16.4.2024 | Svátek má Irena


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Fiala 22.12.2010 15:40

"Legalizace" odměny za ovlivnění veřejné zakázky či z "řízení" státních firem

Nechat dělat státní zakázku firmou a.s. nepůsobicí na trhu alespoň pár roků, nemající certifikát ISO a s akciemi, které vlastní NĚKDO NEZNÁMÝ je prapůvod problémů s ovlivňováním soutěží..

Toto by mohl být jeden ze způsobů jak "vyvést Kč z nadhodnocené ceny zakázky = ceny neobvyklé na trhu). Akcionáři pak při vyplácení dividend ze zisku pamatují i na ovlivnitele výběru dodavatele, pokud nezaplatili předem. Dalším příkladem je státní firma ČEZ a.s., kde již 25% akcií drží soukromé subjekty.

F. Eliáš 22.12.2010 10:35

Podepsalo se na všem

především to neustálé novinářské žvanění. Kdyby policisté a hlavně soudci uměli svižně a poctivě dělat své povolání, už by byla hromada zúčastněných ve vazbě a hlavně bych o tom nic nemusel číst.

I. Schlägel 22.12.2010 8:23

Pane autore,

pokud dobře rozumím Vašim argumentům, ke korupci či k pokusu o ni zcela jistě nedošlo a pan Drobil a jeho poradce jsou v tom nevinně, protože pan Michálek je špatný manažer?

J. Skotnica 22.12.2010 16:46

Re: Pane autore,

Každý státní úřad, rozhodující o zakázkách, generuje korupční prostředí. Čím méně bude takových nesmyslných úřadů, tím méně příležitostí ke korupci bude. Včera jsem si volal s kamarádem z Britské Kolumbie. S chutí ze zasmál naší korupci. Mnohamiliardovou zakázku na rozšíření metra ve Vancouveru přidělil ministerský předeseda těsně před svým odstoupením svým známým z osady o 175 obyvatelích. Mostek přes potok v rezidenční čtvrti, v plánované ceně milion dolarů postavil starostův syn za čtyři. Oni se ti Kanaďané tak nějak nerozčilují. Oni se nerozčilují ani, když jim navalí 100% Green Tax na benzin, nebo zvednou daň, prý na zlepšení služeb.

Myslím, že za dekádu po těhle vášních neštěkne pes, aspoň do té doby, než se Kroupovi podaří vyrobit další aféru.

K. Loucký 22.12.2010 22:51

Nekritický obdiv k Západu naruby

Když krade starosta v Kanadě, tak proč bychom se měli nad něčím rozčilovat u nás? Úžasná logika.

D. Stys 22.12.2010 7:20

Vyřazení sama sebe z výběrového řízení

Pokud chcete skutečně absurdní příklad, pak mohu posloužit. Jihočeská univerzita získala několik vzdělávacích grantů. Byla nucena vypsat veřejnou zakázku na ubytování přesto, že sama provozuje ubytovací zařízení ve všech relevantních lokalitách. Vesměs ta v dané kvalitě nejlevnější (má pokryté odpisy tím, že má naplněnu kapacitu 9 měsícu do roka). Vyhrála zprostředkovatelská firma z Brna, samozřejmě s cenou vyšší. 

Podobné příběhy bych mohl vyprávět o městech, které nemohou zajišťovat práce vlastními technickými službami a musí vypsat vývběrové řízení, o sedlákovi, který si nemohl sám postavit rybník, o firmě zajišťující projektové řízení, která si musela necht řídit projekt třetí osobou atd. atd.

Jednoduše je to tak, že na (relativně, vzhledem k velikosti) malé projekty by měly obce, školy, krajinotvůrci apod. dosáhnout ze svých daňových výnosů či institucionálních příjmů od státu. A kontrolovat by se měly jako instituce, jestli dělají to, k čemu byly zřízeny a neposílají peníze mimo systeém. Pokud obce musí dávat projekty na opravu chodníku a stavbu ulice, je to špatně a vede k absurdnostem.

M. Gavlák 22.12.2010 4:51

Se stejnou rezervou je nutné brát i váš článek,

neboť v něm nezazněl jediný konkrétní fakt...

J. Hejna 22.12.2010 8:21

Re: Se stejnou rezervou je nutné brát i váš článek,

Co je, podle vás, konkrétní fakt?

P. Jirka 22.12.2010 9:28

Re: Se stejnou rezervou je nutné brát i váš článek,

Máte pocit, že skutečnost, kdy státní instituce ve dvou stejných případech rozhoduje různě není konkrétním a celkem zarážejícím faktem? Nechci vypadat úzkoprse, ale já bych očekával, že veřejná správa bude všem měřit stejným metrem. Ale třeba se pletu :-)))