29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

POTRAVINY: Halal, nebo nehalal?

Halal (znamená „povolený, přípustný“) je dle Wikipedie termín označující veškeré předměty a činnosti každodenního života, jež jsou podle islámské tradice povoleny. Nejčastěji se tento pojem používá ve spojitosti s potravinami, které je muslimům povoleno konzumovat, vztahuje se však také na léčiva či kosmetiku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Klepetko 12.8.2016 20:01

Nádherně divoká diskuse!

Různé druhy šaurmy alias libanonské kubby alias doner kebabu alias izraelské šavarmy bych nezatracoval, je to celkem mňamka.

Souhlasím s autorem, že by bylo určitě dobré halal potraviny jasně značit jako "halal" - a to pro lepší orientací spotřebitele: i něco jako "duchovní ingredience" potraviny může být pro někoho důležitá, pro muslima, Žida , křesťana i ateistu! Buďme proto vstřícní k těmto požadavkům, pan Popovský je artikuluje oprávněně!

Přátelé, diskutéři z obou znesvářených táborů, balím si kufr do Austrálie a nestíhám, takže se nebudu moc rozčilovat nad větami typu jako že "i muslim je člověk" (zní to dost hrozně) nebo naopak nad neustálým připomínáním kebabů z lidského masa ze strany paní Netzer (vyvolává to naprosto zbytečné konotace). Místo toho mám pro vás toto kulinářské a současně i duchovní poselství :

Doner kebab se dá porazit jedině gyrosem!!!

:-)

H. Lukešová 12.8.2016 20:12

Re: Nádherně divoká diskuse!

Není nad pořádně propečenou krkovičku s domácím knedlíkem a zelím. :-)

L. Popovský 12.8.2016 20:13

1) Jedl jsem i shewarmu v Izraeli a Sýrii.

2) Je to dost smutný rekord, pane Klepetko. Čím více příspěvků v diskusi, tím více hádek a házení špíny.

3) Chyběl jste mi tady dnes. Váš smysl pro humor a nadhled tady dnes chyběl. Děkuji. Šťastnou cestu.

V. Klepetko 12.8.2016 20:29

Gyros.

Díky. Náhodou, třeba pan Braun se ukázal jako bystrý diskutér. Velmi zajímavá je ta jeho otázka: co že Vám přímo na halal mase vadí? Premýšlím o tom, nakolik je vlastně ta otázka legitimní...

Hle, pan Hassan chce jíst halal maso, a nikdo se ho neptá proč a neargumentuje tim, že nutriční vlastnosti jsou stejné, atd. Je mu to prostě umožněno, a je to tak dobře.

Hle, pan Popovský. Z nějakých důvodů halal potraviny jíst nechce. Je to jeho volba. Na nic bych se ho také nevyptával, a potraviny bych mu označil!

H. Lukešová 12.8.2016 20:37

Re: Gyros.

Ať existují halal porážky a halal maso, to mi nevadí, ale vadí mi, když obchodníci neoznačují masa, která jsou či nejsou halal. Jako zákazník se mám právo rozhodnout, zda-li chci či nechci jíst halal a je sprostotou, pokud některé restaurace a některé obchody postrkávají všem lidem halal maso, i nemuslimům. A o tom je téma zdejšího článku.

V. Klepetko 12.8.2016 20:47

Re: Gyros.

Ale to je právě to co říkám : mimochodem, nesouhlasím s Vámi v celé řadě věcí. Ale to právo bezesporu máte, o tom žádná!

H. Lukešová 12.8.2016 20:49

Re: Gyros.

Děkuji. Dá se slušně diskutovat, ale sluníčkáři slušné diskuse schopni nejsou a o tom to je.

V. Klepetko 12.8.2016 21:16

Re: Gyros.

Jsou. V tom je právě ten problém. Hezký zbytek večera!

H. Lukešová 12.8.2016 21:21

Re: Gyros.

Děkuji. I já Vám přeji hezký zbytek večera.

L. Popovský 12.8.2016 20:59

Re: Gyros.

Podle mě je to o tom, že pokud to začnou označovat, tak si to spousta lidí nekoupí. V západní Evropě se platí za halal certifikáty - peníze jdou islámským autoritám. Na co? Na stavbu mešit v Evropě? Na jejich financování? Stejně tak jsem někde četl, že se z prodeje halal produktů platí daň místní muslimské komunitě. U nás bych to zatím nepředpokládal, ale je to jen otázka času, kdy to přijde. Islámská infrastruktura se postupně buduje v celé naší zemi. Vidím v tom obrovskou bezpečnostní hrozbu. Kolik muslimů musí žít v jednom místě, aby si udělali modlitebnu a vytvořili muslimskou obec a začali vybírat daň pro svoji komunitu z vybraných produktů? Počet muslimů bude v naší zemi růst stále rychleji, čím lepší zde budou mít infrastrukturu.

