19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Kolman 28.3.2021 14:53

Jestli je potřeba se TEĎ ZADLUŽIT a JAK VELKÝM DLUHEM, to bohužel nedovedu posoudit.

Co ale posoudit mohu je fakt, že se v předešlých létech "hojnosti" nevytvořila finanční rezerva a rozdávalo se plnými hrstmi na zbytné populistické účely. Nevíc se neustále (navzdory slibům!) zvyšoval počet státních úředníků a (taktéž - navzdory slibům, slibujícím přebytkový rozpočet!) stále se pokračovalo ve státním rozpočtu deficitním.

Současná hospodářská situace státu se mi vůbec nelíbí.

M. Pivoda 27.3.2021 21:06

Stav v USA je pro Česko důležitější, než stav v Turecku. Takže, podívejte se, co se tam děje:

It doesn’t come as a surprise: Biden campaigned on a “Build Back Better” agenda that includes massive spending on infrastructure, manufacturing, and some $300 billion for R&D and “breakthrough technologies” like artificial intelligence and 5G. But it’s worth saying: this is a big deal. How the unprecedented investment is spent will likely drive the country’s technology future for years.

It will be telling how heartily the administration embraces the language of industrial policy. As I’ve written in the past, it’s an economic strategy in which governments play a deliberate role in directing innovation and supporting certain industries, such as manufacturing, to achieve an objective, like bolstering clean energy.

For decades, it has been out of favor with politicians (both Republicans and Democrats) in the US and UK, often caricatured as attempting to “pick winners” and interfering with the free-market economy.

But industrial policy is making a comeback as the failings of free markets, especially during the pandemic, to address critical national needs become painfully obvious.

M. Pivoda 27.3.2021 21:07

Překlad pomocí Google Translate:

To nepřekvapuje: Biden vedl kampaň v rámci programu „Vylepšete si stav“, který zahrnuje obrovské výdaje na infrastrukturu, výrobu a zhruba 300 miliard dolarů na výzkum a vývoj a „průlomové technologie“, jako je umělá inteligence a 5G. Ale stojí za to říci: to je velký problém. To, jak budou vynaloženy bezprecedentní investice, bude pravděpodobně pohánět technologickou budoucnost země po celá léta.

Bude to prozradit, jak srdečně administrativa přijímá jazyk průmyslové politiky. Jak jsem již psal v minulosti, jedná se o ekonomickou strategii, ve které vlády hrají vědomou roli při řízení inovací a podpoře určitých průmyslových odvětví, jako je výroba, k dosažení cíle, jako je podpora čisté energie.

Po celá desetiletí to bylo v laskavosti u politiků (jak republikánů, tak demokratů) v USA a Velké Británii, často karikovaných jako pokus o „výběr vítězů“ a zasahování do tržní ekonomiky.

Průmyslová politika se však vrací, protože selhání volných trhů, zejména během pandemie, při řešení kritických národních potřeb, jsou bolestně zjevná.

L. Severa 27.3.2021 10:54

Mají nás tam kde chtěli. Když se v loňském roce vláda vytasila s 500 miliardami, tak jsme neustále slyšeli zdůvodnění, že se musíme proinvestovat. Teď již jsme si asi zvykli na to, že miliardy jen tak poletují. Příští rok to prý bude 300, tak jak to mělo být letos. Kdo příští rok nahradí ODS aby to bylo zase těch 500 ?

F. Kusák 27.3.2021 12:59

No, objektivně vzato, bez těch kvazi miliard by to nešlo. Těžko by si někdo přál milión nezaměstnaných a okamžitý kolaps ekonomiky. A že by k tomu došlo, tak o tom jsem přesvědčen nejen já, ale mnoho jiných. Jiná věc je, podléhat iluzi, že za tu "legraci" nic nezaplatíme. Náklady a dopady budou obrovské. V ekonomice se tomu říká časové rozlišení. Inflace je už teď hrozivá a požírá naše úspory. Mnoho firem a firmiček zkrachovala, a to jsme teprve na začátku. Dopady na zdravotnictví a školství jsou astronomické a dlouhodobé. A jak z toho ven? Jedině extrémní aktivitou lidí. A třeba letní prázdniny zredukovat na měsíc, zvýšit kvalifikační nároky, podporovat podnikání a lidskou aktivitu a zastavit nesmyslné financování podivných projektů. Jenže zkuste s tím přijít, to by byl řev.

V. Petr 27.3.2021 14:10

NESMYSL! Jedná se o rozdávání peněz kamarádům kamarádů! Nic jkiného v tom nehledejte. Namísto rozhazování peněz vidlema bychom mohli stabět byty, dálnice a atomové elektrárny!

