25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

STÁŘÍ: Většina lidí se bojí, že se o sebe nepostará

Podle aktuálního průzkumu České asociace pojišťoven oprávněně – nesoběstačnost by měla značné finanční dopady na 38 % respondentů. Navzdory obavám se ale Češi na tuto situaci nepřipravují. Problémy by přinesl i výpadek příjmů kvůli invaliditě nebo delší nemoci.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Brecík 27.2.2023 19:24

TOHLE jste si zvolili :-/ Krásné hesla. Sdílejte - sdílejte - sdílejte !! https://cz24.news/spolu-do-lochu-trestni-odpovednost-za-podvod-na-volicich-a-je-to/

O. M. 27.2.2023 19:35

Sdílejte, než to zakážou!😆

V. Vérosta 27.2.2023 18:47

Spoření na stáří je nesmysl. Tu naspořenou částku utratíte raz dva a co pak? EU Tanazie?? Pokud klesá počet mladých pracujících, tak úměrně tomu musejí klesat důchody, protože peníze na důchody dávají ti mladí. Chtělo by to, aby se sem natrvalo přistěhovalo tak 300.000 schopných, pracovitých Ukrajinců, Vietnamců, ale třeba i Rusů.

V. Čermák 27.2.2023 23:02

Nesmysl, na počtu mladých příliš nezáleží. Záleží na Penězích a těch je čím dál víc. Akorát je neschopná vláda promrhává a špatně rozděluje ...;-DRv

J. Rejzek 27.2.2023 18:04

Ve většině případů jsou chudí lidé líní lidé. Mezi líné nepočítám nemocné, postižené, oběti katastrof a živlů. Chudoba samoživitelek a samoživitelů je ostuda státu, který nedokáže neplatiče tvrdě postihnout. Do doby, nežli stát tyto neplatiče dostihne a postihne je jeho povinností se o postižené postarat.

V. Čermák 27.2.2023 23:07

To je nesmysl. Většinou jsou to lidé, kteří neumí samostatně podnikat a svoji práci dobře prodat. Pracují pod vedením zaměstnavatelů, mnohdy lakomých vyžírek, za mizerný plat...

P. Čech 27.2.2023 14:34

Ta "většina", o které píšete, pane Ferenci,k takovému názoru a k takovým obavám byla vychována vesměs ideologiemi socanských politických stran. A že jsou u nás socanské všechny, to mi věřte! Nicméně si myslím, že zde o skutečnou většinu nejde. V podstatě jde o to, že průběžný penzijní systém již delší dobu nefunguje a nikdo soudný si s tím neví rady. Ten systém totiž nelze reformovat (změnit k lepšímu). Ony se totiž změnily základní podmínky pro jeho fungování. Osobně si myslím, že jediná rozumná věc, která se s tímto systémem dá dělat je postupně jej zrušit. Do doby než dojde k jeho úplnému zrušení přemýšlet nad systémem zcela jiným, který by fungoval. Pokud se jej nepodaří vymyslet, potom nezavádět žádný. V podstatě jde o to, že každý člověk musí zodpovídat sám za sebe, snad za přispění jen členů své rodiny. Zásadně se socansky nespoléhat na stát. To totiž, jak je vidět, nefunguje.

P. Hák 27.2.2023 17:45

Pokud to tady ovládnou Číňani, patrně to tak opravdu dopadne. Ale žít bych v Číně nechtěl.

F. Žůrek 27.2.2023 14:11

Dnes trh ovládají velké zahraniční (mezinárodní) trhy či markety. Jen se podívejte, jak dopadly třeba naše cukrovary; cukr z řepy nějak upadl... A tak je to v mnohém. Máme automobilový průmysl, ale jeho vlastnictví nějak moc nemáme... A tak je to se vším. Jsme spíše ekonomicky závislí na těch větších (a chytřejších...)

Třeba: Teď velmi fandíme Ukrajině, která chce porazit "Goliáše - Rusko!" A co k tomu dodat... asi nic... jít se vycpat, jak se říká...

P. Čech 27.2.2023 14:37

A kdopak stál za tím zrušením našich cukrovarů??? No přece Evropská unie a tím i my sami. Dobře nám tak! Naše členství v Evropské unii, zejména po schválení Lisabonské smlouvy je tím nejhorším, co mohla Česká republika udělat.

