19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jenik 18.5.2009 20:28

eeeuro

Z historie - záměr eura vznikl jako zp=ůso, jak bude poražené a prosperující Německo financovat vítězný francouzský (a prodělečný) socialismus.

Nyní je tzv eurozóna klub podvodníků, kteří dlouhodobě nedodržují ani ta nejzákladnější pravidla (inflace, míra zadlužení) , která stanovli - Německo, Francie, Itálie, Řecko, a přitom ostatní (kteří mají pravidla pod pokutou povinná - nedokáží si to prohlasovat) na to jenom dpoolácejí, podle principu "já si půjčím, i když na splátkyn nemám, protože tzy mi to zaplatíš.

V 15.5.2009 5:12

tenhle clovek ma hlavu na ramenech dobre posazenou

a mysli mu to, skoda ze takovych neni vic

Pepek 15.5.2009 9:06

Re: tenhle clovek ma hlavu na ramenech dobre posazenou

Zato "sociálně cítících" vyžírků s volebními hlasy jsou miliony. Rv

Mgr.Milda 14.5.2009 23:14

Bohužel zde zase získává prostor demagogie

pokud slovenský exportér pocítí oslabení odbytu,může sám, nezávisle na politice, snížit ceny. Velký přírůstek odbytu zase otvírá prostor pro zvýšení cen.

Za totáče jsou ceny určovány ovšem centrálně, kurzem měny a tak majitelé firmy nemají na tvorbu cen v zahraničí vliv. Skutečně nezávislí jsou teprve tehdy, kdy si sami mohou nastavit parametry, bez ohledu na politiku národní banky a partají.

Mojmir Prusa 14.5.2009 15:38

To jsou tedy dobre kecy.....

janoryna 14.5.2009 15:28

jaké důsledky má jednotná měna pro větší územní celky

je vidět v USA. státy unie nemají možnost měnit fiskální politiku a tím reagovat na výkyvy trhu. usa by nám měly být výstrahou, proč nepřijímat EURO !

Hnyk 14.5.2009 17:30

Re: jaké důsledky má jednotná měna pro větší územní celky

Neboli je lepší spousta separátních měn, aby jednotlivé státy mohly pořádat závody v znehodnocování měn (každý bude chtít co nejlevnější měnu vůči sousedům), nebo jak?8-o

Papouch 14.5.2009 23:46

Re: jaké důsledky má jednotná měna pro větší územní celky

menova unie nejspis zadne kladne dusledky nema

dost velka cast Afriky plati CFA frankem a jejich hospodarstvi je v dost tristnim stavu

Hnyk 14.5.2009 13:03

Ta nádherná logika

Slovensko prý ohrožuje fiskální politika velkých zemí, protože přelévá inflaci, čili znehodnocení měny na Slovensko. A proto autor lituje, že Slovensko nemá SK, aby v době krize mohlo SK řádně oslabit čili znehodnotit.;-D 

Co se stane se soukromě kapitalizovanými důchody, to exemplárně ukazují USA, kde spousta lidí spořila na důchod do cenných papírů a dnes mají hov..

A mimochodem, kdo chce ten si může v Německu platit svůj soukromý důchod. Je na to úleva na dani a pro lidi s nízkými příjmy přímé dotace od státu. Že v budoucnosti budou státní důchody čím dál nižší, to ví každý. 

Jak se zdá, tradice Vysoké bačovské se nezapřou. 

bm2 14.5.2009 15:22

Re: Ta nádherná logika

Ta logika chyba Vasmu prispevku. Preco asi doslo vo VSETKYCH menach mimo eurozony k oslabovaniu narodnych mien ( a zdaleka nie len v temer bankrotujucich typu Island , Madarsko ) pocas narastania vplyvu ekonomickej krizy ? Zda sa, ze vsetci guverneri narodnych bank asi studovali na rovnakej "Vysokej bacovskej".

