Neviditelný pes

PRÁVO: Ohrožení investic v Česku

22.7.2019

Prestižní zahraniční časopis varuje před investováním v České republice

Je to smutná zpráva, ale pravdou je, že úrovní justice patříme spíše na Východ než na Západ. Špatná vymahatelnost práva a nevyrovnání se s komunistickou minulostí, to jsou dnes asi jediné společné prvky, které pojí všechny státy V4. K neblahým důsledkům této skutečnosti patří i to, že nás zahraniční investoři přestávají brát jako solidní zemi. Píše o tom renomovaný britský týdeník The Economist.

Jedním z důkazů je kauza švýcarského investora Sebastiana Pawlowského, který si na okraji Prahy koupil pozemky, na nichž chtěl stavět, ale z důvodu nepředvídatelného chování městské části Praha-Benice nemohl. Zvláštní ovšem je, že o několik kilometrů dále firma Imoba patřící svěřeneckému fondu Andreje Babiše staví podobný projekt bez problémů. Jaksi podezřelá náhoda.

Neradostnou skutečností je rovněž fakt, že od roku 1989 vede Česká republika 38 sporů s investory. Pro srovnání Francie a Německo pouhé čtyři, přičemž se jedná o daleko větší země s nesrovnatelně vyšším obsahem investic.

Vzhledem ke kondici českého soudnictví se nelze divit. Je známou skutečností, že s vymahatelností práva je to u nás špatné. Příkladem může být matka, které zabil pirát na vodním skútru na Orlické přehradě mladou dceru, měl zaplatit odškodné 800 tisíc korun, ale nebohá žena od něj za tři roky od platnosti rozsudku neviděla ani korunu.

Patří to k takovým klasickým případům, člověk, který má platit dluhy nebo odškodnění, údajně nevlastní žádný majetek, nemá proto z čeho splácet a i exekutoři jsou na něj krátcí. Přitom bydlí v drahé vile a jezdí luxusním autem, oboje účelově napsáno na jiné vlastníky. O tom všichni vědí, ale stát prostřednictvím justice prý nemůže nic dělat, protože mu to právní normy nedovolují. Je ovšem moc špatné, jestliže stát toleruje mizerné zákony, které neumožňují lidem domoci se spravedlnosti.

Velkým problémem českého soudnictví jsou i protichůdné rozsudky soudů různých instancí. Také jsou známé případy existence propojení policistů, státních zástupců i soudců s organizovaným zločinem. Například jistý zkorumpovaný soudce ze severních Čech v rámci takového mafiánského spiknutí účelově posílal do konkursů zdravé společnosti, které pak získávala s ním spřízněná konkurence.

To všechno jsou nepříznivá fakta, která nejdou zpochybnit a staví Českou republiku do špatného světla. To je také příčinou toho, že slušní investoři, kteří nemají jistotu, že jim náš stát zajistí ochranu jejich peněz, se naší zemi pomalu začínají vyhýbat.

Středočeský krajský zastupitel a místostarosta Dobřichovic za ODS



zpět na článek