25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

ROPA: Když je prázdný barel dražší než barel plný ropy

Aby bylo jasno – skutečný, fyzický sud plný ropy má pořád ještě kladnou hodnotu. Do záporu se propadla hodnota na termínovém trhu, což je víceméně spekulace na cenu budoucí. V tomto případě květnovou. Ale i tak, záporná cena ropy v jakémkoliv kontextu, to je neslýchaná věc. Asi jako byly dlouho nemyslitelné záporné úroky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Bystriansky 23.4.2020 19:20

A co takhle pánové, když tak mne opravte.

Služba/obchod/ stejně jako produkt je dobrem pokud se najde protistrana, která je ochotna zaplatit sjednanou cenu. Nikdo dobrovolně nebude platit cenu, která pro něj není výhodná, došlo-li v rámci tohoto řetězce k takovému poklesu ceny, že je cena ztrátová, muselo dojít ke SPEKULACI na trhu. A spekulace je KRÁDEŽÍ!!! Každý spekulant/zloděj/má být po právu potrestán.

Je v tom někde chyba? Pokud není, polovina burzovních makléřů patří za mříže.

L. Novák 23.4.2020 20:07

Co to melete? 8-O Ropy je nadbytek a díky umrtvenému hospodářství klesla spotřeba. Ropu už není kde skladovat a řešení skladování a odvozu je drahé. Proto se cena ropy propadla, protože v takové situaci je lepší nemít žádný závazek k nákupu, než mít levnou ropu a nemít ji kam dát...

D. Bystriansky 23.4.2020 20:16

Až na to, že moje úvaha je voze a ta Vaše o koze, nemýlím-li se.

L. Novák 23.4.2020 22:38

Nejspíš asi nerozumím vašemu slovníku, že spekulace je krádež. Pravda, kdysi takhle vykládali burzu a trh komunisti. Ale ti už vymřeli. Nebo že by ne? :-)

D. Bystriansky 23.4.2020 23:49

Právě o těch pojmech to je. A nepleťte do toho ty zasrané marxisty. Spekulace je krádež, bez ohledu na to, co si o tom myslí kdejaký komouš!

Spekulovat se dá při každé činnosti, nejenom na burze!!! Není mou vinou, že tam jich je nejvíce.

L. Novák 25.4.2020 3:34

Spekulace je součástí ekonomického myšlení a zvažování různých možností, jak dosáhnout kladných ekonomických výsledků, užitku resp. zisku. To, že někdo zadarmo něco rozdává, je běžné i v normálním životě. "Daruji za odvoz" - například. Nevidím jediný důvod, proč bych spekulaci měl nazývat krádeží.

D. Bystriansky 23.4.2020 20:32

:"je lepší nemít žádný závazek k nákupu"

A kdo spekulanta nutil jít do závazku k nákupu? Spekuloval na rozdíl ceny, tak ať si nese následky!

L. Novák 25.4.2020 3:37

Ale to je samozřejmě v pořádku. Stejně jako ztráta vkladu při (jakémkoliv, nejenom kurzovém) sázení, když "to nevyjde". :-)