Ak nerozoznate rozdiel vplyvu podhodnocovania narodnej meny na udrzanie obchodnej bilancie napr. voci euru a inflaciu eura ako narodnej meny prilievanim vytlacenych penazi do obehu vo forme roznych strotovnych a zachrannych balickov, tak netarajte o bacoch. Vyzerate pri tom ako ovca.

HlavaXXII 14.5.2009 17:04

Re: Ta nádherná logika

R^R^R^

Hnyk 14.5.2009 17:26

Re: Ta nádherná logika

No a podle Vaší logiky byla asi nejlepší měna Koruna československá. Ta neměla oproti měnám velkých západních zemí prakticky žádnou hodnotu. A vykládejte to třeba maďarským obchodníkům. Ti jsou rádi když přijedou Slováci a koupí něco za eura, protože Maďaři si kvůli inflačním cenám nemůžou nic dovolit.   

PavelC 14.5.2009 13:00

živnostník

Občas prodávám svoje výrobky za EURa. Loni jsem prodělal na silné koruně pár desítek tisíc Kč. Na dovolené v Řecku se mi "vrátilo" cca 5 tis. Kč. Kam se poděly ty ostatní peníze, se kterými jsem počítal do podnikání? Pro koho je ta koruna výhodná? Já jsem musel propustit jednoho zaměstnance, ten je teď na podpoře.

hufv 14.5.2009 17:08

Re: živnostník

škoda, že nerozumíte, o co tam jde.

Slovensko totiž přistoupilo k Euru právě v okamžiku nejvyššího zhodnocení koruny - to je jako kdybychom my zavedli Euro v okamžiku, kdy byl kurz 23:1.

Pro Vás je nyní výhodné, že se kurz snížil a můžete vyvážet za 27:1. Slovensko to udělat už nemůže. Už tomu rozumíte?

Johny 14.5.2009 12:34

Poměrně blbost

Když už se neukázalo přijetí EURa na Slovensku nevýhodné v krizi, jak naši odpůrci tvrdili, tak se budou vykládat pseudoekonomické hrozby, že to bude nevýhodné někdy v budoucnosti. Nevím, kdo tyto tzv. "experty" platí - snad kurzoví spekulanti, ale o praxi běžné firmy nevědí odpůrci EURa lautr nic. Na krytí kurzových strát se musí vyčleňovat speciální marže, kterou samozřejmě platí zákazníci, proto je všechno v korunové oblasti dražší než v EUR. I vývozci musejí započítak kurzové riziko do exportní ceny a to přímo a nebo nepřímo, kdy jim v případě poklesu kurzu klesají i mzdové náklady (nicméně když klesají mzdové náklady, klesá i obrat všech dalších subjektů). Odhadem se budou náklady pohybovat někde mezi 10-20% u všech transakcí, o to je ekonomika národních měn méně konkurenční než ta EUR.  Naopak různé měny jsou mimořádně výhodné pro finanční spekulatny, umožňeje jim to zajímavé zisky.

bm2 14.5.2009 15:30

Re: Poměrně blbost

Je vskutku pravda, ze kurzove riziko v statoch s narodnou menou zaplati zakaznik v koncovej cene, ale vysvetlite to tisickam Slovakov, ktori to ochotne platia vo VSETKYCH okolitych statoch pri NEEXISTENCII kurzovych rizik u domacich obchodnikov.

Ak cesky vyrobok vdaka podhodnotenej korune je na Slovensku aj vdaka dovozu drahsi po prepocte na euro, ako je mozne ze slovensky vyrobok je napriek slabsej Kc, dovozu a kurzovom riziku STALE LACNEJSI v CR, ako dokazuju SPZ vo vsetkych prihranicnych mestach ? Skuste si pre zaujimavost porovnat ceny rovnakych produktov v retazcoch, ktore su v CR, SR alebo Rakusku.

Pytel 14.5.2009 12:25

lidi

"Takový vývoj by stále víc znamenal omezování konkurence, svobody a prosperity lidí."

