23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Copak je stát moudrý?

Já bych hlasovala pro zvýšení o 0,5procentního bodu. Tady už to je hodně o tom, mít „nacítěný“ finanční trh. Když uděláte nějaké netradiční rozhodnutí, třeba zvýšíte sazby o velký kus, dejme tomu o 0,75 procentního bodu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Brecík 7.4.2022 21:41

Kdesi jsem četl, že Orlen má s Ruskem dlouhodobou = výhodnou smlouvu na ropu typu Ural. Pokud to tedy zruší k 31.12. bude se mít ČR lépe. Ceny za PHM se myslím obrátí - určitě. A nejlevněji bude v Německu ;-D

V. Církva 6.4.2022 22:03

Tak jako obvykle. Od rozumných názorů kdy stát nemá do věcí zasahovat až po "anarchokapitalismus" s kryptoměnami a plynem který nesmrdí i kdyby ho třeba Roubal cucal z mrtvol!

V. Němec 6.4.2022 12:56

"Stát nemá podporovat nic; nechť to nechá na lidech."

Pod tuto větu se podepisuji a ještě si vzpomínám, že když jsem dělal postgraduál u Francouzsko-Československého institutu řízení v roce 1992 (to byl kapitalismus ještě téměř normální), profesor Sorbony, který přednášel finanční řízení, pronesl: "Pamatujte si, studenti, že dotace jsou největším ničitelem tržního hospodářství."

K. Filip 6.4.2022 13:03

Co chcete nechat na lidech? Nehorázné ceny PHM, ceny energií, když cena ropu a plynu se příliš neliší od ceny před 10 lety? Vraťte ten papír z toho již neexistujícího institutu. Nic jste nepochopil.

R. Gramblička 6.4.2022 13:31

ty nehorázné ceny lze výrazně snížit osekáním spotřební daně.

ano, jsou věci, které běžní lidé neovlivní, ale do všeho ostatního by se jim stát měl montovat co nejméně

V. Povolný 6.4.2022 14:30

Já se obávám, že jste nic nepochopil vy. Někteří lidé mají tu státem řízenou socialistickou ekonomiku zažranou pod kůži tak, že se jí už nezbaví. Čím víc se do toho stát montuje, tím je to horší. V případě EU si to ještě několikrát vynásobte. V EU nemáme tržní ekonomiku ani náhodou. Jenže západní státy socialismus nezažily, tak si myslí, že když ho zavedou oni, tak to bude OK. Blbost! Ani s demokracií to není valné, podívejte se na respektování výsledků svobodných voleb.

V. Kain 6.4.2022 15:42

Vláda nechce pomáhat lidem úmyslně a když tak jenom okrajově aby to erár moc nestálo.Oni potřebují peníze pro statisíce uprchlíků kteří mají prioritu.Vždyť se tím netají.Oni vědí,že lidé jsou zastrašeni a že si radši udělají svíčkovou z tlačenky než by vzali hole šli ty farizeje vymlátit.

M. Valenta 6.4.2022 12:24

Šichtařová evidentně stále nechápe s kým máme na východě tu čest a už vůbec nechápe Polsko, které brání nejen sebe ale přispívá nejvíc k obraně Evropy.

J. Plíva 6.4.2022 10:25

Souhlas. Stát není moudrý. Nenechme se nutit do něčeho, co nechceme.

L. Harvánek 6.4.2022 10:11

Už sama existence kryptoměn je docela podezřelá. Snižují totiž reálnou hodnotu skutečných peněz. Kdysi dávno před víc než půl stoletím nás učili, že hodnota peněz musí odpovídat hodnotě nějakých jiných produktů, například vyrobeného zboží. Nepochybně jsem zaspal dobu, když si to myslím ještě dnes (nakonec působením faktorů mnou neovlivnitelných, jsem se nikdy ekonomií živit nemohl), ale doba se změnila. Zisky ze spekulace na burze či finančních trzích se staly legálním zdrojem příjmů a dokonce jsou považovány za vytvoření jakési nové hodnoty. A aby někomu nebylo podezřelé, kam tyto hodnoty odcházejí, byly vytvořeny kryptoměny a spekulací s nimi je dalším výnosným byznysem. Kdybych ale (naneštěstí mi k tomu chybí šikovnost) si začal doma tisknou peníze a uvádět je do oběhu, dopouštěl bych se trestného činu, protože bych jaksi snižoval hodnotu obíhajících peněz. A přitom bych jenom využil svých dovedností jako je využívají spekulanti na finančních trzích. Mojí chybou ale by bylo, že jsem si tenhle způsob nenechal zlegalizovat.