29.3.2024 | Svátek má Taťána


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
alex 6.11.2008 15:51

Držte korunu at to stihnu vyprat

Naše strana a vláda potřebuje korunu co nejdéle aby stihli vyprat všechno co ukradli. A ted to naví potřebuje ještě i ten největší zloděj co zmizel bůh ví kde, ale ten to ukradl poctivě všem na očích, ti ostatní se tváří že budují.

enderv 5.11.2008 22:15

No

Madarsko forint, Rusko rubl a Ukrajinu hrivna moc neochranily (specialne to Rusko je zajimavy pripad, neb zahranicnich rezerv meli/maji vice nez dost). Kdyz to navic clovek srovna se Slovenskem (kde je kurz v podstate vazan na Euro), a dopad (zatim, bude hure) nebyl tak spatny.

Mozna to bude v necem jinem, napr. v tom ze pri nizkych urokovych sazbach v Cechach nemel nikdo moc duvod spekulovat s retail pujckami v zahranicni mene...

Co by me zjimalo, je kolik fundingu ceskych bank je zahranicniho (resp. wholesale, protoze to bude nejspise stejne), a jakou mel formu (xCcy swapy, pujcky, obligace apod..).

D.M. 5.11.2008 20:07

miziva diskuse

S temer zanedbatelne diskuse k tomuto "rozhovoru" soudim, ze pan Mach je bezvyznamna figurka, jejiz "ruzmy" temer nikoho nezajimaji.;-D

Magor Milda, Mgr. etc. 5.11.2008 20:04

Slováci se Mečiara zbavili, Václav Klaus a jeho trpaslíci tu ještě straší

malý německý nebo nizozemský člověk ovšem přijde s tím, že Euro všechno zdražilo. Není to pravda, ale některé entity zdražily opravdu, třeba holiči nebo restaurace. Kdo nakupuje v supermarketu, zjistí, že mnoho cen se za deset let nezměnilo, třeba mléko, máslo, uzeniny, chléb. Pokud se zdražily třeba auta, jsou také dost jiná, než ta před deseti lety. Že se permanentně zlevňuje elektronika nebo oděvy, není divu, jedná se o zboží z Číny nebo podobného zdroje. Div je, že přes ty importy ještě domácí výroba jakž takž přežívá.

MILES 5.11.2008 18:13

EURO JE TEURO

SAMOZŘEJMĚ !!!!!!   V HOLANDSKU JSEM ZAŽIL PO ZAVEDENÍ EURA ZDRAŽENÍ O 100 %

TEDY EURO=TEURO

VŮBEC NEVÍME JESTLI SE MĚNA UDRŽÍ NEBO ZKRACHUJE

STÍŽNOSTI VÝVOZCU ŽE JE NAŠE KORUNA DRAHÁ JE NESMYSL I V EURO BY NEMOHLI VYVÁŽET NIC>->->-

zdenal 5.11.2008 17:58

zisky bank

Mateřská banka stahuje zisky dceřinných bank (vůle akcionářů). Zisky bank jsou u nás hlavně z úroků a z poplatků,které jsou u nás dalece vyšší než v EU. A co platy a důchody, které jsou u nás několikanásobně nižší. Takto fin.propad hezky zaplatíme.Jste poradce na baterky. Jaký pán, takový krám.

Petr Benes 5.11.2008 17:50

Takze koruna nas chrani pred inflaci

v eurozone? tak jsme klidni, hlavne ze je u nas inflace pres 6 % a kolik v te osklive eurozone?:-P

D.M. 5.11.2008 13:07

ptam se

Ptam se scela vazne a zdviham svuj barovnu prostrednik ;-D: cehu chce redakce Neviditelneho psa svymi "clanky" a jakoze "rozhovory" dosahnout? Patrne chce od ODS odvratit i ty posledni pravicove volice. Jinak se takove destruktivni pocinani nedovedu vubec vysvetlilt. At zije >-

erre 5.11.2008 12:02

CEP?!

Já p. Machovi nemám za zlé, že těmito skoro demagogickými rozhovory dělá karieru. Spíše mi vadí jeho mentální nevyzrálost. Viz jeho nedávný uražený odchod z blogu Aktuálně.cz. Pokud bude práce v CEPu vstupenkou do rady ČNB, viz nedávno ta paní, kterou skoro nikdo neznal a p. prezident ji jmenoval tak se nedá nic dělat. Jenom se divím, že jim ještě někdo naslouchá. Vždyť servilita k ideologii vede až k něterým velmi originálním názorům. Např: koruna nás ochrání před finanční krizí. Je jasné, že koruna nás ochranit může ale taky nemusí. Vždy záleží na tom jak se velcí hráči na finančním trhu budou ke koruně chovat. Koruna je pouze hračkou v jejich rukou. Tím, že dlouhodobě posiluje poškozuje nejenom exportery, ale i další subdodavatele, kteří exportérům dodavají. Exporteři, aby se vyhnuli kurzovním rizikům preferují dodavatele s eurové oblasti. Ceny, které požadují exporteři jsou velmi rychle aktualizovány a následně požadovány u subdodavatelů i s dalšími požadavky na různé dnes až komické, zato nesmírně drahé cerifikace. Teprve pak může být český dodavatel zařazen na seznam povolených dodavatelů. Mezitím se cenová hladina díky silnější koruně sníží a může to být až o deset procent někdy i více. Vzhledem k tlaku na mzdy v českých podnicích díky inflaci a neustále stoupajícím cenám energií to raději český subdodavatel vzdá. Zkuste se někdy dostat se svým  kvalitativně otestovaným a cenově srovnatelným výrobkem třeba do Škody. Kdo to nezažil ten neuvěří, že se to rovná skoro zázraku.  

