19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

STRAVOVÁNÍ: Žádný oběd není zadarmo...

Komentář Michala Kašpárka Na světlo s alergeny! Regulace, která dává smysl, který Finmag uveřejnil minulý v pátek, sice obsahuje zajímavé postřehy, je ale příliš idealistický, přání jsou v něm otcem myšlenky. Nová regulace, která přikazuje od 13. prosince uvádět specifické alergeny na jídelních lístcích, totiž těm, kterým má posloužit, nejspíš moc nepomůže.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 22.12.2014 22:21

Prostě u každého zboží,

co se prodává, bude stostránkový elaborát  "co tam je, co to vydrží, kam to nestrkat, s čím to nemíchat, seznam diagnóz, co by mohlo nastat, teplota při sklizni, mražený/nepředmražený, vyrobeno v nekachlíkované výrobně (to jest blbost, to nejde, že?),   ........

Zároveň ale zrušit základní školství, i to střední a učitele (rodiče) nahnat do těch tiskáren poučných bulletinů. A hlavně odškodňovat hlupáky.

A poděkovat komisařům (dříve lidovým, dnes bruselským).

Š. Hašek 22.12.2014 21:34

Navrhuji,

aby autoři podobných vyhlášek vždy těm podnikatelům, kterým předepisují nějakou buzeraci, odsouhlasili ihned EU dotaci.

Kdo to zaplatí? Oni určitě nikoliv.

Jak to mohlo všechno fungovat po staletí, když tady nebyli tihleti mudroEU/sockom/prdi?????????????????????????????????????????????????????????????????

P. Manda 22.12.2014 19:33

jak bude prováděna kontrola

alergenů. Nijak, bude se jen kontrolovat zda je vidět to lejstro.

nebo paní Boublíková ví jak ? Velká většina alergiků VÍ na co je alergická, a které potraviny jim nedělají dobře.

P. Papež 22.12.2014 20:51

Re: jak bude prováděna kontrola

Ministr zemědělství vysvětlil, jak se bude dělat kontrola. Najme se nových, minimálně sto úředníků, kteří budou chodit kontrolovat (v mnohém případě za úplatu napíší, že kontrola byla v pořádku). Takže v průměru 4 miliony měsíčně navíc z rozpočtu, v době, kdy se stále navyšuje státní dluh, kdy ubývají lidé skutečně něco tvořící, ale bude zvýšen státní dohled. Takhle si současná vláda představuje šetření a práci pro své občany.

I. Lyčka 22.12.2014 14:19

Jestli se nepletu,

tak na Slovensku už to mají pár let. U každého jídla je řada čísel, která znamenají alergeny v jídle. Takže by stačilo zajet si na Slovensko, posbírat po restauracích pár jídelních lístků, mrknout se na pamětihodnosti a vzít to jako výlet. A doma to opsat, protože jejich a naše kuchyně se zas až tak moc neliší. A není téměř co řešit. Mimochodem, vžijte se, někteří diskutéři, do alergiků. Třeba pak nebudete tolik rezolutní ve svých názorech.

R. Tesařík 22.12.2014 19:43

Re: Jestli se nepletu,

Mají několik let?? Děláte si prdel?

J. Jurax 23.12.2014 1:29

Re: Jestli se nepletu,

Znám pár alergiků, mám je i v rodině - a co vím, tak se vesměs chechtaki smíchem velikým nad další z brusele vyprýštivší euroblbostí.

Totiž - každý alergik ví, co může a co ne. Že v kung-pao budou oříšky, v krupičné kaši a svíčkové omáčce mléko a v pečivu a knedlících lepek. A pokud si chce dát nějaký neznámý exot, pečlivě se v restaurantu vyptá, protože věřit nějakým numerům na jídelním lístku hned napoprvé je riziko. Nehledě na to, že je docela dost alergiků na potraviny, které bruselská vysokoblahorodí do toho svatého seznamu vtělit neráčila.

Jestli ono to zase nebude kvůli cizincům - jako ta předchozí hovadná nařízení s marmeládou a pomazánkovým máslem - aby ubohý cizinec u jemu exotického názvů pokrmu - třeba cmundy - hned seznal, že je v tom mléko a lepek a vajíčka. Potíž je v tom, že jen alergik rozumu mdlého by si dával neznámé jídlo v cizí zemi, i kdyby u toho žádné numero nebylo.

