28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

PROGNÓZA: Jak se budeme mít za rok?

Pokles reálné kupní síly obvyklého příjmu o deset procent je jev dočasný, ale není to „zchudnutí“ v tom smyslu, v jakém to slovo v češtině funguje. Což znamená „přijít o majetek a upadnout do bídy“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Vojtíšek 5.1.2023 21:54

Pane Smrčko. Spoléháte na krátkou paměť národa. Československo bylo v osmdesátých letech velmi bohatá země. A lidé si to pamatují. Rozvinutý průmysl na světové úrovni, špičkové zdravotnictví, které nám západ záviděl, zeměděkství schopné uživit celý stát a přebytky vyvážet, školství, které k nám přitahovalo studenty z celého světa.A to vše bylo zlikvidováno během pár let chamtivým a nenávistným západem. Lidem se předhodily kecy o svobodě a demokracii. Mezi tím mizely továrny, podniky, zemědělství atd. a země chudla před očima obyvatel. Nikomu nejde o rohlík za dvacet haléřů. Lidem jde v této šílené době již o holé živobytí. Mladí svymytými mozky zatím ještě nechápou ale pomalu se jim otevírají oči. S každou další vládou pokračuje likvidace toho, co zbylo z kdysi bohatého státu. [>-].

Současně tím jde ruku v ruce likvidace občanských práv a svobod pod vedení Rakušana a jeho nové SVzniká nová totlita, ještě horší, než ta komunistická. Tak kde vidíte ten lepší a bohatší život?

M. Pivoda 6.1.2023 18:27

Cituji K. Vojtíška: "Pane Smrčko. Spoléháte na krátkou paměť národa. Československo bylo v osmdesátých letech ...."

Dokončím začátek K. Vojtíška jinak:

Československo bylo v osmdesátých letech sice nedostatkovou ekonomikou, ale do dnešní doby (2023) si nijak významně ekonomicky nepomohlo. Tolik stručně a věcně k ekonomice ČR, o čemž je i Smrčkův článek.

Takže stálo to za to?

R. Toman 5.1.2023 17:44

Loňský rok byl velmi dobrý rok, proti těm dvěma letům s covidem. Vše začalo fungovat normálně, žádné větší omezení. Zase se dalo užívat života svobodně. Jistě ta inflace a s ní související drahota je nepříjemná, ale to si každý musí vyřešit sám. Doufám, že letošní rok bude podobný. :-)

P. Sura 5.1.2023 16:54

Pane Smrčko, pokud mě paměť neklame a zrak nešálí. dlouho jste tu nic nepsal. A přitom přesně tyto články a rozbory pro obecenstvo s mozkem hrozně chybí !!

Velké PLUS !!!

M. Pivoda 5.1.2023 19:00

To nejdůležitější pasáž ve Smrčkově článku diskutující Sura zřejmě přehlédl. Takže mu tu pasáž ze Smrčkova článku znovu ocituji:

"... Takhle napsaná ta otázka vypadá jednoduše. Ekonomicky je však mimořádné komplikovaná. Proč? Protože výsledek ovlivní řada exogenních faktorů, které ani nemůžeme ovlivnit. Jak se bude vyvíjet Německo? Jak dlouho potrvá válka a jak dopadne? Co udělá další vlna kovidu s Čínou? A tak dále, bylo by toho skutečně hodně. ..."

P. Sura 5.1.2023 19:59

Zkuste ekonoma Zemana. Pro toho nic není příliš složité .....

M. Pivoda 5.1.2023 20:02

Zemana už nestihnu.

Obávám se, že nejhorší ekonomickou externalitou bude Třetí světová válka.

M. Pivoda 5.1.2023 13:52

V samoobsluze potravin malého města se dnes prodává například voda Vincentka za 42 Kč (41,90). Proč?

Brzy tam přibude silná konkurence, Lídl. Ta samoobsluha malého města zvyšuje své ceny PREVENTIVNĚ, aby přežila v budoucnosti (co nejdéle), kdy poklesne počet jejích zákazníků.

