25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

PRÁVO: Odstupné

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Váňa 7.12.2010 9:42

Odpověď bych našel, když dovolíte!

Dokud bude pracovní právo postaveno tak, že zaměstnanec může ukončit pracovní poměr z jakýchkoli důvodů, avšak zaměstnavatel pouze z důvodů taxativně uvedených v Zákoníku práce, je nabíledni, že musí být nějaká pojistka pro zaměstnance v případě, kdy výpovědní důvod spočívá výhradně na rozhodnutí zaměstnavatele. Na tom přece není nic divného. V případě, že by to tak nebylo, postrádala by stávající právní úprava smysl.

Všimněte si, že i navrhovatelé, kteří chtějí, aby bylo možno propustit zaměstnance bez uvedení důvodů, pro tento případ navrhují podstatně delší výpovědní lhůtu než pro případy, které spočívají na straně zaměstnance.

Jistě, můžeme celou tuto část pracovního práva považovat za pozůstatek socialismu, ale obávám se, že jednak je do značné míry stávající právní úprava ovlivněna předepsanou legislativou EU, jednak v případě, že bychom celou oblast náboru pracovních sil a jejich propouštění ponechali volnému trhu práce, vrátili bychom se o nějakých 100 let zpět.

 

L. Žárská 7.12.2010 9:39

no jo

Já jsem odstupné v podobě tříměsíčního platu dostala. Restaurace, kde jsem pracovala, byla zavřena a nám zaměstancům to firma oficiálně řekla ten den. Neoficiálně jsme to věděli 14 dní předem. Že jsem si v takovéto situaci vybojovala odstupné, je snad pochopitelné. Pro firmu jsem pracovala přes 6 let a i když mi nabídli jiné místo, raději jsem odešla.

A. Hrbek 7.12.2010 9:39

Vážený příteli,

odstupné je obvykle chápáno jako určitý způsob odškodnění jedné smluvní strany když druhá smluvní strana odstoupí od sjednané smlouvy.

§ 497 OZ praví, že : "Každý z účastníků si může vymínit odstoupení od smlouvy a sjednat pro ten případ odstupné". To platí i v případě smlouvy pracovní dle ZP, která zakládá pracovní poměr. Takže každé ukončení pracovní smlouvy, a to jak ze strany zaměstnavatele, tak ze strany zaměstnance, pokud k němu nedojde zaviněním druhé strany, by mělo, pokud je to sjednáno (nebo i dáno zákonem) zakládat nárok na odstupné druhé straně. O jeho výši lze samozřejmě diskutovat.

V ZP by ovšem mělo stát, že jak zaměstnavatel, tak zaměstnanec mohou dát výpověď z jakéhokoliv důvodu nebo bez udání důvodů. Tato rovnost je např. u  výpověďních lhůt.

Shrnuto: Zaměstnavatelé i zaměstnaci by měli mít právo jednostranně ukončit pracovní smlouvu, a to bez udání důvodů. Měly by pro ně platit stejné výpovědní lhůty, tak stejné odstupné. Vše ostatní je sociální záležitost, která nesmí být obsahem pracovního vztahu mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem.

S přátelským pozdravem

M. Krátký 7.12.2010 8:55

soudruzi odboráři se

jistě budou mračit, až si to přečtou. A my ostatní ? Co naděláme, já mám dovolenou týden ročně, protože to za mě nikdo neudělá, ale zase mám absolutní pocit svobody - nejsem zaměstnanec - hezký den