23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

ROZPOČET 2016: Žádné poučení

Rozprava o státním rozpočtu na rok 2016 poskytla příležitost ukázat, jak málo jsou politici schopni poučit se z historie. Pokud ano, berou si zpravidla chybné poučení.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 16.12.2015 17:50

Podstata je pravdivá, ale

detaily nástupu "pravice" v roce 2006 nepřípustně zjednodušené. Viz třeba onen "Bilionový tunel OZE" - zák. 180/2005 Sb. a další katastrofou hrozící vylomeniny zbylé po socialistických vládách v čele s ČSSD...

Teď už podporu bezmála 50 mld. Kč na OZE (na jediný rok!), což jsou naprosto do vzduchu vyhozené peníze, schvalují socialisté jako mávnutím proutku. Tak se nedivte, že tahle banda ekonomicky negramotných idiotů dělá schodky ve státním rozpočtu vždy a za všech okolností.

K. Janyška 16.12.2015 16:38

Babišovi to je jedno. On má své záměry.

A Sobotka ? Eublázen... Dzp.

J. Kratochvíl 16.12.2015 10:59

To je pořád stejné, pravicové, choré uvažování,

že hlavní osou hospodářské politiky je rozpočet a jeho deficit, nebo přebytek. Většina vyspělých zemí je mnohem víc zadlužena než Česká republika a navíc máme velmi nízké náklady na financování. Hospodářská politika není o schodku. To je fetiš, který je zaměřený na dlouhodobý sen ODS i TOP 09 úplně zničit veřejný sektor a zprivatizovat všechno, co se ještě zprivatizovat nestihlo včetně penzí a všeho dalšího.

Hlavní problém je, z čeho bude Česká republika žít v dalších letech, jakým způsobem se začlení do mezinárodní dělby práce a jestli – současné počasí nám to připomíná dost jasně – má dostatečně pod kontrolou strategické zdroje. To znamená minimálně vodu a půdu. To jsou základní otázky, ne jestli budeme mít deficit sedmdesát, nebo osmdesát miliard, to je v zásadě úplně jedno. Hlavní roli hraje to, z čeho ekonomika žije, jestli je stát schopen slušným způsobem fungovat pro všechny své občany, nejen pro elity, ale ne fetišizovat jedno číslo. Je potřeba se na to dívat mnohem komplexněji. My nemáme pod kontrolou to co nás živí a to je strašný problém.!!!

L. Novák 16.12.2015 17:43

Re: To je pořád stejné, levicové, choré uvažování,

Když takhle blábolí nějaký netový trouba bez ekonomické gramotnosti, je to k pousmání. Když tyhle nesmysly plácají socialističtí ministři financí jako Dluhoslav Sobotka (tuším, že ve zmíněném roce 2006 hrozil socialistům před volbami deficit přesahující 200 mld. Kč, který pak musela po volbách seškrtat Topolánkova vláda), je to národní tragédie.

J. Kratochvíl 17.12.2015 10:40

Re: To je pořád stejné, levicové, choré uvažování,

Za to na vás je vidět jaký jste ekonomický génius,včetně těch vašich pravicových ekonomických idiotů. Škoda jenom, že to vaše úžasné hospodaření není vidět na životní úrovni občanů. Už se nevymlouváte na komunisty, ale na ČSSD, což je pokrok, alespoň v něčem.

Z. Lapil 16.12.2015 19:53

Re: To je pořád stejné, pravicové, choré uvažování,

Já taky nevím, z čeho budu žít. Svoje pole i se studnou jsem měl pod kontrolou, tak jsem si v klidu půjčoval, a teď mě maj pod kontrolou exekutoři i se studnou a s polema.

A věřil byste, že soused má mnohem větší dluhy, a exekutoři nikde? Ten hlupák je snad splácí nebo co...

V. Halašta 16.12.2015 6:41

K těm daním

K těm daním v posledních krizových letech by možná bylo poctivé říct. že je (dočasně) nezvýšili víc, než o kolik jich předtím snížili,aby čtenář neměl pocit, že snad Nečas danil víc než Paroubek. Za podstatně jiné hospodářské situace.

J. Vintr 16.12.2015 0:22

Rozpočty se dělají tak, že se opíšou loňská čísla

a něco se přidá. Nikoho nikdy ani nenapadne zkoumat oprávněnost a účelnost výdajů. Proč taky, když se vždycky všechny peníze spotřebují, což je přece důkazem, že to bylo naplánováno správně. Jedinou chybou je chování daňových poplatníků, kteří neodvádějí řádně výpalné eráru a ten se pak chtě nechtě musí omezovat ve svých plánech na ještě větší utrácení ...