25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Konec šetření v Čechách

Spotřebitel už doplatil na hrátky mocných s elektřinou několikrát, ještě za bolševika skočil na lep zvýhodněné sazby za přímotopy a o řádově desítkách miliard, které musí zaplatit za avantýru solárních farem, se napsalo už mnoho...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 25.1.2016 13:24

Re: Trochu reality do návrhu Nové tarifní soustavy

Hodnota jističe nemá v praktickém provozu žádný vliv na výši zatížení. Jistič především chrání přípojku před náhodnou (a velmi krátkou) zkratovou zátěží. Běžný provoz se v drtivé většině připojení pohybuje na zlomkové hodnotě osazeného jističe. V praxi nikdy nemůže nastat situace, že by všichni uživatelé zatížili rozvodnou síť proudem jmenovité hodnoty jističe před elektroměrem.Jestli ale přenosovou kapacitu sítě někdo v praxi počítá jako prostý součet hodnot jističů na všech přípojkách do veřejné sítě, tak to je jenom administrativní úkon bez valného smyslu.

Je tu jistá analogie s datovými linkami. Poskytovatel připojení rozprodá mnohem víc přípojek o kapacitě např. 100Mbit/s, než má celkovou kapacitu připojení na "páteřní síť". Je to právě proto, že naprostá většina připojených uživatelů v běžném provozu využívá datové toky jen ve zlomku kapacity linky, kterou má pronajatou a platí ji.

Používá se pro to název AGREGACE.

V praxi je pak běžné, že poskytovatel připojení si na páteřní lince sjednává a platí datový tok jen v takové výši, aby s rezervou pokryl potřeby uživatelů bez snížení rychlosti přenosu.

K placení přenosové kapacity u rozvodů el. energie je možno (a v praxi to tak jistě probíhá) přistupovat podobně. Jestli nějaký chytrolín argumentuje součtem hodnot všech jističů u odběratelů, pak něco není s jeho argumentací v pořádku.

P. Vaňura 25.1.2016 14:51

Máte samozřejmě pravdu

Stálo by za to provést demonstraci, kde by uživatelé na 5 minut zapli všechno co mají až do kapacity jističe. Blackout by ukázal, jak je to celé LEŽ!

V. Kříž 25.1.2016 8:35

nejde o údržbu přípojek...

... ta moje na chatě funguje bez údržby už 55 let. jde o to, že někdo za pomoci někoho (těžko pro laika poznat kdo je kdo) potřebuje argument pro okrádání lidí.

je totiž úplně jedno, kdo je u moci - Klaus zdůvodňoval dostavbu Temelína a přímotopy potřebou udržet či snížit cenu elektřiny-a o socanech s jejich péčí o obyčejné (rozumněj: tak blbé, že je zas budou volit) občany ani nemluvím. zkrátka stát je pro nás neštěstí. měli bychom ho omezit na nejmenší možnou míru

J. Hruška 25.1.2016 7:42

Komunizmus ...

"Komunizmus je sovětská moc a elektrifikace Ruska". Volďa.

J. Hruška 25.1.2016 7:43

Re: Komunizmus ...

Porava: Iljič.

K. Hinz 25.1.2016 7:20

Selektivita jištění

Vám zřejmě nic neříká !?

T. Kubín 25.1.2016 1:54

blábol

Pane Emeritus, dr.h.c., plácáte strašné nesmysly, což asi bude stářím. Protože jinak by to mohla být už jenom blbost.

V. Školník 25.1.2016 1:34

není to jen o cirkulárkách

co třeba sklokeramické desky, sporáky na elektřinu, to jsou všechno spotřebiče které se většinou provozují na 3fázový jistič, chudáci revizáci kteří se nebudou chtít účastnit nesmyslného výměnného obchodu s jističi. chudáci hasiči kteří budou jezdit k požárům jen proto že se zvedne díky šetření šance na vznik požáru od přetížení, takže se to dotkne i lidí ve městech, už vidím jak lidi odchází z dvoutarifního režimu k jednotarifnímu, jen proto že jim to vyjde levněji.

J. Strakoš 26.1.2016 6:36

Re: není to jen o cirkulárkách

Požáry jsou samozřejmě nesmysl - ty dráty nikdo nepoddimenzuje. Pouze si nepustíte více věcí najednou, pak vypne jistič.

Stejně jako revizáci novou změnu budou spíše podporovat = častější změny jističů = větší kšeft)

B. Hamáček 25.1.2016 1:17

Dnes

Dnes jsem naprostou náhodou zabrousil na nějaké diskusní stránky z r. 2010 , kde socialističtí poslanci vyvraceli " poplašnou zprávu " , že OZE zdraží energii . Vždytˇ sosani dělají všechno pro lidi , že ?

