19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

ŠUMAVA: Zhoubná novela zákona

Ministr životního prostředí Richard Brabec s platností od 1.3. 2020 vyhlásil nově platnou zonaci NP Šumava. To by samo o sobě nebylo nic závadného, kdyby rok před tím nevešla v platnost novela zákona o ochraně přírody.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Pavelka 9.3.2020 15:52

Od Sedumdesátých let se instalují ve všech lesích ČR ,lapače" na Kůrovce , je to marný, je to marný,je to marný..A ta nenažraná nejbohatší parta z Modravy at jde už do háje zelenýho a dá pokoj.

J. Jurax 9.3.2020 15:14

Zelení byli, jsou a budou zemští škůdci. A specielně lesní tuplem.

A MŽP se chová jako MZP - ministerstvo zničení přírody.

Š. Hašek 9.3.2020 15:30

Nedomnívám se, že moje špitnutí stran NP Šumava svědčí o zemském škůdcovství.

Lesní hospodářství ČR nikterak nerozkládám/nesabotuji.

Ta Šumava mě fascinuje. Bursík nikoliv.

V. Kolman 9.3.2020 12:14

Problém hubení škodlivého hmyzu vyřešil svého času "hajnej Lopucha" (imaginární postava v relacích čs. rozhlasu před mnoha desetiletími).

Ten nehubil hmyz chemií, ale "prováděl debroukizaci" tak, že ty brouky prostě zašlapoval. Jednoduché - prosté - levné :-) :-) :-)

Š. Hašek 9.3.2020 10:08

Prognóza vývoje šumavských lesů se mi jeví optimistická (Pithart nesouhlasí). Samozřejmě, že nemyslím jen příští pětiletku budovatelskou. Příroda je "pomalejší".

Nevolím Zelené, ale nemyslím si, že překližkový les smrkořadový musí být i na celé Šumavě.

J. Jurax 9.3.2020 15:17

Jistě. Příroda si nějak poradí. Neuplyne ani 200 let a Šumava bude možná zase zeleně zarostlá. Aspoň křovinami.

Š. Hašek 9.3.2020 15:23

Už je zeleně zarostlá. V září do žluta, že.

Za 200 let tam budou dvousetleté stromy. Nebudou v řadách.

V naší zeměpisné šířce je nejsilnější rostlinnou formací les. To jsem neřekl já (ani zelený Khmér), ale učebnice/encyklopedie. Souhlasí s tím i lesní inža, ten ale by chtěl ty řádky a vítěžnost. Procenta. Mojí sousedku štve zas to, že momentálně se nemůže na Šumavě (všude) producírovat v bílých športbotkách ......

J. Jurax 9.3.2020 15:33

Za 200 let tam budou dvousetleté stromy. Ehm ... nebo taky dvousetleté křoviny. Tedy bez zásahu lidské ruky.

Protože první narostou rychle rostoucí náletové křoviny, které pak budou dusit případné stromečky. Které ostatně tam nemají odkud nalétnout, jsou-li tam když něco tak jen smrky. Navíc půda zbavená krytí lesa bude ze svahů úspěšněji splavována, což obnově lesa stěží prospěje.

Š. Hašek 9.3.2020 15:49

Pane Juraxi,

přijeďte ke mně na chalupu!

Před cca čtyřiceti lety byla "opuštěna JZD" jedna louka pode mnou. Dnes tam jsou stromy s průměrem 30 cm. I něco jsem koupil, aby bylo dřevo a houština pod sadem.

Faktem je, že to vypadá jako čurbes a některé návštěvy se mě dokonce štítivě ptají, jsetli to není zakázaný - takhle zacházet s krajinou/přírodou!

Trávník v sadě mám na 8 cm. Dole ale brajgl, samočinný, tam to žije! Přijeďte, budem vařit venku gulášek na tom "dříví ze čtyřicetiletých křovin". Houby s octem!

