Neviditelný pes

ROZHOVOR: Vynucený konec uhlí je nebezpečný experiment

6.11.2019

„Elektřina bude vzácná, drahá a pro mnoho občanů nedostupná,“ předpovídá jediný zástupce odborů v Uhelné komisi Jaromír Franta, předseda OS PHGN.
Jaromír Franta zastupuje v Uhelné komisi zájmy zaměstnanců. Netají se skepsí k celému procesu rychlé dekarbonizace a obává se dalšího zadlužení České republiky, které to podle něj přinese.

Jste v Uhelné komisi za Českomoravskou konfederaci odborových svazů. Co bude při jednáních komise vaším hlavním zájmem?

Hlavním zájmem bude vše, co bude uhelná komise řešit a tím nejhlavnějším sociální oblast.

V komisi jste za odbory sám. Stačí to podle vás na to, abyste mohl v maximální míře hájit a prosazovat zájmy členů, potažmo všech zaměstnanců těžebních firem v Moravskoslezském, Ústeckém a Karlovarském kraji?

Kdyby měly odbory v uhelné komisi dva zástupce, dalo by se hovořit o dostatečném množství. Bohužel vláda schválila pro odbory jednoho zástupce.

Máte už nějaké analýzy dopadů ukončení těžby uhlí? Že horníci přijdou v tu chvíli o práci je jasné, ale koho dalšího se to bude týkat? Jak velký to bude zásah pro tři uhelné kraje?

Uhelná komise má za sebou jedno jednání. Otázky jsou předčasné.

Sám jste celý život horník. Jak vidíte šance horníků na rekvalifikace a přechod do jiných zaměstnání, nebo mezi živnostníky?

Složitě. Útlum velkolomu ČSA mě v tomto opět utvrdil. Obor hornictví je specifický sám o sobě a tím pádem jsou zde i specifické profese, které v jiném oboru neexistují. I profese běžné jako zámečník, elektrikář jsou svojí náplní odlišné od stejných profesí, například ve strojírenské firmě. Věkový průměr je nad padesáti lety.

Asi půl milionu domácností topí tuhými palivy. Když jim stát zakáže uhlí, zdaleka ne všechny budou moci přejít na plyn a s dřevem nikdo neví, jak to v budoucnu bude – jsou tohle témata, které bude Uhelná komise také probírat?

Věřím, že ano.

Ohrozí budoucí odstavení uhelných bloků energetickou bezpečnost a nezávislost Česka?

Z mého pohledu bude těžké uhlí v energetickém mixu reálně a v dohledné době nahradit. Nezávislost Česka je jedním z argumentů.

Jak se vlastně vy sám stavíte k tomu, že uhlí v Evropě – a zřejmě i v Česku – vynuceně skončí? Souhlasíte s tím?

Nesouhlasím. Je to nebezpečný experiment, který je doprovázen ekologickým fanatismem a je zneužíván pro podnikatelské zájmy. Pro občany to bude v budoucnu drahý špás.

Existují vůbec nějaké seriózní odhady toho, kolik celé zavádění obnovitelných zdrojů, přestavba energetiky, části průmyslu, teplárenství a individuálního vytápění, vůbec bude stát? Zatím je celková roční podpora jen nynějších OZE 47 miliard korun ročně

Kolik tento eko-experiment bude stát, nevím. Jistota je v tom, že elektřina bude vzácná a drahá a pro mnoho občanů tedy nedostupná.

Myslíte si, že si to Česko může dovolit? Že tak velkou přeměnu zvládne republika financovat?

Současné státní rozpočty jsou v mínusu. Další jejich zatížení mínus ještě prohloubí. Problém je v tom, že o hornictví a energetice rozhodují nebo alespoň je ovlivňují lidé bez jakékoliv odpovědnosti. Mám tím na mysli rádoby ekology. Ale i politiky s jejich politickou odpovědností, tedy žádnou.

Převzato z webu iUhli.cz



zpět na článek