19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Konec šetření v Čechách

Spotřebitel už doplatil na hrátky mocných s elektřinou několikrát, ještě za bolševika skočil na lep zvýhodněné sazby za přímotopy a o řádově desítkách miliard, které musí zaplatit za avantýru solárních farem, se napsalo už mnoho...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Novotny 25.1.2016 16:40

Re: Úkol pro školáka ...

Těch 5 210 Kč/r není za odběr, ale za připojení s určitou rezervovanou kapacitou.

J. Novotny 25.1.2016 16:36

Re: Vaří se mi krev v hlavě - několik poznámek II

Na silové elektřině ušetříte, ale připojení pořád potřebujete silnější pro případ extrémních mrazů. To zaplatí kdo?

L. Novák 25.1.2016 15:33

Re: No držím

Tenhle podvod s jističi je od Mládka a ČSSD; superhrubá mzda je to, co byste měl na výplatní pásce jako hrubou mzdu, kdyby nás stát neokrádal vysokým "skrytým" zdaněním.

P. Válek 25.1.2016 15:11

No držím

jí palce,ať to pro nás dobře dopadne. Možná úplně od věci,ale tento podvod s jističi mi připadne jako "superhrubá mzda" od Kalouska.

P. Vaňura 25.1.2016 15:02

Postřílet vládu a poslance rozvěšet na lucerny!

Dokud toto nebude hrozit, pořát s námi budou orat!

J. Ptáček 25.1.2016 15:01

Re: Už je tady reakce šéfky ČRÚ, A.Vitáskové

To je sice hezké ale vláda má už plán jak se Vitáskové urychleně zbavit !

P. Vaňura 25.1.2016 15:01

Nemáte pravdu a všude to opakujil, síť ZDALEKA není

schopna dodat výkon, který by odpovídal nainstalovaným jističům!!!! POČÍTÁ se s tím, že majitelé domků a chalup odebírají velké výkonz jen nárazově a ne všichni najednou! Pokud by to udělali, síť se zhroutí a neutáhnou to ani elektrárny, nejen rozvodné sítě!

L. Novák 25.1.2016 14:51

Už je tady reakce šéfky ČRÚ, A.Vitáskové

Návrh nové tarifní struktury nepodepíši, pokud by měl poškodit spotřebitele (25. 1. 2016)

Chci, aby nikdo nebyl poškozen. Model není finální. Do konzultačního procesu se mohou zapojit všichni občané ČR.

...

http://www.eru.cz/cs/-/navrh-nove-tarifni-struktury-nepodepisi-pokud-by-mel-poskodit-spotrebitele

P. Vaňura 25.1.2016 14:51

Máte samozřejmě pravdu

Stálo by za to provést demonstraci, kde by uživatelé na 5 minut zapli všechno co mají až do kapacity jističe. Blackout by ukázal, jak je to celé LEŽ!

P. Papež 25.1.2016 14:37

Re: Nechápu rozčarování veřejnosti

Je strašné, co je u nás ještě Hoblíků s myšlením dle Marxe a Lenina

J. Ptáček 25.1.2016 14:21

Úkol pro školáka ...

Mám-li na chalupě jistič 3x20 a spotřebuji za rok 0 kWh pak zaplatím za odběr 5 210 Kč/r. Otázka pro školáka: kolikpak u nás taky může stát jedna kWh?

B. Lukáš 25.1.2016 14:15

Jističové vydírání

Pokračování.

Smutné je, že toto necitlivé opatření , které je namířeno proti nemajetným rodinám, důchodcům, domkářům, je z dílny ČSSD. Poslanec Urban a ministr Mládek již mezi ně zřejmě nepatří, stojí na straně solárních baronů. Je v tom asi něčí zájem.

B. Lukáš 25.1.2016 14:03

Jističové vydírání.

Autor článku má pravdu.Krutě budou postižené domácnosti a máloodběratele. Např. spotřebič s el.mot. 1000W odebírá ze sítě 230V proud 5A, ale při zapnutí po velmi krátkou dobu (cca do 40ms) je proud až 50A. Jistič "D" 6A, nebo "C" 10A by pro tento účel (i z hlediska bezpečnosti) plně vyhovoval, avšak distributorem předepsaný jistič typu "B" by již musel být 20A, aby při zapnutí nevypnul. Odborně fundovaní čtenáři nechť prominou jisté zjednodušení o vlastnostech uvedených typů jističů na zkratovou bezpečnost, ale správně dimenzované síti musí vyhovět všechny uvedené typu jističů. Mnoho domkářů i domácnosti má ještě jističe starší výroby typu "M" ( odpovíá vlastnostem typu "D") a žádný domek z důvodu zkratu nevyhořel . Očekávaná změna výrazného navýšení stálých měsíčních plateb za " ampéráž" jističů je doslovné vydírání na úkor nemajetných domkářů a domácnosti.

