19.3.2024 | Svátek má Josef


Diskuse k článku

SANKCE: Falešné hry s naftou

Rozjásaní mladí soudruzi v 50. letech zpívali: „bez chleba nelze jíst ...“ a dnes si můžeme zpívat, že bez nafty najde nic. Zelení šílenci nás už sice desetiletím přesvědčují, že se dá žít ze vzduchu a slunce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Moravcová 21.5.2022 11:12

Výborně pane Vlku. Oceňuji Vaši odvahu napsat pravdu. Jde zase jen o zisky některých vyvolených a samostatných jelit, vůbec nejde o solidaritu či pomoc. Jde o zničení většiny ekonomik a vyvolání celosvětového chaosu. Na Ukrajince, Čechy, Rakušany a další maloevropany serepes. Peníze a zdroje, to je oč tu kráčí, ale jen pro někoho. Lidi jsou jen prostředek, který bude v zájmu zisků vyvolených, obětován.

J. Kostelanský 21.5.2022 6:52

Vždyť je to celé absurdní. Zemního plynu může mít Evropská unie, kolik bude chtít. Jen stačí dát souhlas k zprovoznění plynovodu Nord Stream 2.

Ale celá EU je vlastně jeden velký Absurdistán. Např. kdo řídí EU? Jsou to vysloužilí, neschopní nebo zdiskreditováni politici z členských zemí, kterých se v daném státě potřebují zbavit. A tak je šoupnou do Bruselu. A tam pak tihle političtí mimoni "řídí" Evropu. Jaký pak asi může být výsledek...

Není zářnější příklad než jistá Ursula von Lejno. V Německu jí pro neschopnost vyhodili z Ministerstva obrany, a tak postoupila výš. Teď není odpovědna za jedno německé ministerstvo, ale za celou EU.

Anebo inflace. Kdysi to byl problém pouze jižanských států. Teď se to týká všech - dokonce i Německa, které bylo po vojně proslulé nízkou inflací a pevnou markou.

K absurdní dokonalosti EU přivedla placení za suroviny v rublech. Nejdřív schválila sankce, a pak hledala způsob, jak ty sankce obejít, aniž by je porušila. Ti bruseláci museli snad studovat v Kocourkově.

Výmluvná je celá geneze o tom placení - tak typická pro EU. Jeden přes druhého politici EU vyhlašovali a bušili se do prsou, že rubly platit nebudou v žádném případě. Funkci "potkana ochutnávače" si splnilo Polsko a Bulharsko, a celkem úspěšně. :-) (Je známo, že pokud se potkani dostanou k nějakému novému zdroju potravy, tak se jeden z nich obětuje a plní funkci jakéhosi ochutnávače. Když to přežije, pustí se baštit i další, pokud ne, otráví se jenom jeden z nich.)

A teď bez problémů platí. Není to sice přímá platba rubly, na druhé straně Rusy vymyšlený systém jim zajišťuje, že jim nově příchozí peníze již Západ nebude moct blokovat. Bonusem je pevnější rubl, protože ty desítky a desítky miliard eur a dolarů se okamžitě směňují na rubly. A když je po něčem velká poptávka, tak jeho cena přirozeně roste.

Třeba být ale optimističtí. Nikdy není tak zle, aby nemohlo být ještě hůře.

P. Boleloucký 21.5.2022 11:13

Přesně tak. A bude hůř !R^

J. Lukavsky 22.5.2022 14:47

"tak se jeden z nich obětuje a plní funkci jakéhosi ochutnávače" myslím, že máte o potkanech iluze. Ten ochutnávač není dobrovolník ale nejstarší kus který je nejhladovější, nedokáže si svůj žvanec už tak dobře najít a uhájit. J.L. end

J. Dvořák 20.5.2022 20:49

Nafty je dost. Jak ukazovali na slovenské televizi, tak Ukrajinci si tady nakoupili auta a vrací se domů. Na hranicích jsou několikadenní fronty a v autech jim dochází nafta a benzin, takže musí dokupovat.

J. John 20.5.2022 20:16

Sankce proti Íránu, Venezuele, Rusku, Kubě,... Kdyby „demokratický západ“ začal bojkotovat i státy podporující islámský terorismus, tak by musel jezdit na kolech nebo na dřevoplyn.

B. Novacek 20.5.2022 19:39

Díky, pane Vlku za další pronikavý pohled na to naše evropské hnojiště, i když se musím přiznat, že prodrat se tentokrát nebývale rozsáhlou houštinou chyb, překlepů a nonsensů byl fakt záhul...Co se stalo? Stávkoval texťák nebo jste byl v presu? U vás to nebývá obvyklé, věřím že je to náhoda a ne něco jiného. ;-)

V. Vlk St 20.5.2022 23:23

Ó nikoli pane, já jsem dyslektik. A po odchodu Jiřího Wagnera mi to neměl kdo opravovat. Ale už jsem to vyřešil. No, alespoň vidíte, jak se na textu autora nadřou redaktoři/ ky . A to jsem napsal už okolo 25 knih, z toho dvacet technických. Chudinky redaktorky. :-)

B. Novacek 21.5.2022 6:18

Eh...kletě! To mě mělo napadnout, ale aspoň vidíte, že čtu Vaše články velmi pozorně. Díky za vysvětlenou a hezký weekend.

