19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

ŠUMAVA: Dvacet let nestačilo

Po vyhlášení nové zonace Národního parku Šumava jsem si vzpomněl na rok 1990, ve kterém jsem byl se studenty lesnické fakulty v Brně ve Švédsku, kde jsme se zúčastnili terénní výuky studentů Sveriges lantbruksuniversitet (Lesnické fakulty Švédské univerzity zemědělských věd) v Umeå.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Polášek 13.3.2020 4:50

Přemnožená zvěř je jen někde .Například tady u nás jsem poslední oplocenku viděl rozpadající se před takovými 40 lety. Stromnky, smrčky i listnáče se normálně sází a nijak nejsou zvěří ničeny. Možná snad jedle, pokud nejsou důsledně natírány proti okusu.

Já to spíš vidím jako kampaň zelených proti mxyslivcům, kdy se zelení snaží myslivce ekonomicky zasáhnout zblbnutím lidí tak, aby bylo umožněno plošné vystřílení zvěře v lesích a tím oslaberní myslivců coby konkurentů zelených, co se týká ochrany přírody v lesích.

Přirozeně zimní stáda jelenů se musí řešit, tam se ale jedná o to, že vysoká se sdružuje do stád v zimě instinktivně kvůli snadnějšímu přežití a po zimě na jaře se zase rozejde a

M. Krčmář 13.3.2020 3:25

Zatím jsme ve stádiu,kdy dobrovolníci půjdou vysazovat stromky, což je bohužel zcela zbytečné, dokud se nám po lesích "potuluje" přemnožená zvěř. Až se vrátíme k systému,kdy správce lesa kácí tam kde potřebuje v pravý čas a stejně tak dle potřeby stav zvěře reguluje,pak snad odrazíme se ode dna.