24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Vysoké ceny jsou cena za naši svobodu?

Je to úplně diletantské rozhodnutí. Když vezmu v úvahu, jak vysoké procento z ceny pohonných hmot představují daně, ať už spotřební nebo DPH, je opravdu překvapivé, že vláda nejde touto zcela logickou cestou snížení daní. N

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Bowman 17.3.2022 1:39

Socialismus - tisknutí, zadlužování - inflace - ceny rostou - vláda nařídí cenové stropy - nedostatek (kdo by se za takovou cenu namáhal) - vláda nařídí produkci a zavře kulaky- totalita, tyranie, hladomor.

Každej socialismus ever.

D. Bowman 17.3.2022 1:35

Provinční problémy.

Vypadá to, že se chystá kompletní předělání (krachnutého) monetárního systému. Formou, zřejmě, digitální a "programovatelné" měny cnetrální banky.

Biden už podepsal nějakej Executive Order.

Co to bude znamenat?

Vše digitální, perfektne trasovatelné a kontrolovatelné. Kupujete moc masa? Máte blbé kecy na sociálních sítích? Nakupujete u "rasistů" a ne u Amazonu nebo ESG certifikované korporace? Inflace nabírá na otáčkách?

DELETE pár nul na vašem účtu.

To vysvětluje, proč se pořád tiskne a zadlužuje a proč nikoho netrápí osud petro-dolaru. Nejspíš se blíží jeho konec, tak jakotak.

O. Uživatel 16.3.2022 19:29

Uživatel požádal o vymazání
P. Diviš 16.3.2022 21:11

Nám? Vám!

V. Církva 16.3.2022 18:05

Tak investice do nemovitostí jsou jistě dobrá cesta pro lidi s přebytky, ale špatná pro mladé rodiny, které pak nemají prostředky na zdaržované bydlení a ovlivňuje to pak porodnost, společnoské nálady....

Co se tímto paradoxem?

P. Diviš 16.3.2022 18:37

A je to paradox?

V normální, nepřeregulované ekonomice a stavebnictví se jednak více staví, druhak postavené využívá. Buďto sám majitel, nebo pronajímá.

Pokud zde majitel nepronajímá, je asi ochrana nájemníků přílišná.

M. Adam 17.3.2022 8:01

Proc je u nas stavebni legislativa silena? Protoze to developerum a spekulantum maximalizuje zisky. Kdyby to bylo jednoduche, kde kdo by stavel a opravoval a oni by prisli o prachy. O nic vic nejde.

D. Bowman 17.3.2022 1:21

Vysoká porodnost je možná jen po odebrání práv ženám viz patriarchální společnosti muslimské, amišské, ultra-ortodoxní židovské a nakonec i mormoni a někteří katolíci, či protestanti.

Investice do nemovitostí je velmi špatná investice. Návratnost je velmi chabá. Spíš je to taková jistější úschova peněz, která má jesště nějaký užitek - střechu nad hlavou.

Ceny nemovitostí může snížit jen konkurence. To ale vyžaduje, aby skončil pragocentrismus. Jakmile si kraje budou moci určovat a ponechávat daně, tak přilíákají investice, ty vytvoří pracovní místa a to sníží přetlak na Prahu, kam se každej žene za (lepší) prací.

J. John 16.3.2022 17:21

Vláda ty peníze z lidí musí nějak vyrazit, aby mohla páchat dobro za peníze jiných. Např. ČEZ prodal na příští a přespříští rok elektřinu za 1,5 Kč/kWh. Takže by stačilo odstranit ty parazity, vč. lipské burzy a bylo by po drahotě.

Asi máme málo solárních baronů, kteří nás stojí každoročně cca 50 mld Kč. Proto se opět budou podporovat solární elektrárny.

Znáte britský seriál „Jistě, pane ministře“? Tam zazněla krásná fráze: „Dotace nelze rozhazovat na to, co by si lidé přáli. Dávají se na to, co lidé nechtějí, ale co mít musejí. To, co chtějí, si koupí sami.“ V tom je geniálně shrnuto vše.

M. Mucha 16.3.2022 17:43

Třetí odstavec je geniální 

J. Jurax 16.3.2022 21:46

No, přesnější by bylo „Dotace nelze rozhazovat na to, co by si lidé přáli. Dávají se na to, co lidé SICE nechtějí, ale co PODLE NÁS mít musejí. To, co chtějí, si koupí sami.“

To PODLE NÁS je podstatné! V našem konkrétním případě podle EU.

D. Bowman 17.3.2022 1:24

R^ Pěkně shrnuto.

A. Šír 16.3.2022 16:05

Vláda chce pouze mít přehled o cenách, nechce ceny regulovat, jak halasně tvrdí paní Šichtařová, a odsuzuje tento postup jako "bezdůvodné hanobení pumpařských lichvářů" - nebo tak nějak. Souběžně si čteme ve zprávách, že pumpaři den ze dne snižují ceny o dvě, čtyři koruny (!!! - známe z dřívějška posuny dolů o desetníky...), neboť se probrali ze svých lichvářských choutek, když zneužili situace a nasadili nehorázné spekulativní marže (na rozdíl od jiných států...). Paní Šichtařová, kdybyste četla zorávy, ušetřila byste si spoustu blamáží, jimiž se vyznačují vaše výkřiky.

M. Mucha 16.3.2022 17:47

Kdybyste jezdil po republice jako já, neplacal byste hlouposti. Já sleduji vývoj ceny PHM každý den a žádné velké snižování to fakt není, přestože cena ropy výrazně poklesla.

J. Stehlik 16.3.2022 18:13

Přesně . U nás stojí benzín stále stejně . žadné snižování se nekoná . Ale zase mají benzinky rozdíly 4 až 5kč na l.