H. Lukešová 12.8.2016 21:05

Re: Gyros.

No to je tedy ještě horší, než jsem si myslela. A vidět, že islamizace probíhá skutečně pomalu ale jistě i u nás. Zaregistrovala jsem, že v pořadě na TV Prima "Prostřeno" soutěžila muslimka a první, co požadovala, "musíte mě respektovat, musíte mě respektovat" nebudu podávat žádné vepřové maso a alkohol. Ostatní soutěžící ji jako dárek donesli láhev vína a ona se na ně skoro obořila, že co si to dovolili.

L. Popovský 13.8.2016 7:47

Přečtěte si knihu Benjamin Kuras - Jak zabít civilizaci. Vřele Vám ji doporučuji. Teď mu vyšla další kniha na toto téma, ale tu jsem zatím nečetl.

V. Klepetko 12.8.2016 21:15

Re: Gyros.

Jak říkám, to by se, obrazně řečeno, dalo řešit jedině tím "gyrosem", nikoliv "zákazem kebabů".

I Vám přeji dobrý večer!

V. Klepetko 12.8.2016 21:30

Re: Gyros.

"klidný večer" chtěl jsem napsat. Nebudete mi to věřit, ale já musím ještě odvézt 8 slepic tchyni. Na tu devátou vezmu ostrou sekyru. Bude polévka! Halal?:-)))) Dobrou.

L. Popovský 12.8.2016 21:40

Viděl jsem před pár dny mámu zabíjet slepici. Dělal jsem to v dětství běžně. Teď to se mnou zamávalo.

Nehalal! Nebo jim snad budete přednášet verše z koránu? Dobrou noc.

V. Klepetko 12.8.2016 21:57

Re:

Dělám si srandu. Slepice už jsou napytlované do tří pytlů České pošty. Ale ten krvavý heppening přenechám tchýni :-))) Dobrou.

L. Popovský 13.8.2016 7:49

Gyros distribuují tytéž firmy.

L. Popovský 12.8.2016 20:48

Re: Gyros.

Pan Braun je bezesporu velmi inteligentní člověk, ale tu jeho otázku vnímám jako pokus nachytat mě.

Tyhle diskuse mě zničí. :-) Hezký večer.

V. Braun 12.8.2016 16:14

To je zase snůška ....

Jednu zásluhu článek má, dozvěděl jsem se více o halal porážkách, ovšem rozhodně ne z tohoto článku. Podíval jsem se po důvěryhodnějších zdrojích a našel například toto https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2014/may/08/what-does-halal-method-animal-slaughter-involve

Z tohoto zdroje vyplývá, že z cca 940 milionů porážených zvířat v UK, 900 mil z toho je drůbež, cca 114 milonů prochází halal porážkou, z těchto 114 milionů je odhaden 88% na začátku porážky omráčeno. Žádné velké týrání zvířat tam tedy nevidím. Ostatně jak o tom přemýšlím tak halal porážku slepic kdysi praktikovala i moje křesťanská babička, když slepici prostě usekla hlavu sekyrou.

V článku je ještě jedna zajímavá informace, a to že halal povoluje určité formy omráčení, ovšem židovský způso porážky schechita nedovoluje omráčení absolutně žádné.

V. Braun 12.8.2016 16:46

Re: To je zase snůška ....

Ještě doplnění z jiného článku zde http://www.bbc.com/news/uk-27324224

Řetězce v UK prodávající halal maso prohlašují, že všechna zvířata jsou před porážkou omráčena. Tesco například říká, že jediný rozdíl mezi halal a ostatním masem je to, že u halal je při porážce proneseno požehnání. Ptám se autora, kde tam vidí to utrpení zvířete ve srovnání s "klasickou" porážkou?

Ještě připojím osobní názor. Nahlížení na způsoby porážky se vyvýjí a i tak zvané moderní způsoby, praktikované necitlivým způsobem, mají za následek utrpení zvířat. A když jsme u toho utrpení zvířat, dnes se to už často neděje, ovšem největšího utrpení u nás zažívali vánoční kapři, kterého jste si odnesli živého v igelitce domů abyste jej ukázali dětem ve vaně.

M. Prokop 12.8.2016 17:14

"se vyvýjí"

a porážené zvíře zavýjá. :-P

V. Braun 12.8.2016 17:27

Re: "se vyvýjí"

Děkuji za upozornění. Už když jsem to slovo psal zdálo se mi podezřelé :-)

L. Popovský 12.8.2016 17:33

Re: To je zase snůška ....

