25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Lidé za rok vydýchají miliardy kubíků CO2

Profesor František Hrdlička, který od roku 1976 působí na Fakultě strojní ČVUT v Ústavu energetiky, má s energetikou celoživotní zkušenosti. Díky tomu má na její fungování jednoznačné názory odvozené z teorie i praxe. Jejich podstatná část se dá shrnout v pár slovech: do energetiky experimenty nepatří.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Rada 4.11.2019 11:05

Pane Kavalíre mám za to, že se ze dvou podstatných důvodů zásadně mýlíte v možnosti redukovat uhlíkovou stopu planety přes JE 3+ gerenerace. Ty jsou totiž dnes sice už relativně bezpečné provozně ale naopak krajně nebezpečné investičně. Celý podnikatelský sektor to ví velmi dobře. Prakticky všichni osobně ekonomicky zaiteresovaní dávají proto od této nedořešené technologie ruce pryč.

Uhlíkovou stopu by naplanetě tyto typy neomezily zejména proto, že není dost uranu. I za dnešní situace je ho jen zhruba na století - možná na dvě při použití MOX. Natož pokud by se začali stavět hromadně a měli naradit součastné uhelky. Už součastná neefektivita výstavby by jen vynikla zkrácením jejich životnosti pro nedostatek paliva. Tím netvrdím, že nemohou být jednotlivě odůvodnitelné případy využívání štěpné energie jádra.

Považuji ale za smutné, že i rozumě uvažující člověk jako Vy si nedokáže podobně jak auoři, představit smysluplný život na podstatně nižší úrovni energetické spotřeby a to přesto, že takovou možnost prokázali všechny předcházející grenerace i za daleko nižší technologické úrovně.

Jaksi jsme většinově pozapoměli co jsme bytostně zač ale zahledeli se o to více do svých monstr možností konzumovat (zneužívat), kterých se obáváme i s konkurenčních důvodů vzdát - ačkoli v sázce je podstata civilizačního života.

F. Kusák 4.11.2019 9:51

K tvrzení pana profesora, který byl kdysi mým spolužákem na technice, totiž, že JE jsou významným doplňkem energetického mixu, nelze nic namítat. Jen ta realizace je ve hvězdách. Jako bývalý "investičák" vím, že příprava takové stavby zabere nejméně dvacet let tvrdé práce, a to nepočítám případné soudní spory nebo "klacky", které nám budou házeny pod nohy, ze strany sousedních zemí nebo EU. A jaká je odvaha politiků, jít do toho? No, a pak takové řešení je vysoce iluzorní.

R. Meisner 4.11.2019 9:02

..lidé vydýchají za rok miliardy kubíků.....no nic,--škoda že si autor neumí spočítat, kolik kubíků vzduchu obsahuje celá atmosféra planety Země. -tak mu napovím: nedopočítal by se, je to fantastické číslo. ty miliardy proti tomu jsou naprosto zanedbatelné zlomky promile. i kdyby byl na planetě násobný počet lidí, nestane se vůbec nic. tož tak.

F. Kusák 4.11.2019 9:42

Tedy moc pozorně jsem to nečetl, ale pan profesor měl zřejmě na mysli množství oxidu vydechnutého lidmi, z celkového množství, který lidi vytvoří. A tady to tvrzení asi platí, totiž, že je nás mnoho dýchajících. Bylo by zajímavé spočítat, jaký je podíl hmotnosti vydechnutého plynu na celkovém množství oxidu uhličitého v atmosféře (asi 0,04 %). Množství tohoto plynu je samozřejmě ovlivňováno fotosyntézou, a tady asi může být v nejbližší budoucnosti problém. Je to složité a nikdo to pořádně neví.

J. Lukavsky 4.11.2019 7:47

"aby se dalo mluvit o bezpečnosti dodávek" Pan profesor asi nezná výrok: "Já elektrinu něpotrebujem, na telku sa možem pozerať aj pri sviečke" pravila jedna moudrá (myslím místopředsedkyně Zelených na Slovensku). Abychom dostali rozum bude zapotřebí aby si Evropa prožila jeden velký výpadek elektřiny alespoň na 3 dny. A celá Evropa půjde do kolen a nastane účtování. J.L.

