23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

POTRAVINY: Daň na náhražky

Dobrota, dobrota, volá Pepina, když uvidí originální kelímek s tvarohem od sedláka z hor. Poctivý tučný tvaroh dělá zemědělec ve své minimlékárně z biomléka od krav pasoucích se od jara do podzimu na okolních kopcích. Nad obyčejným tvarohem z obchodu ohrnuje Pepina zobák.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Dlouhy 30.10.2011 0:30

Nechapu problem,

da se vyresit pomerne lehce. Kupujte biopotraviny! Radeji mene a kvalitni nez prilis mnoho a nekvalitni. Vyjde to na stejne penize. Je prece jasne, ze prevazna cast populace ji prilis mnoho, takze prostor ke snizeni krmne davky existuje. Vedlejsi efekt bude snizeni vahy a zlepseni zdravi. Za stejne penize, podtrhuji.

P. Eugel 30.10.2011 9:33

Re: Nechapu problem,

Krisrtepanebozemaria. Bio ma byt opravdu zaruka kvality? A tenhle blabol je myslen vazne. Mozna prevazne vetsina, ale na 100% to proste neni.

J. Dlouhy 30.10.2011 10:14

Pane Eugel,

bio je zaruka, ze k vyrobe biopotraviny nebyly pouzity zadne chemicke pesticidy a umela hnojiva, zadne hormony a zadna aditiva (ecka), ani na poli a ani pri zpracovani a skladovani. Vse je prisne kontrolovano nezavislymi kontrolnimi organy - nadstandad, mimo statni kontrolu. Kvalita produktu je vysledkem kvality celeho vyrobniho procesu. Takze vzhledem k diskusi biopotraviny zaruka kvality jsou.

J. Skotnica 30.10.2011 10:25

Re: Pane Eugel,

Svatá prostoto! Nedávno proběhl test vajec. Bio skončily na chvostu, nelepší byly od slepic z klecového odchovu, krmené zrním. Mně to celé bio připadá jako jako součást ekologismu. Taková ekosnobárna.

J. Dlouhy 30.10.2011 11:34

Pane Skotnica,

existuje spousta testu, ne vsechny jsou ale vedecky podlozene, t.zn. ze maji metodiku, ktera zarucuje objektivitu a vylucuje zkresleni. Jen pro zajimavost, bioslepice se v chovu pohybuji venku, v prirozenem hejnu, krmi se jen biokrmivem, bez rezidui (stopovych zbytku) pesticidu etc., nepridavaji se jim zadne jine chemicke latky do krmiva, nejsou stresovany etc. To vse je prokazatelne positivni pro kvalitu vysledneho produktu - vejcete. V klecovem chovu jsou slepice v neprirozenem stavu v tesnem prostoru klece, coz vydrzi max. 2 roky, krmneny jsou mimo krmne smesi, casto s primesi dovezene rybi moucky ci pokrutin (casto s rezidui mykotoxinu), take celou radou chemoterapeutik (leku), ktere je nutno podavat preventivne, aby nepropukly epidemie. Zkuste navstivit takovou tovarnu na vejce s 10 000 nosnic a prestane vam vajicko k snidani na delsi dobu chutnat. Opacny efekt ma navsteva biofarmy.