Neviditelný pes

PRÁVO: Bezprecedentní zločin

17.11.2021

Zločin, který znamená zdražení energií v řádu stovek procent, nemůže zůstat nepotrestán. Tohle našim vládám nesmíme odpustit. První viníci vykonali své už před lety. Přesně v okamžiku, kdy se vláda sklonila před bruselským diktátem a otevřela český energetický trh zahraničnímu vlivu. Ten o nás od té chvíle rozhoduje bez nás. Jedině tak mohlo dojít k něčemu tak absurdnímu, že si 1 MW elektrické energie, kterou doma vyrobíme za méně než 1 Kč, musíme povinně nakupovat na Lipské burze za tzv. světovou cenu, která se kvůli „zelené“ unijní politice vyšplhala k astronomickým násobkům domácích výrobních nákladů. Při tom všem ještě část své elektřiny vyvážíme. Proč asi? Tato energetická krize je daleko více hospodářským zločinem než čímkoli jiným.

Vše vypuklo naplno v okamžiku, kdy před několika týdny EU vyhlásila svůj šílený, jak to trefně nazval premiér Babiš, „Zelený úděl“ a zároveň skokově (přibližně trojnásobně) zvedla cenu tzv. emisních povolenek. K tomu se přidala ještě řada spekulantů s těmito povolenkami, takže jejich cena pro výrobce, kteří používají uhlí a plyn, vylétla ještě výše. A těchto výrobců máme stále většinu.

Výsledek vidíme na účtech za energii, které miliony z nás začínají postupně dostávat. Pro drtivou většinu příjemců takových účtů jde o nezaplatitelné částky, protože mnohdy převyšují celkové měsíční příjmy domácností. Raději ani nehovořím o malé a střední podnikatelské sféře, kde se děje něco podobného.

Státní Energetický regulační úřad v tomto ohledu naprosto selhal. Místo toho, aby spekulanty s energií, kterou sami nevyrobili, ale s tučným ziskem pouze přeprodávají, tvrdě postihl za jejich nemravné praktiky, ERÚ neudělal až to této chvíle nic. Všechnu zátěž ponechává na prostých občanech, kteří ani v nejmenším tento energetický šlendrián nezavinili. Je to snad také záměr?

Média hlavního proudu nám jako obvykle lhala. Týdny tvrdila, že nás čeká zdražení elektřiny a plynu nejvýš o 8 – 10 %. Skutečnost, která na nás právě dopadla, se však měří v celých stovkách procent. Potvrzuje to jediné – vládci se už od počátku báli otevřeného hromadného občanského protestu.

Nemusíte být rovnou ekonomem, abyste postřehli, že všechno začalo zdražením emisních povolenek, které v rámci nesmyslného programu „Zelený úděl“ provedl aparát Evropské unie. Evropské „zelené šílenství“ má v celoplanetárním měřítku pramalý dopad, pokud totéž neudělají tak velké země jako je Indie, Čína, Rusko, velká část Jižní Ameriky a nakonec i Spojené státy. A většina těchto zemí nejeví ani tu nejmenší ochotu. Evropský podíl na celosvětových emisích oxidu uhlíku se odhaduje na pouhých 7 %. Takže zakopaný pes bude nejspíš ještě trochu jinde.

Situaci nelze popsat jinak, než že v EU došlo k bezprecedentnímu zločinu, který je však obtížné díky vnitřnímu unijnímu systému napadnout u soudu a potrestat. Diktátoři dělají odjakživa jedno a totéž – k mase ovládaných se chovají vždycky zcela bezohledně. Celá záležitost je důkazem, že naše země se už dávno stala jakýmsi unijním poddaným, v němž mají všichni vládci plná ústa demokracie, ale skrytě pracují na tom, aby skutečné demokracie a svobody měli občané čím dál tím méně.

Demokracie je pouze jedna jediná a nesnáší přívlastky. Buďto je, anebo není. A právě proto je nejvyšší čas, abychom vyšli do ulic.



zpět na článek