18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

SPOLEČNOST: Intelektuálovy omyly ohledně kapitalismu

Filmař a dramatik Petr Zelenka, autor skvělých a velmi vtipných her, režisér skvělých a velmi vtipných filmů, se pustil do politologicko-ekonomického rozboru vztahu mezi kapitalismem a demokracií. Doufám, že o tom nenapíše hru.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lapil 28.8.2020 21:05

Ano. Tou dobou vědecky prokazatelně menecennymi.

M. Pivoda 28.8.2020 20:00

Komplikovanější kapitalismus 21. století: Budoucnost práce na dálku (kterou nedávno popohnal Covid-19):

"... in the US 63% of workers with college degrees can work from home, while only 20% those without such a degree can."

J. Jurax 28.8.2020 18:44

"tupý státní dirigismus, používající jako jeden z hlavních nástrojů ideologii."

No, tak v EU je tím nástrojem tupého státního dirigismu ideologie zelená. A ve žhavé současnosti tzv. Západu ještě ideologie černého rasismu, ztělesněná sloganem BLM.

V. Církva 28.8.2020 18:38

Kapitalismus je ekonomika založená na svobodě. Neplést si s demokracií. S kterou občas koreluje.

Představte si země co mají svobodu, rovná práva pro všechny i respekt k soukromému vlastnictví. Pokud je ale pro kapitál levnější vyrábět jinde, tyto země prosperovat a vzkvétat nebudou dokud není výhodné aby se kapitál vrátil. A pak už může být technologický, ekonomický i politický rozvrat společnosti takový, že se z toho bude stovky let vzmamatovávat.

V. Církva 28.8.2020 18:28

Možná ano, možná ne. V každém případě se Čína vyvíjí a Západ zaostává. A nějaké příčiny to má.

A hlavně by se ty příčiny měly řešit.

V. Církva 28.8.2020 18:24

No vzhledem k tomu že se sice jinak ale reguluje i v Číně, regulace v Evropě nebude jediným důvodem proč jde vše do Číny a Čína prosperuje. Samozřejmě jedním z důvodů zaostávání Západu a ekonomického růstu Číny je.

Možná větším důvodem ale paradoxně byl globalismus, tedy ekonomická svoboda jít za levnější výrobou. Samozřejmě další důvody jsou dávky a zhýralost Evropanů.

V. Církva 28.8.2020 18:19

Tak možná jde o definici kapitalismu. Jinak ale totéž možná tvrdily otrokářské despocie a vida jde to i bez toho. Stejně tak se určitě vývoj nezastaví. A to nemám na mysli dnešní slepé marxistické uličky.

V. Církva 28.8.2020 18:17

Tak nějak to bide. Já jen tvrdím že ani kapitalismus teda to co si po ním představujeme nebude poslední formou ekonomiky. Svět se vyvíjí a některé věci on neumí uspokojivě vyřešit.

Pozor ale v žádném případě není řešením levicová diktatura. Tedy to co ožívá dnes na Západě.

V. Církva 28.8.2020 18:13

No právě. Mám dojem že pan Smrčka pomíchal svobodný trh a nějakou ekonomickou svobodu , což by snad mohl být ten kapitalismus, se svobodou politickou. Ony ty dvě věci nějak korelují. Korea, Singapur, Takwan i Chile se vyvíjely ekonomicky i za totáče, ale dost i díky vývozu ven. Na určitém stupni vývoje ale nejen stabilitě ale i ekonomice pomohla demokratizace a svoboda.

Na druhé straně mám pocit že už ve starém římě se střídali diktatura a demokracie. Vždycky když lidi demokracii nechápali a začali zneužívat přišla diktatura.

J. Krásenský 28.8.2020 15:45

Pokud mne paměť neklame trh s otroky existoval i v kapitalistických USA.

Z. Lapil 28.8.2020 15:11

Ovšem otrok není člověk jaksi z definice. V dobách antických to býval vysloveně nástroj a myslím, že i dnes, chcete-li obchodovat lidmi, musíte je sám pro sebe nějak... uff... delegetimizovat (jsou to primitivní nevzdělanci, sami se neuživěj). Nebo tomu neříkat obchod, něco jako "seš hezká ženská, dej mi iks fufníků a já tě dostanu do USA a seženu ti manžela, co mi taky zaplatí".

M. Pivoda 28.8.2020 15:06

Já osobně jsem celkem spokojen se svým důchodem. Nestěžuji si. Přežiji to i bez Babišova plánovaného příspěvku důchodcům.

