28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

POTRAVINY: Kdo může za zkažené jídlo? Brusel!

Konečně se našel viník nízké kvality tuzemských potravin. Premiéři zemí Visegrádu to odhalili zcela jednoznačně, může za to Brusel, který dostatečně nekontroluje, co se k nám dováží.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 2.4.2017 13:02

Re: No, ono je to asi tak

Těžko se to kontroluje, pokud to nedělá přímo laboratoř zavedená na testování potravin. Ale na druhé straně, nikomu neuškodí jíst méně a vybírat si kvalitnější (a taky mnohem dražší) druhy zboží. :-)

L. Novák 2.4.2017 12:59

PR článek

Řekl bych, že tohle jsou naprosté nesmysly a autor napsal obyčejný PR článek.

Sortiment v obchodech je dostatečný na to, aby si každý vybral podle chuti i peněženky. Pravda je, že třeba Kaufland už delší dobu potraviny zdražuje. Prý "Z lásky k Česku". Ostatní také. Ono toiž stačí, aby média oznámila, že roste inflace a zvyšují se platy, a obchodníci okamžitě začnou testovat, o kolik si mohou dovolit zdražit.

Uvedu příklad z Kauflandu. Ovesné vločky 500 g (celé i drcené) prodával balené v PE sáčku za 12,90 Kč. Najednou z prodeje vymizely a jako náhradu Kaufland nabízí ovesné vločky balené jako mouka (nedíval jsem se na obal, ale není to kilo, spíš zase 500g), a samozřejmě cena je už 26 či 29 Kč.

Takže pozor v obchodech, až vám budou vnucovat placené nákupní tašky "Z lásky k Česku", určitě no nemyslí úpřimně. ;-)

J. Jurax 10.3.2017 1:49

No, ono je to asi tak

že se to jmenuje Bayerische Wurst, je to balené stejně jako v Německu, vyrobené tamtéž, a na povinném seznamu drobným písmem psaném je poctivě vyjmenováno z čeho to je. Akorát už neporovnáte, že v Německu v tom není strojně oddělený kuřecí separát, kdežto u nás ano - a je to tam pečlivě vypsán, takže litera zákona je dodržena. Výrobek je akorát přizpůsoben krajovým zvyklostem. Cena u nás ovšem odpovídá očekávané německé kvalitě - je tedy vyšší než v Německu.

Ergo - nakupujte německou kvalitu, je-li balena pro Česko, s českým návodem. U nás máme taky šunty, a levnější.

Mimoto - opravte mne znalejší, jestli se mýlím - německá norma má za maso všechno, co je na praseti včetně kůže a paznehtů - ergo 90 procent masa značí po německu na německé kvalitě a německém obalu devadesát procent surovin z prasete, i kdyby to jen mletá kůže byla. Kdežto naše norma pod masem rozumí jen maso.

J. Jurax 10.3.2017 1:39

Re: Mohl byste mi pane autore

Ne. :-)

J. Jurax 10.3.2017 1:38

Re: To jste autore šlápl vedle

To víte, na penězích jim nezáleží, chtějí kvalitu :-)

T. Krystlík 9.3.2017 20:23

Re: Zcela mylný článek

Nikoliv. Ošizené potraviny jsou vyráběny na přání cz-managementu podle jména zahraničních řetězců.

V. Kain 9.3.2017 20:19

Re: Jenže tady

Svatá pravda.Jako příklad můžeme uvést Kostelecké uzeniny a nebo polská vodňanská kuřata.To, čím krmí národ Babiš by on sám do huby nevzal.

J. Hejna 9.3.2017 20:09

Re: Zcela mylný článek

Proč myslíte že nás do EU vzali?

No přece proto, aby měli kde prodávat svoje "zboží" a abychom žrali, co oni nepapaj.

Z. Lapil 9.3.2017 19:31

Re: Opět selhání neviditelné ruky trhu.

Neviditelná ruka trhu neselhala, selhalo státní příkaznictví. Zjednodušeně vzato - výrobce i prodejce potravin musí mít tolik glejtů a laboratoří a kdečeho, že to rodinný podnik prostě neutáhne a nedělá tak konkurenci velkoprodejnám. Ne že by je vytlačil z trhu, výroba ve velkém bude vždycky levnější, ale jak tu někdo zmínil: lidi musejí vědět, jak kvalita vypadá. I když si ji mohou dovolit jen v neděli, tak přeci jen nebudou v týdnu kupovat a jíst úplně každý humus. V téhle souvislosti patří nehynoucí dík Vaňkovi a Pohlreichovi.

