24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Ekonomiku neničí pandemie, ani válka

Všimněte si: Pandemie nikdy nekončí z minuty na minutu, ona pomalu odeznívá. Tato pandemie ale z minuty na minutu „skončila“. V tu minutu, kdy došlo k invazi. Takže ona tu pandemie už není?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Rozbořil 10.3.2022 23:18

Ekonomiku ničí ekonomové, zejména ti, kteří se musejí/chtějí prezentovat na platformách typu PL.

V. Církva 10.3.2022 21:03

Co se týká ekonomiky má paní Šichtařová v tomto článku asi pravdu. Nakonec ekonomice rozumí líp než já.

Co se týká Ukrajiny a EU a NATO, zůstala paní Šichtařová někde před lety kdy jsme byli krmeni ruskou propagandou.

Jistě že Ukrajina v EU, to Rusko dráždilo. Dráždilo ale nás že měla Ukrajina proruskou vládu? Nebo když je Polsko víc proamerické než my, nebo víc protiruské? Mně teda ne, je to jejich věc.

Ukrajina má právo rozhodnout si sama svoji budoucnost. Jestli bourali sochy Lenina teprve v roce 2014, asi tam nějaký problém s vlivem Ruska a jeho staromilců byl. A jestli se Donbas vzbouřil a Rusáci obsadili Krym, těžko šlo o nějakou hru Západu, spíš o zásah Rusáků do suverénní země.[UA]

O. M. 10.3.2022 19:45

"Kdyby západ netáhl Ukrajinu tak moc na západ, ani Rusko by tolik nestupňovalo svou agresivitu."

Opravdu jste tak naivní?

I. Teren 10.3.2022 17:54

Zda sa, ze pre tzv. zapadnu civilizaciu z "cirkusu & chleba" zostale iba cirkus. ;-)

M. Valenta 10.3.2022 15:53

Paní Šichtařová je pořád a za každou cenu nad věcí.

J. Janotová 10.3.2022 15:40

Já článek paní Šichtářové chápu tak, že viníkem inflace jsou státní zásahy do ekonomiky. Z tohoto úhlu pohledu lze pak chápat i sankce jako umělý zásah státu. Nakolik jsou tím pravým lékem na Putina fakt nevím ( a nejsem si jista, zda to vědí ti, kteří je vyhlašují, bohužel)....

Sankce budou mimo Ruska bolet v určité míře i nás, tak to je a nedá se na tom nic změnit. Myslím, že je to podobné jako s trháním zubu. Je to třeba udělat rázně, ne na několikrát.

Co ale jasné je, že další a vyšší sociální dávky "aby to ti nejchudší jakž takž přežili" jako kompenzace inflace, jsou ekonomické zvěrstvo. Jen zvýší a prodlouží inflaci. A naše vláda to bohužel nechce nebo se bojí (?) to vidět. Z pana Jurečky dostávám osypky.

Ukrajinských uprchlíků se neobávám. Přicházejí k nám především matky s dětmi. Pokud válka skončí brzy, budou se pravděpodobně chtít rychle vrátit domů. Pokud Ukrajina skončí jako zcela rozbitá země, budou se sem chtít dostat i otcové rodin. Bude na závadu usídlení 1- 300 000 (?) relativně mladých lidí? Navíc poměrně vzdělaných, schopných a ochotných rychle se naučit česky a tím "zapadnout". Čím dřív budou mít na trh práce stejný přístup jako Češi tím líp a tím méně budoucích možných nevraživostí.

V. Církva 10.3.2022 21:13

Sankce budou bolet všechny, ale víc všechny, včetně Ruska (i když si myslí opak) bolí válka na Ukrajině.

V každém případě něco se udělat musí. Šílence je nutné izolovat. Rusové se zachovali jako barbaři, (na tom nic nemění, že možná Ukrajina neměla strašit s NATO) teď nepatří do civilizace, ani do ekonomiky, ani sportu.

Co se týká statisíců Ukrajinců, jednoduché to nebude ale je správné teď pomoct.

P. Diviš 10.3.2022 15:02

Obvykle s pí Šichtařovou souhlasím, ale v tomhle článku příliš zjednodušuje příčiny dění.