Pokud ale jde o podnikatele, ti se bez peněz samozřejmě neobejdou. Bez peněz totiž nefungoval ani český reálný socialismus (1948-1989), natož pak dnešní kapitalismus.

V USA je dnes zajímavé sledovat, do jaké míry politické intervence Velkého Donalda naruší byznys vztahy mezi USA a Čínou. A do jaké míry fakticky popožene čínský technologický rozvoj, tím, že dnes brání transferu americké technologie (například firmy Google) do Číny. Donald dnes narušuje to, co dříve naopak povzbuzoval vzývaný (a na ekonomických školách vyučovaný) ekonomický ukazatel Return on Assets, tzn. outsoursing/offshoring.

J. Krásenský 28.8.2020 14:58

Svobodný trh existoval až do vynálezu různých "socialismů". Svobodný trh neznamená lidskou svobodu. Svobodný trh byl i s otroky.

Z. Lapil 28.8.2020 14:42

Trochu jiná je, ale bez prachů jste namydlenej furt :-).

R. Langer 28.8.2020 14:37

Jak říkám, potom to ovšem NEBYL kapitalismus. Také současná Čína nemá s kapitalismem zhola nic společného, i když si to spousta lidí zcela mylně myslí. V Číně je totalitní režim, komunismus, pod vedením KSČ. ;-)

M. Pivoda 28.8.2020 14:36

Nebudu toto téma zde detailně analyzovat.

Pouze připomenu, že v roce 2020 je světová a technologická situace přece jen trochu jiná, a trochu složitější, než byla v roce 1776, kdy anglický myslitel Adam Smith ve své práci "Bohatství národů" čtyřikrát metaforicky použil výraz Neviditelná ruka trhu.

V. Novák 28.8.2020 14:33

Co Singapur? Co Jižní Korea do celkem nedávné doby? Co Tchajwan do taky celkem nedávné doby? Co Hongkong jako britská kolonie?

Z. Lapil 28.8.2020 14:17

Za peníze. Za data svých přispěvatelů, generujících rovněž peníze.

Z. Lapil 28.8.2020 14:15

Ale jo, nemám zásadních námitek, jen přípodotek k tomu, že kapitalismus neznamená svoboda a demokracie: jedna ruka netleská. Neboli aby kapitalismus fungoval, potřebuje svobodný(!) trh. Ten může jakž takž fungovat v diktatuře - oblíbený příklad je Chile, já přidávám i ČSSR, kde velmi dobře fungoval trh neoficiální neboli černý.

Ale s monarchií v téhle souvislosti opatrně: monarchiemi je docela dost evropských států, včetně Velké Británie, jejíž Magna Charta z dob ještě anglických je něco jako prototyp všech ústav, které kde existují. Mmch - britská královna je, nepletu-li se, královnou mj. Kanady a Austrálie. Ne že by měla tamějším lidem co mluvit do politiky, natož do života :-).

V. Kučer 28.8.2020 13:59

V demokracii volí lid kapitalismus protože poskytuje vyšší životní standart. Nevýhoda socialismu je že není zaručena řádná správa věcí veřejných, napsal H.G. Wells v knize Dějiny světa. Píše tam že v socialistickém podniku je nahrazen kapitalista, který má zisk úředníkem který bere služné. Pokud by toto fungovalo byl by prý socialismus zaveden v Británii již dávno v devatenáctém století.

J. Krásenský 28.8.2020 13:50

Ač s Vámi i s ostatními v principu souhlasím, přeci jen budu opakovat - kapitalismus je jen marxistický termín, který popisuje jen ekonomické vztahy (v podstatě znamená převažující formu vlastnictví), a marxistům slouží k jejich výkladu dějin jako třídního boje, který nastává když se vychýlí výrobní prostředky a výrobní vztahy - technologický pokrok. Tady si všimněte, kolik liberálních intelektuálů zastává stejný názor "vědecko-technický pokrok způsobuje společenskou změnu" a ve jménu pokroku boří společenská tabu, aniž by společnost tuto změnu chtěla (například gender či enviromentalizmus). Trvám na původním významu, protože jinak se nedomluvíme. Mnoho z vás si do pojmu kapitalismus promítá svá přání a představy, na což jistě právo máte. Mnozí z vás dokonce kapitalismus ve svých představách chápou ideologicky - "co není kapitalistické, je špatné" je jen obdobou "co není socialistické, je špatné" a má společný myšlenkový základ. A to je ideologická past. (A stejně tak tomu je u pojmu demokracie, a svobody - "je to dobré, protože je to demokratické" nebo "je to dobré, protože je to svobodné") V mnoha diktaturách vládl "kapitalismus" i v mnoha monarchiích. Je dobré si uvědomit, že "kapitalismus" neznamená svoboda a demokracie, stejně tak demokracie neznamená "kapitalismus" a svoboda, a také svoboda neznamená "kapitalismus" a demokracie (o zločinném marxismu a z něj vycházejících totalitách).

