28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

ŘECKO: Opravdu někdo věří, že země splatí dluhy?

Řecký premiér Tsipras slavnostním projevem na ostrově Ithaka ukončil téměř desetiletý záchranný program, během něhož evropští věřitelé a MFF poskytli Řecku půjčky v celkové výši téměř 289 miliard eur (7,4 biliónu korun).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 26.8.2018 18:40

Řecké "dluhy"

Důležitější než skutečnost, že "Brusel" stál o jednu z kolébek demokracie natolik, že se podílel na falsifikaci řecké ekonomické situace je to, kurz řecké drachmy vůči Euru byl záměrně nastaven tak vysoký, že řecký vývoz byl zničen (náklady nesly všechny státy tehdejší EU) přičemž pouze Německo mělo dostatečný kapitál a (např. ekologistickou) ideologii, která mu umožnila ovládnout Řecko (donutilo ho např. využívat jeho fotovoltaické panely)!

J. Kratochvíl 26.8.2018 12:00

Je to úžasné, ale ten dluh nebude důležitý argument,

jak si všichni modro bolševici myslí a předpovídají Řecku a EU konec a mají k tomu jediný argument dluhy.

Pravda je, že kapitalismus na tom zadlužování opravdu stojí. Nejsem ekonom a vysvětlit si to nedovedu, ale státy nejen Řecko, dluhy nesplácejí a ono to funguje, přes všechny teorie našich modro bolševiků v čele s Klausem.

ČR se ročně zvedá dluh státního rozpočtu, ale z druhé strany odcházejí ze země dividendy a zisky nadnárodních firem ve sta miliardách, které jsou v podstatě vyšší než je roční zadlužení státu. Když k tomu připočtu nízké mzdy a příjmy obyvatel tak se to tím asi zaplatí. Nadnárodní firmy a banky

Řecko a jiné státy padnout nenechají, protože by tím přišly hlavně o svoje příjmy. A v tom je celé to kouzlo.

A nakonec v Řecku je stále i přes své vysoké zadlužení, vyšší životní úroveň občanů než kdyby zkrachovalo a vyšší než u nás.

P. Han 26.8.2018 17:21

Re: Je to úžasné, ale ten dluh nebude důležitý argument,

To, že dluhy se neplatí, máte od svého guru Paroubka, že? Ale ony se nakonec budou muset zaplatit, ať finančně, nebo v "naturáliích". Rudobolševici vašeho typu to nechápou, ale je to ekvivalentní přírodním zákonům.

V. Čermák 26.8.2018 19:15

Re: Je to úžasné, ale ten dluh nebude důležitý argument,

Pěkně jste se rozhorlil, proč to neporadíte USA? Řecko slouží jako pračka peněz pro Německé a Frncouzské banky, to nevíte? Řecko si půjčilo peníze na vysoký úrok od soukromých bank, ale není schopné dluhy zaplatit a krachuje. EU rozhodne, že je potřeba mu pomoci, tak Evropská banka mu půjčí peníze. Ty se ale v Řecku ani neohřejí a ihned putují do těch Německých a Francouzských soukromých bank. Odtud něco ve formě daní do Německa a Francie. Řecko je přivázaná Dojná kráva, není cílem ji ani zahubit, ani osvobodit...

P. Han 26.8.2018 22:59

Re: Je to úžasné, ale ten dluh nebude důležitý argument,

Já jsem se rozhorlil? Ani jsem si nevšiml. No, člověk se každý den dovídá něco nového.

J. Kratochvíl 26.8.2018 20:06

Re: Je to úžasné, ale ten dluh nebude důležitý argument,

Rudobolševici znají staré české přísloví:

"Něco za cibuli, něco za křen,

něco zaplatíme, něco zapřem."

A myslím,že se to opět uplatňuje v Řecku. Takže pravdu mají opět rudobolševici před modrýma hňupama !

P. Han 26.8.2018 22:57

Re: Je to úžasné, ale ten dluh nebude důležitý argument,

Vy bolševici jste měli vždycky Pravdu. Moskevskou, případně Komsomolskou. Jeden výtisk vydal za celý štůček nedostatkového hajzlpapíru. S vámi se fakt bojovat nedá. Akorát mi ta vaše Pravda připadá jako už párkrát použitá.

J. Kanioková 26.8.2018 19:39

Přesně proto nás, země býv. RVHP, do EU chtěli,

potřebovali rozšířit svůj odbyt, příležitosti pro své investory, a vytvoření spousty levných subdodavatelských firmiček pro své velké firmy.