Pandemie prostě byla a doznívá. Naštěstí. Možná, že opatření byla přehnaná, rozhodně nebyla úplně zbytečná. A ekonomiku to poškodilo, dá se zajisté diskutovat, jak velkým podílem. Odolnost vůči stresu je státním ochranářstvím oslabená, opět je otázka, nakolik. Lidem se prostě nechce bojovat osamoceně proti všemu možnému.

Inflace a zdražování: Rozlišujme: Inflaci způsobuje tisk peněz, to nepochybně. Ale hospodářské problémy způsobené covidem nebo válku existují také. Pokud se ve firmách nepracovalo, méně produktů, zdražení. Pokud na Ukrajině nezasejí, méně obilí, zdražení. Pokud Rusáci omezí dodávky ropy a plynu, nedostatek, zdražení.

Že Ukrajina, Moldova a Gruzie chtějí k EU je přirozené. Pohledem od nich EU vypadá jako ostrov svobody a prosperity, zvlášť ve srovnání s Ruskem. Problémem jsou ruské imperiální manýry, agresivita, ne chtění těhle i dalších zemí.

O. M. 10.3.2022 19:45

Máte pravdu, ale to by se v tom článku tak dobře nevyjímalo.

V. Církva 10.3.2022 21:14

R^

V. Kučer 10.3.2022 13:54

Pandemii neporazil Putin ale jaro a omikron který má mnohem mírnější příznaky. Ukrajinci nejsou Afghánci, kdyby je 20 let okupovali Američani dostali by se na úroveň Polska.

R. Langer 10.3.2022 14:16

Páni, a že se to tomu Jaru nepodařilo už před lety! ;-D

P. Diviš 10.3.2022 15:04

Podařilo.

V. Kučer 10.3.2022 17:53

Před lety se to podařilo ale na podzim jsme se stali z premianta propadlíkem, Babišovi to prohrálo volby.

P. Diviš 10.3.2022 15:03

Putin způsobil, že se o covidu přestalo psát a mluvit.

P. Pepax 10.3.2022 11:12

Pro mne je hlavní důvod ekonomických problému občanů v Česku zelený úlet následován covidem, velice razantně se o to zasloužila nejen Babišova vláda, ale hlavně ta současná.

P. Diviš 10.3.2022 15:04

Ta současná toho zatím moc nestihla. Zelený úlet odsouhlasila ta Burešova.

V. Petr 10.3.2022 16:09

Současná vláda kromě podpory grýndýlu o své újmě přesměrovala zemědělské dotace do kanálu, tedy minifarmám, které jen existují, ale nic nevyrábějí ("oddělení dotací odvýroby"). To zákonitě vede ke zdražení potravin!

V. Kuhaj 10.3.2022 9:48

Dobré, dobré. I mně se nezdá vliv covidu a střílení na Ukrajině dostatečným důvodem pro tak razantní zdražování, tedy snižování životní úrovně. Ne při takové produktivitě práce, kterou Evropa má. A jestli je náš svět natolik zranitelný, no tak asi bude muset být vybudován nějaký odolnější.

P. Kavan 10.3.2022 10:32

Ano. A budování odolnějšího světa se právě projeví zdražováním. Protože každá větší změna se projeví v ekonomice - začnou se přetrhávat staré struktury a budovat nové. To stojí práci a tedy peníze, je v tom nejistota, a to vše se někam musí promítnout.

Až nejistota zmizí a nové struktury budou vybudované (ať už jakkoli), budeme se mít zase líp.

J. Nevrkla 10.3.2022 9:45

Vidím to jinak. Drahé energie, drahé a chybějící materiály, inflace, ztráta koupěschopnosti i konkurenceschopnosti.Opravdu si někdo myslí, že náš průmysl bude bez problémů fungovat a nasávat migranty jako houba? Opravdu budou fungovat atomobilky a elektroauta půjdou na dračku? Já si to v žádném případě nemyslím. Mám velkou obavu, že budeme mít armádu nezaměstnaných.