I. Schlägel 28.8.2020 13:18

Pokud byste čínský ekonomický a politický systém zavedl ve vyspělých demokratických zemích, dařilo by se jim hůře, ne lépe. Svoboda přináší vždy lepší motivaci a výsledky, než tupý státní dirigismus, používající jako jeden z hlavních nástrojů ideologii.

Z. Lapil 28.8.2020 13:07

Stručně vzato - chtěl jsem říct, že s vámi nesouhlasím :-). Připadá mi, že jsme se hned za začátku nepotkali v představách, co který pojem znamená. Každopádně díky za reakci a přeju pěkný víkend.

F. Sojka 28.8.2020 12:59

Není to ten ekšpert, co natočil "Přemluv bábu"?

"Umělci" mají dobře vyvinutou schopnost do všeho kafrat, protože při své relativní nevzdělanosti, jsou přesvědčeni, že vědí všechno.

Potíž je možná v tom, že neumějí odlišit reálný život od života postav, které podle scénářů ztvárňují.

Z. Klouček 28.8.2020 12:57

Tak teď už nemohu konstatovat, že s Vámi souhlasím, a vlastně jsem příliš nepochopil, co chcete říct.

J. Pavelka 28.8.2020 11:16

No, i když se na to můžeme dívat jinak, zas takovou blbost nevyslovil...

Z. Lapil 28.8.2020 10:46

Kapitalismus má s demokracií společného to, že vás nenutí k ničmu nezákonnému. Trh bez pravidel (smlouvy se uzavírají svobodně a jsou dodržovány) je trh dejme tomu mafiánský.

Takže klíčem ke kapitalismu právní stát a rovnost před zákonem. Pozor - i socialistické Československo byl právní stát (znárodnění proběhlo dle zákona; Horáková a spol. jsou příklady JUSTIČNÍCH vražd), ale právě ta rovnost před zákonem jaksi haprovala, počínaje tím, že být synem kulaka znamenalo žít s koulí na noze; postupně čím dál lehčí, ale pořád existující.

Nelíbí se mi - byť v závorce - "všeho"schopnější. Mám to asociované s gaunerem. Pokud při obchodu někdo podvádí, není to obchodník, ale lump.

Znáte O ́Henryho? I při nejpochybnějším obchodu musí být NĚCO, s čím obchoduji. Příklad: dáme inzerát "majetná vdova hledá manžela" a budeme z pánu tahat peníze. K tomu potřebujeme vdovu. Protože byl autor humorista, vdova se do jednoho z inzerentů zamiluje a zdrhne s ním i s penězma. V české verzi: J. Hašek - Reelní podnik. V Marvanově podání zde: https://www.youtube.com/watch?v=XfrpmOlFRkg.

Přímo O ́Henry například zde: https://www.youtube.com/watch?v=8nCyjdTH170. Konkrétně tuhle neznám.

J. Ganaur 28.8.2020 10:32

Kapitalismus je ekonomický projev svobodné společnosti.Nahradit se nedá.

D. Polanský 28.8.2020 10:21

Autor spíš myslí takový ideální případ kapitalismu, takový platónovský vzor, viz jeho teorii idejí. Realita je vždy pestřejší a složitější.

Z. Klouček 28.8.2020 10:19

Ano, souhlasím. Kapitalismus jako takový nemá s demokracií nic společného, uspějí v něm (všeho)schopnější a ti méně schopní méně či vůbec. Demokracie založená na rovnosti (hlasů) všech je spíše opakem a v optimálním případě by měla zajistit rovnováhu, tedy ponechání dostatku svobody pro aktivity schopných a zároveň jistou míru lidské důstojnosti pro ty ostatní. Udržet rovnováhu je ovšem velmi těžké, zejména současné extenzívní pojetí rovnosti (včetně rovnosti schopných a pracovitých s neschopnými a línými) nutně dusí to, z čeho kapitalismus získal svou sílu.