V. Holý 9.3.2020 16:39

Proč teď nejsou 50leté souvislé lesy na bývalých šumavských pastvinách a kolem bývalých šumavských vesnic a usedlostí, když už tam 70 let nikdo nehospodaří, např. v bývalých vojenských újezdech a v bývalém hraničním pásmu, a to desítky let byly kolem zdravé a ošetřované lesy, které semeno přímo chrlily. Kdo ale nepochopí ani tak proti přírodním zákonitostem jednoduchou věc, jako je český pravopis a napíše "vítěžnost", nemůže chápat ani něco nepoměrně složitějšího a podléhá snadno propagandě, v tomto případě zelené. Na lesnických školách je ochrana lesa jedním ze stěžejních předmětů a po generace se dařilo les před škůdci ochránit. A ze souší semeno nepadá, dokonce ani to smrkové, takže opravdu jen hloučky křovin a tráva. To bude Šumavěnka.

Š. Hašek 9.3.2020 17:06

Ale hospodaří ..... i vojenské statky hospodařily. Sekaly. Pásly.

Je vidět, že Šumavu znáte z rychlíku .....

A asi nemáte pár hektarů luk, lesa, mokřin, sad, trávník, malinký záhon. V přírodě jste autem a chodíte se dívat na "divočinu" do zoo.

Tý brďo, stran těch vojenských statků budu za komouše .....

M. Ejem 9.3.2020 9:51

Ono toBrabcovo ministerstvo asi trochu příliš propadá názorům Zelených Khmérů (viz hraboši) a asi by mu prospěla vhodná obměna "kádrů".

P. Lenc 9.3.2020 9:55

Také mám dojem že hraboš je "ohrožený druh".Jenom lidi mohou zdechnout hladem.Zelený fašismus boduje.

Š. Hašek 9.3.2020 10:14

Nejsem zelený Khmér.

Hraboše na pšeničném poli bych ale nemixoval dohromady s kůrovcem v NP Šumava. Takže klidně Stutox. S mírou.

Jen poznamenám, že periodicky hraboši ovládli můj sad a okolí (na chalupě) ..... ale jen na chvíli ..... protože pak to ovládli zas lasičky, kuny, atd. ........... i nějak ty myši potom kosil i nějaký koronavirus .... prostě si to běží. příští rok nic! I bez vykulených očiček manekýn v televizi.

Z. Lapil 9.3.2020 12:27

Proti hrabošům a spol. je bezva hadník. Což není zvíře, ale věc: https://www.veronica.cz/abeceda-prirodni-zahrady?i=33.

Návodů existuje povícero, stačí se optat globálního strejdy a přizpůsobit vlastním podmínkám. Ze své zahrady jistě víte, že zvěř není tak cimprlich, jak se mnozí domnívají.

Š. Hašek 9.3.2020 15:27

Ze své zahrady vím, že příroda obecně není tak cimprlich .....

Já jsem s myšma "smířen", stačí jedna pastička (dobrý sýr) ..... a je to. V sadě mě moc nezajímají, kočky, atd. jsou zdatné .....

Děkuji za připomínku.

J. Kalina 9.3.2020 9:02

teda pane Hašek, to je zoufalý!

a) kde bude žít ten tetřev až tam nebude les. Ale on se tam za 30 let zase vrátí.Zato doupných ptáků (co si klovou do uschlých stromů bude o to více. b) to pšeničné pole versus louka. No Dobrý. Ale vy jste dobytek nebo člověk? Co tak obvykle žerete? c) když už na Šumavě smíšený les, tak zastavovat kůrovec klasickými cestami jako vždycky a na paseky sázet listnáče jejichž sazeničky má jistě každý dobrá zelený aktivista minimálně na balkoně ne-li na zahrádce. Kdyby se takto postupovalo od začátku, už by na Šumavě byly rozsáhlé oblasti dospělých stromů, ze kterých by se ty správné druhy šířili samovolně. Takto a to v lepším případě tam nalítá a vyroste smrkové houští.

Ostatně vedení ŠNP a jeho podporovatelé přesně ukazují návod jak by postupovalo ono, kdyby mělo řešit situaci s koronavirem ono. Oni by ten virus uvítali neb by jim pomohl přirozenou cestou snížit populaci na potřebnou výši, tj. asi 300 000 na celou zeměkouli. Z vlády si může oddechnout Maláčová neb zřejmě získá další čas na řešení důchodové reformy.

J. Kalina 9.3.2020 9:05

dodám: až by na Šumavě byla jakž takž přijatelnější druhová skladba, PAK by mělo smysl vyhlásit bezzásahové oblasti.