A. Alda 25.1.2016 8:53

Zvyšování cen monopolisovaných komodit

je hlavní politický cíl socialistů, čemuž by se ovšem Marx dost divil.

L. Novák 25.1.2016 9:43

Re: Dnes

Ano, byli to socialisté (koalice ČSSD), kdo protlačil "bilionový tunel OZE" (zák. 180/2005 Sb.) z Bursíkova "expertního" návrhu přes Ambrozkovo (lidovec) ministerstvo ŽP až do poslanecké sněmovny, kde zákon hrubou silou protlačili PROTI protestům ODS...

B. Uhlich 25.1.2016 0:53

Ach ty cirkulárky, kdyby jich nebylo.....nebylo by co řešit

Milý autore, já jsem celou tuhle věc s novými tarify pokládal za problém už před delší dobou, ale jak praví onen bonmot...kalhoty by se neměly sundavat příliš daleko před brodem a tak dnes přiznávám, že mé obavy byly opravdu liché. Tak jsem si jen tak cvičně do kalkulačky na NETu http://www.novatarifnistruktura.cz/nn.php?typ=doma

zadal mé údaje s poměrně značným překvapením jsem zjistil, že skoro 4 tisíce ročně ušetřím..tedy zatím nepokládám nové tarify za problém. Ještě chci zjistit, zda by nešlo mojí úhradu ještě optimalizovat...tak uvidím. Pochopitelně, že šetřílkové budou mít problém...to samozřejmě není úplně dobře, ale zas vzhledem k tomu, že něco podobného se dnes odehrává i v souvislosti s dálkovým vytápěním domácností myslím, že by to už nemělo nikoho překvapit. Prostě holt domácnost s roční spotřebou 0,5..1 MWh a s jističem 25..32A bude mít problém. Tak tu cirkulárku shodí ze svahu a pořídí si normální řetězovou pilu..na tu stačí 10A jistič. Jako, aby mi bylo rozuměno, já z toho taky nejásám..protože vím , že nejde jen cirkulárky, ale třeba i obráběcí stroje, které ty lidi mají a používají je jen rekreačně, ale i tak je zbytečné, aby byly v chalupách zbytečně velké jističe.

Jinak ještě upozorňuji na jednu nepřesnost...přímotopy opravdu neprosazoval bolševik, ale polistopadová vláda ..tuším někdy v roce 91...92...

L. Novák 25.1.2016 2:17

Re: Ach ty cirkulárky, kdyby jich nebylo...

Taky jsem si chyby všiml. Motivace občanů na přímotopy či akumulační elektrické vytápění vytvářely první polistopadové vlády díky snaze o "ekologizaci" lokálního vytápění. Hlavním důvodem však byl nejspíš přebytek zdrojů elektrické energie při omezování předimenzovaného těžkého průmyslu a současném dokončování JETE, pro jejíž provoz, zvl. pak v noční době, je vhodné mít dostatek odběratelů s napojením na dálkové ovládání.

Pokud se jističů v domácnostech týče, enormní tlak na likvidaci "nadměrných" hodnot elektroměru a jističe nedává moc smysl. Ony jsou totiž předimenzované přípojky drahé už dávno.

A. Alda 25.1.2016 8:55

Panelákový blbeček.

Trojfázový proud potřebujete ne jen na cirkulárku, ale i na štípačku, na sporák, na míchačku, na hoblici...

B. Uhlich 25.1.2016 10:43

Re: Panelákový blbeček.

Myslím, že jsem asi tak stejný panelákový blbeček jako ty, ty kašpare. Jinak pokud někdo na venkově bydlí a má všechno o čem píšete... tak žádný problém mít nebude, vím to z vlastní zkušenosti. Problém budou mít lidi co tohle všechno mají a domek obývají pár týdnů v roce... Ty holt problém mít budou... však taky ve svém příspěvku o tom píšu a jediné co mě drží v klidu je to, že má úhrada bude nakonec nižší... tedy doufám...

L. Novák 25.1.2016 13:32

Re: Panelákový blbeček.

No a jaký tedy má smysl zdražovat málo využívané přípojky? :-)

B. Uhlich 25.1.2016 17:11

Re: Panelákový blbeček.

No to se tedy ptáte toho pravýho... Jak vidno hoši řeší kvadraturu kruhu... přivedli pod tlakem zelených blbců energosoustavu do naprosté ekonomické katastrofy, tak nevědí kudy kam a tak si drbou Šišku s přemýšlí kdo se dá nejjednodušším způsobem okrást...

J. Hruška 25.1.2016 10:57

Re: Ach ty cirkulárky, kdyby jich nebylo.....nebylo by co řešit

Beno, Beno, tušíte špatně, Temelín postavili dělníci za bolševika a do provozu ho dali technici sice až po listopadu, ale uniká Vám, kam s tím bolševickým výkonem.

