Neviditelný pes

ROZHOVOR: Česko by mělo odstoupit od Zelené dohody

29.4.2020

Za každou odstavenou uhelnou elektrárnu musí mít Česko nejdřív náhradu. Jakýkoli jiný postup je podle poslance Jana Zahradníka (ODS) nerealistický a pro Česko nebezpečný. Státy EU si podle něj nemůžou dovolit sanovat následky koronavirové karantény a současně naplňovat Green deal. Od něj by mělo Česko co nejdřív odstoupit.

Může současná karanténa kvůli koronaviru zdržet práci Uhelné komise? Nebo se pořád počítá s termínem pro vydání vaší zprávy v září, jak o tom mluvili předsedající ministři?

Já považuji zářijový termín pro vydání zprávy Uhelné komise za nereálný už dlouho. Veřejně jsem se v tom smyslu vyjadřoval. V současné době zasedání Uhelné komise ani jejích pracovních skupin z pochopitelných důvodů neprobíhají. Pracovní skupina 1, jejímž jsem členem a která má za úkol připravit návrh na termín ukončení používání uhlí v energetice, sice posílá svým členům materiály k připomínkám a chystá vieokonferenci, to ale osobní jednání nahradit nemůže. Proto si myslím, že termín pro vydání zprávy by měl být významně posunutý.

Celkové náklady na český uhelný exit budou obrovské, jejich výši by měla dát dohromady právě Uhelná komise. Obrovské náklady bude však vyžadovat také sanace škod po koronaviru. Může tím pandemie nějak ovlivnit český odchod od uhlí?

Obávám se, že ekonomické následky koronavirové pandemie budou velké. Bude nutné přehodnotit priority. Donedávna se významní světoví politici předháněli, aby získali audienci u Grety Thunbergové. Ta byla zvána i na jejich uzavřená jednání, kde jim vyčinila, aby pak byla zahrnuta ovacemi. Evropská komise ještě před měsícem považovala za svůj hlavní úkol být lídrem boje proti klimatické změně a prosazovat Zelenou dohodu pro Evropu. S tím vším je teď konec. Tím důslednější musíme být v tom, že za každou zavřenou uhelnou elektrárnu musí být odpovídající náhrada. Bez toho není český odchod od uhlí možný.

Česko by podle Zeleného údělu Evropské unie mělo také přestat používat jakékoli fosilní palivo, tedy prakticky přebudovat své hospodářství, do roku 2050. Je to podle vás reálné při souběžném saturování škod po koronaviru?

V Zelené dohodě pro Evropu není ani slovo o jaderné energetice. Jako nejvýznamnější zdroj elektřiny jsou tam uváděny offshore větrné elektrárny. Do roku 2030 se má ocel vyrábět s nulovými emisemi uhlíku. Chystá se nová emisní norma EURO 7 a povolenky pro silniční dopravu. To všechno má stát Evropskou unii ročně v přepočtu 6,7 bilionu korun. To nebylo reálné ani účinné v době před koronavirovou pandemií, natožpak po ní. Jsem přesvědčený, že Česká republika by měla odstoupit od Zelené dohody pro Evropu co nejdříve.

Názor, že si země EU nemůžou dovolit současně sanovat škody z koronaviru a zároveň odstavovat fosilní paliva, protože na obojí prostě nemají peníze, má i řada poslanců Evropského parlamentu. Co si o tom myslíte vy?

Státy EU si opravdu nemohou dovolit sanovat ekonomické dopady koronavirové pandemie a zároveň naplňovat sny ekologických aktivistů a plnit volební sliby zelených politiků. S tím souhlasím. Obávám se ale toho, že nebude lehké prosadit na úrovni EU zdravý rozum. V minulých volbách do Evropského parlamentu posílily zelené strany nebo strany, které mají zelený program, jako u nás například Piráti nebo TOP 09. Je skoro jisté, že po odeznění pandemie opět zesílí svůj tlak na boj proti klimatické změně. Podle mého názoru budou bohužel ty rozumné názory v EP opět přehlasovány. S tím se nedá nic dělat, napravit to mohou zase jen volby.

Převzato z webu iUhli.cz



zpět na článek