26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Do září to Uhelná komise nestihne

Odejít od uhlí je správný záměr. Jen je potřeba brát v úvahu daleko víc souvislostí, než se běžně prezentuje. Proto se poslanec Jan Zahradník staví skepticky k záměru odevzdat doporučení uhelné komise již v září.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 11.3.2020 12:19

Jo. Větrníkové "OZE" mají jednu nezamýšlenou výhodu. Když jsou vyhlášeny koronavirové prázdniny, množství lidí nemůže pracovat nebo studovat a zbytečně marní čas. Mohou se ale v menších skupinách (pod 100 shromážděných) přesunout k fofrníkům stojícím v bezvětří a začít do nich foukat. :-D

No a teď vážně pro zeleného magora "M. Vaněček", který zřejmě kvůli klimatickým stávkám a demonstracím nestihl nastudovat základy fyziky OZE.

Problém je v propastném rozdílu v instalovaném výkonu slunečních panelů (což je maximální hodnota za ideálních podmínek, jako např. slunce nejvýše na oboze v měsíci červnu a současně i nejdelší délka slunečního dne), takže reálná roční hodnota využitelnosti pro dodávky el. energie je jenom zlomkem hodnoty instalovaného výkonu. Stačí si uvědomit, kolik hodin denně svítí slunce a jak prudce klesá během dne množství dopadajícího záření a k tomu ještě prudký pokles využitelnosti v zimních měsících (krátký den a minimum dopadajícího slunečního záření oproti letním měsícům). To všechno jsou ty nejzákladnější znalosti, které náš zeleně myslící "M. Vaněček" zcela zjevně nemá...

M. Vaněček 11.3.2020 13:13

"Orel mouchy nelapá", aneb vygůglujte si moji celosvětovou citační odezvu v google. scholar. Na rozdíl od Vás jsem vědec a fyzik.

L. Novák 11.3.2020 14:24

No, vy jste zjevně na prvním místě především zelený magor, takže náboženské přesvědčení je pro vás prvořadé a fyzika s vědou musí stranou. Jestli navíc patříte mezi ty, co si naskočili na vlnu zeleného blbnutí a čerpáte dotace "na rozvoj a výzkum OZE", pak nemáte co koho tady obviňovat, že zastupuje uhelnou a jadernou lobby. Vy jste jenom parazit, který žije z násilí hloupé státní politiky prosazující katastrofálně neekonomické OZE. A že vás takových je... Abyste si udržel své příjmy, musíte plácat nesmysly na NP...

M. Vaněček 11.3.2020 16:21

já jsem jen nezaujatý pensista, CSd (celkem spokojený důchodce)

Já už si své odpracoval ...

I. Mertl 11.3.2020 16:59

Nevím, nevím, kdo je zde jakýkoli magor, pane Nováku. Ale jde-li o fyziku, jistě to není ten Milan Vaněček, který se fyzikou pevných látek profesionálně zabývá dvacet let a za tu dobu má stovky článků. Obávám se, že ty Vaše rozvášněné výkřiky vypovídají jen a jen o Vás.

L. Novák 11.3.2020 18:04

No, fyzika pevných látek a tenkovrstvých technologií je jedna věc, a fyzika elektrotechnická je věc druhá. Pokud zde pan Vaněček vypustil do textu naprosto evidentní nesmysly, viz třeba už zpochybněné množství zdrojů, které česká elektroenergetika údajně má "v záloze", a je naprosto mimo v otázkách udržení rovnováhy v energetické síti, v posuzování schopnosti OZE spolehlivě vykrývat spotřebu elektrické energie v národním hospodářství, tak by asi bylo lepší, kdyby se věnoval i nadále oboru, kterému rozumí. Elektroenergetika tím oborem rozhodně není.

I. Mertl 11.3.2020 18:19

Ano, tágo. Přes veškerou snahu.

M. Vaněček 11.3.2020 18:37

Celková výkonová kapacita výroby elektřiny v ČR je okolo 20-22 GW (podle toho co vše je zahrnuto).

To je téměř dvojnásobek maxima zimní spotřeby a téměř trojnásobek maxima spotřeby letní.

Samozřejmě v průměru je denní produkce značně pod tímto maximem.

L. Novák 11.3.2020 19:42

No právě. "Podle toho, co vše je zahrnuto." ... Klasická dezinformace "zelených" se zamlčením podstatných údajů.

Na webu iRozhlas (viz odkaz výše) je ten poměr taky zmiňován a porovnáván např. s Německem. V kontextu s dalším obsahem. Bez bližšího popisu je takový údaj ale k ničemu.

V. Petr 11.3.2020 21:47

Pamatujete na přelom r. 1978-1979? Dnes by to zachraňoval jen Temelím a Dukovany + zdroje na ruský plyn...

A na to, jak veškéré české zdroje jely r. 2017 "na plné pecky," včetně těch nejdražších, držených normálně v záloze, aby vykryly výpadky němecikých OZE si dobře pamatuji. Však si to jejich majitelé pochvalovali...