19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Říká nám Vitásková celou pravdu?

Energetický regulační úřad spustil konzultační proces k nové tarifní struktuře, podle které bude většina služeb pro maloodběratele elektrické energie hrazena nikoliv podle spotřeby jako dosud, ale podle velikosti jističe.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Kubín 28.1.2016 23:39

pitomost

Tohle je ta nejblbější a nejšílenější spekulace kolem nových tarifů, kteoru jsem zatím četl. Autore, chtělo by to mokrý hadr na hlavu.

L. Novák 29.1.2016 9:55

Re: pitomost

Konkrétně co? Viděl jste snad už někde přesnou tabulku, jak se mění paušální platby za jističe (tedy přímé ceny za službu) ne jako nějaká procenta navíc k nákladům domácnosti, ale přímé porovnání sazeb? Ne? Zkuste si ji dohledat nebo sám sestavit!

V. Čermák 27.1.2016 18:20

Že by za toto "šméčko" mohla zrovna Vitásková?

Slyšel jsem ji vyjadřovat se k jiným věcem, než zrovna k tomuto, tak jakápak celá, či necelá pravda?

J. Svoboda 27.1.2016 16:09

Psát na správnou adresu!

Vážený pane Kalíšku! Velmi poravděpodobně jste to spočetl správně.

Myslím, že mnoho lidí by vám bylo vděčno, kdybyste to poslal přímo do ERU, který tyto připomínky shromažďuje tvrdě požadoval odpověď.

Jan.Kalisek 27.1.2016 18:12

Re: Psát na správnou adresu!

Máte úplnou pravdu, proto jsem se včera ještě před zveřejněním článku na Psu ERÚ na celou

záležitost dotázal. Zatím mi ani nepotvrdili přijetí dotazu. Jdu je

urgovat.

Přidáte se? Zabráníme tomu jen tehdy, pokud se nás ozve hodně.

J. Svoboda 27.1.2016 18:40

Re: Psát na správnou adresu!

Mnohokrát děkuji za reakci. Samozřejmě se nebudu bránit jakékoliv rozumné reakci slušnou cestou. Myslím, že bychom Kalouska měli obejít. Na jedné straně útočí na dění kolem OZE, na druhé straně je to ten správný eurofil, který s radostí všechno, co pochází z Bruselu, jako požadavky na OZE s Polčákem, Langšádlovou, Laudátem a dalšími v zádech, poslušně odkývá.

L. Novák 29.1.2016 9:43

Re: Psát na správnou adresu!

Tohle je jednoznačně aktivita ČSSD:

http://www.novinky.cz/ekonomika/393191-ministerstvo-prumyslu-se-postavilo-za-zmenu-tarifu-elektriny.html

J. Svoboda 28.1.2016 10:08

Re: Psát na správnou adresu!

Dobrý den,

725891715

L. Novák 27.1.2016 16:07

Jak je to vlastně s cenami za elektřinu?

Většina podstatných argumentů padla v předchozí diskusi k článku na podobné téma:

http://neviditelnypes.lidovky.cz/diskuse.aspx?iddiskuse=A160124_093706_p_ekonomika_wag

Po pádu totality a v podstatě celá 90. léta byla dodavatelská cena elektřiny ze všech českých elektráren v řádu 1 Kč/ kWh, spíše však méně. Elektřina pro domácnosti se pohybovala zhruba ve stejné výši podle tarifu, noční sazba (nebo akumulační obecně) byla někde kolem 0,50 Kč/kWh i méně. Přesná čísla nemá smysl dohledávat, o desetníky se nemíním přít. Ve druhé polovině 90. let v rámci "deregulace cen" pro malospotřebitele i živnostníky šly ceny nahoru. Prý je potřeba zrušit monopol ČEZ atd., atd., oddělit distribuci od výroby atd., atd., a přizpůsobit se cenám na Západě atd., atd. ČEZ byl v rukou státu a převládající "monopol" přinášel neustále vyšší a vyšší zisky. S propojením české energetické soustavy s ostatními státy mohl ČEZ prodávat výhodně svou elektřinu za vyšší ceny na Západ, zvláště pak k pokrytí špiček, kdy je cena nejvyšší. Po dostavbě Temelína to byl samozřejmě velmi dobrý byznys jak pro ČEZ, tak pro stát, který byl/je jeho většinovým vlastníkem. Je ale třeba říct, že ceny energie z elektráren se stále pohybovaly převážně v řádu 1Kč/kWh. Vladimír Dlouhý, který poprvé zavedl vysoké ceny pro živnosti a podnikatelské subjekty označené jako "nedotované", příliš potlesku nesklidil. To už jsme ale u ceny v řádu 3Kč/kWh i více a zdražely i paušály a ceny za zřízení přípojky u nových instalací. Překotný ekonomický růst ale má vždy své meze, najednou spotřeba začala klesat a navíc se přidaly povinné výkupy z tzv. OZE za nehorázně přemrštěné a současně státem zaručené ceny. To v praxi znamenalo, že veřejná el. síť musela vykoupit např. elektřinu ze solárních zdrojů za 15,- Kč/kWh a obratem ji prodat třeba za tři (v lepším případě, v tom horším ještě musí zaplatit odběrateli za to, že elektřinu spotřebuje, aby jí nebyl v síti přebytek).

