19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Kdo potřebuje ekonomickou diplomacii?

Miloš Zeman se pustil do kritiky nedostatků v ekonomické diplomacii a nedostatečné aktivity diplomatů včetně velvyslanců v této oblasti. Je to vůbec, jak se zdá, jeho oblíbené téma. Ale nejen jeho.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Vaňura 3.10.2014 19:43

Každý, kdo si pamatuje, CO za komunistů znamenaly

VALUTY musí vědět, že článek je BLÁBOL.

Pokles ceny koruny znamená okradení střádalů ale i snížení platů pro všechny, kdo pracují za plat a ještě větší okradení důchodců. Platy, neřku li důchody, rostou totiž vždycky POMALEJI, než je míra inflace!!! (viz. např. Rohrbach, Peníze v rukou státu).

Průměrný český měsíční plat měl na černém trhu, ale také ve VÍDEŇSKÝCH BANKÝCH r. 1989 hodnotu 130 DM, tedy 65 Euro!

V. Vaclavik 3.10.2014 16:08

Podpora exportu

je ze stejneho kolektivistickeho soudku, jako podpora domaciho prumyslu, rozjizdeni ekonomiky vseobecne. A argumentace autora proti ni je falesna - samozrejme ze vsichni profitujeme z ekonomicke aktivity ostatnich, nekteri primo a vice (zamestanci exporteru, nebo vyrobcu pro domaci trh napriklad maji praci), vsichni ostatni neprimo a mene (nemluvim tu ovsem o plneni statni kasy za ucelem ziveni prisatych prarazitu), ale nakonec ziskavame neco uplne vsichni, pokud se nekde deje nejaka racionalni ekonomicka aktivita (pro socialisticky pokrivenou ekonomickou aktivitu to ale neplati).

Na fungujicim trhu mame zajem vsichni, je to klasicka ekonomicka pravda, dle pravidla te vysmivane (a primitivy nepochopene) neviditelne ruky trhu. To pravidlo nam rika, ze zajmy jednotlivych ucastniku volneho trhu se spolu nesrazi v nejakem bratrovrazednem boji, ale prave naopak, jsou v souladu a vsichni zucasteni na volnem trhu profituji z ekonomicke aktivity ostnatnich jeho ucastniku. A trhu se ucastnime do nejake miry uplne vsichni a nejvic pro spolecne dobro delaji ti na trhu nejvykonnejsi.

Pro primitivy je treba zase zduraznit, ze musi jit o trh volny, tedy svobodny, tedy trh neregulovany, takovy trh, na kterem lide mohou naslouchat vlastnimu rozumu, nikoli diktatu regulacnich opatreni svych primitivnich souputniku. 

Proti pohunkum, jako treba proti tomu, ktery prave sedi na hrade (jak priznacne ze prave na tradicne panovnickem hrade) a ktery na lid pod hradem pohlizi jako na sve nevolniky, kterymi muze manipulovat jako figurkami na sachovnici, je zapotrebi argumentovat, ze nikdo nema a ani nemuze mit zadne pravo regulovat, tedy jakkoli zasahovat do zivotu ostatnich (krome pripadu zjevne zlocinnosti - ktera musi byt urcena objektivne), a to ani s nejakym demokratickym mandatem, ktery jen ztelesnuje znasilneni mensiny vetsinou. Jen primitivove jsou nasilnici - a v tomto pripade to zahrnuje vsechny dnesni politiky a jejich volice, kteri jim davaji mandat, a zdani legitimity.

