19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Schwarz 30.7.2011 9:15

V roce 1980

bych byl "Eurooptimistou" - dnes ani náhodou. Kdyby  komunisti jen tušili jak to s Evropou dopadne, podali by přihlášku do EU a NATO už tenkrát, hromadně za celou RVHP.

J. Kanioková 30.7.2011 0:02

Naprosto perfektní syrové zhodnocení, díky,

jen jak to dostat do hlav těch lidí, kteří ekonomice vůbec nechtějí rozumět :((( Když většina chce své "jistoty"...

O. Sekl 29.7.2011 20:45

Jak to ale rozpustit ?

Názory p.Robejška beru , podobné má i čím dáíl více ekonomů i politiků.Klausův euroskeptimismus byl donedávna ojedinělý, dnes se k podobným připojují i další.Bohužel ne dva vedoucí státní útvary EU- Francie a Německo.Tamní veřejnost snad politiky "přemluví" ke změně postoje.Problém by nastal, jak tento spolek rozpustit.I když, možná se už někde potajmu tisknou drachmy či liry.

M. Prokop 29.7.2011 21:52

Re: Jak to ale rozpustit ?

Spíš Marky.

Drachmy a liry by neumožňovaly tolik těžit z bohatších.

P. Fiala 29.7.2011 19:22

Státní dluhopisy a jejich vystavování

Stále se komentátoři i ministři vyhýbají komentáře za jakým účelem byly státní dluhopisy vystaveny. Jde o půjčky na stavbu dálnic, železničních koridorů, mostů spojujících státy či kontinenty, vojenské výzbroje, čištění kouřů z elektráren, čističek vod, a podobných věcí, nebo je to jen na platy státních zaměstnanců, jak nám sděluje mediokracie?

Kdyby vlády ČR nevystavily dluhopisy existovala by jedna jediná dálnice z Prahy do Brna postavená ještě za socialismu.

M. Prokop 29.7.2011 21:53

Re: Státní dluhopisy a jejich vystavování

Já jen doufám, že podobně postupujete i s rodinným rozpočtem. To totiž za chvíli nebude mít na internet a bude od těch vašich šplechtů pokoj.

P. Fiala 29.7.2011 19:10

Poznámky k textu

""Projekt eurozóny nebyl z ekonomického hlediska smysluplný od samého počátku. Jednalo se o ryze politické rozhodnutí.""

Uskupení 27 států v EU již 4 roky vykazuje vyšší GDP nežli USA. Globální ekonomiky ve státech jako Německo či Francie vyžadovaly Euro, pro realizaci obchodů (při sanaci trhu v postkomunistých státech se o tom přesvědčili). Číňané (ještě větší trh, který je postupně sanován) bez problému Euro akceptují. Velmi by se divili, kdyby se museli vracet k jednotlivým peněžním měnám a přepočítávat "hodnotu" zboží a služeb. Podobně se otevře trh v Africké Unii a jejich budoucí Afro, bude pravděpobně pro evropany překvapení. Jenže rozhodující je výkon globálních ekonomik, který stanovuje peněžní ekvivalent o hodnotě zboží a služeb v integrovaných ekonomikách, které vykazují synergické účinky oproti jednotlvým státům výše neorganizovaným. Copak nevnímáme USA a jejich snad již 54 států s různou úrovní ekonomik, ale s jednotnou globální silou navenek vůči tolik skloňované kokurenceschopnosti? Proti Euru může "bojovat" pouze někdo pro zájmy Ruska či USA. Číňané a jejich ekonomiky a trhy Euro akceptují.

M. Prokop 29.7.2011 21:54

Re: Poznámky k textu

A teď o Karkulce .......

S. Ševeček 29.7.2011 22:34

Re: Poznámky k textu

Pane Fialo, Vy tady pábíte prakticky stejným textem už dlouho. Zkuste, prosím, přemýšlet.

M. Baloun 29.7.2011 23:05

Re: Poznámky k textu

Africká unie? Afro? Do you are kasuár?

Euro je podle mně výrazem zbožného přání politických elit Evropy 90tých let potvrdit funkčnost teorií jako spil over a ramifikation, prostě idealistické podcenění síly národních států.