M. Krátký 22.12.2014 13:10

To jsou komunistické kraviny,

když mám alergii na cokoliv, tak si to musím ohlídat já sám. Takhle to bude tak, že se restaratéři budou zabývat kravinama a nezbude jim čas na normální práci. A škodnej zase bude zákazník. Když si chci dát vepři-knedlo-zelo tak jsem asi normálně zdravej a nečtu si v jídelním lístku podrobné informace o alergenech. V Bruselu sídlí banda zvrhlejch idiotů, kteří na nás z vysoka kálí a aby byli jakoby užiteční tak vymýšlejí kraviny. Můj tchán říkával : jdite mi do perdele s těma vašima kravinama. A taky jsem zvědavej, jak to dodrží k EU přidružené státy, Bulharsko, Řecko, Rumunsko a pod nevyjímaje. Od začátku, když se začalo mluvit o "společných" pravidlech, když tedy chceme vstoupit do EU, tak mi z toho vycházelo, že onanovat se může jenom v úterý a na podzim - jsou to trubci.

J. David 22.12.2014 16:43

Re: To jsou komunistické kraviny,

Asi budu označen za zvrhlíka, ale včely trubce do podzimka vyženou z úlů (pravidlo). Tak, jako by alergik by měl být vyhnán z putyky, když si dá k pivku utopence se skývou chleba, a přitom ví, že je alergický na "kyselé" a lepek. Doprčic, každé jídlo dle receptáře obsahuje jisté ingredience, které jsou dané jistou normou dle dienstreglamá nějaké normy, dané "ouřadem". Jestli do toho nějaký kuchař pro vylepšení chuti drtí cvrčky, šváby, či brouky puchýřníky, to stejně nějaká norma a směrnice EU nepostihne. Zase blbej nápad. Jako alergik nebudu v hospodě baštit, to co neznám, pokud putykáře znám, řeknu mu, co chci (minutku bez toho a tohoto). Solidní putyka vyhoví (neovlivním hotovku). Když opuchnu, tak pak  pan šéf "zjebne kuchaře". Za hovadinu hrubého zrna považuji, uvádět EU klasifikaci alergenů na jídelním lístku, jsme v putyce, nikolivěk v apatyce. Selský rozum pláče. Regulace, regulace a hovadiny. Kdo ty hovadiny vymýšlí? Asi stále věrozvěstové a "pachatelé dobra"... Co je komu po tom, po čem se defekuji? Co je po tom komu, co konzumuji? Co je po tom komu, co kouřím a kde kouřím, pokud to není proti právní normě z hlediska mého a z hlediska právní normy?

Právo volby, to je demokratické. Lezu tam, kde mi to "dělá dobře", nelezu tam, kde "mi to dobře nedělá". Salámová metoda, nejprve zákaz kouření v kuřáckých restauracích, pak seznam alergenů, a následně zákaz maštění sádlem, máslem a jinými živočišnými "mastidly". Kunerol a sojové "erzatzteile" na nás, na poživačníky! Gastrologové jstou také v EU silně zalobováni. Sojová kaše, toť gastronomický ráj, i se svými aflatoxiny. 

Kurňa, kdy již nám Velký Bratr dá pokoj s tím, jak se máme starat o své EGO? Vidím to černě...

V důchodu jsem, v hospodě mariáš mastím, kouřím, i utopence žeru (alergicky krapánek opuchnu, ne moc, rád je konzumuji). Je mi u řiti, jaké kyselé alergeny dle EU čísel tam jsou, hlavně, že mi chutná.

Ať jde EU s předpisy do Prd..e. Naši pitomci se toho chytí, jak lejno košile. H.D.

I. Kudrnová 22.12.2014 10:51

Nejdeme k jádru věci

Toto vymýšlejí lidé, kteří potřebují zaměstnání, práce je málo a přišli na to jak těm, co pracují, ano řeknu to tak - s vypětím sil, u š k o d i t.

B. Jelínek 22.12.2014 10:15

Většinou

souhlasím ale dodám:

- trh řeší ty věci jak je "požadováno" trhem, pokud někdo nepřijde s "tržním" selháním jako vždy

- krok A - povinné uvádění alergenů = v našich všech jídlech jsou všechny alergeny jako nejlevnější a nejrozumnější řešení

- krok B předpokládám, že bude následovat - alespoň jedno nabízené jídlo musí být prosté alergenů = to už smrdí pěkným průserem a to teprve by byla hrozba restauracím (a navíc zavedení tzv. "objektivní" odpovědnost provozovatele, že tam něco šoupnul třeba kuchař prostě nezájem).

B. Jelínek 22.12.2014 10:15

Re: Většinou

A krok B s trestní sankcí při nesplnění - prostě stát co jen myslí na naše dobro... ale když by měla být levná zelenina nebo levné ovoce tak je to zase jinak protože zemědělci nesmí trpět :-)

- mj. jsem alergický na sluníčko, pomůže mi nějaká lobby?