J. Kratochvíl 26.8.2018 20:10

Re: Přesně proto nás, země býv. RVHP, do EU chtěli,

No a co? Stále lepší než Klausova ekonomická ideologie. Zaplať pán bůh za EU. Co byste nám mohli s Klausem nabídnout Vy?

P. Han 26.8.2018 23:01

Re: Přesně proto nás, země býv. RVHP, do EU chtěli,

Vám nic. Vy jako komouš byste přišel z lepšího do horšího.

J. Kratochvíl 26.8.2018 20:21

Re: Přesně proto nás, země býv. RVHP, do EU chtěli,

A kdyby Klaus měl alespoň inteligenci a cit obyčejného židovského obchodníčka, tak by nenechal rozfofrovat tolik státního majetku jako to udělal. A dneska jsme mohli být také v jiné situaci a nemuseli jsme to svádět na EU. To víte hloupí lidé jsou vždycky biti, ale v našem případě to odnášíme za jiného vola. Nevím jak si takový člověk může říkat ekonom !!!!

M. Mikulec 26.8.2018 10:46

Co si myslet o EU,

která ignoruje Brexit a sestaví vyšší rozpočet pro všechny členy bez Británie, než když byla Británie členem! Žádné šetření, žádná matematika: čistá ideologie ignorantství.

K. Janyška 26.8.2018 11:26

Re: Co si myslet o EU,

Čistý zločinný socialismus, generovaný Německem a Francií. Jak jinak, vždyť tam má rodné hnízdo... Dzp.

J. Kratochvíl 26.8.2018 12:05

Re: Co si myslet o EU,

měl byste vzít také v úvahu, že nejen EU ignoruje brexit, ale ani sami Britové se nemohou za 15 měsíců mezi sebou dohodnout jak bude brexit vypadat.

K. Janyška 26.8.2018 9:23

INTEGRACE NÁRODŮ EVROPY V NÁROD JEDEN, V POSLEDKU NĚMECKÝ,

PROSTŘEDNICTVÍM EU ?

Název, jak z hororu, co ? A přesto popisující realitu. Co se tedy děje ?

Lidský svět, coby celek, se snaží zorganizovat (já vím, že marně, ono to nejde ze známých důvodů, je navždy lidmi nezorganizovatelným spontánním řádem, který řídí je, ne oni jeho) skupina nejbohatších lidí světa, tedy špičkových socialistů. Ano, bohatí mentálně propadnou dojmu, že když umějí zorganizovat tak obří a výnosné firmy a majetky, že by to mohlo jít i z celým lidským světem. A tak pilně zasedají v různých světových podivných institucích a radí se, jak to udělat.

Špičkou a centrem takového celosvětového radění, tedy socialistického řádění, je Bilderberg. Na něm se tajně, naposledy na konci minulého roku na 3 denním jednání, domlouvají. Kdo to nechce vidět - nevidí, stačí však vyhledat všechno na netu a jen ignorant si myslí, že na tajném jednání si porovnávají, kdo má dražší slipy nebo hodinky. Dohodnou se a konají. A samozřejmě, že v první řadě ovlivňují politické dění všude ve světě tak, aby to jejich záměrům vyhovovalo. A jedním z jejich hlavních zájmů je samozřejmě Evropa.

K. Janyška 26.8.2018 9:24

Re: INTEGRACE NÁRODŮ EVROPY V NÁROD JEDEN, V POSLEDKU NĚMECKÝ,

Mimochodem, Macron pracoval přímo v administrativě Bilderbergu a tak není divu, že náhle z ničeho nic získal takovou podporu Francouzů prakticky neznámý člověk, když mu Bilderberg patřičně pomohl. Totéž platí o předsedovi francouzské vlády, který byl účastníkem Bilderbergu také. Také, o podle všeho vydírané, Merkelové. Každý si pamatuje, když vypukla aféra s tím, že ji sledovala roky tajně polostátní americká agentura, jak rychle změnila názor na jí před tím tolik kritizovaný mulitikulturalismus.

Německo a Francie se dohodly pod tlakem svých mocenských choutek, tažených inspirací socialismem, který má ve Francii své "vědecké" rodné hnízdo a kterým se Němci velmi rychle nakazili už dávno. Dokonce přes linie první světové války se hádaly, řečeno s mistrem Hayekem z jeho slavné Kontrarevoluce vědy, kdo z nich lépe ovládá umění socialismu, tedy kdo umí lépe zorganizovat lidský svět. No a taková ideologická nálož v obou národech se Bilderbergu velmi hodila a hodí. Tlačí je už roky k založení jednoho evropského velkostátu, který by mohli mocní lépe svými penězi ovládat. EU ničím jiným, než takovým zárodkem, neustále se vyvíjejícím v tomto směru, není.

