

A. Renjascu 12.7.2021 6:33

Přesto světové elity tlačí na to, aby se používala nedokonalá a nedovyvinutá technologie elektromobilů.

https://www.autoforum.cz/zajimavosti/elektricka-auta-maji-problem-ktery-jejich-hodnotu-ojetin-drive-nebo-pozdeji-posle-k-nule/?utm

L. Beneš 12.7.2021 8:36

Bože, odpusť jim, protože nevědí, co činí. Nebo to vědí, ale jsou -jak to slušně říct? - 6l6í.

R. Vacek 12.7.2021 6:04

Že by Gronsko zachránilo zásoby před Čínou, aby tam rozjely těžbu státy "pěti očí"?

J. Krásenský 12.7.2021 5:34

Zatím to vypadá, že dříve než ropa, uhlí a plyn, vytěží zásoby vzácných kovů tolik potřebných k přechodu na "čistou" energii.