K. Křivan 21.5.2022 9:33

Jak je na tom pan Wagner ?

O. Seliger 20.5.2022 19:28

Asi tak. Polsko je velikanánský a spoluprácí a plněním zadání zpoza Atlantika narostlo. Jen těch US a NATO základen co je hájí před Putlerem. Taky pomáhalo, jak psal denní tisk, s těmi prý teroristy z Iráku, co je CIA rozvážela po Evropě a ukrývala u zvláště spřátelených. Taky prý vděčně pomáhalo cvičit ukrajinské Majdanovce a hlavně mají za sebou a vedle sebe prokleté Německo, s kterým se perou o to kdo má navrch v dluhové únii a bude platit za všechny hříchy a prokletého Rusa, co musí splácet Katyň a ještě k tomu pád speciálu u Smolenska se snad celou Polskou vládou. No a ten ratlík, to mrňavé Česko, si dovolilo na popud Púty dráždit s Turowem, nakonec i trestat přes dluhovou únií. Té únii, co si vymýšlí toto velikanánský Polsko plný základen finančně trestat kvůli těm dědkům a babám v talárech, co si myslí, že nemusí nic, ani soudit spravedlivě jen pobírat velký zlotý. Toto Polsko, co umožnilo na svém území západním firmám rozsáhlé bohatě výnosné investice nikdo trestat nebude. A ratlík, ať se stará, když svý "zlatý a stříbrný trubky" prodal soukromníkúm za barevný papírky. Tedy vyvolení demograti zprava i zleva.

P. Diviš 20.5.2022 21:29

Sakra, vás to dneska draplo. To tím vedrem?

R. Polášek 20.5.2022 19:02

Nemyslím, že je Rusko v nějaké dobré ekonomické situaci. Rubl sice oficiálně posiluje, ale je to umělý potěmkinův kurz stanovený Ruskem, ne obchodováním s rublem, potože s rublem se téměř neobchoduje. V Rusku funguje jen část továren, ty které zpracovávají jen ruské suroviny a které nepotřebují pro svůj provoz západní technologie a náhradní díly. Nefungují zbrojovky a fabriky s náročnými technologiemi, protože nemají díly ze Západu. Nefungují pobočky západních firem, protože ty firmy z Ruska odešly. Pokud Rusové západní technologie a komponenty nenahradí třeba čínskými nebo iránskými atd, nebudou vyrábět tanky, letadla, střely s elektronikou , auta, lodě , energetická zařízení a spousty dalších věcí.

P. Dvořák 21.5.2022 19:43

A u nás obvyklé spotřební zboží, jako jsou pračky a WC mísy, musejí krást na Ukrajině. :-)

J. Lukavsky 22.5.2022 14:49

"nebudou vyrábět tanky, letadla, střely s elektronikou , auta, lodě , energetická zařízení a spousty dalších věcí." Ale samogon bude vždy - a to je rozhodující. J.L. end

L. Kuča 20.5.2022 17:56

Přes všechny události z doby současné - dosud jsem nezaslechl z Bruselu žádné vyjádření, které by byť jen alespoň nenápadně naznačovalo, že realizovat grýndýl by byla strašná chyba. Naopak: více fofrníků, více ošklivých černých tabulí do krajiny - to nás zachrání :-(.

R. Polášek 20.5.2022 19:06

Těžko chtít od nich nějaké vyjádření, když oni si to v té své věži ze slonoviny ještě ani neuvědomují. Sklerotik Timrmans a další žijí pořád ve své bublině a nevidí, jak to vypadá venku. Obávám se, že jinak než násilím a nepokoji obyvatelstva se je nepovede přimět, aby své názory změnili.

P. Sura 20.5.2022 17:17

Do té 100 let nevídané krize se propadneme tak jako tak, protože globálně hospodaříme už víc než 50let na dluh. A v posledních letech dluh jako prase. Je trochu výhoda, že ta krize bude mít mnohem vyšší životní úroveň než ta ve 20.letech 20.století. Takže bude k přežití, ale bude vyžadovat mnohá neotřelá řešení, nikoli jen vizionářské předražené zlodějské projekty s nálepkami "eko", "bio"....atd. Nakonec ta šílená energeticko-surovinová závislost na Rusovi a Číňanovi není nic jiného, než jen součást toho žití na dluh. Protože pokud někdo spoléhal na seriózní dlouhodobé obchodování se státem, který má v čele zamindrákovaného bolševického fízla, sice se dnes aspoň trochu diví, ale do toho svinstva nás zatáhl.