A. Hrbek 4.11.2019 7:41

Vymknuta z kloubů doba šílí. V současné době se vyvíjejí nové typy kotlů na spalování briket ze sena a slámy. V době kdy chybí seno pro výkrm hospodářských zvířat a kdy by sláma měla být především využita pro obnovu struktury zemědělské půdy, která není schopna zadržet vodu.

R. Langer 4.11.2019 11:25

Hospodářská zvířata je přece potřeba všechna vybít, prdí přece škodlivý metan! To je jen další stupeň. ;-)

P. Rada 4.11.2019 13:26

Je podle Vás slepice, prase, kůn, králík... hospodářské zvíře?

Slyšel jste někdy o přežvýkavcích?

Napadlo vás v čem se od ostatních živočichů zásadně odlišují?

Sotva - že?

H. Paculová 4.11.2019 6:24

Na Zemi žije 7 500 000 000 lidských jedinců, vydechujících každou minutu nejméně 0,25 litru CO2, což tedy činí 1,875 miliard litrů CO2 vydechovaných lidmi každou minutu. Takto přibývá v atmosféře naší planety 112,5 miliard litrů CO2 každou hodinu. A to ještě nemluvíme o ohromujících počtech ostatních savců žijících na planetě Zemi, rovněž CO2 vydechujících (v celkovém počtu savců mají lidé zastoupení 36 %, hospodářská zvířata 60 %, divoká zvířata 4 %). Jinak řečeno, bez užívání jakýchkoliv výdobytků civilizace tak lidé na planetě Zemi (i ti jedinci, co dosud žijí v prvobytně pospolné společnosti) sami o sobě uvolní do atmosféry neskutečných 2700 miliard litrů CO2 každých 24 hodin, tedy každý den. Což je už pořádně velká „uhlíkovástopa“. Zdroj: https://neviditelnypes.lidovky.cz/klima/klima-vase-nase-uhlikova-stopa.A191022_230432_p_klima_wag

A. Šír 4.11.2019 10:49

Jak vysvětleno nahoře, je to slušně řečeno zavádějící. Tedy... je to nesmysl. Je to CO2, jenž by vznikl tak jako tak, neb pochází z biomasy, která by tak jako tak vyrostla a rozložila se. Je to rozdíl proti jiné lidské činnosti, než je dýchání, totiž spalování fosilních paliv, v nichž je uhlík dosud uskladněn, uvězněn.

L. Písařík 4.11.2019 10:55

A to ješte není započteno, že lidé i zvířata taky prdí. He!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

R. Langer 4.11.2019 12:30

Hm, není...

L. Písařík 4.11.2019 19:30

Můžete nějak vysvětlit, že obsah O2 v ovzduší neklesá a je stále 21% ?

J. Vintr 4.11.2019 0:49

Cílem "dekarbonozace" Evropy je samozřejmě něco úplně jiného, než snaha zastavit údajné globální oteplování. I kdyby skutečně platila ta nesmyslná teorie "skleníkového efektu", tak snaha o "bezuhlíkovou" Evropu se dá vzhledem k nepatrnému podílu Evropy na celosvětové produkci CO2 přirovnat k vylévání vody z podpalubí potápějícího se Titaniku kbelíkem. Oni prostě chtějí Evropu dostat do velkých ekonomických problémů a uškodit jejím obyvatelům.

V. Braun 4.11.2019 2:14

A oni jsou kdo, vy mudrlante, a proč to ti oni dělají?

J. Novak 4.11.2019 3:37

To sice nevíme, ale děje se to. Nebo jsou ti "oni" prostě tak blbí.

P. Boublíková 4.11.2019 4:10

Vypadá to na Putina ;-) [>-]

R. Langer 4.11.2019 6:19

Jo, a jeho loutku Merkelbábu... ;-D