I. Dekyský 3.10.2014 12:45

Ne my skutečně nepotřebujeme

ekonomickou diplomacii, my totiž především nepotřebujeme aby se stát (nebo darebáci z Evropské Unie) do ekonomiky pletl jakýmkoliv způsobem. Ničemovi, který nikdy v životě nevytvořil jedinou užitečnou věc, jedinou reálnou hodnotu, se velmi lehce vyhlašují sankce proti komukoliv ve jménu jakékoliv vylhané záminky. Tož tedy paraziti (nejen) z pražské kavárny, vezměte si torny a flinty a běžte na Ukrajinu bojovat za svoji svatou věc a klidně se tam nechte všichni pozabíjet /za knížete a EU/, uděláte tím této zemi obrovskou službu, ačkoliv jste přesvědčeni o opaku, nikdo Vás k ničemu nepotřebuje, jste nejen dokonale zbyteční a neužiteční, Vy přímo škodíte.

I. Dekyský 3.10.2014 12:57

Re: Ne my skutečně nepotřebujeme

Jen ještě pro úplnost, skutečně bych rád viděl jedinou skutečně užitečnou věc, kterou kdy pan Rambousek vytvořil. Obávám se ale, že v jeho případě, zrovna tak jako v případě všech ostatních pravdoláskařských žvanilů, nic takového nehrozí ani omylem a nebudu daleko od pravdy. Všem těmto tlučhubům bez výjímky chybí soudnost a smysl pro realitu.

V. Grycz 3.10.2014 12:28

Na příkladu

Temelína bylo vidět, že státy ekonomickou diplomacii mají. Bohužel na tyto posty jsou u nás dosazována odstavená stranická čuňata bez příslušného vzdělání.

P. Vurcfeld 3.10.2014 11:56

Re:Konečně!

Při vší úctě pane Hejno,máte to nějak popletené.

M. Stuchlik 3.10.2014 21:22

Re: Re:Konečně!

při vší úctě, má pravdu. Náklady se dělí na všechny, zisky jsou jen pro některé. Není to jen turistika, je to řada dalších oborů.

J. Hejna 3.10.2014 11:08

Skvělé

není co dodat.

Jenom by to chtělo zrušit příslušná ministerstva a dodace.

P. Sejc 3.10.2014 10:28

Nechci aby mne někdo podporoval

Moje 20-ti letá zkušenost exportéra říká, že všechny typy státní podpory jsou exportu jsou k ničemu.  Je to jako by ministerští úředníci zkoušeli závody na 100 metrů.  Vyhrát mohou jen vysoce kvalifikovaní a především motivovaní a to oni nejsou. Všechny ty ekonomické mise ministrů jsou jen vytvářením dojmů pro voliče za státní peníze. Reálné výsledky práce Czechtradů, ekonomických radů MZV atd byly vždy vzhledem k vynaloženým prostředkům směšné.

I  exportní pojištění a financování nakonec lépe umí soukromé subjekty. 

Vyjimkou  snad může být politická podpora  velkých investičních celků, ale na to zase naše republika prostě nemá dostatečnou a velikost a váhu. (a navíc to reálně u nás už nikdo neumí - co zbylo z ŠEX, ČKD, Chamapolu atd ,)

P. Vurcfeld 3.10.2014 9:25

Konečně!

Konečně někdo logicky a srozumitelně popsal páně prezidentův pojem "ekonomická diplomacie" a jak a komu slouží.Lidé,kteří prezidenta Zemana obklopují,jejich obchodní zájmy,komodity a destinace kde působí jsou v přímém rozporu s naším ukotvením v euro-atlantickém civilizačním prostoru.A výsledek?Např.prezidentova ostudná účast a vystoupení na ruském "dýchánku" na Rhodosu.Ztrapnění na summitu Nato ve Walesu,kde se ho švédský min.zahraničí ptá,jestli v České republice máme tajné služby atd.

J. Hejna 3.10.2014 11:10

Re: Konečně!

Ve Walesu se ovšem ztrapnil ten Švéd.

J. Kanioková 3.10.2014 19:30

Ano, souhlas !

J. Chaloupka 3.10.2014 9:13

Prosím, řekněte mi, vy všichni, co horujete pro hospodářský

růst, kam až porosteme? To bude mít každý vilu se zahradou a bazénem, v garáži porše atd.? Místo podpory růstu bychom měli kultivovat to, co máme. A snižovat náš dluh. Protože časem bychom mohli platit jen ty úroky, na nic jiného nám nezbyde. Na té cestě do Řecka stále ještě jsme.