P. Dvořák 22.12.2014 12:14

Re: Většinou

Solární baroni. Můžete se v létě schovat pod solární panely. Přirozeně za poplatek :-)

Z. Lapil 22.12.2014 9:54

Další zákon Všeho

Já naštěstí můžu jíst všechno, ale párkrát jsem se ocitl v nějakém problému. VŽDYCKY (no dobrá, třikrát není extra statistika) se bylo možné domluvit. V restauraci dokonce za mnou přišel kuchař a vymysleli jsme dobré jídlo, ve frontě u pultu to obvykle skončí suchými brambory, tam prostě na "individuální přístup" není čas ani prostor.

J. Tomáš 22.12.2014 8:21

První zkušenosti

Přístup restaurací k této europtákovině je různý. K jídelnímu lístku přidají očíslovaný seznam alergenů podle nařízení a k jednotlivým pokrmům pak čísla možných alergenů.

Nejvíc se mi ale líbil přístup jedné pražské restaurace: K seznamu alergenu přidali větu "Všechna naše jídla obsahují všechny uvedené alergeny." Dobrý způsob, jak vyhovět a současně dát najevo, co si o tom myslím.

P. Boublíková 22.12.2014 10:24

Re: První zkušenosti

Ačkoliv nejsem alergik, do takové restaurace bych ze solidarity s nemocnými nešla.

J. Švaříček 22.12.2014 13:30

Re: První zkušenosti

Solidarita je krásná věc. Nemocní to ocení.

J. Jurax 23.12.2014 1:34

Re: První zkušenosti

Já jo. Protože v restauraci nalézt zcela nealergické jídlo pro všechny možné alergiky půjde stěží.

P. Boublíková 22.12.2014 7:20

to je ale slatanina

Proč nazývají autoři článku povinnost informovat o složení jídla "regulací" a v čem vidí takovou náročnost? Vždyť v kuchyni přece musí vědět, co do jídla dali - tak proč by mělo byt složité vypsat podle krátkého seznamu alergeny?

Moje dcera má také určitá dietní omezeni a tak vim, jak strašně nepříjemné je dohadovat se v restauraci, kde většina personálu vůbec nemá ponětí, o co jde, a považuje hosty za kverulanty. Pokud bude mít například celiatik u jídel typu "Katův šleh" nebo "Polibek paní kněžny" napsané, zda obsahuji lepek, určité mu tato informace pomůže.

Ś. Svobodová 22.12.2014 11:15

Re: to je ale slatanina

Vždyť v kuchyni přece musí vědět, co do jídla dali? Právě že vědí a PROTO poctivě napíší, že ta jídla obsahují VŠECHNY alergeny - nejen ty "povinné". Mám ŠS o oboru potravinářství a vím, o čem je řeč. Stačí, když kuchař použije koření, sušenou zeleninu, nebo  Masox a už je na 5ti alergenech ze 14ti. Jsou až na vyjímky zpracovávány v závodech, kde jsou zpracovávány  suché plody (12,13,8,6,5).

P. Boublíková 22.12.2014 16:41

Re: to je ale slatanina

T

P. Boublíková 22.12.2014 16:43

Re: to je ale slatanina

Takže podle vas nemá alergik vůbec šanci se v hospodě najist? :-) no to vas na té SŠ potravinářské učili hezké věci.

Ś. Svobodová 22.12.2014 17:34

Re: to je ale slatanina

No to nás neučila škola, ale praxe - bohužel. Kdybyste viděla, jak se třeba balí sušenky ke kávě a ve stejném provozu se ve stejnou dobu plní práškové bakterie do septiků! Přitom všude samé ISO a cetrifikáty kvality.

Naštěstí takových, kteří upadnou do šoku po pozření nepatrného "pylového" zrnka arašídů asi nebude mnoho a tak se klidně najezte. Jen se nesmíte divit provozovateli, že napíše raděj všechny alergeny ke všemu. Sichr je sichr a ne úmysl to "očůrat".

P. Papež 22.12.2014 20:54

Re: to je ale slatanina

Jen pitomec na zdravotní dietě si dá v hospodě Katův šleh či Polibek paní kněžny. Vlastní blbost svádět na pracovníky hospody je dost ubohé a o autorce příspěvku to dost vypovídá.

J. Lepka 22.12.2014 2:37

Plácnutí do vody aneb hloupost na kvadrát !

Přesně popisujete, že každý alergik ví na co je alergický a samozřejmě ví, kde ty své alergeny čekat. Takže se to vyřeší po "česku" : sepíše se seznam metodou vlk se nažere a pak už nikdy nikdo nebude zkoumat složení na talíři.

P.S. K tomu deficitu. 80 mld zařídil ten démon Kalousek, beztak může za všechno, zatímco letošních 100 jde na triko Babišovi a ten to prostě ušetří.