25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Kurzarbeit je zločinný

Minulý týden jsme se mohli dočíst o tom, že vláda přerušila mimořádné jednání o kurzarbeutu, protože se mezi sebou poněkud porafala tři ministerstva.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Kubáč 14.9.2020 15:21

Jeden z problémů obchodování v rámci RVHP bylo, že nikdo neznal skutečnou cenu žádného zboží, protože každá firma, její subdodavatelé i její odběratelé byli zároveň drtivě danění i vysoce dotovaní.

Nakonec se socialistický šunt obchodoval za ceny odvozené od západních cen tvořených volným trhem kvalitního zboží - to vedlo k nespravedlnostem, které silně omezovaly zahraniční obchod a tím komplikovaly hospodářskou situaci států až ke krachu socialismu.

Když vidím záporné úroky, " kvantitativní uvolňování" právě vytištěných nekrytých peněz, demoralizaci "sociálního státu", nesplatitelné dluhy + další, co často popisuje autorka - nejsem si jistý jestli nejdeme po stejné cestě akorát za zády už nemáme původní Západ s fungujícím tržním hospodářstvím.

J. Kadeřábek 14.9.2020 15:32

Kam jinam patří prodej CO2 odpustků, zvýhodňování firem vyrábějící ty správné zelené technologie než do řízeného státního hospodářství tolik podobnému socialistickému? Roční produce Toyoty je 10 mil. vozů, Tesly 0,5 mil. Přesto je cena akcie Tesly daleko vyšší než Toyoty. Vliv na to mají kalifornské dotace.

V. Bok 14.9.2020 16:12

Kdyby měly vliv dotace, Tesla by prodávala 10x tolik. Hlavním důvod je irracionalita akcionářů, popularita Muska a selhání tržních mechanismů. Tesla je pořád ve ztrátě a budoucnost je nejasná.

P. Milan 14.9.2020 17:07

Selhání tržních mechanismů jen v tom, jak je Tesla i jiné elektrohračky dotována.

Pitomost akcionářů není nic proti tržním mechanismům.

T. Zlesa 14.9.2020 17:09

Nemíchal bych normální ekonomiku mezi firmami s ekonomikami státních rozpočtů.

J. Novák 14.9.2020 20:23

Hlavně nemáme (EU) za zády ty téměř nevyčerpatelné surovinové zdroje tehdejšího SSSR. Jen ty umožnily, aby tam marxismus-leninismus přežil šílených 74 let. V zemích střední a východní Evropy nebylo do 20 let už co brát (a dalších 20 let to držely už jen tanky).