25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

RUSKO: Nespolehlivý a nesolidní dodavatel plynu

Ceny plynu nyní výrazně klesají a to je dobrá zpráva. Začátkem října se na denním trhu burzy PXE prodávala jedna MWh za cenu kolem 170 euro, která později klesla až na 60 euro a nyní se prodává za zhruba 70 euro. Černé scénáře se tak nenaplňují a Kreml tahá v plynové válce evidentně za kratší konec.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Navrátil 25.10.2022 8:24

Na rozdíl od autora se domnívám, že Evropa je nespolehlivým odběratelem. Gazprom dodává spolehlivě levný plyn tomu, kdo si ho objednal a kdo za dodávky platí. Sankce a omezení možnosti plateb za dodaný plyn, jsou hlavní překážkou. A pokud jde o kapalný plyn, tak do Evropy proudí i plyn z východosibiřských terminálů, který do Evropy přepravují americké tankery. Proč kupovat levný ruský plyn dopravený rourami, když můžeme kupovat drahý ruský plyn demokratizovaný americkými tankery?

M. Kanda 25.10.2022 8:46

Neplnění smlouvy ze strany Gazpromu je obecně známý a potvrzený fakt. Takže váš výrok o tom, že Gazprom spolehlivě dodává není názor, ale sprostá lež.

A smlouvu porušil Gazprom už tím, že v rozporu se smlouvou požadoval platby v rublech.

R. Langer 25.10.2022 8:54

A kde je v té smlouvě, že se nemůže platit v jiné měně? Máte někde to znění? Fakt by mě to zajímalo. 8-o

M. Kanda 25.10.2022 8:56

Ve smlouvě je cena v EUR. Gazprom porušil. Dohledejte si to, suplovat Google zrovna vám opravdu nebudu.

A rozhodně není možné platit v měně, která se ani neobchoduje a není stanoven její kurz. Myslím opravdový kurz ověřený obchodování, ne hausnumero, ketré si Putin vycucal z palce.

M. Vaněk 25.10.2022 9:40

Podmínky dodavatele jsou variabilní - to by vám např. nesměl dodavatel energií zvýšit ani cenu za kW či GJ... Výrobce určuje ceny svého produktu, smiřte se s tím... Není to snad ten volný trh, kterým se západ ohání, ale když dojde na jeho pravidla, kvičí Západ jak píchlé tele, že se to nesmí...;-D

M. Kanda 25.10.2022 13:09

Základním pravidlem volného trhu je dodržování smluv. Volný trh není anarchie. A případná změna smlouvy je možná jen tehdy, okud všichni účastníci souhlasí. A to se tady nestalo - Gazprom prostě smlouvu porušil.

K. Nový 25.10.2022 19:43

EU a USA zablokovali nakládání s EUR a USD na účtech Gazpromu.

Takže není divu, že Gazprom chce rubly.

R. Langer 25.10.2022 13:21

A kde je psáno, že se nemůže v přepočtu platit v jiné měně, když cena je v EUR? A ne, nehledejte to, nenašel byste. ;-D

R. Langer 25.10.2022 8:55

Jo, a kam že ten Gazprom nedodává podle smlouvy? 8-o

F. Navrátil 25.10.2022 9:10

Prosím sdělte komu Gazprom objednaný a zaplacený plyn nedodal. Moc by mě to zajímalo. Platbou není odeslání peněz, ale jejich doručení na účet dodavatele. Pokud je takový účet ze strany Bruselu blokován, pak se jedná o sankci EU, kterou uvalila EU sama na sebe. Podnikání s plynem není charita, kdy se za dodaný plyn nemusí platit. Ale mám takový dojem, že vysvětlování je ve vašem případě zbytečné, protože vy považujete za obecně známý a potvrzený fakt to, co říká zpravodajství České televize.

K. Filip 25.10.2022 9:13

Vy jste četl tu smlouvu?

D. Rakous 25.10.2022 11:43

US plyn několikanásobně dražší? Ale to nevadí, to se přece vyplatí. Prý si rádi připlatíme za tu jistotu. Že je to třeba jen amerikanizovaný ruský plyn? Víte kolik s tím mají Amíci/FED práce a starostí, tak je holt třeba 4x více, rádi zaplatíme.

A divíte se, že po tom, co RF Západ zmrazil, přeloženo ukradl, deponované prostředky/platby v USD v systému parazitického FEDu, přešli na rubly, kde to možné není.