J. Krejčová 27.2.2023 23:27

Stáli za tím naši politici. Konkrétně cukrovary skoupili Francouzi a většinu jich zlikvidovali aby se zbavili konkurence. Takových a podobných případů bylo více.

J. Kindl 27.2.2023 14:45

Vyvážíme víc cukru než v době komunismu. Tehdy bylo 65 cukrovarů a vyrobily 1 175 tun cukru. Dnes máme 5 cukrovarů a tří patří českým majitelů a vyrobí se u nás 636 tisíc tun cukru.Český čistý vývoz cukru je v hodnotě cca za 3,1 miliardy korun. ČR vyváží přibližně 245 tisíc tun cukru.

P. Sura 27.2.2023 13:57

Nic osobního autore, ale kolik "přidané hodnoty" přidávají všichni ti komentátoři a hodnotitelé vašeho typu? Vrcholoví politici, kteří zprivatizovali za "investiční pobídky" část našeho průmyslu na vybudování montážních kapacit s nejnižší přidanou hodnotou to za pár let všichni kritizovali jako chybu někoho jiného. Pokud někdo přišel s nápadem na něco novátorského, nedostal ani úvěr. Fakt je, že na světové trhy jsme se díku "moudré politice KSČ", kdy se zavedené firmy už začaly bránit další konkurenci jako o život. A na potírání konkurence na světových trzích jsme SAKRA malá ekonomika.....

M. Pivoda 27.2.2023 13:23

Architekt transformace ekonomiky této země ekonomiku nějak nastavil, a z té "žumpy" se jen tak lehko nevyhrabete. Proč? existuje totiž konkurence. To bylo a zůstává klíčovým výrazem pro tržní ekonomiku. Tolik úvodem.

A teď otázka: Budeme litovat současné důchodce, nebo spíše mladší generaci? Zde je článek o věcných i ekonomických nedostatcích českého školství: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-proc-chybi-ucitele-karierni-vyhled-zadny-platy-nejiste-a-nekoncici-prace-226498#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&

Ekonomiku mění mnohem rychleji podnikání a inovace, nikoliv makroekonomická opatření. To je postřeh otce moderního managementu, P. F. Druckera.

Ale tento postřeh se ještě neujal v českém školství. A pokud ano, tak velmi naivně. Žádná škola totiž nenaučí všechny své žáky/studenty skákat přes dva metry. Žádná škola ale také ve třídě lidi nenaučí stát se podnikateli, kteří mohou tu stávající ekonomiku změnit rychle.

P. Sura 27.2.2023 14:02

Ekonomiku nebylo potřeba měnit "rychle", bylo na to minimálně 25 let. Jenže vyrostla generace, která pořád čeká, že tu "vysokopřídejnohodnotnou ekonomiku" má (měl) zajistit někdo jiný, zřejmě nejlépe asi ti důchodci ?

P. Čech 27.2.2023 14:42

Škola dozajista ne, ale jiný politický a společenský systém ano. Systém, který učí a vybízí občany k osobní odpovědnosti a k zavržení socanských nefunkčních principů. Bohužel takové věci u nás nejsou zavedeny, naopak hýříme socanskými výmysly, tryskajícími z lůn všech našich politických stran a některých hnutí. Tady je u nás zakopán pes! Ve vládě a moci politických stran a hnutí.

M. Pivoda 27.2.2023 16:32

O zakopaném psovi!

Podnikání je především o stavu lidské mysli (mindset), ale také o potřebných dovednostech (skills). které se poměrně dobře učí ve škole, ale lze je také outsourcovat.

Jenže ve škole nedokážete podstatně změnit ten podnikatelský/inovátorský stav lidské mysli (mindset). A s tím stavem mysli (mindset) se rodí méně než 10% lidí v lidské populaci. Přičemž typicky, právě tito jedinci neradi chodí do školy.

Tady je zakopán pes!

P. Čech 27.2.2023 16:47

Lidí, vybavených potřebnými dovednostmi je stále ještě dostatek, ikdyž jich je stále méně a méně. Je to důsledkem stále horšího a horšího školského systému a celkového systému politického. Podepisují se na tom nejen politici, ale vysokou měrou média, která povyšují všelijaké influencery a youtubery nad potřebné živnostníky, řemeslníky a podnikatele. Ten stav lidské mysli, o kterém píšete je důsledkem obecné příčiny. Tou příčinou je odklon od lidských dovedností a upřednostňování všelijakých t.zv. osobností a t.zv. mediálních celebrit. Tady je ten zakopaný pes, pane Pivodo.

