Neviditelný pes

POLITIKA: Konec šetření v Čechách

25.1.2016

aneb Proč šetřit elektřinou a proč zateplovat

Spotřebitel už doplatil na hrátky mocných s elektřinou několikrát, ještě za bolševika skočil na lep zvýhodněné sazby za přímotopy a o řádově desítkách miliard, které musí zaplatit za avantýru solárních farem, se napsalo už mnoho... a nechci rozviřovat ještě neutichlé vášně. Stát podpořil a napomohl zbohatnutí solárním baronům na úkor obyčejného daňového poplatníka a dnes opět míří na nejchudšího spotřebitele, když rozhodnutím stotisícových manažerů tak zjevně napomáhá kapse velkospotřebitelů. Doba doporučení dětem, ať zhasnou to zbytečné světlo, ať ušetříme, je minulostí a zateplovat elektricky vytápěné domy se zdá být přepychem - ať topím nebo ne, zaplatím stejně, takže proč nenechat vytápěni, chlazení a zbytečné žárovky na plný výkon. Kde jsou ekologové bojující za každou přejetou žábu a uniknuvší decibel nebo kilowat! Kde je vláda, která se nazývá socialistickou a která se opětně rozhodla podepsat na obyčejném chudákovi-voliči a bude na podivu, zdali ji bude opětovně někdo z nich volit.

Ale věnujme se faktům. Třeba dopadu na obyčejného chalupáře, který si potřebuje v létě nařezat dříví a posekat louku a který zateplil chalupu, aby nemusel v zimě zbytečně elektřinou přitápět. Musí mít jistič, který mu zaručí, že elektřina mu nebude tzv. vypadávat - řekněme 3x21, za jehož instalaci a provoz dodnes platil 792 Kč ročně. Panstvo ale musí udržovat sítě, které pro ně kdysi postavil bolševik, a i když se změnou poplatků naprosto nic nezmění, tak žádá nových 4512 Kč, tj. zdražení o téměř nekřesťanských 600 %. Společnost EGÚ Brno, která se na přípravě nových tarifů podílela, ale zdůrazňuje, že u zákazníků s optimálně nastaveným jističem nedojde u regulovaných plateb k negativním dopadů - ano velkoodběratelé si to jistě pochvalují, protože opět uhlobaroni ušetří! Změna tarifů se tak zdůvodňuje tím, že nyní zákazníci nemají motivaci rezervovat si takové připojení, které skutečně každodenně a dlouhodobě využijí. Distributoři tvrdí, že mnoho odběratelů má nadbytečně vysoké jističe, což provozovateli zbytečně zvyšuje náklady na udržování sítě, protože i když přes ni žádný proud neteče, musí ji udržovat v pohotovosti. Určitě až se změní tarify, tuto pohotovost budou moci zrušit, třeba některé sítě doslovně odstřihnout, i když se fakticky a v realitě nic nezmění, jen provozovatelé získají více peněz od chalupářů a dalších mini-odběratelů. Postižení budou i ti novátoři, kteří vlastní domácí solární panely a větrné elektrárny, a kteří si tak produkují elektřinu sami a přitom ji také odebírají ze sítě. Dostali naslibováno - ale to už známe z případu přímotopů. Ale možná právě pobídka k nešetření elektřinou je cílená protože zvedne její odběr a konečně bude důvod proč stavět další bloky jaderných elektráren. Ale proč vlastně šetřit, vždyť šetření, byť sice logické a pro přírodu i přirozené, se jeví v současném kalamitním kapitalismu nesmyslné – šetření s vodou zdvihlo její cenu, tak proč by neměla následovat i elektřina.

Ale to nejspíše není ani tím pravým důvodem. Možná, že za zdražením stojí lobbistická třída, která už veškeré nemovitosti a pozemky vykoupila a hledá další odbytiště, což budou právě chalupy a chaty těch chudáků, kteří si elektřinu nebudou moci nadále dovolit, ale bez které se dnes ani nedá žít. Socialistická vláda, která štědře zadotovala důchodce přidáním horentní sumy 40 Kč měsíčně, se zároveň rozhodla je oloupit o možná jejich jedinou radost – o chalupy.

Emeritus, dr.h.c.



zpět na článek