To je jen běžná obchodní politika. A funguje to tak proto, protože v biologických a sociálních systémech (na rozdíl od neživých systémů) kauzalita teče oběma směry.

J. Kindl 5.1.2023 14:17

V samoobsluze potravin malého města se dnes prodává například voda Vincentka za 42 Kč (41,90). Proč? No proto, že to lidi za tu cenu koupí. Cenu každého zboží určuje ten, kdo kupuje. Pokud je cena vysoká zákazník nekoupí a jde jinam.

M. Pivoda 5.1.2023 16:27

Poučku J. Kindla jsem nikdy nepopíral. Jenže jak dlouho to ten zákazník bude kupovat? Ekonomická hra je totiž poněkud složitější.

Analogie: Inteligentnější hráč v šachové hře promyslí více tahů dopředu. A dle toho uvážlivě jedná.

P. Sura 5.1.2023 16:57

A CO tím chcete říct, Že si má občan koupit Vincentku až usoudí, že ji zítra zlevní o korunu? To není šachista, ale hňup. Když je pro něj drahá, proč nepije vodu?

J. Kindl 5.1.2023 16:59

Když to zákaznik nebude kupovat, tak firma půjde s cenou dolu a když ne,tak to může zabalit. Trh to je nabídka a potávka a to musí být v rovnováze. Já směním své peníze za Vicentku a když je její cena vysoká, tak směnu neprovedu. Kupím si místo ni třeba Gemerku.

J. Vintr 5.1.2023 18:36

Množství peněz mezi lidmi nestoupá současně s inflací, že takže kupní síla obyvatelstva klesá. To znamená, že ze se na trhu neudrží všechny současné subjekty. To bude znamenat, že vzroste nezaměstnanost a tím dále poklesne kupní síla obyvatelstva. K tomu se přidá stát, kterému klesne výběr daní a vzrostou náklady, takže se bude hojit na těch, kteří ještě něco mají. Zkrátka dostaneme se do sestupné spirály a kdo ví, kde se to zastaví.

J. Kindl 5.1.2023 20:06

Pokud klesá kupní síla obyvatelstva jdou ceny dolu. Pokud stoupá kupní cena obyvatelstva jdou ceny nahoru. Zákon trhu.

J. Vintr 5.1.2023 21:24

Snižování cen má limit, kdy už nemá obchodník zisk a kdy už se nevyplatí vyrábět....

J. Kindl 5.1.2023 21:44

Obchodník vždy sníží cenu tak, aby byla dostupná tomu, kdo kupuje.Na trhu existuje více výrobců stejného nebo podobného zboží. Existuje tedy hospodářská soutěž . Pokud obchodník nedokáže vyrábět za cenu za kterou je zákazník ochoten za jeho zboží zaplatit končí. Je nahražena někým jiným, který to dokáže.

J. Vintr 6.1.2023 8:43

Všechno má své meze. Jak se říká, že z h... se bič neuplete.

M. Pivoda 6.1.2023 18:14

Když se na trhu má objevit silný konkurent, inteligentní prodejce (i bez hlubšího studia předmětu Ekonomie a ekonomických pouček) si uvědomí, že brzy se mu sníží počet všech jeho zákazníků, a dle toho také preventivně jedná.

Mimochodem: Jinde, ve velkém městě, jsem dnes viděl Vincentku za 45 Kč (44,90)

P. Kozelský 5.1.2023 13:47

No pokud se nezbavíme této nekompetentní vlády, tak budeme totálně v prdeli.

P. Sura 5.1.2023 16:58

Vy už tam dávno máte hlavu. Pokuste se ji vytáhnout. (Odtama)

J. Kindl 5.1.2023 13:24

Obchody hlásí o proti očekávání rekordní tržby. Pokud někdo před svátky jel do OD, tak parkoviště plná, nákupní vozíky nebyly obchéd narvaný. Lidi nakupovali jak divý. Dva dny po vánocích kontajnery přeplněné obsah na zemi, protože se tam nevešel. Svozový vůz to, co odvezl najednou se musel ještě jednou točit. V obchodech v resturacích bylo stejné množství nakupujících jako před krizí. Jestli tohle je chudoba, no tak nazdar.

