28.3.2024 | Svátek má Soňa


POLITIKA: Záhadné miliardy

16.8.2014

14 miliard ze spotřební daně PHM by chybělo, ale 16 najednou ne?

Nejvyšší „top manager“ fungujícího státu, který se zaklíná řízením českých financí jako své osobní firmy, dostal nedávno málem osypky, když mu jakýsi „nosič pizzy z Toskánska“ zavrtal do spotřební daně z pohonných hmot a drze protlačil parlamentem jejich snížení. Okamžitě vypočítal, že by tak národu chybělo v kase 14 miliard a to by znamenalo, že by taky strýko Andrej nemusel mít brzo na vyplácení důchodů!

Když takto dostatečně vyděsil mediální agrofrontu a spřízněné televizní stanice, zavelel vládnímu příručímu z ČSSD, aby si umravnil svoje ovce, hlasování zpochybnil a daně pozvedl zpět na požadovanou úroveň. I stalo se a státní rozpočet na příští rok byl „zachráněn“. Žádných čtrnáct miliard daňovým otrokům v kapsách nenecháme!

Uběhlo však jen pár dnů a najednou je všechno jinak. Ministr financí se širokým úsměvem vítá v záři mediálních reflektorů jednotlivé ministry a společně přemýšlejí, jak „spravedlivě“ rozdělit ne čtrnáct, ale rovnou šestnáct miliard, které se záhadně objevily pod rukama českého finančního mága. Asi jsme na tom hodně dobře, že je geniální hospodář nepošle na splácení dluhu, ale raději je populisticky rozfrcá za létající pečené holuby pofidérních volebních slibů.

Je to operace srovnatelná snad jen s Babišovým tvrzením, že rozhodně neprohlubuje zadlužení, a naplánovanou sekerou ve výši 100 miliard. Mohlo by to být „jen“ 84, ale když už se nezadlužujeme stovkou miliard, nezáleží zřejmě na nějaké kačce. Náš geniální manažer a finančník to jistě svým voličům vysvětlit dokáže. Jakým jazykem při tom však hovoří, je mi záhadou.

Zajímavé je, co všechno si za oněch 16 náhle nalezených a jinak nepotřebných miliard česká společnost pořídí. Tak například 500 miliónů dostanou České dráhy na snížení svých miliardových každoročních ztrát. Velkou radost budou mít jistě na generálním ředitelství ČD, neboť zase bude na statisícové měsíční platy a odměny, případné zlaté padáky při škatulatech hejbejte se, uživení tisícovek nudících se ouředníků a ještě zbyde na sponzoring velkého sportu. Opravdu zářný příklad kvalitního řízení státní firmy a práce řádného hospodáře vzor MiFin ČR 2014.

Tak vám nevím. Mám obavy, co si přesně Andrej Babiš představuje pod pojmem „řídit firmu“. Pokud tato vykazuje každý rok ztrátu a je přeúvěrovaná, měl by být k dalšímu navyšování dluhů velmi obezřetný a opravdu šetřit každou korunu, která by mohla zabránit ve vzuchu visícímu bankrotu jak je v reálném byznysu zvykem.

Když však má možnost ulevit daňově „zaměstnancům“ a motivovat je tak k vyšším výkonům, neudělá to. Když může opravdu snížit dluh při „náhodném“ nálezu vlastních šestnáctimiliardových zdrojů, opět to neudělá. Naopak. Dluhy navyšuje, zdroje populisticky rozhazuje a „poddaným“ jen stále vyhrožuje, jak budou výpalné ze svojí práce platit, až se z nich bude kouřit, a jak jim půjde tvrdě po krku, aby ani koruna erárním drábům neunikla. Je to dobré řízení firmy? Jakou má asi budoucnost?

Psáno pro pravyprostor.cz

Převzato z Kriz.blog.idnes.cz se svolením autora