19.3.2024 | Svátek má Josef


Diskuse k článku

SVĚT: Biden sklízí Trumpa, protože za rohem je Čína

Průlom po sedmnácti letech! Na dohled je ukončení nejdelšího obchodního sporu mezi USA a EU. Ten se sice týká státní podpory v od běžného spotřebitele odtažité oblasti výroby letadel, ale soužil milovníky vína i motorek.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Bok 22.6.2021 19:01

Vidím, že jsou zde samí experti na dnešní čínu, zabyvající se obchodem s nimi a znající každodení realie. Jak tak koukám, bylo by dobré se probudit, Taková byla Čína někdy před 20 lety, víte? Dnes nemusí dělat nějaké překážky našemu exportu, dnes jim prostě nestačříme konkurovat. Nebo, stačí je pár let urážet a oni sami přestanou kupovat naše zboží, neb jako nacionalisty je osočování uráží. Viz třeba naše piana či odchod Škody z čínského trhu, nebo odklon od nšěkterých modních gugantů, kteří provádějí protičínské akce .

Jo jo, zkusme přemýšlet. Konec konců, asi všichni máme na svých computerech značku vyrobeni v PCR.

D. Bowman 22.6.2021 12:41

Biden a EU resp. jejich sponzoři, mají hlavní úkol.

Zlikvidovat odpůrce tzv. Globalismu tj. střední, převážně bílou třídu, která tuhle udělá Brexit a tuhle zvolí Trumpa.

Čína razí velmi ostře politiku China First, takže jim taky začla trošku vadit. Stejně tak Rusko. Nějaké porušování lidských práv jim léta vůbec nevadilo.

Ale na nějakou akci bych to neviděl. WallStreet tam má spoustu investic a nedovolí je ohrozit (nehledě na to, že Čína vlastní dost lidí na západě od Feinstein, Swallwel, Hunter Biden atd.) . I kdyby měl zafinancovat opozici Trumpovi, který se chtěl od Číny odpojit.

Takže se to bude dál šolichat....ještě dlouho po tom, co Čína zaplaví USA fantanylem, obsadí Taiwan a skoupí polovinu nemovitostí a politiků a vědátorů na Západě.

V. Novák 22.6.2021 12:21

Půjdou-li celé USA cestou Kalifornie, která nařídila na prvním stupni státních škol omezit matematiku tak, aby i nejslabší žáci bez zájmu "uspěli" a teď to hodlá rozšířit i na druhá stupeň - pak jsou jakékoli politické pokusy potlačit Čínu (nebo Rusko) zbytečné.

USA se zničí samy a nebude jim pomoci.

T. Hraj 22.6.2021 10:42

Díky bohu, že Biden (nebo kdokoli je za ním) v tomto snad naváže na Trumpa. Je to posun od "China will eat your lunch? C`mon man!" a "Prospering China is good for everybody". Konzistence evidentně není ctnost, kterou by Biden byl poskvrněn. Myslím, že ani neví, že něco takového existuje.

M. Valenta 22.6.2021 9:03

Doufejme, že ještě není pozdě konečně odstranit onu nepochopitelnou schovívavost západního demokratického světa k až neuvěřitelně ne fair obchodním vztahům a podmínkám panujícím mezi Západem a Čínou, která pak místo alespoň zdrženlivosti rozváží vesele tu svoji odpornou ideologii všude po světě.

P. Milan 22.6.2021 9:32

Pak by ovšem Západ nemohl být shovívavý ani k rakovinovému bujení v jeho vlastním těle. Rasismus BLM, genderismus, multikulti, netečnost k migrantům, přehnané přerozdělování, faktická cenzura ....

To vše souvisí, so geht das.

M. Valenta 22.6.2021 9:45

Takže zároveň s čínským problémem potlačit i vlastní menšiny.

T. Hraj 22.6.2021 10:34

Tyto progresivistické ideologie žádné menšiny nehájí. Mělo by se říkat jasně a nahlas věci typu: kdo je proti BLM NENÍ rasista. Právě naopak, rasistická je BLM. A podobně je to se všemi gendrismy, enviromentalismy a podobně.

M. Valenta 22.6.2021 10:48

A ještě mi prozraďte jak to zařídit, aby tyto menšiny zmizely z povrchu země. Už jsem to tu zmínil, soused měl taky plno silných řečí než mu kluk přivedl domů kámoše.

T. Hraj 22.6.2021 11:58

Proč by měly mizet menšiny? Proti členům menšin nikdo nic nemá. Zmizet (ztratit vliv) by měli aktivisti, kteří se falešně vydávají za obhájce jejich zájmů.