Znovu a znovu mě pobaví, jak je to pořád stejné, jak tihleti pravicoví "ekonomové" obhajují svobodu a prosperitu "lidí". Obyčejní námezdní pracující však "lidi" podle nich nejsou. Evropský sociální stát! Hrůza! Děsivá budoucnost!

Jako vždy, pokud se takový podělaný maloměšťák ráno neprobudí a nevidí z okna bezdomovce vybírat z odpadků, tak není spokojen a necítí se jako člověk.

Mojmir Prusa 14.5.2009 15:42

Re: lidi

R^presne!!!

hufv 14.5.2009 17:11

Re: lidi

jistě, obhajují svobodu a prosperitu těch lidí, kteří jsou aktivní, chtějí pracovat i podnikat. A bojí se toho, že zástupy nemakčenků a paritů budou jen a jen brát.

Protože z toho je jen jedna cesta - nebude nakonec dělat nikdo a budou bezdomovci všichni.

V 15.5.2009 5:10

Re: lidi

vy jste se mel narodit ~15 let pred nastupem komunistu v r48 abyste si uzil ten vas sen o socialni rovnosti. Moc bych vam to pral.

Pepek 15.5.2009 9:16

Re: lidi

Námezdní pracující jsou námezdními pracujícími proto, že na nic jiného nestačí. Klidně byste zase republiku omotali ostnatým drátem, jen aby někdo náhodou, proboha, neměl víc! Frustrace a závist, o žádnou solidaritu vám nejde, socánci.

V.Mlich 14.5.2009 10:36

Statisticky trik

Je to pekny podraz, vyjadrovat ztraty na kolisani kurzu v promile statniho rozpoctu. Podivejte se na to v ramci hospodareni jedne firmy. Kdyz kurzy litaji +/- 10%, tak je potreba mit v marzi 20% rezervu. Kdyz se dari, je zbytecne velky zisk a kvuli cenam nizka konkurenceschopnost, kdyz je smula, tak je to uplne v bruseli.

honzak 14.5.2009 10:31

Erasmus Rotterdamský

by se shrben odplížil, kdyby si přečetl ZImovo příspěvky. Ty jsi Zimo opravdu mudřec! Co nominace na NC, bude letos?

V.Mlich 14.5.2009 10:12

Dalsi machr, co se boji o koryto

Az se prejde na EUR, nebude moct delat ramena, jak reguluje urokove miry, kurs, inflaci atd, ale bude se muset zacit zivit praci.

Je to pekna blbost, kdyz v Evrope s volnym pohybem osob a kapitalu furt musi clovek koukat, v jakem state je, aby vedel, zda se vzdalenosti meri metrech nebo v loktech, teplota ve Fahrenheitech nebo Celsiech, po ktere strane silnice ma jet, nebo ktere drobne si ma pripravit na zachod.

Neni treba nadavat na fiskalni politiku jednotlivych statu, ale je potreba definovat a vybudovat mechanismy, aby se to nevymklo kontrole. Ale na to je pan autor asi slaby machr.

geo 14.5.2009 10:50

Re: Dalsi machr, co se boji o koryto

no jo, poradek je pro blbce, inteligent zvlada pinty i pulitry

Petr Kunetka, sileny zlocinec 14.5.2009 11:59

Re: Dalsi machr, co se boji o koryto

Ordnung muss sein.

JJ 14.5.2009 9:28

Svycarsko je priklad zeme

s jednou menou a pritom ma kazdy kanton diametralne odlisne dane.

M. Zima 14.5.2009 9:56

Jo

a ministr financí těch alpských šmelinářů při ochraně kLausovské svobody tak ztratil nervy, že slíbil Steinbrúckovi "do dršky".

Přečtěte si Jean Ziegler: Die Schweiz waescht weisser.  a pod. pak Vás toho napadne víc.

Bubeník 14.5.2009 9:03

Reformy k smíchu

Že pisateli nevadí neprovedení důchodových  reforem na Slovensku tzv.pravicovými vládami Dzurindy.

bm2 14.5.2009 9:15

Re: Reformy k smíchu

Skus nas poucit v com su tie reformy smiesne.