B. Rybák 30.7.2011 14:27

Re: Poznámky k textu

Smysluplnost měnové unie nesouvisí s velikostí GDP (obzvlášť když je vytvářen na dluh) ale jednak ekonomickou kompatibilitou jednotlivých částí unie(především jejich cca stejnou produktivitou práce, kurzy jejich měn by měly být cca rovny jejich kurzům podle parity spotřebního koše, jejich ekonomické cykly by měly být sladěny...) a jednak všeobecně vnímanou solidaritou většiny jejich obyvatel (včetně většiny elit). V případě Eura nebyly splněny podmínky ekonomické (porovnejme produktivitu práce na severu a na jihu Evropy). Solidarita občanů EU, jak ukazuje jejich ochota k podpoře problémových členů je téměř nulová a s narůstajícími ekonomickými problémy bude dále klesat. Udržování Eura v celém EU by skončilo krachem, který by ohrozil všechny formy evropské integrace.

V. Mlich 29.7.2011 16:36

Vystoupit z eurozóny

Není mi jasné, proč se dělá takový tlak na to, aby některé státy vystoupily z eurozóny. Přece když ta země přejde na vlastní měnu, tak se její kurs tak rozlítá, že nikdo nebude vědět, na čem je. Kdežto dokud bude vyjádřovat dluhy v jednotné měně, hned vidí, jak si stojí.

Proč by měna měla mít vazbu na skutečnost, že stát nemá z čeho vyplatit své dluhopisy? Tak prostě ti, co tak špatně investovali, budou mít holt ztrátu, to se někdy stává. A když investovali moc špatně, ztráta bude moc velká. Ale s tím se nic nedá dělat. Žádný měnový kotrmelec to nezachrání.

M. Prokop 29.7.2011 17:53

Re: Vystoupit z eurozóny

Když to vysvětlíte EUrosoudruhům, aby takové zemi necpali peníze jako do Řecka, nic proti tomu.

V. Hajková 29.7.2011 12:56

SKVĚLÝ - ČLÁNEK

Prostě  jako  vždy  -  naprosto  srozumitelně  vysvětleno  GAUNERSTVÍ-  politiku   z  BRUSELU!

B. Pauk 29.7.2011 11:51

Vhodný doplněk k panu Robejkovi

Shodou okolností také od v Německu žijícího autora:

 http://www.seaplanet.eu/index.php/souvislosti/vzdlavani/330-andreas-popp-o-demokracii-novem-naboenstvi

M. Prokop 29.7.2011 17:54

Re: Vhodný doplněk k panu Robejkovi

Napište to i na zeď na WC.

K. Krbálek 29.7.2011 11:15

možná je chyba ještě hloubš

možná že je základní chyba už v primárním postulátu tržní ekonomiky, že privátní firmy mají dosahovat maximálních zisků, ale jak oddělit státní sektor (dle definice neziskový) od priivátního, když oboje tvoří lidé? Takže to nakonec dopadá tak, že firmy mají zisky a státy mají ztráty, i v Řecku je prý na 300 miliard eur státních dluhů 500 miliard soukromých vkladů. Takže někdo (bankéři) má právo dosahovat zisk a my ostatní máme povinnost platit ztráty - tohle není dlouhodobě udržitelný systém...to spíš zavání revolucí.

J. Schwarz 29.7.2011 11:36

Re: možná je chyba ještě hloubš

To je přece jednoduché - státní sektor udržovat minimální, k čemu státní firmy generující dluhy a ztráty? To je přece přesně to, na čem zkrachoval předchozí model socialismu. Já nechci být nedobrovolným "akcionářem" nějakého státního hospodářství s povinností dorovnávat ztráty. Kapitalismus má ohromnou výhodu - nemusím být akcionářem žádné soukromé firmy, jejíž podnikání se mi nelíbí.  A proč by měli mít bankéři "právo" dosahovat zisk a jiní ne? Kdo jim to "právo" dal, když ne "Lid"? Jeho "zákonní zástupci" přece hlasují pro zákony umožňující sanaci bank bez sankcí pro zkrachovalé manažery a akcionáře.