Jak chcete dodávat proti sankcím, když se předhánějí v tvrzení, že od Ruska plyn nechceme? Pan Beneš je jen další pěkný vykuk, za svůj plat ochotný ..... . A pí Drábová, nevolené, ale dosazená do úřadu je víc špatnou političkou než průměrnou úřednicí.

US zadlužená, dluhově-lichvářská ekonomika je v kolapsu. Potřebuje další bezpracné, parazitické zdroje, jako dosud. Ty zřejmě vysychají, státy se již nechtějí nechat okrádat a drancovat své země nehodnotnými petrodolary.

Skončí petrodolar = skončí USA, Ltd. v současné parazitické FEDpodobě.

Německo je dodnes nesvéprávnou zemí-okupovanou US Army od 1945 dosud. Nebylo dost poslušné - tak mu zatnuli tipec prachsprostým terorismem na NS 1+2. Italie .... ???

V. Novak 25.10.2022 15:42

Žvaníte hovadiny, Kando. Ne poprvé. A nejspíš ani naposled.

Jediné, co Gazprom požaduje, je platba, která spolehlivě projde až k němu - tedy platba přes Gazprombank. Platit se může v rublech nebo v jiné měně. Pokud chce odběratel platit v EUR nebo USD, musí si zřídit u Gazprombank dva účty - v cizí měně a v rublech, GPB převede z účtu na účet sama. Pokud platí v rublech, stačí mu jeden účet.

Gazprom toto zavedl poté, co mu evropské banky zablokovaly převod plateb. Měl i druhou možnost - okamžitě přestat dodávat plyn, jakmile mu platba nedošla.

J. Cimbálník 25.10.2022 8:03

To se tu dnes sešla parta..

J. Novak 25.10.2022 8:07

Vy jste tu jeste chybel.

R. Langer 25.10.2022 8:55

Tož nazdar!

D. Hrubý 25.10.2022 7:49

Pokud vnutíme ideu, že Ivan se bez peněz za plyn neobejde, pak je logické, že to bude cpát do Evropy vrchem spodkem. Kdyby byl nesolidní dodavatel, asi by neinvestoval do NS. Ceny energií vystřelily nahoru už dávno. Protože do toho vstoupili darebáci s burzou a všelijací překupníci. Občas přiškrtí, občas pustí... Na koho to svedou? Trochu to zahýbe s cenou a vydělají miliardy. Rus je nasr... protože je něco jako oběť polskýho šmelináře, co levně koupil a draho prodává. Kdyby mně záleželo na lidech a ne na zisku sponzorů a obchodních partnerů, asi bych to zarazil. Ale kdybych šel na ruku šmejdům... Asi by to vypadalo tak jak to vypadá teď. Tak hodíme ovcím, co Rusa nesnáší, téma o nesolidnosti dodavatele. Sice je to blbost, ale nepracujeme s fakty, ale s pocity. Tupá hlava si to spojí a navleče svetry. Politik si zvýší plat, aby měl bene, protože sytý hladovému nevěří a Ivan to prodá jinam. No a vnucovači ideí? Pohotově začnou prodávat "svůj" plyn. Jen to chce správný lidi na správných místech. Pamatujete šmejdy, co dusili důchodce na výletech? Letadla (hry) jako Skyline a pod? Dnes kupčí s plynem. Třeba. Ale někdo jim to umožnil dírou v legislativě. Nadáváte Babišovi, ale zákon, co podle něj Babiš postupoval, vymysleli ti, co nad šmejdy drží ochrannou ruku. A ovce? Stačí říct, že podváděl a neříct, že v souladu se zákonem. Škoda slov. Plyn je strategická surovina a pokud někteří klesnou tak nízko, že začnou vydírat i tímhle a EU jim v tom drsně pomáhá, něco je v EU špatně. Mně by se líbilo, kdyby EU zavedla stejný platy v celé EU. :-) To je moje cena za evropanství. :-)

Z. Pospíšil 25.10.2022 7:48

Jestlipak si pan Pánek povšimnul, že ten nespolehlivý a nekorektní dodavatel plynu a ropy dodával tyto suroviny naprosto spolehlivě a korektně více než šedesát let bez jediného problému? Přestaňte mu okopávat kotníky (stejně na víc nemáte) a bude zase spolehlivě a korektně dodávat. Buďto jste, pane Pánku, neskutečný lhář, nebo neskutečný hlupák.