M. Pivoda 27.2.2023 18:11

Omyl je již na počátku, kdy P. Čech mylně tvrdí, že "Lidí, vybavených potřebnými dovednostmi je stále ještě dostatek, ..."

Pro současné technologicky intenzivní 21. století, je fakticky jen málo lidí vybaveno potřebnými dovednostmi. Ty dovednosti zastarávají velmi rychle.

J. Majzlík 27.2.2023 23:20

R^

J. Krejčová 27.2.2023 12:12

No konečně. Sice jsem nečekala, že skutečný stav společnosti objeví Česká asociace pojišťoven, ale na tom nesejde.

Konečně někdo napsal, že od devadesátých let politici vsadili na levnou práci v ČR. Na levnou práci, investiční pobídky a odpouštění daní zaměstnavatelům. A že naše společnost je plná chudých pracujících lidí, kteří nemají šanci zabezpečit se na stáří nebo se postarat o rodiče.

T. Diblík 27.2.2023 13:38

Nemůžu souhlasit s tím, že naše společnost je plná chudých lidí. Ovšem s tím, že nemají možnost se zabezpečit na stáří souhlasit musím. Umělé zdražení energií vyvolané emisními povolenkami a bezuzdné rozhazování peněz vládami, které vyvolalo inflaci, to jsou hlavní příčiny toho, že se mladí nemůžou zabezpečit na stáří. Dále hrozí podstatné zvýšení daně z nemovitostí, o dědické dani jsem taky něco slyšel a pokud by snad někdo chtěl spořit ve zlatě, dovoluju si připomenout, jak s vlastnictvím zlata zatočil prezident F.D. Roosevelt.

P. Sura 27.2.2023 14:05

Pokud se na stáří začnete připravovat 2 roky před důchodem, moc toho nepřipravíte. Naopak nějakou cenovou ránou vás stát o všechno připraví a ještě zadluží.

T. Diblík 27.2.2023 14:24

Představte si, že se začnete připravovat ve dvaceti letech a řekněme třetinu úspor uložíte do zlata. Dál si představte, že až Vám bude šedesát přijde zákaz soukromého vlastnictví zlata a nucený odprodej za určenou cenu.

Z. Lapil 27.2.2023 18:19

A na co jsme měli vsadit? Se zanedbaným hospodářstvím postaveným na výrobě surové oceli? A - abych nekecal - výrobě obuvi na strojích po Baťovi? S takovým základem toho moc nevymyslíte.

Bez investičních pobídek by to fungovalo ještě hůř, protože takových, jako my, tu byla půlka Evropy, včetně Ruska a vlastně i postsovětských států.

Mmch - sázka to nebyla nijak špatná, uvědomte si, že sousední Polsko během vývoje škrtalo na bankovkách čtyři nuly a Maďarsko tak nějak podobně.

J. Kindl 27.2.2023 9:59

Nevím, proč se každý spoléhá na stát. Je hodně mladých, kteří si už spoří na to, až jednou budou staří, tak jak tomu bývalo dříve. Na důchody těm, co jsou v důchodu přispívají ti, co pracují a těch ubývá a důchodců přibývá. Průměrný důchod v roce 2015 byl 11 363 Kč, a v roce 2022 je 19 500 Kč a v roce 2023 má opět vzrůst na

1 771 Kč.. V roce 2022 vydal stát na důchody 637, 6 miliardy a v roce 2023 na důchody vydá skoro o 82 miliard korun víc než v roce 2022

V. Petr 27.2.2023 11:02

Je pozoruhodné, jak se tady kde kdo ohání NOMINÁLNÍ výší důchodů. Skutečnost je taková, že i kdyby Slepenec nezrušil valorizaci, koupí si důchodce za svůj důchod MÉNĚ, než za Babiše roku 2021!!!

Za německé inflace roku 2023 se platy valorizovaly 2x denně a dělníci měli přestávku, aby si stačili nakoupit, než jim peníze za pár hodin sežere inflace!

V. Kuhaj 27.2.2023 11:03

Fakt 2023?:-)

V. Petr 27.2.2023 11:08

Sorry, člověk píše automaticky. Jde pochopitelně o rok 1923, letos vlastně máme stoleté výročí.

V. Kuhaj 27.2.2023 11:08

R^