Mně přijde celé rozčilování dost zbytečné. Podle mě to chce jediné: mít možnost přečíst si výrobce. Když už se na eidam nebo cokoliv zrušila norma, tak snad není tak složité vyzkoušet a zapamatovat si, že eidam tohoto výrobce je lepší než od onoho výrobce; a občas na zkoušku koupit od někoho jiného, protože co kdyby.

Možná se budete divit, ale coby oblibovatel KFC vím, že i v takhle normalizovaných podnicích jsou některé jejich bufáče lepší (= víc mi tam chutná) než jiné. Nevím, proč by to se sýrem/salámem/šampónem/pivem/čímkoliv mělo být jinak.

J. Kraus 9.3.2017 18:46

Někteří lidé

z mého okolí jezdí nakupovat do Německa, že je tam většinou levněji. To je známá věc a o tom není třeba psát.

Zrušení vypracovaného systému našich potravinářských ON a ČSN bylo jednou z prvních věcí, kterou na nás Západ po Listopadu požadoval. Že prý západní normy jsou přísnější a ty naše tedy zbytečné. Někteří naši výrobci se dokonce ve své naivitě snažili získat certifikáty západních zkušeben, že naopak naše normy jsou často přísnější, ale byli všem pro smích. Hlavně je nenapadlo, že v západních obchodních řetězcích stejně kvalitní konkurenční výrobek z podřadného Východu nevezmou ani za poloviční cenu. Dopadlo to tak, že, i s přihlédnutím k na Západě násobným zemědělským dotacím a tím podvázání české produkce, u nás západní řetězce nabízejí potraviny neodpovídající ŽÁDNÝM normám, velmi pravděpodobně netestované a tedy s neznámým dlouhodobým účinkem na lidské zdraví. Co je podstatné, tendence je sestupná. Původně byla jistě kvalita výrobku ve stejných obalech stejná, pak zřejmě přišlo rozhodnutí, asi týmové, ty východní hajzly odrbat a od té doby zkoušejí, kolik toho podčlověk snese. K tomu připočtěme, že patentově chráněny jsou už nejen plodiny genově zmanipulované, ale západní velkofirmy si začínají formou patentů přivlastňovat i běžné plodiny, pěstované po tisíciletí. Zcela mimochodem, třeba Indie se může během jednoho dvou let úplně vylidnit, pokud z USA každoročně nepřijde nová genově upravená sadba. Opuštěni bohy a ve svém ubožáctví skládajíce novou mosaiku ze svých nových vin, bude jejich odměna strašlivá.

J. Schwarz 9.3.2017 16:29

Re: Jediná účinná regulace kvality potravin

Proč by měl separát "chutnat hůř"? Proč by mělo hůř chutnat ošizené Magnum vylepšené cukrem a palmovým tukem? V pohodě to může chutnat i líp! Proč asi vymýšlí ministerstvo školství "pamlskovou vyhlášku"? Žeby ty sladké a tučné "energetické tyčinky", slazené nápoje atp "nechutnaly"?

J. Schwarz 9.3.2017 16:25

Re: Nesmí se zapomenout na

Ano, co popisujete bylo určitě ekelhaft, ale zajímavé je že ani tehdy z toho nebyly otravy či epidemie.Z čeho tedy "odborníci na hygienu" vybádali nutnost bezdotykových baterií či balení pečiva v plastu?

J. Schwarz 9.3.2017 16:22

Re: Máte pravdu, ale

Aha, tak když si půjdete koupit Škodovku a koupíte něco vypadá jako Škodovka, jen materiály jsou horší, brzdy vydrží půl roku a motor rok... hlavně, že je někde pod koberečkem mikrotečkou uvedeno skutečné značení použitých materiálů. Pokud neprolezete vozidlo s lupou, "děláte si to sám"!

J. Schwarz 9.3.2017 16:10

Jenže tady

si nikdo nestěžuje na vejce a mléko jako spíš na konzervy ve kterých je namísto libového vepřového drůbeží separát a na zmrzliny kde smetanu nahrazuje palmový olej - a za cenu větší než v Německu. Ano, značkové sýry jsou tam drahé, ale to u nás taky - nejspíš je dost obtížné vyrobit značkový sýr pro západ z mléka a pro východ ze sójové drtě a palmového oleje.

L. Severa 9.3.2017 15:59

Některá opúatření se vytratila.

Nějaký čas byly "pravé" sýry v supermarketech označeny a uloženy ve zvláštních regálech, stejně jako byly označeny ty "náhražkové". U masa měly být uvedeny údaje o farmě, ze které zvíře pochází, myslím, že také stáří a datum porážky. Takže bude asi nějaký čas kolem zde zmíněného problému rušno, než se to zase vytratí.