M. Krátký 3.10.2014 8:59

Selským rozumem se pokusím vám oponovat

V jednom místě se daří pěstovat jablka a v druhém kukuřici a tak vznikl výměnný obchod. A Češi umějí vyrábět například spoustu unikátních strojů a to v takové míře, že je nelze všechny uplatnit a prodat v Čechách a tak se vyvážejí do cizích zemí. A to je právě situace pro uplatnění kvalifikované práce českých exportérů - diplomatů. Zrušit náhle MZO bylo počátrkem 90tých let příčinou proč se vše náhle zadrhlo. Nově vznikající české firmy i firmičky neměly a některé dosud nemají možnost mít všude své zástupce. Děkuji za pochopení.

J. Šimek 3.10.2014 11:19

Re: Selským rozumem se pokusím vám oponovat

Státní obchodní zástupce, to je iluze.

P. Gabriel st. 3.10.2014 8:33

Ježkovy oči, pane Rambousku!

Proč blábolíte nesmysly o něčem o čem viditelně zhola nic nevíte?! Stručně za odrážky:

-Ekonomická diplomacie: Moc jste to nevysvětlil, víte stejně málo jako Zeman a další Ten jenom podvědomě chápe, že zde bylo zničeno a chybí cosi, co podmiňuje rychlejší růst a rozvoj hospodářství. Jde o obchodní diplomacii, jednu z nejdůležitějších rolí zastupitelských úřadů zemí hospodářsky závislých na exportu. Všichni ji pečlivě, postupně a s tradicí budují, jenom my si ji systematicky ničíme! V r. 1990 hloupě a neznale Havel + Klaus + Dlouhý, za Nečase Schwarzenberg... Např. obchodní úsek zastupitelského úřadu SRN v Kazachstánu má cca 15 pracovníků, náš má jednoho. A to nemluvím o trvalém zahraničním zastoupení německých bank a velkých firem podporované státem. To se to uzavírá kontrakt, když vám to obchodní rada předjedná obchodně i politicky, zahraniční zástupce vaší banky má zákazníka proklepnutého na dřeň a může mu místo drahého úvěru s pojištěním dát levný lízing... To vy (nejen) zřejmě vůbec nechápete!

-Zrušení komunistického MZO + PZO. Jednak skokově přivedlo do krachu řadu vynikajících firem, které nebyly schopny ze dne na den převzít zahraniční obchod, který pro ně desetiletí řešil někdo jiný. Zároveň způsobilo katastrofální ztrátu zahraničních trhů = ztráty desetitisíců pracovních míst + příjmů stát. rozpočtu + zahraničních pohledávek. Vystřídala nás konkurence. Ony totiž ty PZO a systém zahraničního obchodu (ZO) nebyly komunistickým výmyslem. Ti jen dovedně a pro republiku konec konců prospěšně využívali něco (alespoň to), co začaly budovat přední firmy již za R-U a 1.RČS (Škodaexport, Exico...).

Pokračování

P. Gabriel st. 3.10.2014 8:35

Re: Ježkovy oči, pane Rambousku!

- Výmysl, kterým měl být dřívější systém ZO nahrazen - Czech Trade, je směšnou hračkou, která není schopná zajistit velké investiční zakázky za miliardy, jako byl schopný systém ZO dříve. Seženou poptávky na fůru hřebíků, pár nádrží, nebo minipivovar - maličkosti za statisíce a miliony. Podobně i možnosti a schopnosti EGAP a ČEB... To je vše! Všechny velké industriální exportérské země mají důkladně vytvořený a státem podporovaný systém ZO a silnou obchodní diplomacii, aby získaly odbyt, práci pro své občany a peníze do státního rozpočtu. Jenom my, světově proslulí mudrlanti, kterým nic není dobré a kteří myslí že objeví díru do světa, vymýšlíme KRÁVOVINY!!! a životně důležité věci pro existenci a rozvoj státu, necháme prznit nicmochry, kteří nikdy ničím praktickým nebyli, nic praktického neřídili, za nic praktického nenesli odpovědnost, nic neumí, jenom kecat, tlachat a mlít nesmysly o věcech o kterých zhola nic neví!

