16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

PRAHA: Bytů je dost, jen jsou moc drahé

Jedna věc je úplně nesrozumitelná. Jak ukazují data společnosti Deloitte, v Praze jsou jedenácté nejvyšší nájmy v Evropě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 1.5.2019 20:52

Holub by se měl zdržet ekonomických komentářů.

Pak je ovšem otázka, co by komentoval.

F. Kusák 1.5.2019 20:37

srovnával jsem ceny bytů ve Vídni

a v Praze, ale ty rozdíly jsou pořád značné. Prosím, posuďte sami:

https://www.immopreisatlas.at/Diagramm.aspx?bundesland=9&bezirk=0&immoType=1&portalview=true

Je to samozřejmě přepočítáno kurzem, takže s ohledem na kupní sílu to může být jinak.

J. Schwarz 1.5.2019 20:31

Ano. Byt je drahá

věc. Ovšem jak kde, že. Kdyby stál byt v Praze stejně jako v Ústí nad Labem nebo v Karvinné, za pár let by všichni češi bydleli v Praze. A nejen Češi. Tedy pokud by za ty prachy byly pražské byty opravdu k dispozici. Oni především ti, co už v Praze byty mají vůbec nestojí o další výstavbu, o "zahušťování" aby namísto výhledu čuměli do zdi sousedního baráku...Média na jednu stranu kritizují drahotu a "nestavění", na druhé straně adorují všechny iniciativy proti výstavbě a za zachování zeleně, parků...

L. Novák 1.5.2019 18:56

...nízká nabídka nájemního bydlení za dostupné ceny...

Co je tohle za pitomost? Nabídka je taková, jakou umožňuje nová výstavba současně s nabídkou nájmu ve starších bytech. Státem či obcí dotované bydlení? Proč? Pro koho? Za prudký růst cen nemovitostí (a v závěsu i cen nájmů) je zcela prokazatelně odpovědná česká vláda ruku v ruce s Českou národní bankou a politikou "levné koruny". Koupě nemovitosti je vcelku bezpečným uložením peněz, pokud pobíráte z nájemného pravidelnou rentu. Tak čemu se autor diví? Křivit trh dotacemi z kapes občanů, kteří také platí nájemné?

Autor článku by se do ekononomicky zaměřených témat vůbec neměl vměšovat. Je to jenom novinářsko-politický blábol.

P. Novák 1.5.2019 18:48

všichni

Pokud dnes Česká národní banka stanovila, že splátky hypoték nesmějí překročit 45 procent příjmů věřitele, tak tím nejen znemožnila čtvrtině občanů přístup na trh s vlastnickým bydlením, ale velmi rozumně upozornila, že všichni lidé na koupi bytu prostě nemají a nikdy mít nebudou.

Také Praha se může, vlastně musí vydat stejným směrem. To bude každému jasné ve chvíli, kdy si uvědomí, že byt je drahá věc a každý si ji nedokáže koupit

Vážený autore.Vy ani ve vašem pokročilém věku neznáte význam slov "všichni" a "každý"Jestliže všichni lidé na koupi bytu prostě nemají a nikdy mít nebudou,tak jsou ty byty neprodejné a developeři zbankrotují.Pokus si byt každý nedokáže koupit, tak není člověk,který by to dokázal.Zřejmě Váš duševní vývoj se zastavil na 2 hodnotové logice: buď něco je,nebo to není.Ale ona je i logika 3 hodnotová, kam patrí "všichni".

V. Petr 1.5.2019 14:44

Co to je "dostupný byt?"

Podle autora je to z veřejných prostředků dotovaný čtyřpokojíový byt na Vinohradech s nájmem 4000Kč měsíčně...

Pokud by zelení nezablokovali výstavbu bytů na okraji Prahy, byly by byty LEVNĚJŠÍ a to i v atraktivních lokalitách!

Mimochodem, s tím Berlínem je to signifikantní. Radnice se zbavila dotovaných obecních bytů, protože na dotace neměla peníze. Byty koupila banka a teď proti ní levičáci demonstrují, že chce nájem, který je tržní...

I. Novák 1.5.2019 14:14

Tak on soukromý investor nájemní byty stavět nemůže?

A kdopak ty "činžáky", které jsou základem všech našich měst, stavěl za Rakouska-Uherska a za První republiky? Snad císař pán a po něm tatíček Masaryk? Nikoli. Byli to soukromníci, posléze páni domácí, co si zpravidla na stavbu půjčili hypotékou. Vyplácelo se jim to a bydlení bylo jak pro chudé, tak i velmi majetné. Proč o takové investice není zájem dnes ani u kolektivních investorů a nemovitostní fondy raději kupují administrativní paláce, logistické sklady a hypermarkety?