B. Uhlich 25.1.2016 12:54

Re: Ach ty cirkulárky, kdyby jich nebylo.....nebylo by co řešit

Nikoliv... akce s přímotopy je až porevoluční záležitost... lze to dohledat. Bolševik po dobu stavby Temelína tvrdil, že hned vypne severočeské elektrárny.... to se samozřejmě nikdy nestalo...

P. Vaňura 25.1.2016 20:15

To se nestalo proto, že Temelín není DODNES dokončen

na plánovaný výkon 4000 MW. A pak, uhelná mafie, která byla počátkem 80 let v řadách ÚV KSČ poražena, zvedla po r. 1989 opět hlavu a tak se opět budují nové "uhelné" kapacity.

Podotýkám, že to byli Greenpeace kdo počátkem 90 tvrdil že odsířením uhelných elektáren budou všechny ekologické požadavky, spojené s výrobou elektřiny z uhlí SPLNĚNY a Temelín není potřeba.

Šéf Greenpeace v ČR Beránek se dokonce situoval do role "táty českých horníků." Tenkrát totiž ještě neexistovalo šílení kolem "zlého CO2..."

Televize má určitě záznamy z té doby a stálo by za to je dnes zopakovat!

S. Kalužík 25.1.2016 0:51

Poměrně málo zdůrazněným paradoxem je,

že při současné úrovni informačních technologií správci jednotlivých okruhů asi "údajně" nic netuší o jejich průměrném a špičkovém zatížení a "chudáci" vycházejí "jen" z údajů o koncových jističích, no "špica" :) Jeden neví, jestli jsou tak blbí nebo drzí. Ale nejspíš jsou blbě drzí!

J. Novotny 25.1.2016 12:54

Re: Poměrně málo zdůrazněným paradoxem je,

On tuší celkem přesně, na druhou stranu na špičkové zatížení musí mít rezervu, která něco stojí a tu tedy náklady musí rozpočítat.

Jinak správce sítě musí být schopen dodat výkon, který mají zákazníci rezervovaný. Od toho se odvíjí kapacita vedení transformátoru apod. To jsou části, které se pravidelně udržují a obnovují a musí být na místě i v době, kdy jsou lufťáci v práci. A pak, když přijedou na sobodu a je pěkně, tak jedou sekačky štípačky, vařiče, vše v té jedné oblasti celkem naráz a přestože může být ve VN síti elektřiny přebytek, tak jim to distribučka musí nějak přepravit.

P. Vaňura 25.1.2016 15:01

Nemáte pravdu a všude to opakujil, síť ZDALEKA není

schopna dodat výkon, který by odpovídal nainstalovaným jističům!!!! POČÍTÁ se s tím, že majitelé domků a chalup odebírají velké výkonz jen nárazově a ne všichni najednou! Pokud by to udělali, síť se zhroutí a neutáhnou to ani elektrárny, nejen rozvodné sítě!

J. Novotny 25.1.2016 16:44

Re: Nemáte pravdu a všude to opakujil, síť ZDALEKA není

Zkuste tam ještě hodit pár vykřičníků. Tady se nebavíme o síti v rámci ČR, ale o distribuční síti. A tam ty přenosové kapacity musí být dimenzovány podle předpokládaného špičkového výkonu.

Distribuční soustava má realné náklady s údržbou a obnovou distribuční sítě. Ty náklady můžete rozpočítat podle rezervované kapacity, nebo podle přenesených MWh. Podle rezervované kapacity to dává větší smysl, protože ta přípojka stojí peníze ať už se používa, či ne.

L. Novák 25.1.2016 18:45

Re: Nemáte pravdu a všude to opakuji!

Přípojka se zavádí podle norem, které zajišťují spolehlivost a bezpečnost provozu. U řadových domků je to v podstatě kabel tažený kolem domů v ulici pod chodníkem a když se jednou položí, tak tam leží netknutý desítky let. Když se kladl nový před lety u nás při modernizaci rozvodné sítě, snad ani nikdo nezjišťoval, kolik chceme mít jistič, udělali to podle stávajících (několik z nich má dodnes jen 10A), ale svorně všem začali počítat stálé poplatky, jako by měli osazený jistič 25A). Nízká hodnota jističe na druhé straně může vést k omezování spotřeby a pořizování nových spotřebičů, vysoká cena za zvýšení hodnoty jističe taktéž. Nemyslím, že zrovna tohle by mělo být v zájmu provozovatelů sítě a dodavatelů elektřiny.

No a v neposlední řadě se může stát, že u rekreačních objektů mohou vysoké ceny za sezonně využívanou přípojku vést k odpojení od sítě, a kabel bude v zemi hnít dál, ale zadarmo...