V. Čermák 27.3.2021 19:14

Nemohli, nemáme na to zákony. Čína by ovšem mohla...;-D

V. Pavelka 28.3.2021 8:14

ČT, pro samej Covid , nemá místo ,aby se ukázalo co se všechno už postavilo a rozestavělo ,aby to neudělalo reklamu Babišovi . Kde můžou tak do něho kopnou srágory!

M. Pivoda 27.3.2021 15:12

Je třeba už konečně začít financovat "podivné" projekty.

Cituji F. Kusáka: "... podporovat podnikání a lidskou aktivitu a zastavit nesmyslné financování podivných projektů. ..."

Jenže si nejdříve musíme vyjasnit, co jsou to ty podivné projekty.

V. Čermák 27.3.2021 19:16

Nejdříve je potřeba zkrotit pandémii. Pak příjdou na řadu projekty. Mimochodem, tak jako za pandémii se zatím nestavělo a neopravovalo...;-D

F. Kusák 27.3.2021 20:07

Vy jich kolem sebe vidíte málo? Těch nesmyslných soft projektů na různá témata, která nic nepřináší. V počtu rozhleden jsme první na světě, a to nemám nic proti rozhlednám, ale nic se nemá přehánět. Pokud jste si myslel, že mám něco proti základnímu nebo aplikovanému výzkumu v oblasti exaktních a přírodních věd, tak tady jsem všemi deseti pro. Samozřejmě i tam musí platit jistá pravidla efektivity, i když je to u základního výzkumu složité.

V. Pavelka 28.3.2021 8:01

To si rozhoduje Brusel,kolik se dá na rozhledny , pískoviště , a kam to a to ! Co jim dělá "dobrou"reklamu to podpoří ?EU

V. Pavelka 28.3.2021 8:09

A to nám ti idioti v Bruselu zruší automobilový průmysl , elektro auta , jsou drahá a nesmyslná .Když krachnou automobilky , tak se se slováky poděláme a nezaměstnanost , tentokrát opravdová vystřelí do milionů . I s návazným průmyslem !EU!!;-([>-]EU

J. Kadeřábek 28.3.2021 16:06

Jen je drobátko velký rozdíl mezi 72 miliardami co nás stála ta podpora zaměstnanosti a náhrady podnikatelům a 1 bilionem sekery, kterou vláda zatla. No asi ty Hamáčkovy respirátory a testy z Číny nejsou zas tak moc levné.

R. Vacek 27.3.2021 7:19

Opozice tlačí na to, aby vláda sypala víc peněz do firem, které kvůli pandemii roky nebudou fungovat. Namísto toho budou spotřebovávat peníze a vázat v sobě pracovníky čekající na práci. No a toto generuje dluhy, které budeme muset zaplatit.

Stačí si tento přístup porovnat třeba s USA. Tam jde podpora hlavně přímo lidem a nefunkční firmy se nechají padnout. Tím je usnadněn vznik nových firem a přechod lidí do nich.

Poslední stumulační balíček schvaloval už Biden a je v něm 1400 US$ pro (téměř) každého američana. Protože kvůli pandemii může mít člověk hlad, zatímco firma hlad nikdy mít nebude.

D. Černá 27.3.2021 9:14

...a nefunkční firmy se nechají padnout.....

.... zatímco firma hlad nikdy mít nebude.....

Musel jste se zbláznit. Nebo jste úplně vypatlanej.

Nebo obojí.

Ale nejspíš jste jen blbej a závistivej.

R. Vacek 27.3.2021 9:21

Kdybyste raději vysvětlila, proč si myslíte, že je špatný americký postoj k podpoře ekonomiky, který nespočívá v podpoře firem, ale podpoře lidí. Odkaz je na třetí podporu, ale ty předchozí dvě za Trumpa měly podobný okruh příjemců::-)

https://www.bbc.com/news/business-56019033

V. Petr 27.3.2021 9:39

Máme 300000 volných míst a půl milionu gastarbeiterů. Mnohé fungující firmy nemají lidi!

Přesto vláda cpe stamiliomny firmám, bez kterých se stát klidně obejde!

V. Čermák 27.3.2021 19:20

Zatím není čas ani způsob na to rozlišování, které firmy ano a které ne....;-D

V. Pavelka 28.3.2021 8:21

Jak po požáru, vyraší travička nová zelená .A trh si přebere kdo umí , a kdo se veze.:-):-(!

M. Ih 28.3.2021 1:40

R^R^R^!!

M. Ih 28.3.2021 1:41

Rv