V. Petr 1.5.2019 14:47

Mimo jiné kvůli "sociálnímu" zákonodárství! Nájemníka

nemůžete vystěhovat, ani když dluží za nájem desetitisíce! Proto developeři chtějí byty prodávat, nikoliv pronajímat!

J. Jurax 1.5.2019 15:02

Patrně proto, že se to nevyplácí.

Prostým výpočtem se dá zjistit, že skromný za dva milióny postavený byt ku pronájmu vybavený s návratností investice 20 let vyžaduje měsíční nájem cca 8400 měsíčně jen na tu návratnost, něco na údržbu a správu, úhrnem minimálně cca 9000 měsíčně pochopitelně pravidelně navyšovaný o inflaci. Plus služby.

Takže je výhodnější je, pokud o jenom trochu jde, něco uspořit, vzít si hypotéku s tím, že na důchod budete za zhruba tytéž prachy ve svém, protože nájem byste z důchodu nemuseli utáhnout. A byt zůstane dětem.

Znalejší nechť mne opraví a doplní.

V. Petr 1.5.2019 15:12

Jen tolik že inflace a růst cen nemovitostí činí Vaši

variantu o to atraktivnější. Proto je o vlastnické bydlení takový zájem.

J. Jurax 1.5.2019 13:58

No jo, chcete-li víc nájemních bytů, chraňte taky pronajímatele, ne jenom nájemníky.

A jsou-li byty drahé, je jich málo. Je tedy nutno umožnit, aby se stavěly.

A taky - lidi jsou do Prahy, protože je tam práce, resp. protože si myslí, že tam pro ně bude prace pokud možno líp placená. Do Ústí se nejednou, ač tam je nájem nižší ...

J. Tachovsky 1.5.2019 13:53

A vite proc je v Praze bydleni drazsi nez ve Vidni ?

protoze Praha je lepsi misto k ziti nez Viden.

P. Grigar 1.5.2019 14:58

Re: A vite proc je v Praze bydleni drazsi nez ve Vidni ?

.. dávám vám nominaci na vtip roku 2019.

J. Jurax 1.5.2019 15:06

Nesporně. Už jen proto, že se tam moc nedomluvíte česky ... :-)

A semtam ani moc německy ...

M. Mikulec 1.5.2019 11:03

Trh s byty

existuje, jen na nej nikdo nemá . :-))

R. Neveselý 1.5.2019 11:54

Re: Trh s byty

neexistuje

Z. Lapil 1.5.2019 12:14

Re: Trh s byty

On totiž moc neexistuje, respektive je jednosměrný. Coby majitel uzavřete nájemní smlouvu snadno. Od jisté doby (viz aféra s cikánkou úředně nastraženou ombudswoman Šabatovou) je člověk dokonce povinen uzavřít ji i s tím, s kým ji uzavřít nechce.

Jenže tu smlouvu pak zrušíte velmi nesnadno, leda snad s povolením soudu. Což může být k vystěhování nechtěného nájemníka teprv ten první (snadnější) krok.

Možná: mnohé z těch drahých bytů jsou drahé za účelem sociální segregace: něco jako když si ve vlaku člověk připlatí za 1. třídu, aby se separoval řekněme od pátečního stěhování lidu učňovského, v podstatě neškodného, ale skrze pubertu poněkud hlučného a vůbec roztahovačného.

Možná: pražské byty jsou nadprůměrně drahé, protože některé z nich jsou střešními nástavbami s terasami, výhledem do vnitrobloků a na Pražský hrad. Já se občas v podobných koncích na střechu nebo na půdu dostanu a řeknu vám - to je naprostá nádhera; nahoře se dokonce i centrum projevuje neškodným hučením. A třeba Ve smečkách (nahoře na Václaváku) to máte na metro několik pater výtahem a 200 metrů pěšky. Tam vám ŽÁDNÁ daň nezabrání rok dva si počkat na toho pravého zákazníka. Protože kolik takových bytů na světě existuje? Dvacet?

J. Tachovsky 1.5.2019 13:52

Re: Trh s byty

Uzavirejte smlouvu na dobu urcitou. Klidne jen trimesicni a kauci si vezmete maximalni moznou, pripadne si nechte podepsat smenku. Uplyne doba, najem konci. Nechte si podepsat, ze najemnik souhlasi s vystehovanim po ukonceni najemni smlouvy a je to.

K. Pavlik 1.5.2019 14:28

Re: Trh s byty

Ja se vam divim. Clovek s tak vybornym napadem by ty napady mel prodavat a ne je davat zadarmo te zebrote na NP.