L. Novák 27.1.2016 16:08

Re: Jak je to vlastně s cenami za elektřinu?

No a samozřejmě taky musí omezit produkci levných zdrojů (stále jsme v řádu 1Kč/kwh i méně), aby byly naplněny podmínky blbého socialistického Zák. 180/2005 Sb. Tím samozřejmě zhoršuje ekonomické podmínky pro výrobu stabilní a regulovatelné energie z levných klasických a jaderných zdrojů a zavádí nutnost vyšší pohotovostní zálohy pro nepředvídatelné chování "OZE".

Energetický Absurdistán zavedený koalicí ČSSD, který lze jen těžko omezit, aniž by stát dokázal čelit arbitrážím pro porušení (naprosto fantastických) výhod pro investory (a spekulanty, kteří si takovýto snadný zisk pojištěný státem dokázali spočítat).

Kromě obřích přímých dotací v řádu 50 mld. Kč ročně, přerozdělování peněz za elektřinu ve prospěch drahých OZ v distribuční síti, vznikají další nároky na posilování sítě v důsledku existence OZE.

A teď se to politici (ČSSD, jak jinak...) snaží hodit na malospotřebitele, kteří samozřejmě o vládních čachrech s OZE mají jenom mdlé představy. O tom je teď celá problematika "rezervovaného výkonu" na jističích. Ve skutečnosti je to ale čirá demagogie politiků. Velkoobchodní ceny elektřiny na úrovni klasických a JE výrobců jsou stále v řádu 1Kč/kWh a méně. Maloobchodní ceny (bez paušálů podle hodnoty jističe na vstupu do domu) se pohybují v řádu 3 - 5 Kč/kWh (zde už včetně DPH +21% - kdysi jen +5%). Znamená to tedy marži řetězce od výroby k maloodběrateli ve stovkách procent. No a tohle je snad málo na pokrytí ůdržby a spolehlivého chodu elektrorozvodné sítě? Opravdu?

J. Lepka 27.1.2016 14:59

Předloni jsem za spotřebu 1kWh na chatě platil 1300,.Kč.

No nekupte to!!!

Je vidět, že si hladoví distributoři nevidí ani na špičku nosu. Proklamované přenosy plateb k jinému operátorovi nepřinesly kýžený efekt, tak musíme ty FV prů.ery přenést na někoho jiného. Jak asi dlouho bude trvat, než si všichni chataři a chalupáři uvědomí, že motorová pila a sekačka je sice v pořizovací ceně dražší, ale zase ne o tolik, aby se za provoz pak neušetřilo, lednička i sporák běžně běží na PB a tu TV( ne že by bylo o co stát ) a svícení LED přes víkend vyřeší z domova dovezený akumulátor a eventuální další potřeby např. míchačky, zvládne generátor! A ropa klesá.To bude překvapení až lidé začnou elektriku odhlašovat.

Holt, dokud se ČEZ a jeho vazalové nezačnou chovat jako standardní dodavatel, nikam se nepohneme. Kdysi jsem s jednou dámou z ČEZu polemizoval na téma záloh. Za boha nemohla pochopit, že jen nájem jejich elektroměru je zlodějna a kdybych si tam dal svůj, taky bych nemohl uplatňovat nájem po nich. Nepochopila. Tak jsem se jí zeptal, jestli chodí platit večer pekaři zálohu, že si ráno / možná / koupí chleba. To sice pochopila, ale tvrdila mi, že jde o něco jiného. Prostě rozhovor s hluchým.