- Stát očekává od exportního průmyslu pravidelné placení vysokých (procentuálně i objemově) daní do státního rozpočtu, ale fakticky pro udržení a rozvoj exportu nic nedělá, spíše naopak - rušení zastupitelských úřadů v oblastech s nejsilnějším investičním rozvojem, přístup na chráněné trhy, zjednodušení procedur exportního financování, zřízení silné, v zahraničí přímo zastoupené exportní banky atd.

Takže tolik od člověka, kterého export investičních celků živí nějaký ten pátek.

V. Kusý 3.10.2014 8:53

Re: Ježkovy oči, pane Rambousku!

Neprodává se skutečně dobré zboží i bez diplomatů? Ale to, co vidíme, není podpora českých podniků tak, aby mohly vyvíjet a prodávat své výrobky, nýbrž podpora cizích firem, které často vymačkají citron a zmizí.A co se týká těch nixmochrů, právě ti bývají často na ambasády ulíváni.Mám své zkušenosti.

P. Gabriel st. 3.10.2014 10:01

Re: Ježkovy oči, pane Rambousku!

Pane Kusý, Je vidět, že ve věci nemáte přehled. Skutečně dobrého zboží je ve světě trvalý přebytek. Vyrábí ho všechny technicky vyspělé země. A tak obchodní úspěch závisí na tom, jak dokážete investora / zákazníka přesvědčit, jaké další služby finanční a jiné mu nabídnete a hlavně, zda se včas dozvíte, že vůbec taková poptávka vznikla, zvláště u investičních dodávek! Taky je důležité, mít zákazníka do hloubky prověřeného, aby byl schopen splácet až do konce exportní úvěr, jinak i vy utrpíte citelnou ztrátu... Nevím v čem vidíte podporu exportu cizích firem, já vidím spíše podporu cizích firem (na úkor našich) v tuzemsku. Pokud jde o zastoupení na našich ambasádách, za ta léta, co se tluču po světě za kšeftem, jsem nenarazil na ambasadora, nebo obchodního atašé, kterému bych za jeho práci nevyseknul hlubokou poklonu a vřelé poděkování, nechť to byli kariérní diplomati, nebo bývalí politici, pomohli obchodně, pomohli řešit problémové situace s úřady, i když šlo o zdraví, nebo životy lidí... Na druhé straně jsem měl možnost v přímém přenosu vidět, jak při neschopnosti státní mašinerie obrovskou zakázku na lokomotivy získala jiná země z EU, která je ale nikdy v tom typu a velikosti nevyráběla, ale měla lepší obchodní diplomacii...

M. Krátký 3.10.2014 10:15

Re: Ježkovy oči, pane Rambousku!

Vážený pane, vřele s vámi souhlasím, jsem bývalý technik ZO a tak v tom mimo jiné i pokračuji - vloni jsem se jako jediný vystavovatel z ČR účastnil tradičního strojírenského veletrhu v Plovdivu. Náš vzácný soudruh velvyslanec se zúčastnil zahajovacího rautu a ke mě už nedošel - asi pro silný protivítr, aby ho nerozcuchal. Kdyby nás tam v daleké cizině bylo z ČR 30 a více, tak neceknu ani slovo - tak ješitný snad nejsem. Jsou to trubci a budižkničemové. Ostatní moje poznámky viz výše - děkuji.

V. Kusý 3.10.2014 12:14

Re: Ježkovy oči, pane Rambousku!