K. Janyška 26.8.2018 9:24

Re: INTEGRACE NÁRODŮ EVROPY V NÁROD JEDEN, V POSLEDKU NĚMECKÝ,

Ale vraťme se k tzv. integraci Evropy, tedy neustále omílanému termínu, jakoby vůbec nešlo o pohlcení malých velkými a likvidaci národních států a dokonce národů na evropském kontinentu. Ano, tzv. integrace Evropy nic jiného neznamená. Kdo si pod takovým termínem představuje něco jiného, měl by to vyložit. Já, coby znalec kompozitivní teorie, to nedokáži. Kdo potom jiný, mi není jasné.

Momentální model EU podle LS, jak jinak, byla přijata za předsednictví Německa, je skvělým nástrojem pro tak zločinný úkol. Vždyť z ní vycházející euorgány neslouží ničemu jinému, než podřízení všeho v EU Německu, coby nejsilnějšímu jeho členovi. Každý vidí, že za EU v případě skutečně velkých věcí jedná Merkelová, ne ty loutky, které Německu v čele EU slouží. Mimochodem, Německo už těží z EU a eura teď. Má největší přebytek státních financí na světě, přestože růst HDP jen průměrný.

K. Janyška 26.8.2018 9:24

Re: INTEGRACE NÁRODŮ EVROPY V NÁROD JEDEN, V POSLEDKU NĚMECKÝ,

A intergrace, tedy podřízení národních států a národů Evropské unii prostřednictvím tzv. implementace tzv. evropského práva, čti evropského, tedy vlastně novoněmeckého, příkaznického práva, postupuje. Někdy tempem až závratným. Najednou se mluví o Evropanech, o Evropě jako státu, o evropanství a populismu těch, kteří se odmítají takovému vývoji podřídit. A Macron do toho přijde na poradě se svojí rupočernou německou soudružkou s návrhem na urychlení integrace a zapojení do této nelidskosti dalších a dalších oblastí tak, aby evropský stát skutečně vznikl, a to co možná nejrychleji.

Neznikne však. Vznikne jen strašné napětí, které může skončit obřím krveprolitím při zpětném osvobozování národů a národních států z područí tohoto zločinného molochu. Návrhy na evropskou armádu a společnou policii a zdanění nejsou ničím jiným, než dalšími střípky do mozaiky euvýstavby, tedy v budoucnu podřízení Evropy tomu nejsilnějšímu, tedy v posledku právě Německu. To, že si to Francouzi a další neuvědomují, není vůbec důležité. Prostě jim chybí vzdělání stran spontánního řádu lidského světa.

Nemá cenu nikoho o takovém vývoji přesvědčovat. Pro sečtělého je však až neuvěřitelně a nápadně shodný s vývojem a koncem SSSR a pěstováním tzv. sovětského člověka, mimochodem, u nás Čechoslováka a v EU teď tzv. Evropana, které tak krutě a přirozeně selhalo. Stalo se to proto, že se to stát muselo. Spontánní řád lidského světa nic jiného nedovolí a už vůbec ne lidskou hloupost a nadutost ve věcech, které náleží jen a jen jemu, coby nezničitelné neosobní spontánní řídící struktuře všeho ve vesmíru, tedy i lidského světa. Je jedinou možností existence lidstva... Dzp.

K. Janyška 25.8.2018 20:13

Německo vydělalo na dluzích Řecka kolem miliardy eur.

To se to pak "pomáhá"... Dzp.

L. Písařík 26.8.2018 7:40

Re: Německo vydělalo na dluzích Řecka kolem miliardy eur.

Janyško, jak to udělali? Nemohli bychom my taky? Příklad. Africké země. 50 let se do nich cpe horem dolem a ukažte jednoho politika, který věří, že zaplatí -něco - jednou - někdy.

J. Krásenský 26.8.2018 7:57

Re: Německo vydělalo na dluzích Řecka kolem miliardy eur.

Sanace bank včetně úroků? Cílená pomoc na nákup německé vojenské techniky?

Řecko od eura neustoupí, to eurobolševici nedopustí. Drží se "osvědčeného" hesla: "Kupředu! Zpátky ni krok!". Euro je ryze politický nástroj. Až se první země zbaví eura, bude to znamenat zánik EU, takový euroúnijní rok 1989.