Připadne mi neuvěřitelné, že stát vyplácí na zcela nesmyslné projekty tzv. OZE řádově 50 miliard ročně (to jsou ty viditelné částky, další jsou skryté v jiných aktivitách), a do rozvodné sítě, jejíž chod OZE rozvracejí,

musí investovat malospotřebitelé pod záminkou "výkonové rezervy". Přitom je jasné, že investice jsou nutné hlavně kvůli instalací OZE... Dobře je to popsané tady:

http://dennapicu.pise.cz/2066-komentare.html

J. Novotny 26.1.2016 9:57

Re: Nemáte pravdu a všude to opakuji!

A vy jste tu přípojku zaplatili? Nebo se má zaplatit za ty desítky let z toho, co se vybere v distribučních poplatcích?

Distribuční společnosti chtejí maximální sílu sítí, maximální investice, protože z toho mají regulovaný příjem. Ale někdo to zaplatit musí. A pokud bude někdo soběstačný, ale bude potřebovat přípojku na 3 týdny v roce, kdy mu to vypadne, dělá údržbu, nebo je taková zima, že už nestíhá, tak těch kWh odebere minimálně, ale musí mít plnohodnotnou přípojku, kterou mu budou dotovat ostatní.

L. Novák 27.1.2016 2:03

Re: Nemáte pravdu a všude to opakuji!

Pokud někdo chce ze solárů dodávat elektřinu do veřejné sítě, ať si tu přípojku klidně zaplatí ze svého. Ale kolik takových (navíc z peněz ostatních uživatelů a daňových poplatníků placených) "přispěvatelů" je dohromady? Zlomek procenta?

Ostatní, co je nikdo nedotuje, naopak platí dotace v ceně těm, co mají solární panely s povinným výkupem do veřejné sítě, mají na tyto nesmysly založené socialisty prosazeným zákonem 180/2005 Sb. doplácet ještě víc?

Mimochodem, přípojka se samozřejmě platí v cenách za připojení a instalovaný jistič už dnes. Na přípojku dodavatel obvykle nesáhne desítky let. Takže i při nezvýšených cenách distributoři vyberou dost, aby jim přípojky byly postupně zaplaceny a ještě generovali zisk.

Velkoobchodní ce

L. Novák 27.1.2016 2:05

Re: Nemáte pravdu a všude to opakuji!

Pokud někdo chce ze solárů dodávat elektřinu do veřejné sítě, ať si tu přípojku klidně zaplatí ze svého. Ale kolik takových (navíc z peněz ostatních uživatelů a daňových poplatníků placených) "přispěvatelů" je dohromady? Zlomek procenta?

Ostatní, co je nikdo nedotuje, naopak platí dotace v ceně těm, co mají solární panely s povinným výkupem do veřejné sítě, mají na tyto nesmysly založené socialisty prosazeným zákonem 180/2005 Sb. doplácet ještě víc?

Mimochodem, přípojka se samozřejmě platí v cenách za připojení a instalovaný jistič už dnes. Na přípojku dodavatel obvykle nesáhne desítky let. Takže i při nezvýšených cenách distributoři vyberou dost, aby jim přípojky byly postupně zaplaceny a ještě generovali zisk.

Velkoobchodní cena elektřiny je v řádu 1Kč za kWh. A kolik za ni platí maloodběratelé? Zdá se vám marže řetězce dodavatelů ve stovkách procent málo?

L. Novák 25.1.2016 0:47

Máte pravdu, je to velká lumpárna. Už zase!

Začnu ale trochu jinak. Energetická politika zelených magorů prosazená do energetické politiky EU působí klasické "tvrdé" eneretice obrovské škody díky nutnosti vyplývající ze zákona (u nás dobře známý "Bilionový tunel OZE", zák. 180/2005 Sb. o podpoře obnovitelných zdrojů energie - OZE) vykupovat za extrémně vysoké ceny elektřinu z OZE kdykoliv ji nabídnou bez ohledu na aktuální potřeby. Tím drahé a nestabilní dodávky energie z OZE vytlačují levné a stabilní dodávky energie z klasických zdrojů a JE. Rozdíl v cenách jde na úkor levných zdrojů, protože tím zvyšují jejich cenu na výstupu z distribuční sítě. To, co vyplatí provozovatelům "OZE" navíc (několikanásobek běžné velkoobchodní ceny z klasických zdrojů), musí přičíst k levným cenám ostatních dodavatelů. Drahou elektřinu z OZE by si na volném trhu samozřejmě nikdo nekoupil. Ale MUSÍ!

A tak se vyhazují desítky miliard podpory ročně přímými platbami majitelům OZE (viz oněch sporných 42 mld letos), a k tomu ještě platíme za "OZE" elektř