Š. Hašek 9.3.2020 9:23

Obávám se, že berete děje na Zemi (zde Šumava) z hlediska volebního období, svojí opakované dovolené, představy - že příroda je blbá a teprve příchodem ministerstva ji dáme do figury. A že kůrovec žere už i regály v Tescu.

Je mi to vlastně jedno. Stejně, krom hádání, vyhlášek, dotací ....... si příroda bude dělat svoje. Tedy snad někde.

Jest humorné čísti, že pokud to "nevezmeme do rukou" ..... tak se nám zjeví poblíž Modravy/Mader nějaká Sahara .... jako u Timbuktu.

J. Jurax 9.3.2020 15:36

Sahara snad ani ne. Ale bezlesé kopce semtam porostlé křovím jako třeba v Dalmácii. Tam taky byly lesy. Kdysi.

Š. Hašek 9.3.2020 16:48

Dalmácie není jih ČR!!!!!!!!!! To je sakra rozdíl.

Sakra!!!!!!!!!!!!!!

Tady nehrozí "horký vápencový šutry všude".

Já se můžu zbláznit, jak to roste pod chalupou, v Praze taky!!!!!!!! Jeden pilovej řetěz ročně, sekačka, motyka .....!!!!!!!!!!!!! Já bych potřeboval tři Ukrajince, dotace ..... aby se mnou piplali tu umírající přírodu!!! Sakra.

J. Kalina 9.3.2020 15:43

1)k tomu obávám se - to jste se těžce netrefil 2)příroda si pomůže tak jako tak - a vy myslíte tu část přírody s člověkem nebo bez člověka? 3) když to člověk vzal do ruky a nasázel na Šumavě smrkovou plantáž, tak by to mohl vzít do ruky a pomoci tam "přírodě" obnovit smíšený les. Ten druh lidí co to tam řídí nyní jen "obnovuje" pomocí nezásahů opět smrkovou plantáž a to jen tam kdy se smrk náletem opět uchytí. Tetřev je jim zcela u prd...le 4) je vůbec humorné a tragické zároveň jak si jste schopni vybrat kousíček komplexu a na něm se točit. Jen porovnejme:smrk v ŠNP = fuj, pestrý les ano, ale kdy a za jak dlouho, žádný les = lepší než žádný?, bojujeme proti suchu, záplavám bezlesím.

J. Kalina 9.3.2020 15:45

oprava: má být: žádný les = lepší než smrkový?

Š. Hašek 9.3.2020 8:43

NP Šumava není produkční les. Kůrovec tam má svoje místo. Jeřáb, buk, břízu kůrovec nežere ......

Dále viz rozdíl mezi pšeničným polem (herbicidy proti všemu) ..... a třeba horskou loukou (plevele kam se podíváš!).

Zkráceno.

V. Bok 9.3.2020 3:41

Pokud vím, tak spousta poslanců věděla dobře o co jde a byla proti. Nicméně, chtěli být opět zvoleni. A to je mnohem důležitější než pár set tisíc hektarů lesa, že. Neb ekoteroristická lobby ve stranách je dnes už příliš silná.

Š. Hašek 9.3.2020 8:47

Vězte, že ten, kdo rozlišuje národní park lesní/divoký a "pěstební smrkovou plantáž" nemusí býti rovnou ekoterorista.

Je les a les. V Národních parcích si snad ten "les může dělat co chce".

Každý "nepřekližkář" opravdu není ekoterorista.

J. Jurax 9.3.2020 15:25

Každý "nepřekližkář" snad opravdu není ekoterorista. Nicméně důsledky jeho konání jsou stejné, jako by jím byl.

Máte snad za to, že chcete-li nepřekližkové lesy i tam, kde nyní jsou ty překližkové, že toho dosáhnete tím, že ten překližkový les necháte sežrat kůrovcem? A že pak tam spontánně vyrostou nepřekližkové?

Š. Hašek 9.3.2020 15:37

Domnívám se, skromně,že něčeho/příroda dosáhne! Již tam roste! Už teď. Na vlastní voči. A zablácený boty! Fantazie!

NP Šumava nebyl zřízen kvůli tomu, aby se "Pithart rozplakal nad tou spouští". V národních parcích mě fascinuje "lesní spoušť". Dle mojí sousedky ovšem zmar/bída/smrt/tragédie/zmizení Šumavy/vošklivost/bláto ......... . Zkráceno.

Pane Juraxi, přeberte si to jak chcete.