J. Kanioková 26.8.2018 19:34

Přesně,

cíleně na nákup německé vojenské techniky.

S. Sidlichovsky 26.8.2018 8:15

Re: Německo vydělalo na dluzích Řecka kolem miliardy eur.

Viz např. studie Němců Rocholla a Stahmera

Cituji: Méně než 5 % celkové částky 215,9 miliard, distribuované v 1.a 2. záchranném balíčku, bylo dostupné pro řeckou vládu.

(Rocholl, Stahmer: Where did the Greek bailout money go?)

F. Houžňák 25.8.2018 14:28

Řecko musí svoje dluhy začít splácet až v roce

2032, jak se nechal slyšet Deutschlandfunk. Nepochybně před rokem 2032 bude začátek splácení zase posunut, jinými slovy, Řekové nic splácet nemusejí a zaplatíme to my všichni pomocí finančního nástroje "vysoká inflace cen, nulové či záporné úroky na uložené peníze", kterou provozuje Evropská centrální banka na povel Francouzů a Němců.

S. Stoklásek 25.8.2018 11:05

Castis omnia casta

Autor opomíjí jednu podstatnou věc. Je potřeba říci, že řecká krize oficiálně skončila, protože především německé banky pravděpodobně dokázaly sanovat nebo odepsat ze své bilance řecké dluhopisy. Případný kolaps této beznadějně předlužené země už nevyvolá takovou šokovou vlnu v bilanci věřitelských institucí. Není proto nutné lít do Řecka další peníze, které primárně z velké části sloužily právě na umoření expozice západoevropských (německých) ústavů. Jinými slovy daňový poplatník opět socializoval ztráty nejbohatších lidí světa výměnnou za stabilitu systému (finančního či společenského). Zdá se to jako finanční perpetuum mobile. Normálně by proběhla korekce podle Le Chatelierova principu, ale rozhoupáváme kyvadlo takovou silou, že ten zpětný překmit bude pěkný mazec.

Řecko je z hlediska objemu jen lokální problém. Hrozba finančního tsunami se skrývá na Apeninském poloostrově a čeká se jen, zda někdo zvolá - král je nahý a utne penězovod z ECB. Na podzim se to má stát, ale nevěřím, že bude odvaha akci uskutečnit. Samo Řecko v době největší krize mohlo vyhlásit bankrot, zbavit se dluhů a začít od nuly s drachnou. Pouze s podmínkou, že bude žít jen a jen za svoje, protože mu nikdo nebude chtít půjčit. Návrat na finanční trhy má totiž jisté zákonitosti, kdy musíte znovu získat DŮVĚRU, což se neděje ze dne na den. Nikdy se k tomu neodvážilo, neboť vyjma turistiky a obraného potenciálu armády nemá co nabídnout a život jen za své bolí.Na druhé straně silně pochybuju o inteligenci obyvatelstva, které na obrazovce ZDF jásalo po skončení referenda o tom, zda Řecko má platit své dluhy. Pominu-li fakt, že formulované otázce stěží rozuměl často i vysokoškolský vzdělaný člověk.

Poznámka na závěr.

S. Stoklásek 25.8.2018 11:05

Re: Castis omnia casta

Poznámka na závěr. Ani ČR nežije za své, ale hlavní příčinu vidím v nezměrném POPULISMU POPULISTŮ, kteří křičí, že ostatní jsou POPULISTÉ, aniž jak je dnes běžně zvykem nejsou schopni pochopit význam daného slova. Dnes se děsím každých voleb, protože se dozvím, komu ještě bude přidáno bez ohledu na rozmysl, zdravý rozum, analýzu zdrojů a odpovědnost za budoucnost a budoucím. Je třeba číst dějiny, váš Themistoklés.

J. Kulheim 25.8.2018 14:39

Re: Castis omnia casta

Díky, pane Stoklásku.

D. Polanský 25.8.2018 10:16

A splatíme státní dluh my?

V době prosperity narostl o 3/4 bilionu, momentálně je 2,35 bilionu. Je tak dál, bude z nás další Řecko.

R. Langer 25.8.2018 17:26

Re: A splatíme státní dluh my?

Nebude. My nemáme Euro. To je podstatný rozdíl.

K. Pavlik 25.8.2018 22:02

Re: A splatíme státní dluh my?

Nejak nevidim rozdil. Zimbabwe nebo Argentia take nema Euro.