P. Kavan 10.3.2022 12:22

Tohle se samozřejmě může ukázat jako problém. Ale taky je to příležitost, tak tomu bylo vždycky. V historii se někdo bál, že mu židovská komunita na jeho území zabrání v cestě do ráje. Jiný jim dal možnost se realizovat, a vydělal na tom. Jiný zkusil nechat se realizovat jinou komunitu, a pohořel.

O tom, jak to dopadne tentokrát, budeme rozhodovat my ... i ukrajinci. V porovnání s uprchlíky z Afriky jsme na tom mnohem líp.

J. Nevrkla 10.3.2022 12:26

To já slabá útěcha v marasmu, který nás myslím čeká. Po skončení bojů bude velký tlak, aby se Ukrajinci vrátili domů, nebude dost práce a peněz ani pro Čechy.

P. Kavan 10.3.2022 13:02

No já z války a jejích důsledků taky dvakrát nadšený nejsem. Ale je to na nás, abychom se rozhodli jak naložit s časem, kterým nám byl dán .... abych parafrázoval Gandalfa.

O. Kožušník 10.3.2022 7:48

Ach jo, všechno je tak složité - doporučuji pozornosti vliv socialistických eurobyrokratů na inflaci, jsem přesvědčen, že za všechnu mizerii mohou eurobyrokrati a zelení, a bude hůře.

Dění na Ukrajině má taky podhoubí - západ podnítil explozi nacionalizmu, ukrajinci zakázali ruštinu, a kam se mají miliony rusky mluvících spoluobčanů obrátit pro podporu ? Není třeba složitě hledat Byli ostatně persekuováni i jinak a když administrativní snahy nikam nevedly ...

P. Kavan 10.3.2022 7:54

Západ podnítil explozi nacioonalismu. Kdyby býval Ukrajinu ignoroval, teď by mohla být vesele v ruském obětí a všem by nám bylo dobře...

Na ukrajině se shodou okolností rozhoduje jestli se přikloní k západnímu světu nebo k ruskému. Fakt jim toto rozhodnutí chcete upřít? To už jste zapomněl na naše vlastní zkušenosti s ruským světem, z minulého století?

J. Pavelka 10.3.2022 8:33

No nevim....To zdaleka není jisté. Třeba by se rozpínavost zaměřila jinam...Náznaky už jsou, třeba to Podněstří, angažování v Sýrii...Od vnitřních problémů, které neumíme řešit, je lákavé čelit obratem na venek....A každý režim, tím spíše putinův v Rusku, potřebuje obraz nepřítele.

P. Kavan 10.3.2022 8:41

Stejně jako v roce 1938 to zdaleka nebylo jisté. Už to odnesla Gruzie, Krym, okraje Ukrajiny, teď zbytek Ukrajiny. Nevím na jaké další doklady rozpínavosti čekáte.

O. Kaucký 10.3.2022 14:58

Kam myslíte, že se přikloní. Mají fabriky, ale suroviny jsou v Rusku. Rusko má suroviny, ale fabriky, které by potřebovalo jsou na Ukrajině. Spolupráce by oběma prospěla. Ale to by museli obě strany ubrat na siláckých projevech a respektovat se. Kde se obchoduje se obvykle neválčí. EU si je na krk nepřiváže a slibů se nenají.

Naše zkušenost z roku 68 je nesrovnatelná. Na Ukrajině defakto probíhala občanská válka. U nás nic takového nebylo. Tam byli mrtví už před tímto vpádem, u nás až po tehdejším vpádu. U nás se dvě party bolševiků dostali do sebe, protože jedna parta si uvědomovala, že jim jde celý ten jejich socialismus do kopru. Lidi získali naději a částečně i svobodu, ale druhá parta sem na to konto pozvala cizí armády. (I když by sem přišli asi stejně.)

J. Janotová 10.3.2022 16:05

Ještě bych přidala, že na Ukrajině do jisté míry nevládla centrální vláda, ale místní oligarchové. Ti měli i vlastní "armády". Pokud si vzpomínám podnikatel Kolomyjskij (?)se odmítl po ueuromajdanu se svojí oblastí a "armádou" odmítl připojit k Luhaňské a Doněcké oblasti vedených jejich oligarchy. Srovnávat nás ať už v v 1938 nebo 1968 s se současnou Ukrajinou nelze.