P. Grigar 1.5.2019 15:08

Re: Trh s byty

.. v okamžiku, kdy chcete takového nájemníka vystěhovat, přestane komunikovat a smlouvu napadne soudně, s argumentací, že při jejím uzavírání byl totiž přece v bytové tísni a tudíž pozici nevýhodné atd. Než se věc soudně vyřeší, bude vesele bydlet dál a v podstatě na vaše útraty. Až se domůžete svého práva, nebudete se stačit divit, kolik takový nájemník dokázal spotřebovat vody, tepla, elektřiny a plynu. Nedoplatek půjde opět na váše konto, stejně jako náklady, spojené se značnou "vybydleností" bytu. A můžete se soudit znovu. Rychlost našich soudů a míra vykonatelnosti jejich rozhodnutí je vám jistě známa.

Zkušenost ze života.

V. Petr 1.5.2019 15:15

Máte samozřejmě pravdu. Proto se nevyplatí stavět

nájemní byty!

P. Grigar 1.5.2019 15:32

Re: Máte samozřejmě pravdu. Proto se nevyplatí stavět

.. jsou nutné změny legislativního rámce směrem k posílení pozice vlastníka nájemního bytu. Především právo nájemní smlouvu neuzavřít bez udání důvodu. Se svým majetkem si mohu disponovat dle vlastního uvážení. V opačném případě kráčíme zpět.. však víte kam.

Z. Lapil 1.5.2019 16:40

Re: Trh s byty

To je samozřejmě možnost, ale jistě cítíte, že ne úplně dobrá. Protože i na TAKOVOU smlouvu musejí být dva. Kromě toho je to přesně to, co nemám rád: preventivní obezlička komplikující život VŠEM kvůli několika.

Osobně by mi přišlo dobré něco na způsob zkušební doby v zaměstnání.

V. Petr 1.5.2019 15:06

Už jsem tu uváděl příklad, jak majitel většího bytu čekal

rok a půl, ale nakonec dostal cenu, u které jsme pochybovali, že mu to někdo dá.

Když prodávám třeba auto, klidně si počkám čtvrt roku abych dostal o 5% vyšší cenu, když úrok, který by mi dala banka je stejně nulový a čekat si mohu dovolit...

No a u bytu se vyplatí čekat déle, což mě mimochodem vysvětloval leták jedné realitky, který se mi náhodou dostal do ruky ve smyslu "jak dlouho byste pracoval na těch 200000 Kč, o které rychlým prodejem přijdete..."

P. Grigar 1.5.2019 15:44

Re: Už jsem tu uváděl příklad, jak majitel většího bytu čekal

.. s tím se dá souhlasit, také jsem prodával byt v osobním vlastnictví(původně družstevní). Do háje zelenýho jsem posílal chytráky, kteří začali lavírovat s cenou a podmínkami těsně před podpisem smlouvy. Na správného kupce jsem si počkal a jako bonus za korektní jednání přidal zasklení balkonu.

S tím, co jsem dostal + nějaké úspory a vlastní práce, jsem si postavil bydlení na venkově, z křesla u krbu se dívám do zahrady, kolem se povalují kocouři a pes, do zaměstnání 15 km. Žádné dluhy, hypotéky, spokojenost..

Z. Lapil 1.5.2019 16:42

Re: Už jsem tu uváděl příklad, jak majitel většího bytu čekal

Vůbec mě to nepřekvapuje. "Jak dlouho byste pracoval" - to je HODNĚ dobré kritérium.

V. Kotas 1.5.2019 10:08

Není to také o tom, že

mnozí chtějí být bohatí za 2odpoledne ?

L. Novák 1.5.2019 19:13

Re: Není to také o tom, že

Je to o finanční gramotnosti a smluvní obezřetnosti.

M. Šejna 1.5.2019 10:02

upřesnění pro autora

V Praze se loni dokončilo 5290 bytů, ale přibylo zhruba 15 tisíc obyvatel.

V Praze je asi 550 tisíc bytů, ale zhruba 600 tisíc domácností. Z toho plyne, že Praha by potřebovala asi 50 tisíc nových bytů, aby každá domácnost měla svůj vlastní byt.

A právě proto jsou byty v Praze drahé.

P. Lenc 1.5.2019 9:59

Pokud se

neustále zvyšují ceny nových bytů prakticky při minimálním zvyšování stavebních nákladů jde pouze o maximální zisk developerů a majetných Pražanů (cizinců je minimum), kteří své peníze investují do nemovitosti s vidinou následných výdělků.Nic nového pod sluncem.A ano, jezdím do Vídně,tamější výstavba městských bytů by i u nás velice rychle situaci na trhu bytů stabilizovala.Pozor, ve Vídni nejde o žádné klasické "sociální" bydlení.