16.4.2024 | Svátek má Irena


POTRAVINY: Ukousnuté miliony ze státní Klasy

23.8.2012

Za deset měsíců nebyl Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) schopen vybrat agenturu, která by propagovala značku Klasa na potravinách. Díky tomu si z více než třísetmilionového balíku, který je k dispozici na letošní a příští rok, ukousnou miliony i "malé ryby". Třeba společnost Výstaviště České Budějovice, v jejímž představenstvu sedí hlubocký kníže Pavel Dlouhý (ODS). Za 2,2 miliony korun zajistí pro fond stánek a catering na agrosalonu Země živitelka, který proběhne na přelomu srpna a září. Výstaviště České Budějovice je vlastníkem areálu a pořadatelem Živitelky.

"Společnost byla vybrána na základě veřejné zakázky zadávané ve zjednodušeném podlimitním řízení. Z pěti nabídek ji zadavatel vybral jako nejvhodnější," řekl mluvčí SZIF Petr Hlavatý. Na prezentaci Klasy a fondu na agrární výstavě se zároveň budou podílet i zaměstnanci SZIF.

Kvůli průtahům v tendru na komunikační podporu značky Klasa jede letos její propagace v omezeném režimu. Fond za ni zatím utratil 35 milionů korun. Na celý rok má přitom k dispozici zhruba 170 milionů. Jako správce značky, jejíž udělování má řadu kritiků, fond udržuje účast na tuzemských i zahraničních veletrzích a objednává si ji u externích firem. Kupříkladu na brněnské Salimě a veletrhu privátních značek v Amsterodamu zajistila expozice Klasy pražská firma MVP agency. Za obě výstavy jí SZIF zaplatil přes čtyři miliony korun.

Letošní novinkou jsou akce zvané S Klasou na farmě. Pořádá je firma Tři věže, která patří Heleně Neumannové. Manželka šéfredaktora týdeníku Ekonom Ondřeje Neumanna tímto rozvíjí další spolupráci s resortem Petra Bendla (ODS). Od loňska pořádá farmářské slavnosti, za což jí ministerstvo zemědělství v minulém roce zaplatilo téměř 2,3 milionu korun, letos zatím necelý milion. Za dvě srpnové akce S Klasou na farmě dostane od fondu 913 tisíc korun včetně DPH. Na zábavných dnech pro rodiny s dětmi nebudou chybět tance severoamerických indiánů, ani hračky od Playmobilu nebo od Lega.

Týdeník EURO 33/2012, 15.8.2012