J. Pokoutný 22.6.2021 17:12

Ty menšiny mají sami dost uvnitř vznikajících problémů. Dodnes jsem v běžném životě nepotkal žádnou 4% menšinu jakéhokoliv genderu, která by se v práci chovala jako na Prague Pride a v od svého vedoucího, opět jakéhokoli zjevného genderu, vyžadovala zvýhodnění. To si z toho jen cca 8% většiny udělalo pracovní náplň (a možná ani to, nevylučuji, že část z těch 8% jsou jen i..ti následující inspirativní vůdce).

R. Gramblička 22.6.2021 11:11

nikoliv potlačit, stačí přestat přetlačovat

R. Gramblička 22.6.2021 11:12

protlačovat

T. Hraj 22.6.2021 12:15

Ano, ta shovívavost vůči Číně je nepochopitelná. Stejně jako shovívavost k terorismu palestinských arabů, shovívavost k protibělošskému rasismu v západních zemích, shovívavost k ořezávání svobody slova, shovívavost k utrácení za tzv. záchranu planety, ačkoli všichni vědí, že záchranou není a být nemůže a že bude mít nedozírné ekonomické důsledky pro západní svět, atd.

Zkrátka je toho dost, co je nepochopitelné nebo chcete-li co se příčí selskému rozumu. A většina z toho se děje pod praporem progresivismu nebo deepstateestablishmentismu.

Na Bidenově prezidentování je myslím špatné úplně všechno (a mnoho z toho je přímo děsivé), ale pokud tento konkrétní krok proti Číně myslí vážně a dotáhne ho, tak je to třeba v zájmu férovosti ocenit. A včera už jsem i nějaký pozitivní republikánský komentář slyšel.

M. Valenta 22.6.2021 13:31

Trumpovo prezidentování, co se obsahu týče, bylo průměrné, mizerná byla prezentace. Na hodnocení Bidena je ještě moc brzo.

T. Hraj 22.6.2021 13:52

Obsah Trumpova prezidentování se nemusí každému líbit, ale průměrný rozhodně nebyl. Za prvních cca 1,5 roku splnil okolo 60% polovinu z cca 330 bodů formulovaných Heritage Foundation (tj. v podstatě republikánského programu), čímž předčil dokonce i republikánskou modlu Reagana (pod 50% za stejné období).

Formu měl jistě kontroverzní (sám jsem s ní měl často problém), ale jako součást Trump efektu přispívala k jeho podpoře a tím i k možnosti plnit obsah (nejen message ale i messenger je důležitý).

A Biden? Ten je v bílém domě již cca 1/2 roku a stihl toho už bohužel velmi mnoho. Podepsal desítky exekutivních příkazů, způsobil katastrofu na hranicích a pověřil Kamalu, která ji nijak neřeší (ani na hranicích nebyla!!!), utratil víc než 6 trilionů(!!!), atd.

J. Nevrkla 22.6.2021 8:41

Letadla jsou trochu mimo pozornost lidí. Horší to bude s auty, tam čínská konkurence začne západ brzy válcovat. Zákazy dovozu přijdou a Evropané budou po levných čínských autech mlsně koukat, jako jsme za socialismu koukali po těch západních. Časy se mění. Rychle.

P. Milan 22.6.2021 9:32

Levná auta končí. Elektromobilita, usilovně protlačovaná, nemůže být levná.

T. Hraj 22.6.2021 11:59

Neboli auto (symbol svobody jednotlivce nejen v USA) bude napříště luxus.

J. Nevrkla 22.6.2021 14:41

Lidi na to nebudou mít, to je dost naštve. A automobilky nebudou mít odbyt. Krize na obzoru.

F. Navrátil 22.6.2021 8:02

Sankce nebo uzavírání trhů není žádným řešením. Od ekonomické války je k té horké jen krok. Naopak cestou k prosperitě je otevírání trhů a tímto směrem by měla kráčet ekonomická diplomacie.

F. Kusák 22.6.2021 7:55

Aby byla opatření proti Číně účinná, musel by se v podstatě drasticky omezit dovoz z Číny a tím vyrovnat asymetrii obchodní bilance. Ovšem má to jeden doslova hák, zda-li je to vůbec reálné. Mnoho, a dnes už dost sofistikovaných výrobků, se bez subdodavek z Číny prostě neobejde. Také si nedovedu představit, jak bychom dramatický navýšili výrobu v EU s naší zelenou filosofií, s naší touhou konzumovat zboží v cenových relacích , na které jsme zvyklí. Nedostatek kvalifikovaných lidí nelze nahradit lidmi s humanitním vzděláním, velmi často pochybné úrovně. Atd. atd. V době tzv. pandemie jsme museli ubrat na konzumu a omezit styl života, na který jsme zvyklí a viděli jsme, jaké frustrace to způsobilo. A Čína by jistě nečekala s rukami v klíně.