D. Havránek 27.1.2016 13:47

TAK něco prosím udělejte!

Ano, vypadá to na pořádný podvod a nesmysl souhlasím! Tak ale prosím něco dělejte! Na těch stránkách zmíněných v článku, je odkaz kde je možné vyjádřit názor či poslat dotaz. Využijte toho, já už tam poslal 2 nesouhlasné reakce i s dotazem, který je v závěru článku!!

Bohužel mám pocit, že hlavně nadáváme, jak je něco špatně ale je potřeba aspoň něco dělat i kdyby to nemuselo pomoci. Aspoň pro dobrý pocit.

Děkuji za pochopení!

P. Selinger 27.1.2016 13:33

Nejde jen o domácnosti a chalupáře

V soukomém bytovém domě s 8 byty je společná spotřeba elektřiny za výtah a za osvětlení chodeb. Podle nového systému plateb podle spotřeby dle poslední fakturace bude o 4040 Kč vyšší než dosud, což je zvýšení ceny služeb souvisejících s nájmem bytu o 505 kč na rodinu. Spolu se zvyšující se cenou vody a tepla je to zátěž, která povede k zvýšení počtu neplatičů a následně i bezdomovců. ( Nebylo uvažováno o té další pohromě, o které se v článku píše, o platbách na OZE)

B. Graf 27.1.2016 13:16

ERÚ vysloveně lže a překrucuje...

...a hlavně se snaží maskovat skutečný důvod, proč je s přenosovými sítěmi problém - neřiditelné šíbování elektřiny mezi německy mluvícími zeměmi přes naše území.

J. Lepka 27.1.2016 14:48

Re: ERÚ vysloveně lže a překrucuje...

To se mi nezdá. Stavba oddělovacích trafostanic jde do finále.

L. Novák 27.1.2016 16:17

Re: ERÚ vysloveně lže a překrucuje...

Přečtěte si tohle:

http://dennapicu.pise.cz/2066-elektrina-a-jistice-bude-se-zase-zdrazovat.html

Autor článku rozhodně ví, o čem píše.

J. Lepka 28.1.2016 1:10

Re: ERÚ vysloveně lže a překrucuje...

Tohle je přesnější:

http://www.novinky.cz/ekonomika/371199-cesko-stavi-transformatory-za-dve-miliardy-kvuli-naporum-nemecke-elektriny.html

J. Lepka 28.1.2016 1:16

Re: ERÚ vysloveně lže a překrucuje...

A ještě přesnější :

http://www.technickytydenik.cz/rubriky/archiv/transformatory-s-rizenym-posuvem-faze-do-roku-2016_27203.html

L. Novák 29.1.2016 9:47

Re: ERÚ vysloveně lže a překrucuje...

O tom se mluví a píše už několik let... od té doby, co Německo začalo stavět a uvádět do provozu lesy větrných elektráren u moře, pro něž nemají odbyt, když začně foukat vítr... :-)

P. Vaňura 27.1.2016 9:28

The good green is a dead one

HLAVNÍ cíl celé "tarifní změny" je přenést náklady na fotovoltaický megatunel z průmyslu na maloodběratele, tak, jako se to už stalo v Německu !!!!!! Proto to ten zasran Urban (mimochodem, jeden z překladatelů zákona 180/2005 Sb, jímž se celý ten zelený tunel zavedl) tak prosazuje!!!

V. Kain 27.1.2016 12:15

Re: The good green is a dead one

A co jako čekáte od socialistických zlodějů? Vždyť právě ten megatunel je jenom a jenom jejich práce.Pokud to voličům nedojde a budou dále volit ty Sobotky,tak ať platí a já bohužel taky.

J. Lepka 27.1.2016 14:51

Re: The good green is a dead one

Naprostý souhlas, snad jen, podpora FV šla napříč politickým spektrem, jen komunisty do party nevzali. Jistě by byla zajímavá studie, kteří bývalí i současní politici jsou v tom zaháčkovaní. To by ale "investigativní novináři " museli mít koule.