P. Kavan 17.3.2022 10:02

Souhlasím. Ještě bych dodal toto - problém je, že cena ropy klesla (pro všechny stejně), a přitom pumpaři nezlevnili. Je to z jejich strany naprosto tržní rozhodnutí. Pí. Šichtářová celou dobu bojuje za absolutně volný trh ... tak proč jí to vadí? Kdyby klesla DPH z benzínu, co by pumpaře přesvědčilo aby zlevnili o tuto DPH plus navíc o tolik, kolik jim povolí nižší cena ropy?

J. Pankovic 16.3.2022 13:33

Ještě by nám paní Šichtařová mohla prozradit, že když se sníží příjem z daní, z čeho bude ten ubohý stát žít ;-)

J. David 16.3.2022 16:04

Nedej Bože hulit a pít? Já přestal kouřit, 30*120=3600. Spotřební berně 80%, naše etnické spoluobčany jsem svojí řeholí "nekouřit", připravil na berních SD o 2880.- Kč měsíčně, kurňa, není to dyškryminácia? A přestat pít? Možná, pak nám pouze zbývá ono "ora et labora" a vybrat si nějaký řád, kde se budeme v hábitu a klidu řeholit. Řádů je v EU přehršel.

J. Řezníček 16.3.2022 12:43

Dejme tomu, že vláda sníží daně o 10 Kč/litr nafty. A teď "kontrolní otázka" por. Troníka : O kolik klesne cena u čerpací stanice ? Dobrá rada drahá, ale v každém případě by vlády a centrální banky neměly pouštět do oběhu nekryté peníze.

M. Mucha 16.3.2022 17:48

R^

D. Bowman 17.3.2022 1:44

Pokud bude fungovat trh tj. konkurence, tak se zlevní.

Nevím jak moc je u nás trh a konkurence omezena (podobně jako u mobilních operátorů).

Centrální banky musejí pouštět do oběhu nekryté peníze, pokud nechtějí zbankrotovat na úrocích. A ty dluhy musíte sekat, pokud chcete vyhrát volby, kde volí každej, kdo ani není čistý plátce daní.

M. Adam 16.3.2022 12:15

Mylite se. Vysoke ceny, inflace, ceny energii, ceny pohonnych hmot,.... To vse je cena za neschopnou a mozna i linou vlady slepence, ktera vubec neresi problemy Ceska a ceskych obcanu a zdrha pred nimi.

P. Kavan 17.3.2022 7:48

Rozhodně, v žádném případě to nemá nic společného s tím, že někdo ničí napadrť 40miliónový stát, který je významným světovým producentem potravin. Ekonomická válka s významným světovým producentem ropy a plynu se taky logicky nemůže na cenách nijak projevit. Za celoevropské zvyšování cen pohonných hmot může výhradně česká vláda.

M. Adam 17.3.2022 7:58

O pomoci Ukrajine nediskutuji. Ale jste demagog ohledne energii. Podivejte o kolik procent se zdrazily pohonne hmoty a energie v okolnich statech a u nas. A jaka je inflace u nas a v okoli. Nebude to i tim, ze vlady v okoli se zajimaji i o domaci trh a vlastni obyvatele, na rozdil od vlady ceske?

P. Kavan 17.3.2022 9:56

Ceny pohonných hmot a energie kolísají všude, a z vývoje během dvou dnů těžko dělat závěry. Někde (Maďarsko) vláda ceny benzínu zastropovala. Je to opatření, které v extrémních situacích může být opodstatněné, ale rozhodně je netržní. U nás se nic takového nestalo, akorát benzínky hlásí svoje ceny ... což je sice tzv. buzerace, ale pořád jim nikdo nic nediktuje, takže ceny jsou tržní. A to mně rozhodně nevadí.

Nemusíte mě osočovat z demagogie. Já skutečně nedokážu ukázat prstem na dvě tři věci, které když se spraví, tak bude všechno dobré. Zato ale vím, že za války nemůžu čekat, že se budu mít stejně dobře jako před ní. Naopak - jsem rád že se mám hůř jen o trochu, místo abych přišel o všechno a schovával se ve sklepě. Co by za tu naši hrozně špatnou situaci dalo dneska 40 mil ukrajinců!

M. Valenta 16.3.2022 10:52

Mýlíte se jako obvykle. Při extrémních situacích, a ta dnešní taková je, strmě stoupá počet pokusů o její zneužití. Tudíž konání vlády ohledně cen pohonných hmot je logické.

V. Kain 16.3.2022 11:43

No to je unikátní když nějaký nýmand a naprostá nula začne poučovat paní Šichtařovou.Když se podíváme na profesní znalosti současné vlády,tak z toho vyplývá jedna věc.Profesůrek je užvaněný teoretik a s tou svojí suitou by nebyli schopni ani řídit DEPO.Bohužel podvedení voliči (nechci napsat hloupí) je poslali do řízení země a tak to ani jinak nemohlo dopadnout.Jejich diletanství nezakryje válka na Ukrajině a že se o to snaží.Za drahotu,inflaci a možná že i za pád Bastily dneska může Putin hřímá Fiala.

M. Valenta 16.3.2022 12:01

Ten "profesůrek" není na rozdíl od Vás a Vašeho estébáka, zbabělec.

M. Šejna 16.3.2022 12:08

Máme dnes ty vysoké ceny nazývat "Fialova drahota", nebo "Profesorská drahota"?

To jen přípomínám tu demagogickou prasárnu s pojmem "Babišova drahota", kterou ten vás fialový miláček předvedl loni před volbami.

J. Jurax 16.3.2022 21:56

Jo, říkejte tomu do budoucna RUSKÁ drahota. Jednak budete in, jednak to přece jen bude část pravdy.