25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

SAZBY: Erdoganova vášeň

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Nevrkla 26.3.2021 7:03

A teď by autor mohl kriticky zhodnotit politiku Evropské centrální banky a její kvantitativní uvolňování. Myslí si snad, že to nepovede k velkému průšvihu?

P. Milan 26.3.2021 9:54

To už kriticky zhodnotil mnohokrát, stačí zabrousit na jeho stránky nebo do historie zde na NP.

M. Grundmann 26.3.2021 1:17

Příklad Islandu je zajímavý. Islandská centrální banka sice zvýšila diskontní úrokovou sazbu, ale současně ve velkém měřítku půjčovala bankám nekrytými penězi. Taková měnová politika mi připadá naprosto nesmyslná, je to jedna z nejhorších měnových politik. Není divu, že Island zkrachoval.

Nechápu, proč centrální banka Erdoganovi nevyhoví. Stačí snížit diskontní sazbu a ponechat lombardní sazbu vysokou, tedy rozšířit úrokové rozpětí. Takové snížení sazeb by vysokou inflaci pravděpodobně nevyvolalo, dokud centrální banka nebude tisknout peníze. Na druhou stranu je vyšší inflace známkou hospodářského růstu, zrovna v Turecku by měli být k inflaci tolerantnější.

Z. Lapil 26.3.2021 8:45

Centrální banka hodná svého jména není od toho, aby vyhověla nebo nevyhověla politikovi, ale od toho, aby stabilizovala měnu. A politik by jí měl fandit, protože stabilní měna (zhruba: vím, kolik budu vydělávat za rok a co si za to koupím) je to, o co se politik může opřít.

Z druhé strany: politik má svých starostí dost a měl by být rád, že se centrální banka postará aspoň o měnu.

M. Grundmann 26.3.2021 9:57

Situace není zas tak jednoduchá. Udržování příliš stabilní měny je nákladné a přitahuje spekulanty, kteří na podobné měnové politice parazitují a mohou způsobit těžké ztráty všem ostatním uživatelům měny i státu. Česká koruna byla v 90. letech pod tlakem spekulantů a dostala se z něj až prohlášením ČNB, že nic negarantuje a že nebude nutně bojovat proti kurzovým výkyvům způsobených spekulanty.

Existuje řada aspektů měnové politiky, které jsou spíš součástí osobního přesvědčení či osobního světového názoru než nějaké racionální analýzy. Jedním příkladem je rozpětí diskontní a lombardní sazby. ČNB zdůvodňuje užitečnost nízkého rozpětí tím, že tím dává informace o budoucí měnové politice. Ale samotný fakt, zda se tato informace má či nemá dávat, je záležitostí osobního přesvědčení každého člověka, a o tom se vůbec nediskutuje.

ČNB rovněž může stahovat oběživo prostřednictvím repo operací. Zajímavé je, že při těchto operacích poskytuje dodatečné garance cennými papíry, které má v držení. Osobně mi to připadá naprosto nelogické, ČNB je 100 % solventní ve vlastní měně a žádné garance nemusí nikomu dávat.

V měnové politice centrálních bank se podle mě děje řada nelogických věcí a rozhodně se nedá říci, že by centrální banky vedly všeobecně racionální měnovou politiku. To je můj osobní názor. Připadá mi, že nikdo v podstatě neví, jak by měla dobrá měnová politika vypadat. Takže diskuze o měnové politice jsou zcela opodstatněné.

J. Trmal 26.3.2021 10:42

Musíte si uvědomit, že tím ovlivňují svá hodnocení u různých institucionalizovaných blbů, třeba v EU, Rusku, a jinde.Lísají se tu k vládě, tu k opozici, tu k službám, které jsou tak tajné, že ještě ani netuší, co samy chtějí. Nikdo to dnes nemá jednoduché.

Z. Lapil 26.3.2021 10:45

Asi jo, nebudu předstírat, že věci rozumím nad úroveň příležitostného amatéra.

Možná vás uspokojím metaforou: stabilní měna je kotva. O kvalitě kotevního lana (délka, pružnost...) lze diskutovat a mít různé názory.