Karel 5.11.2008 11:08

Klausův darebák

!!

Nový 5.11.2008 16:21

Re: Klausův darebák

Nějakou hlubší myšlenku  nevydolujete, že ?!

Pytel 5.11.2008 10:41

dobrý článek

Po delší době celkem slušná ekonomická úvaha. Autor dokonce umí odlišit inflaci cen zboží a služeb od měnové inflace, což mi skoro vehnalo slzy do očí. Správně poznamenal, že ta cenová inflace je u nás měřená (statistickým úřadem spotřebním košem), u té měnové pouze řekl, že ta jakože stojí, ale jak to ví, když ji v této krásné zemi nikdo neměří?

Dále se mi líbilo to hypotetické nalití likvidity (nafouknutí měny) naší centrální bankou do slabých obchodních bank. Ta likvidita přeteče do těch silných - to je jistě správná úvaha - ale na základě jakého nároku by si centrální banka tu likviditu z těch silných obratem "odsála", nad tím liberál radši ani nesmí přemýšlet :-) Jinými slovy, měnová inflace by byla tak jako tak, a střadatelé (střední třída), by byla opět "zdaněna" slavnými finančními kapitalisty - pokud by úplně všechny banky nebyli jednotně řízeny, vlastně pokud by všechny banky u nás nebyly jen jednou bankou, což je jistě velmi "neliberální" představa.

www racek 5.11.2008 10:37

to tedy bolí ...

;-(

JK 5.11.2008 10:16

Jen napůl

Autor má v mnohém pravdu, bohužel ne vždy celou. Některé aspekty zase pro změnu zamlčel. Tímto způsobem se dá zdůvodnit cokoliv. Zejména mi schází objektivní pohled na euro. Euro bylo zavedeno i v takových zemích jako je Portugalsko a Řecko. Jsou nějaké výsledky v těchto zemích? Klesala jejich ekonomika nebo rostla? Není náhodou kolísání kurzu měny daleko devastujícnější než lehké kolísání inflace? Atd.

D.M. 5.11.2008 9:57

Mach se vzdelanim ucetniho

Jak ctu "clanky" a rozhovory pana ucetniho Macha, tak nemam naprostou iluzi o jeho inteligenci nebo odborne kompetenci.

V podstate papouskuje to, co rika jeho chlebodarce Venca Klausu.

Bohuzel je realitou, ze podobni nedouceni floutkove jako pan Mach, maji tendenci potencialne nam vladnout ;-O

kfg 5.11.2008 17:46

Re: Mach se vzdelanim ucetniho

proboha

D.M. 5.11.2008 20:05

Re: Mach se vzdelanim ucetniho

Ano, "proboha"!! Az tak vazne to v Cesku je. Floutkove jako Mach maji realny politicky vliv(Y)

JJ 5.11.2008 9:39

Ten ubozak si ani nedokazal nic precist o dnesni financni krizi

a pak volte ODS, kdyz ma v zaloze takove experty.

D.M. 5.11.2008 10:03

Re: Ten ubozak si ani nedokazal nic precist o dnesni financni krizi

Mach neni prece zadny expert, ma kvalifikaci ucetniho, tedy nevalnou jako jeho vhlebodarce Klaus - prepazkovy bankovni urednik :-D

Vlali 5.11.2008 8:51

To je zajímavé

Člen CEPu je v rozporu s profesionálem (Míl), který je (na rozdíl) z praxe. Sdružení požaduje co nejrychlejší zavedení EURa právě jako zbraně proti finanční krizi. Kdo má pravdu člověk co se živí kecy a nebo manažer z praxe? Já sázím na manažera.

vore 5.11.2008 9:29

Re: To je zajímavé

Asi mate pravdu. Citujem z clanku

"Čeští klienti jsou chráněni tím, že máme korunu, tím, že máme nezávislou měnovou politiku, tím, že máme svou národní banku, která má kompetence v případě potřeby peníze natisknout a dodat bankám likviditu."