M. Kanda 25.10.2022 8:49

Nedodával spolehlivě a kladl si u toho politické podmínky. Ukrajina by mohla vyprávět, a nejen ona. V zimě 2008/09 se bez dodávek ocitlo i Slovensko a Bulharsko.

A tu ruskou propagandu o tom, že Ukrajina plyn kradla na mě vůbec nezkoušejte. Rusák lže pokaždé když promluví a stejně tak lhal i v této věci.

R. Langer 25.10.2022 8:57

A vzpomínáš si ještě, kde se ten plyn v roce 2008/2009 zasekl, soudruhu?

Pro jistotu ti to připomenu:

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/rusky-plyn-zacal-proudit-pres-ukrajinu-do-evropy/r~i:article:627282/

V. Novak 25.10.2022 11:17

Lžete vy - a je zbytečné vaše lži vyvracet, protože jste lhář zaťatý a nepoučitelný.

M. Kanda 25.10.2022 13:11

Jasně. Když dojdou argumenty, začnete nadávat a nálepkovat. Kdybyste moje argumenty uměl vyvrátit, už byste to dávno s radostí udělal.

V. Novak 25.10.2022 15:46

Jak mám vyvrátit vaše kecy, když jakýkoli argument prohlásíte za lež?

Aspoň logiku byste nemusel mít narušenou, když už lžete první ligu... Ale ono to asi souvisí.

R. Gramblička 25.10.2022 7:45

Může mně tady někdo doložit příklady Ruské potažmo sovětské nespolehlivosti v dodávkách plynu za posledních 50 let? Napadá mně jen incident, tušímže z roku 2008, kdy Rusko zastavilo dodávky z objektivní příčiny - Ukrajinci kradli plyn? Od března jsme včetně ČR v ekonomické a zprostředkovaně skrze Ukrajinu i v reálné válce s Ruskem a to nám přesto dodávalo suroviny ještě řadu měsíců poté.

Takže vo čem to autor točí?

M. Kanda 25.10.2022 8:51

Tvrdíte, že Ukrajina kradla plyn. A máte pro to nějaký důkaz? Víme to pouze z ruského tvrzení a stejně tak víme, že Rusák lže pokaždé, když otevře ústa. Proč bychom mu to měli věřit?

R. Langer 25.10.2022 13:24

Nezapomeňte to tady říct nějakému Vitaliji Ginzburgovi. ;-D

C. Berka 25.10.2022 19:16

Václav BARTUŠKA, velvyslanec pro energetickou bezpečnost, Ministerstvo zahraničních věcí ČR:

Já rozhodně nechci být a nebudeme ani jako předsedající země Unie arbitrem mezi Ruskem a Ukrajinou, protože dovnitř toho jejich systému nevidíme. Uvědomte si jednu věc, jenom ilustrativní, v roce 06, v lednu, v té největší krizi před 3 lety Ukrajina, která byla tehdy opravdu takřka na kolenou, souhlasila s tím, že na své východní a západní hranice, tedy s Ruskem a se Slovenskem, instaluje měřící přístroje, aby bylo jasné, kolik plynu do Ukrajiny vtéká a kolik vytéká. To by dalo jasnou transparentní informaci všem a bylo by jasné, zda Ukrajina odebírá či neodebírá nezákonně. Ukrajina to slíbila před 3 lety, dodnes, uplynuly 3 roky, se nic takového na hranicích nepostavilo. https://radiozurnal.rozhlas.cz/vaclav-bartuska-velvyslanec-pro-energetickou-bezpecnost-6333117

O. Kožušník 25.10.2022 7:45

HI, Hi, HI, zase slova , slova, ale fakta kde nic, tu nic. JEDNÍM Z PODSTATNÝCH FAKTŮ JE CENA - kolik stojí onen LPG ? plyn od Norů i Amerikánů

R. Langer 25.10.2022 7:13

Ale ale, autore, myslíte toho nespolehlivého dodavatele, který nám dodává nejlevnější plyn v Evropě PŘES 60 LET?

Je potom zvláštní, že tvrdíte že to neplatí právě v době, kdy jste se dostali k moci. Jestli on ten problém nebude někde trochu jinde, soudruzi! ;-€

P. Dvořák 25.10.2022 7:39

Neříkejte jim soudruzi!

Za soudruhů plyn byl ;-D