Lancea 9.3.2017 15:50

Stěžujme si leda tak na sebe

Kdo se chce slušně najíst, maso v řetězcích nekupuje, ale jde k řezníkovi, kde může často ostatně nakoupit i celou řadu dalších věcí. Výběr a kvalita čehokoli v řetězcích v Česku jsou příšerné, ale zákazník kupuje, ačkoli na tom zase nijak tak výrazně neušetří, neb nekvalitní maso plné vody se mu smrskne na třetinu a výsledek je tedy nejen špatné jídlo, ale i finanční klam. Každá polská Biedronka má lepší a kvalitnější sortiment surovin (druhá věc je, co z toho Pšonci spatlají, protože v restauracích se slušně najíst nedá). Všude řetězcové party fungují způsobem podvést jak to jen jde, jen si otestují, co si mohou lokálně dovolit a když si to lidé nechají líbit, rádi jejich "nároky" následují, to vše ruku v ruce s "úrovní" korupční provázanosti s "kontrolními mechanismy". Takže pokud je to u nás bídné, můžeme si stěžovat jen na sebe.

J. Pražák 9.3.2017 15:14

To jste autore šlápl vedle

Jak vysvětlíte, že lidé z pohraničí jezdí ve velkém nakupovat do zahraničí?

P. Rudolf 9.3.2017 14:45

Jo

je to přesně tak. A ti čtyři blbečkové (pardon jedna blbkyně) jsou jenom zoufale trapní.

R. Langer 9.3.2017 13:57

Re: Vážený pane experte,

Ten spotřební koš nebude u nás mít poloviční cenu ani omylem, autor si plete pojmy s dojmy. Je to nesmysl.

R. Langer 9.3.2017 13:54

Mohl byste mi pane autore

dát prosím podklady k té studii, podle které jsou v ČR potraviny o polovinu levnější než v okolních zemích? Moje průzkumy a nákupy mých známých v zahraničí tomu neodpovídají, ale možná mám nějaké zkreslené informace, tak bych rád poznal vaši realitu. A ano, pivo je u nás v hospodě fakt levné, a obědy taky. Ale o tom se doufám nebavíme, že?

Co myslíte, dočkám se?

R. Langer 9.3.2017 13:50

Re: Nesmí se zapomenout na

Jo, tehdy jste byl ještě mlád a zdráv, co? :-D

J. Kombercová 9.3.2017 13:38

Re: Zcela mylný článek

Já tyhle "pochutiny" nekupuji, vedle ve vsi má krámek řezník, sice nemá tak bohatý sortiment jako markety, zato všechno čerstvé.

Jen bych podotkla k tomu, co tvrdíte, i když jsem to jen četla, tak že se jedná o potraviny od stejné firmy, pod stejným názvem, ve stejném obalu, jek kvalita se dost liší. Ne tak cena, jak píšete, ta prý bývá u nás při tom ochuzeném zboží vyšší. V jednom máte pravdu, záleží na zákaznících, čili nejjednodušší je nekupovat!

M. Valenta 9.3.2017 13:34

Článek, až na ty ceny,

a o to je to ještě horší, pravdivý. Úsměvná je ještě jedna věc. V4 volá po sjednocení, ale jinak blokuje téměř vše.

P. Švejnoch 9.3.2017 13:10

Re: Jediná účinná regulace kvality potravin

Souhlas. Je ale zajímavé, kolik lidí nechápe takto prostou myšlenku.

Na to, abych vyřadil ze mnou nakupovaného sortimentu potravin výrobce, kteří stojí za bačkoru, potřebuji jen svou chuť (a čich), a dostatek informací. K tomu ovšem nepotřebuji kopec úřadů v Bruseli, ani rokování premiérů V4, ale jednu certifikovanou státní zkušebnu.

... a zbytek už zařídí ona mnohými dokola omílaná, leč také mnohými (většinou těmi samými) absolutně nepochopená "neviditelná ruka trhu".

Jo, a abych nezapomněl - je k tomu ovšem také potřeba tržní, neboli konkurenční, prostředí. Tomu ale bude v dohledné době konec, o což se postará Pán Koblih v těsném souručenství s euroúředníky. A pak konečně budou všichni ti, kteří nadávají na trh, dokonale šťastní - protože budeme zpět v reálném socialismu konce osmdesátých let... :-)

T. Krystlík 9.3.2017 12:06

Zcela mylný článek

otázkou je zda autor sděluje nepravdy nevědomě nebo lže. Srovnáním identického zboží v Lidlu ČR a v Německu (tedy asi oné jedné čtvrtiny sortimentu) lze jednoduše zjistit, že potraviny jsou v Německu levnější. Znám jen jediný produkt, který je v ČR o něco levnější: pruh uzeného lososa 125 g stojí v Německu 2,59 a v Česku 59,90. Jinak je vše v ČR z totožného sortimentu dražší, někdy nehorázně.

