29.3.2024 | Svátek má Taťána


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Reček 27.5.2011 20:31

Jestli je to skutečně tak,

jak to napsal autor, pak asi těm aktivistům z toho hnutí šlo také o dobré pracovní fleky na různých místech. Od ministerstva až dolů k lesním závodům. A když dávali tolik vyjímek někomu, co to asi byli ti, kteří vyjímky dostali?  Je to zajímavé.

J. David 27.5.2011 16:58

Šumava

Ono udělat z hospodářského lesa urwald je svým způsobem umění. Umění znalých svého řemesla, nikolivěk "hýp-hop" všelikých ekologistů a pseudovědců tyjících z různých grantů.

Šumava na české straně, je již řádově dvě doby obmýtní hospodářským lesem. Udělat z celé rozlohy národní park, musila vymyslet opravdu hlava se zobákem. Zajímavé je, že pokud to bylo území tabu pod hospodařením VLS (vojenské lesy a statky), zelenalo se, pod vedením ŠuNaP (šumavský národní park) se za dvacet let proměnilo v to, co tam je k vidění dnes. Změny druhové skladby dřevin se dociluje jiným způsobem, než nechat kulturní porost vychcípat a nechat přírodu působit. Ano, příroda si poradí, ale za jak dlouho a za jakou cenu. Nechat vyšší etáže SM na pospas lýkožroutu a spoléhat na přirozené zmlazení (ale čeho, BK, DB, HB, JS tam pomalu nejsou) je jako čekat, že na poli původně s mrkví a karfiolem najednou poroste bezzásahový len místo lebedy a bodláčí. Takto docílí to, že lýkožrout se bude stěhovat k velké radosti majitelů LHC v sousedství a uvnitř bude hýřit buřeň a třeba krušina. Tak dalších 200-300 let tam bude trvat, než tam vítr a fóglové zanesou semena listnáčů. Pak bude ještě nutno vyhubit meta a plesiokarpální sudokopytníky, aby semenáčky nesežrali.

V lesnictví se angažuji nějaký pátek, asi 35 let, stále vím, že nic nevím. Snažím si ale uchovat zdravý rozum a vnímám staleté lesnické zkušenosti. Nic není ale pouze černobílé. Najednou se vyrojí přehršel rádobyodborníků (samozřejmě za příslušný obol), kteří mají "jasno", co bylo dříve, slepice či vejce. Pokud někam historicky vstoupil do procesu lesa člověk, tam již nemůže být echtovní urwald. Pouze les na jistém stupni přírodního stavu. To by si měli zúčastnění uvědomit, možnost rozumného kompromisu a dogmaticky nehýkat.

Už tito spasitelé přírody mají choutky na Jeseníky. KOS vyklučit (je tam nepůvodní) a vyhubit kamzíky. Fascinuje mne ten neutuchající entuziasmus "ochránců přírody". 

Bořit je vždy snadnější, než budovat.

B. Rybák 27.5.2011 18:27

Zajímavý a potřebný příspěvek

Žádný lepší prostředek, než zkušenost a rozum k dispozici nemáme. Obojího je ve Vašem příspěvku dostatek.

K. Janyška 27.5.2011 7:45

Hnutí duha je jen takovýn spolkem nikdy nedospělých dospělých a dětí... Dzp.

I. Schlägel 27.5.2011 8:27

Re: Hnutí duha je jen takovýn spolkem nikdy nedospělých dospělých a dětí... Dzp.

Bohužel, jejich dětské hry škodí více, než je zdrávo. A jejich časé demagogické argumenty a čich na peníze určené pro "boj za záchranu planety" jsou zcela nedětské. Spíše dospěle promyšlené.

J. Ráž 27.5.2011 11:36

Re: Hnutí duha je jen takovýn spolkem nikdy nedospělých dospělých a dětí... Dzp.

Kdykoliv jedu na Šumavu a vidím desítky hektarů zcela mrtvého lesa, který vypadá jak po náletu práškovacích letadel s herbicidy, tak mohutně proklínám všechny ekoaktivisty a zelené úředníky dosazené Bursíkem, kteří to dopustili. Do toho jak chránit Šumavu před kůrovcem by měla mít právo mluvit jen vědecká rada skutečných odborníků z odborných vysokých škol bez zelené mlhy kolem očí s hlasem poradním a s hlasem rozhodujícím jen Správa CHKO a občané tam bydlící. Rozhodně ne Hnutí Duha a podobní cvoci.

V. Říha 30.5.2011 20:14

Re: Hnutí duha je jen takovýn spolkem nikdy nedospělých dospělých a dětí... Dzp.

Nemělo by se zapomínat na zásluhy B. Moldana, který tzv. bezzásahový režim prosadil již od vzniku NPŠ (v podstatě v rozporu s nař. vl. č. 163/1991 Sb.), ačkoli dostával dost informací, které přesně predikovaly budoucí vývoj, který se také naplnil.