V. Čermák 20.5.2022 18:42

Tak Číňané jsou schopní a pracovití lidé, kteří produkují levně výrobky, o které je zájem a Rusko má suroviny, které nabízí v rámci volného kapitalistického trhu levněji, než konkurence. V obou případech se to právě konkurenci nelíbí, přestože dlouhé roky to normálně v celém světě fungovalo. Ale pak Západ začal ekonomicky klesat, tak začal křivit volnou kapitalistickou soutěž založenou na kvalitě-ceně Kádrováním Číny a Ruska. Mopslík ČR pak tradičně papežštěji než papež -EUUSA. A Vy jste jeden z těch Kádrováčků, dehonestujících konkurenci urážkami, tak nějak po bolševicku. A to je celé... ;-DRv

P. Diviš 20.5.2022 21:31

A to je celé. Totálně vylhané tošmyšení.

V. Novak 20.5.2022 19:00

Ale to není jen závislost energeticko-surovinová. Za cividu se ukázalo, že jsme outsourcovali taky výrobu roušek, léčiv, teď se ukazuje, že i oceli, pšenici budeme vvvážet z Ukrajiny - kdepak, závislost je komplexní.

R. Polášek 20.5.2022 19:15

Bohužel. Co se vyrábělo těžší manuální prací jsme outsourcovali, protože v Evropě nechtěli lidi těžce a ve špinavém prostředí pracovat za málo peněz, zatímco asiati ano. Co se vyrábělo za vynaložení většího množství chemie a energie jsme z velké části ousourcovali, protože chemie je fuj stejně jako je fuj koncentrovaná energie, na rozdíl od té OZE energie. Nešla outsourcovat práce na regionálních produktech, ta se ale zato dá všelijakými nesmyslnými nařízeními, opatřeními a dotacemi prodražovat tak, že se stává globálně nekonkurenceschopnou a to se u nás z části stalo. A u nás v Evropě zůstala taková jemná čístá energeticky málo náročná práce u monitorů počítače a ve vývoji leččehos, jenže jak naschvál Číňani se zdokonalili tak, že nám v tom začínají taky konkurovat a začínají i tuto práci přetahovat do Číny.

L. Kuča 20.5.2022 19:35

Jo, jo, zisk nade vše ... občas nemáme po týdny nezaměnitelné léčivo, protože tomu, co přišlo z Indie vystavil kvalitář palec dolů s tím, že tohle si mezi lidi pustit nedovolí. A přitom za socialismu Československo vyrábělo obrovské množství léků. Nejsem příznivcem socialismu, chraň Bůh, ale to jsme vážně všechno z té doby museli 'zničit jako klaté'?

P. Diviš 20.5.2022 21:30

V pšenici jsme soběstační, naopak vyvážíme. Dostatek železné rudy jsme měli tak někdy ve středověku.

V. Církva 21.5.2022 14:10

Přesně tak, před válkou na Ukrajině jsem byl proti svádění amerických voleb a všech problémů na Rusko, proti fanfarónským akcím proti ruským pomníkům a znevažování ruských obětí.

Přesto jsem byl vždycky proti jednostranné energetické závislosti na Rusku. S ruskou jadernou elektrárnou se nemělo ani spekulovat (neřeším technologickou úroveň). Ve všech firmách kde jsem pracoval vždy došlo alespoň k nějakému obchodnímu podrazu od Rusů....

A to jsem ani nevěděl že Němci převádí uhelné elektrárny na plyn. Debilové!!!

J. Kejkrt 20.5.2022 16:28

No, tady od těch já nic kupovat nechci. S takovejma by mi bylo odporno dejchat stejnej vzduch:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-nove-dukazy-o-masakru-v-buci-rusy-natocily-bezpecnostni-kamery-i-dron-203070

Samozřejmě jsou zde občané, kteří pragmaticky koupí levně i od vraha stařenky její náušnice .. obchod je obchod a když ne my, tak jinej .. Ostatně, jich se přece ta vražda na cizí bábě provedená cizím chlapem vlastně vůbec netýká. :-/

M. Adam 20.5.2022 15:57

A co si nalit cisteho vina. Na neci zadani Ursula von der Leyenová nejprve znicila Bundeswer. A kdyz se ukazalo, ze to zvlada perfektne, tak ji dali do cela nikym nevolene EK. A zda se, ze se ji EU dari velmi efektivne likvidovat. Proste profesionalne plni zadane ukoly.

P. Pepax 20.5.2022 16:01

R^ souhlas, ta bytost zvaná Leyenová je neuvěřitelna, něco jako přestárlá svazačka.

K. Křivan 20.5.2022 17:07

Jó, Uši z Lejna je likvidátorka.

M. Hoblík 20.5.2022 15:30

Ještě kdyby si tak ten článek přečetl Fiala se svojí válečnickou suitou!