Všechny zahraniční řetězce v ČR, tedy včetně Lidlu, dávno zjistily (více než 99 % managementu v nich tvoří Češi), že cz-zákazník sežere všechno, hlavně když je to levné. Takže jde o kombinaci dvou snah: cz-managementu zahraničních řetězců (zahraničních jen podle názvu, jinak jsou to cz-firmy) okrást bližního svého, maximalizovat marži a zisk, a na straně druhé se o totéž snaží zahraniční dodavatelé - viz například zákaznické testy v ČR zdarma s nanukem Magnum spojené s vyplňováním dotazníku, kde ve dvou krocích byl snížen obsah kravského tuku. Cz-zákazník odchován hnusnými polárkovými dorty nic nepoznal. A tak dnes stojí i to dvakrát okradené Magnum stále více než v Německu.

Německý výrobce vyrobí speciálně pro Lidl ČR na jeho požadavek štrasburské párky, ačkoliv o takových nikdo nikdy nic neslyšel - hlavně, že mají menší obsah masa. Obdobně Poláci vyrobí levný eidam, který téměř neviděl kravské mléko, hlavně když si to cz-řetězec přeje a Čech to sežere. Přitom Polsko má vesměs vysoce kvalitní potraviny.

F. Kusák 9.3.2017 11:05

Re: Nesmí se zapomenout na

Že bych byl dnes se vším spokojen, tak to fakt nejsem, asi je to také tím, že řada lidí ani neví, jak má kvalita vypadat, a neplatí to bohužel jen o jídle. Ale srovnávat dnešní stav s totáčem, Bože chraň, ještě dnes se mně zvedá žaludek, vzpomenu-li si na špinavé báby v jídelnách, jak gumovou škrabkou odstraňovaly zbytky z talířů do smradlavých sudů, na gumové housky nebo nekonečné fronty na maso, pardon, na kousek vepřového obrostlé tukem. Ano, kdo měl známého řezníka, pak sehnal i něco lepšího. A na jatkách v Praze v Holešovicích nebo na Zvonařce se na zbytcích pásli potkani a další havěť. Jenže se o tom nesmělo mluvit, a tak jsem to zažil jen jako student - brigádník. Norma byla jedna věc, ale realita jiná. Jenže dost lidí to zapomnělo, bohužel.

M. Málek 9.3.2017 10:56

To je sice krásné,

ale kdo mi vysvětlí, že v Polsku nakoupím párky, uzené, máslo, maso, sýry.... kvalitnější a levnější než u nás.

Do Německa či Rakouska daleko, tak jezdíme k naší téměř spokojenosti do Kudowa Zdroj a jsme spokojeni, spokojenější bychom snad byli kdyby to nebylo tak daleko - viz výše.

J. Kratochvíl 9.3.2017 10:15

Opět selhání neviditelné ruky trhu.

Potraviny jedné značky a názvu musí mít na východě i na západě stejný obsah i složení. EU by toto měla zajistit, tak jako nařídila nám změnit název Pomazánkového másla a dalších výrobců. Podle mého, ale tento šlendrián mají na svědomí hlavně výrobci nebo obchodníci ve své chamtivosti za co největším ziskem. Neviditelná ruka trhu opět selhala.

M. Těhanová 9.3.2017 9:28

Vážený pane experte,

Asi berete za bernou minci celý spotřební koš, ale lidi se většinou zabývají běžným zbožím denní potřeby. A kdo nakupuje v Německu, nebo tam někoho má a různé zboží, naprosto jiné kvality, ale za srovnatelné ceny mu vozí, má jiný názor než vy.Mluvíme o stejných značkách, které u nás jsou i chuťově úplně jiné. I když si tady bohužel lidi vydělávají almužnu, neznamená to, že jsou nesvéprávní. Jen si nemohou koupit ten sýr za 1000.- korun, ale ten si nekupuje ani moc Němců. Nedělejte z lidí blbce.

M. Malovec 9.3.2017 9:19

Máte pravdu, ale

pod stejnou značkou je zboží u kterého je složení jiné a poctivě napsané, sice nečitelným písmem, ale tak jak odpovídá skutečnosti. takže si zákazník může přečíst, sice s lupou, a vybrat. Děláme si to sami.