28.3.2024 | Svátek má Soňa


PŘÍRODA: Lovci vs. pytláci

4.8.2015

Americký zubař zabil lva Cecila v africkém Zimbabwe. Slavnou šelmu nechal vylákat mimo rezervaci a způsobil jí před smrtí zbytečné utrpení. Celý incident vyvolal zaslouženě negativní emoce a hněv nejen ze strany milovníků zvířat, ochranářů a aktivistů, což je zcela pochopitelné a na místě. Co však v pořádku není, je hněv a nenávist, které dopadají na hlavu profesionálních lovců a loveckých průvodců, jako je například Micheala Fialová. Na sociálních sítích je titulována slovy na č, na p, různí lidé jí přejí různé druhy smrtí. Podobně je na tom během své kariéry i její americká kolegyně Kendall Jones nebo kanadská harpunářka Valentine Thomas. Všechny tři trochu provokují tím, že se za své lovecké vášně nestydí a naopak je propagují.

Ano, zabití lva Cecila bylo jednoznačně pytláctví, lev nebyl určen k odstřelu, měl mláďata, která jsou nyní taktéž odsouzena k smrti, byl výstavním kusem v africké rezervaci. Přesně to říká i Fialová, aniž by tím hysterii vůči sobě jakkoliv zmírnila. Loví zvířata? Pomáhá lovit ostatním? Tak je špatná a musí zemřít. Tragický případ slavného lva je ideálním katalyzátorem emocí proti lovu jako takovému. Emocemi ovládaný dav ovšem nepracuje s fakty nebo je ignoruje. Komerční lov mající svá pravidla totiž naopak ohroženým druhům zřejmě prospívá. Zní to paradoxně, ano.

lovci1

Je pravda, že za situaci, kdy existují na planetě ohrožené druhy, může ponejvíce člověk. Bez něj by pravděpodobně bylo přírodě a zvířecí říši nejlépe. Nicméně člověka asi hubit nebudeme. Stejně tak nereálné je vrátit se v čase o více než století a zabránit masovému vybíjení zvířat evropskými kolonizátory nebo ovlivnit vymírání divokých zvířat v důsledku poválečné migrace afrických nomádských pastevců s jejich stády. Největším problémem a ohrožením pro divoká zvířata jsou dnes pytláci. Aktivní represe proti nim je však bez valného efektu, stejně jako represe protidrogová nebo třeba americká alkoholová prohibice ve 30. letech. Pytláci budou aktivní stále, pokud se jim to vyplatí. Smysl má tedy podnikat kroky, které jsou funkční, což komerční lov podle všeho splňuje, i když se to leckomu nemusí líbit.

Fungují zde tržní principy jako všude jinde – poptávka a nabídka. Nelze-li poptávku uspokojit legálně, nastupuje černý trh, tedy již zmiňovaní pytláci, kteří se s ničím nepářou a je na ně krátká i armáda. Pytláci se nestarají o to, zda bude co lovit ještě příští rok nebo který druh zrovna vyhubí. Komerční odvětví chovu a lovu divokých zvířat toto řeší. Plemenná zvířata mají mnohem vyšší hodnotu než trofeje na zdi, vyplatí se do nich tedy investovat, dávat jim péči a poskytovat přirozené prostředí pro život. Majitelé zvířecích farem dokážou integrovat chovné kusy do divoké přírody a efektivně zvyšovat populaci jednotlivých druhů. Odlovena je jen část, celkové počty se tak ve skutečnosti navyšují. Konec konců, i Krugerův park, vyhlášená atrakce Jihoafrické republiky, je v podstatě obrovská farma, ze které se se zvěř dostává do zbylých koutů Afriky. Takováto farma, kam přijedou v sezóně tisíce lidí denně, se uživí ze vstupného a dalších poplatků za služby. Menší parky většinou dostatek turistů nepřilákají, jejich provoz, a tedy i péče o zvířecí genofond, je zajišťován díky komerčnímu lovu. Obhospodařováno je takto až 1,4 milionu čtverečných kilometrů. A přírůstky zvěře stoupají právě díky soukromým rančům a farmám – v roce 2007 se počet kusů lovné zvěře v JAR, kde je lovecký byznys největší, zvýšil na 18 milionů oproti 600 tisícům z roku 1979. Nachází se zde dokonce cca 90 % veškeré populace nosorožců, přičemž roční přírůstek je pozitivní. (Z 50 kusů bílého jednorožce před sto lety je jich dnes přes deset tisíc.) Konec konců i slavný český zoolog Josef Vágner byl současně lovcem. Z Afriky přivezl základ současného genofondu kopytníků chovaných lidmi po celém světě.

lovci2

Podobné je to i s rohovinou. V červnu 2015 byla na Times Square rozdrcena tuna slonoviny jako demonstrace, že nemá žádnou cenu, „pokud není na slonovi“, jak uvedl Gavin Shire z federálního úřadu pro ochranu divoké přírody. Zásadní omyl této domněnky spočívá v ekonomickém faktu, že cenu, a tedy hodnotu, určuje poptávka, ne nějaký úředník. Poptávka zde existuje, ať se nám to líbí nebo ne, a zákaz opět jen přispívá k aktivitě černého trhu. Čím více represe, tím větší je motivace nelegální atrikl obchodovat. Přitom je ta rovnice poměrně jednoduchá – soukromý chovatel má motivaci udržovat či rozšiřovat populaci nosorožců, kteří za svého života vyprodukují šedesátkrát více (stále dorůstající) rohoviny než zvířata zabitá pytláky pro okamžitý zisk. Legální trh s rohovinou srazí ceny dolů, čímž se pytlačení stane rizikem, které za to nestojí.

Zatímco velkoplošná ochrana a činnosti vládních i mezinárodních organizací v boji s vybíjením zvířecích druhů selhávají, komerční lov a s ním spojené aktivity přináší hmatatelné pozitivní výsledky. Jistě, z etického hlediska se mnohým nemusí líbit, že cestou k záchraně divočiny je zabíjení. Zcela to chápu. Etické hledisko ovšem nevymýtí černý trh. Standardní tržní mechanismy dokáží dát přírodním zdrojům vysokou komerční hodnotu, která zvýší nabídku natolik, aby se nelegální činnost stala nevýnosnou. Tato hodnota je zároveň motivací pro obnovitelnost zdrojů a dostatečnou péči o ně.

lovci3

Ať už jsme tedy příznivci či odpůrci loveckých aktivit jako takových, měli bychom si připustit, že systém komerčního lovu, i když má samozřejmě své nedostatky, se ukazuje jako efektivní prostředek (ne nutně jediný) v oblasti zachování zvířecích druhů. Obzvláště pokud nás ochrana přírodních zdrojů skutečně zajímá, měli bychom toto téma zahrnout do diskuse. Hysterické výkřiky, nenávistné urážky a dětinské ignorování reality totiž žádného nosorožce nebo lva nezachrání.

Autor není lovcem, rybářem ani aktivním fanouškem těchto aktivit.

Zdroje a odkazy:
“Wilding the farm or farming the wild”?
Can trophy hunting actually help conservation?
Save the Elephants: Sell Ivory
The Market and Nature
Trophy Hunting Can Help African Conservation, Study Says
Michaela Fialová: Nejlepší způsob, jak ochránit divoká africká zvířata, je komerční lov
Lovkyně: Zabití lva Cecila? Byla to brutální poprava
Hunting Lions: Unpalatable but Necessary for Conservation?
25 Reasons Why Hunting Is Conservation
Záchrana ohrožených druhů africké zvěře jejich lovem

Převzato z Czpremysl.wordpress.com se souhlasem autora.