P. Vaňura 25.1.2016 13:55

Jde o něco jiného, než o přenesení nákladů na "podporu

OZE" na maloodběratele, speciálně venkovany a chalupáře, kteří OBČAS potřebují motorový proud????

Je totiž úplně jasné, že pokud by všichni naráz začali odebírat "rezervovaný výkon" SÍŤ SE ZHROUTÍ, jinými slovy, nepočítá se s tím, že by si těch např. 3x25A pustili všichni naráz, ale jenom někdy na krátkou dobu. Pokud se s tím nepočítá, pak je ovšem TO CELÉ PODVOD!

Pověsit vládu na lucerny!

L. Novák 25.1.2016 13:32

Re: Panelákový blbeček.

No a jaký tedy má smysl zdražovat málo využívané přípojky? :-)

L. Novák 25.1.2016 13:24

Re: Trochu reality do návrhu Nové tarifní soustavy

Hodnota jističe nemá v praktickém provozu žádný vliv na výši zatížení. Jistič především chrání přípojku před náhodnou (a velmi krátkou) zkratovou zátěží. Běžný provoz se v drtivé většině připojení pohybuje na zlomkové hodnotě osazeného jističe. V praxi nikdy nemůže nastat situace, že by všichni uživatelé zatížili rozvodnou síť proudem jmenovité hodnoty jističe před elektroměrem.Jestli ale přenosovou kapacitu sítě někdo v praxi počítá jako prostý součet hodnot jističů na všech přípojkách do veřejné sítě, tak to je jenom administrativní úkon bez valného smyslu.

Je tu jistá analogie s datovými linkami. Poskytovatel připojení rozprodá mnohem víc přípojek o kapacitě např. 100Mbit/s, než má celkovou kapacitu připojení na "páteřní síť". Je to právě proto, že naprostá většina připojených uživatelů v běžném provozu využívá datové toky jen ve zlomku kapacity linky, kterou má pronajatou a platí ji.

Používá se pro to název AGREGACE.

V praxi je pak běžné, že poskytovatel připojení si na páteřní lince sjednává a platí datový tok jen v takové výši, aby s rezervou pokryl potřeby uživatelů bez snížení rychlosti přenosu.

K placení přenosové kapacity u rozvodů el. energie je možno (a v praxi to tak jistě probíhá) přistupovat podobně. Jestli nějaký chytrolín argumentuje součtem hodnot všech jističů u odběratelů, pak něco není s jeho argumentací v pořádku.

P. Kohoutek 25.1.2016 13:12

Re: Vaří se mi krev v hlavě - několik poznámek II

Jenže my se bavíme o konečném spotřebiteli. Z návrhu plyne, že se absolutně nevyplatí topení TČ. Proč bych měl za zdroj platit řádově větší částku a za vzniklou úsporu odebrané energie taktéž? Ono při provozu TČ jistič nesnížíte, protože musíte počítat s bivalentním zdrojem a to je vždy eletrokotel.

Nejlacinější by potom byla obyčejná akumulační nádoba s topnou tyčí a už to pálí. Úspora ne blbost.

P. Kohoutek 25.1.2016 13:05

Re: Lež

Při 1x20A platba navíc - 561,50

Při 1x16A platba navíc - 216,-

Mylně jsem uvedl 800 kWh, správně je 600 kWh (tam jste v plusu od 1x13A). Takže si tu "lež" nechte na doma.

Už jste provozoval domácnost na 1x16A? A kolikrát lítáte na barák nahazovat jistič? To aby jste bydlel v panelu s plynovým sporákem a bez pračky.

J. Novotny 25.1.2016 12:54

Re: Poměrně málo zdůrazněným paradoxem je,

On tuší celkem přesně, na druhou stranu na špičkové zatížení musí mít rezervu, která něco stojí a tu tedy náklady musí rozpočítat.

Jinak správce sítě musí být schopen dodat výkon, který mají zákazníci rezervovaný. Od toho se odvíjí kapacita vedení transformátoru apod. To jsou části, které se pravidelně udržují a obnovují a musí být na místě i v době, kdy jsou lufťáci v práci. A pak, když přijedou na sobodu a je pěkně, tak jedou sekačky štípačky, vařiče, vše v té jedné oblasti celkem naráz a přestože může být ve VN síti elektřiny přebytek, tak jim to distribučka musí nějak přepravit.