Ergo - Cesku republiku chrani pred krizou moznost neobmedzeneho tlacenia bankoviek?

Taky nazor by vrcholovy predstavitel nemal vyslovit ani na Silvestra ...

Antonín Hrbek 5.11.2008 10:31

Re: To je zajímavé

Všem diskutujícím doporučuji podívat se na to, jakým tempem začal v roce 2008 narůstat agregát M2. Jen za posledních několik týdnů poslala ČNB do oběhu přes 40 mld. Kč, což je srovnatelné se slibovaným státním dluhem na příští rok.

www racek 5.11.2008 10:41

Re: To je zajímavé

no, před tím zase asi 100 miliard stáhla. Těch 40 miliard bylo na rozhýbání trhu s dluhopisy. výsledek ovšem žádný, jen pár bank s horší hotovostí se zbavilo státních dluhopisů za hotovos´t. banky nadále sledují politiku svých central a ta velí ... opatrně, nepůjčovat, nehýbat, to česko je ňáký divný, kdoví co se tam děje ....

novak 5.11.2008 8:03

Ekonomové žijí své kecy a tlachy, tak se jich také najezte

Finančnictví je servisem pro fungování ekonomiky a celého společenského života, to jak v posledních pěti letech rozkradéné bynky poškodily celé lidstvo je absolutní zločin s trestem smrti. Proč nebyl ani jeden vykonán? Protože zločince chrání muži s imunitou! Greenspan se vysmívá světu "tak plaťte holoubci" a dále je okrádá. Dokonce za prodané dluhopisy USA vyzbrojí a pak dlužník zmydlí  věřitele. Toto zvrhlý svět politiky a finančních podvodů. Lidé Vám pořád nedali najevo svůj odpor. Až to přijde, tak nemáte kam utéct - finanční podvodníci bankéři a makléři,ekonomové a politici!!!

Mejla 5.11.2008 4:49

Exportéři budou plakat vždycky, jako dlouholetý exportér to vím.

V době, kdy VW v Mladé Boleslavi naříkal nejvíce, dokonce soudruh Kulhánek z Cibulkových seznamů jménem VW vyhrožoval, se na konci roku ukázalo, že Škoda Auto dosáhla historicky rekordního zisku.

JH 5.11.2008 1:00

Koruna rozhodně nechrání

To, že nás koruna chrání je nesmysl. Naopak posílení koruny o 12% za rok poškodilo exportéry. Jen si spočítejme, že při zisku cca 15 % a při nákladech  kdy i dovozu části ale ne všech  surovin za eura (kdy se to dejme tomu vyšavluje) spláčete nad výdělkem, a to doslova, protože lidi, daně, energie atd platíte v korunách. Kdyby bylo euro nebyl by takový svrab v exportních podnicích. Jen ať se všchni zastánci koruny zeptají jaké byly zisky exportérů za rok 2008. V podstatě 0 přistejném objemu vývozu jako v roce 2007.To je srážka s realitou.

Papouch 5.11.2008 1:56

Re: Koruna rozhodně nechrání

vliv sily meny a mezd na export laici obecne precenuji

Nemecko, jako nejvetsi svetovy exporter, je toho peknym prikladem

quasimodo 5.11.2008 3:10

Re: Koruna rozhodně nechrání

No, největším českým exportérem je Škoda Auto, ta měla loni obrovský zisk asi 9mld, i přes silnou korunu. Měla větší zisk než ostatní ze skupiny VW, tedy výrobců z eurozóny (VW/Seat).Letos také ve ztrátě nebude, výroba je rekordní, byť nyní dochází k odstávkám - jenže situace u západních automobilek je mnohem horší.Český vývoz je vyšší než dovoz někdy  od roku 2005, při sílící koruně, a letos v tom pokračuje - data jsou známá do konce srpna. Takže z vaší logiky - podobně jako koruna nechrání české exportéry, jak chrání euro třeba VW?  A jak myslíte, že se chová kurz, když je vývoz silnější než dovoz? Bude místní měna posilovat nebo oslabovat? 

V 5.11.2008 4:11

Re: Koruna rozhodně nechrání

"A jak myslíte, že se chová kurz, když je vývoz silnější než dovoz? Bude místní měna posilovat nebo oslabovat?"

bude posilovat jestlize vse ostatni bude konstantni

ale to do jiste miry urcuje, kde jsou nakupovany suroviny pro vyrobu, pokud doma za koruny a pak se proda vyrobek do zahranici za cizi menu a ta se pak smeni na krouny, aby se daly nakoupit suroviny a zaplatit mzdy, tak bude koruna skupovana a to povede k jejimu posilovani

quasimodo 5.11.2008 19:37

Re: Koruna rozhodně nechrání

pokud exporty dlouhodobě převažují nad importy, tak je vcelku jedno kde nakupujete suroviny, to podstatné je dáno právě tím přebytkem exportu. Jinak je vaše shrnutí správné.