L. Novák 27.1.2016 16:25

Re: The good green is a dead one

Nepíšete pravdu. "Bilionový tunel OZE", tedy Zák. 180/2005 Sb. o podpoře obnovitelných zdrojů (OZE) byl protlačen hrubou silou sjednocené levice ČSSD, KDU-ČSL, KSČM a US-DEU PROTI hlasům ODS. Dohledejte si to v archivu Poslanecké sněmovny PČR. Tam to najdete jmenovitě. :-)

J. Lepka 28.1.2016 0:51

Re: The good green is a dead one

Pak se omlouvám, zřejmě jsem měl špatné informace. Ale zase mě potěšilo, že komunisti nemají ani ten malý bodík k dobru.

J. Strakoš 27.1.2016 6:28

Ticho v médiích

Ticho v médiích ohledně změny není, bohužel se však jedná jen především o opakování PR prohlášení ERU bez jakékoliv další přidané hodnoty. Maximálně je lidem vkládána myšlenka, že je to trest za šetření a že celé je to útok na chalupáře. A debata pod články se většinou vede ohledně nemorálnosti platit za rezervovanou spotřebu. Debata o smyslu a důsledku unbundlingu nedejbože povinné podpory OZE většinou brzy zaniká.

Ta pojistka maximální částky je skutečně nepříjemná a může se stát snadným nástrojem, jak elektřinu postupně více a více zdražovat - hlavně ne úplně skokově, to by se opravdu někteří mohli naštvat, takže osobně si nemyslím, že v 2017 dojde k rapidní změně, ale prostě jen k drobnému navýšení maximální částky, další rok opět atd. A nakonec dostaneme naservírováno, že v Evropě mají elektřinu dražší a že se v podstatě jedná o narovnání trhu. (Já vím, že to tady už párkrát bylo, ale když to funguje, proč by to někdo měnil)

L. Novák 27.1.2016 12:18

Re: Ticho v médiích

Česká televize nechává hlavní prostor ve zprávách "ekologickým aktivistům" a zeleným, kteří samozřejmě jsou těmi posledními, kdo by měl do problému kecat. No, ale co s tím, když zpravodajství ČT mají zelení magoři "předplacené"... :-(

L. Novák 27.1.2016 2:39

ERU: Nařízení vlády o podpoře neplatné

Nařízení vlády o podpoře pro obnovitelné zdroje energie na letošní rok je podle mluvčího Energetického regulačního úřadu (ERU) J.Chvojky neplatné. Evropská komise podle ERU informovala, že vyplacení veškeré podpory musí předcházet její notifikace. Podpora má dosáhnout výše až 42 miliard korun.

Předsedkyně ERU A.Vitásková se od podzimu přela s ministrem průmyslu J.Mládkem (CSSD) kvůli rozhodnutí ERU, že většině obnovitelných zdrojů v CR podpora vyplacena nebude. Požadovala notifikaci, tedy souhlas Evropské komise, že podpora je vydávána oprávněně.

(teletext ČT)

J. Vintr 27.1.2016 0:59

Pokud by tohle někdo udělal

tak buď lidé odhlásí elektřinu a vrátí se k loučím, nebo se vzbouří. Pro důchodce, kteří počítají každou korunu, by to bylo zcela likvidační a i pro velkou část pracujících by to byl velice citelný zásah do rodinného rozpočtu, takže by dramaticky klesly tržby v obchodech a vyvolalo by to dominový efekt krachu firem a nárůst nezaměstnanosti.

J. Strakoš 27.1.2016 6:30

Re: Pokud by tohle někdo udělal

Domnívám se, že změny nebudou tak skokové - to by žába z hrnce vyskočila. Takže pěkně pomalu, pomalinku a za pár let budeme brát vysoké platby za elektřinu jako normální. Pokud by vzorce opravdu moc postihovaly i důchodce, pak se vymyslí něco jako příspěvek na elektřinu, aby to nerazilo do očí.

J. Vintr 27.1.2016 14:33

Re: Pokud by tohle někdo udělal

Ať budou změny skokové nebo postupné, efekt bude nakonec stejný. Mezi lidmi je víceméně konečné množství peněz a jestliže někdo odsosá z tohoto balíku větší ranec peněz, budou nutně chybět někde jinde. V případě podpory OZE jde o odvětví, které téměř nikoho nezaměstnává a nedává tudíž nikomu vydělat (kromě čínských dodavatelů a bank, kterým platí úroky).