O. Rychlík 29.7.2011 15:43

Re: možná je chyba ještě hloubš

Zásadní chyba je v neudržitelnosti demokratického systému v našem pojetí bez vnějšího nepřítele. Dokud se Západ obával komunismu, šlo to. Před tím zas demokracie bojovala proti fašismu, nacismu. Ale dnes? Všeobecné volební právo je hrobařem rozumného vedení státu. Někde je hůře, někde lépe, ale všude se jede z kopce. Nakonec možná špatně dopadne i Švýcarsko. Většina lidí chce své "jistoty" a vůbec ji nezajímá, že takovéto "jistoty" pořizují "demokraticky zvolení" politici na dluh budoucnosti. Samozřejmě i s řádnými cynickými provizemi pro sebe. Banky půjčují peníze občanů a jistí je bezcennými papírky, které státy emitují. A ještě jsou za to chváleny a bonifikovány. Žádný státní dozor nepomůže. Musel by v prvé řadě bankám doporučit, aby nekupovaly státní dluhopisy. Kdybych abstrahoval poslance, kteří schválí zákon o státním rozpočtu do podnikatelské sféry, musel by jeden vedle druhého jít před soud pro úvěrový podvod! Ale říkejte to lidu, který baží po svých jistotách.

M. Varadinková 29.7.2011 11:38

Re: možná je chyba ještě hloubš

Možná je základní chyba v tom, že platí gravitační zákon. To si  potom  nějaký Krbálek stoupne pod strom, a podobně jako v případě Newtona ze stromu padá jablko, řídíc se tím  gravitačním zákonem. A ejhle, narozdíl on Newtona, kterému se rozbřesklo, v Krbálkovi ten úder jablkem do hlavičky zanechal bohužel trvalé následky v podobě zatemnělé mysli.

M. Prokop 29.7.2011 17:55

"ale jak oddělit státní sektor (dle definice neziskový) "

Dle jaké definice, pls?

S. Ševeček 29.7.2011 9:24

Co NATO Česká Národní banka?

Nebylo by na čase, aby upravila svoji monetární politiku ze současné absolutní závislosti a svázanosti s eurem na vážený a vyvážený měnový balance k dalším měnám v poměru k obhodní a platební pozici?

M. Prokop 29.7.2011 17:57

Re: Co NATO Česká Národní banka?

Ono je bohužel s Eurem svázáno hlavně naše hospodářství.

Maše měnová politika není svázána jen s Eurem. Hlavně s Eurem, ale to je dost logické.

S. Ševeček 29.7.2011 9:20

"za posledních 170 let bylo v Evropě sedm měnových unií a z nich přežila pouze jediná, ve Švýcarsku"

Samozřejmě - protože ve Švýcarsku se narodil politický národ. A ten si už tu společnou měnu ohlídal^.

A propos - nebylo by dobře a načase, kdyby každý dospělý muž v Česku měl doma ve skříni výzbroj a výstroj domobrance?

V. Kain 29.7.2011 11:56

Re: "za posledních 170 let bylo v Evropě sedm měnových unií a z nich přežila pouze jediná, ve Švýcarsku"

Švícaři mají také uzákoněné referendum,takže také občané rozhodují co je a co není správné.Jak to dopadlo s referendy před podpisem Lisabonu?Dnešní politici mají z referenda husí kůži.Pokud by rozhodovali lidé tak by žádný europarlament ani evropská komise nebyla.

Oni ti hrabiví mamlasové v ev.parlamentu nemusí a také nerozumí principům bankovnictví.Čemu ale rozumí velmi dobře je jejich sledování vlastních bobtnajících kont.Co všechno by se nechalo vybudovat a vylepšit kdyby se ta bruselská pijavice rozpustila.Jsou to stovky milionů Eur které ti vyžírkové uzmou ze státních rozpočtů Eurozony.Lidé by měli povstat a tu pakáž vyhnat.

I. Schlägel 29.7.2011 8:31

Takové argumenty

bych očekával od zodpovědných politiků hovořících k národům Evropy. Asi se nedočkám. Tak alespoň díky za pana Robejška a Neviditelného psa/Lidové noviny.

P. Vandas 29.7.2011 6:53

Skvělé, pane Robejšku.

 V poslední době, jste napsal na NP několik kvalitních článků, tento nevyjímaje. Díky.

Z. Rychlý 29.7.2011 1:03

Určitě se tu najde nějaký

diskutující, který prohlásí, že dluhy jsou pouhou fikcí a strašením.

P. Schon 29.7.2011 5:58

Re: Určitě se tu najde nějaký

Zdroje jsou a dluhy se nemusí platit. :-)

Z. Rychlý 29.7.2011 7:08

Re: Určitě se tu najde nějaký

přesně :-)