M. Pivoda 5.1.2023 16:33

Cituji postřeh J. Kindla: "... Lidi nakupovali jak divý. ..."

Nezpochybňuji Kindla. ale ptám se "Proč"?

1. V předtuše, že v budoucnosti bude hůře.

2. Když vám jde o život (nebo si alespoň myslíte, že vám jde o život), pak na peníze a ekonomické poučky nedbáte. Jde o vaše životní priority.

P. Sura 5.1.2023 17:00

No, jestli jste tímto způsobem uvažoval ve své výzkumně-vývojové činnosti a praxi, tak se nedivte ....

M. Pivoda 5.1.2023 18:45

Ne, já v Česku, kde mám i občanství, se opravdu vůbec ničemu nedivím. Já jsem totiž po svém vyhození z VUT Brno místní mafií našel práci právě v USA - a bylo mi tam docela dobře. Tam jsou totiž koncentrované mnohem chytřejší mozky, mohu vás ujistit.

Američané mají sice i své inherentní slabosti, ale ti nejlepší Američané velmi dobře chápou, že předmět Ekonomie je jen takový povrchový výukový předmět. Nelze totiž hledět jen na okamžité peníze a ekonomické ukazatele. Například Profesor C. M. Christensen, z Harvardské školy byznysu, kdysi v rozhovoru sám tvrdil, že největšími škůdci jsou právě ekonomové. ... Toto by ale bylo na mnohem náročnější diskuzi, tzn. nikoliv pro Neviditelného psa, kde se snažím používat analogie pro laiky.

Takže pokud studenti vystudují ve škole jen předmět Ekonomie, pak se tam toho mnoho nenaučili k praktickému životu a k dlouhodobému přežití. Studenti nemají totiž vhled do reality, studují jen ekonomický odraz té reality. Složité téma. Konec.

P. Sura 5.1.2023 20:01

Jak v tom případě honotite vhled do reality u Ing. Miloše Zemana??

M. Pivoda 5.1.2023 20:04

Zásada: O mrtvých jen dobře!

J. Kindl 5.1.2023 17:04

Pokud lidi nakupovali za tu cenu, která je, tak výrobce si řekne cena našich výrobků není v rovnáze s nabídkou a cenu zvedne. Nakupovali proto, že mezi lidmi je hodně peněz a to díky Babišovi, který v době zavřené ekonomiky, kdy se nevyrábělo rozhazoval peníze, jak z helikoptéry. Když se ekonomika otevřela lidi se vrhli na nakupování. Výrobce reagoval zvedání cen. Inflaci tvoři z 40 procent energetika a zbytek je množství peněz.

P. Molík 5.1.2023 13:01

Za rok ? Záleží na tom, zdali bude ještě vládnout Fialova vláda a zda-li na důležitých postech budou dál škodit paraziti prosazení resp. dosazení vládou Fialy. Zejména jestli dál budeme naši levnou elektřinu kupovat na lipské burze mnohonásobně předraženou, aby prý byly ošetřeny zájmy chamtivých akcionářů ČEZu atd. Zatím je jisté jen to, že vládě Fialy se daří dál navyšovat svůj škůdcovský potenciál.

J. Kindl 5.1.2023 13:25

Na Lipskou burzu prodáváme 5 procent vyrobené elektřiny a zbytek prodáme doma. Cena na Lipské burze odpovídá ceně jaká je na trhu. Cenu určuje trh. ˇvceho je málo je drahé.

J. Vintr 5.1.2023 13:40

Málo je toho hlavně proto, že Němci kvůli uhlíkovému blbnutí odstavili elektrárny a ve Francii probíhá plánovaná sabotáž jaderné energetiky....