B. Uhlich 25.1.2016 12:54

Re: Ach ty cirkulárky, kdyby jich nebylo.....nebylo by co řešit

Nikoliv... akce s přímotopy je až porevoluční záležitost... lze to dohledat. Bolševik po dobu stavby Temelína tvrdil, že hned vypne severočeské elektrárny.... to se samozřejmě nikdy nestalo...

P. Čambala 25.1.2016 12:47

zařazení

Předchozí je reakce na příspěvek:

Re: Ekoteroristická lež.:

Autor: P. Kohoutek Datum: 25.1.2016 9:46

J. Novotny 25.1.2016 12:46

Re: Vaří se mi krev v hlavě - několik poznámek II

No, ta sazba je akorát pro orientaci, jinak to jde s přímotopem pod stejné TDD, prodejce má tedy od TČ a přímotopu stejný profil, který musí OTE dodat. Dříve to bylo v pohodě, protože tam prodejci měli slušný vývar, ale jak jim jdou marže na nulu, tak se musí chovat logicky.

P. Čambala 25.1.2016 12:46

Lež

Lžete,

rozdíl v platbě je dle kalkulačky NTS 148 Kč, při snížení na 1*16 je váš příbuzný už v plusu.

B. Hudzieczek 25.1.2016 12:10

Re: Trochu reality do návrhu Nové tarifní soustavy

Tady nejde o zvýšení výroby elektřiny, ale o to, co je schopna unést přenosová soustava - ta je limitována úhrnem definované kapacity jističů koncových odběratelů.

V reálu se to týká především chatařů, protože na rodinném domku si málokdo bude instalovat jistič s nižší nominální hodnotou.

P. Vaňura 25.1.2016 11:44

Milý pane, ono to je do velké míry jedno, od koho

ten proud odebíráte. Už teď totiž většinu ceny představují centrálně stanovované ceny, která výběr dodavatele neovlivní!

J. Hruška 25.1.2016 11:43

Re: Máte pravdu, je to velká lumpárna. Už zase!

Kéž by tato lumpárna zapůsobila na voliče a ti již nikdy nevolili socialisty. Zdá se mi, že je tento návrh pomstou paní Vitáskové za způsobenou šikanu. Čůús.

P. Vaňura 25.1.2016 11:41

V kapitalistické společnosti by především NEEXISTOVALA

PODPORA OZE!!!!

Celá tato akce má zajistit, aby těch 42 miliard ročně na fotovooltaický tunel platili téměř výhradně maloodběratelé, jako je tomu už dnes v Německu. Podporuje to především TENTÝŽ socdemák, který byl jedním z předkladatelů zákona 180/2005 Sb o "podpoře OZE,"

Tvrzení o rezervovaném výkonu je nesmysl v tom smyslu, že se to stejně v čase průměruje a síť s tím POČÍTÁ. Pokud by totiž všichni najednou zapli spotřebiče na tento rezervovaný výkon, zhroutí se celá síť počínaje samotnými výrobci!

Většina venkovanů má zaveden třífázový proud ale v čase odebírá "rezervovaný výkon" jenom velmi malý zlomek doby, právě kvůli cirkulárkám či míchačkám na beton. Pokud si totiž dáte opravit fasádu, firma se ptá na možnost připojení míchačky a když je nemáte, máte problém. Budete třeba platit pronájem elektrocentrály na benzin...

L. Novák 25.1.2016 11:27

Re: Ekoteroristická lež.

Ten hledá něco, čím by potopil Vitáskovou...

Z. Švrček 25.1.2016 11:26

Autor i někteří diskutéři

hovoří o kapitalismu - houbeles. Tady v EU už žádný kapitalismus nezůstal. Hlavním atributem kapitalismu je svobodný trh a svoboda vůbec. Již jde jen a jen o socialismus. S jakou tváří či maskou si dosaďte sami.

L. Novák 25.1.2016 11:23

Re: dotaz

Brusel prý nedovolí. Objevila se (v ČT?) neoficiální zpráva, podle které se EK k vyplacení dotací v takovém rozsahu vyjádřila záporně. Údajně info přímo z EK. Oficiálně by to už mělo být na vládě, ale ti asi radši mlčí, protože mela, která se odehrála kolem zadržování 42 mld. dotací Vitáskovou, a teď jí dala EK zapravdu, ta vládě a Mládkovi do karet rozhodně nehraje...