Já "utrpení zvířete ve srovnání s klasickou porážkou" ve svém článku neřeším, pane Braune. Část textu, který je v uvozovkách, je citací textu pana Rogozova, říká to tedy pan Rogozov. V původním textu jsem to měl v bloku, tady se to bohužel rozjelo. Že je to citace, lze místy poznat pouze podle uvozovek.

Můj článek je - domnívám se - o faktu, že zde může docházet k prodeji halal masa k přípravě kebabů bez toho, že bychom o tom jako konzumenti byli informováni. Podle diskuse to však vypadá, že jsem psal o halal porážkách zvířat.

V. Braun 12.8.2016 17:42

Re: To je zase snůška ....

Děkuji za vysvětlení, neboť se velká část textu zabývá údajným utrpením zvířat, byť formou citace, domníval jsem se, že to je hlavní sdělení článku. Pokud se tedy z vaší strany nejedná o vlastní způsob porážky sdělte mi tedy co vám vlastně na halal mase vadí? Děkuji.

L. Popovský 12.8.2016 17:52

Re: To je zase snůška ....

Bavíme-li se pouze o ČR, tak mi nejvíce vadí, že nám je prodáváno halal maso formou kebabu bez toho, že bychom o dané věci byli informováni. Na příkladu Anglie je přitom zřetelně vidět, kam až to může vést. Vadí mi toho více, ale toto je to nejpodstatnější.

S. Landa 12.8.2016 17:55

Re: To je zase snůška ....

Mohu poprosit o příklady, kde je v ČR prodáváno halal maso bez toho, že by na to prodejce upozornil?

L. Popovský 12.8.2016 19:47

Re: To je zase snůška ....

V článku "Co je to halal?" na webu IVČRN

( http://www.ivcrn.cz/kampane/stop-halal/co-je-to-halal/ ) se píše:

"Halal maso má i naprostá většina Kebab občerstvení, zejména turecký Donner, Indické a podobné restaurace, ale i běžné restaurace a dokonce školní jídelny. Většinou samozřejmě bez označení, aby neodradili nemuslimské zákazníky, nebo o tom nevědí, ale neštítí se občas i lhát. Např. halal s označením firmy DZ Klatovy i s logem Klasa! (již není v prodeji díky našemu upozornění prodejce, za což mu děkujeme)."

Pro vysvětlení: "V Evropské unii a ani v právních předpisech jednotlivých států neexistuje žádná povinnost značit maso podle způsobu porážky. To způsobuje nárůst halal produkce, protože producenti halal své přebytky umisťují na trh bez označení, že se jedná o halal produkt. Muslimové upřednostnují pouze jednu polovinu ze zvířete a ta druhá se prodává jako nehalal viz video níže. Producenti (halal jatka) tak dodávají své přebytky i zpracovatelům, kteří se halal produkcí nezabývají. Ve značné míře se tak činí hlavně u mletého masa, které se tak dostává i do běžné produkce. To je špatně, spotřebitel má právo vědět, co kupuje!"

"Producenti si jsou velmi dobře vědomi toho, že způsob halal porážky vyvolává odpor většinového, nemuslimského zákazníka, a tak využívají toho, že jim žádná zákonná norma neukládá povinnost zákazníka o tom informovat. Označení „Halal“ na potravinách tak je vlastně jen a pouze pro orientaci samotných muslimů a jeho absence tedy neznamená, že se o halal produkt nejedná!"

H. Lukešová 12.8.2016 19:53

Re: To je zase snůška ....

Obávám se, pane Popovský, že se sluníčkáři se slušně diskutovat nedá, respektive slušného vyjadřování nejsou schopni, to může posoudit každý nezaujatý člověk, který není sluníčkářem. Ondrejkovič se ukázal ve vší hrůze, ale mně jeho urážky nevadí, ponížil se sám. Doufám, že si dnešní "diskusi" přečte co nejvíce lidí.

S. Landa 12.8.2016 20:03

Re: To je zase snůška ....

No, web IVCRN není zrovna ten nejlepší zdroj informací na světě, ale to není předmětem diskuze. Nicméně, kebab si dávám poměrně často a vím, že prodejci mají vždy provozovnu hrdě logem Halal označenou. Když zde v diskuzi zaznělo, že nám zákeřní muslimové podstrkují potají halal maso (v praxi dražší), byl jsem zvědavý, kde se tak děje. Takže prý v Klatovech. Tak děkuji za odpověď.

L. Popovský 12.8.2016 20:15

Spíše mám obavu z dovozu masa že západní Evropy. Není zač.