Odpovídá mé zkušenosti z Moskvy a jedné západoevropské ambasády.Z Moskvy jsem vezl zpět do republiky nějaké zbylé stroje a materiál po stavebních úpravách a z chování tamních zaměstnanců jsem měl oči jak Hurvínek.V jihozápadní evropské zemi jsem s kolegou, kterému až na oblečení které měl na sobě, ukradli vše, včetně kamionu, vyřizoval náhradní doklady.Takovou míru nekompetence, ignorantství a arogance namíchanou do koktejlu jsem předtím, ani poté nezažil.

V. Kusý 3.10.2014 12:17

Re: Ježkovy oči, pane Rambousku!

Neměl jsem na mysli podporu exportu cizích firem, ale jejich podporu obecně, na úkor tuzemských.A nepřesvědčíte mne o tom, že výrobek prodá někdo, kdo na firmě a jejím úspěchu nemá osobní zájem.A to "diplomati" nejsou.

P. Vítek 3.10.2014 9:38

Re: Ježkovy oči, pane Rambousku!

Nechte lidi si organizovat veci zdola.Oni se firmy samy sdruzi a budou platit spolecneho vyjednavace.Je to levnejsi,neni to protekcni,a vyberou si toho nejschopnejsiho.Milos s Tvrdikem jedou obchodovat...

V. Kusý 3.10.2014 9:41

Re: Ježkovy oči, pane Rambousku!

Máte pravdu, hlavně "Luftjarda" ukázal své schopnosti v celé kráse.Ale zatím to nikomu moc nevadí.....

P. Gabriel st. 3.10.2014 10:12

Re: Ježkovy oči, pane Rambousku!

Vadí to třeba těm, kteří raději než z jinými létají s ČSA, protože mají stále jeden z nejlepších servisů i když jsou drazí.

P. Gabriel st. 3.10.2014 10:10

Re: Ježkovy oči, pane Rambousku!

Pane Vítku, prodal jste někdy někam do zahraničí alespoň pár bačkor? Že ne? Nemluvte tedy do věcí kterým nerozumíte a o kterých zhola nic nevíte. Já jsem "zdola". Já jsem exportér. To, co píšu je hlas zdola. Jak nechytré je to, co píšete, plyne jenom z porovnání toho, že firmy zdola si toho společného vyjednávače musí platit a platí ze svého, nemají páku na bankéře, aby s nimi vyjeli ven a když, tak jsou v cizím, neznámém prostředí, takže stejně příliš nepomohou. A proti tomu stojí třeba německý konkurent, s obchodním útvarem ambasády v zádech, s bankéřem místní filiálky německé banky, zajízí zákazníka do detailu, v zádech, se státní finanční podporou celého marketingového procesu... Myslíte, že je to rovné postavení? Dá se tomu konkurovat "za své" jak píšete? Nenechte se vysmát! Pište o něčem o čem máte alespoň tušení!

P. Vítek 3.10.2014 10:49

Re: Ježkovy oči, pane Rambousku!

Jo.Mate pravdu.Ja jsem jen obycejny rozproudovac diskusi a vydelam si vic nez vy borci z pzo.Ale i tak:kdo prosimvas jde pracovat do statniho uradu?Kazdej normalni clovek podnika.A co male firmy,o ty se taky postaraji?Jasne,ze kdyz uz je ten svet tak postatnenej,tak se neda jit proti proudu.Ale dusledkem toho je,ze prachy od mnoha malych se prelevaji zcela nespravedlive v k malo velkym.A to je temito protekcemi a rucenim od statnich uredniku,kteri prisli s holymi pr.....a zcela bez hmotne odpovednosti mezi velke kseftare

P. Gabriel st. 3.10.2014 13:07

Re: Ježkovy oči, pane Rambousku!

Chyba lávky, pane Vítku, nejsem žádný pzo. Jsem manažerem firmy , která 20 let exportuje technologie a investiční celky pro Petrochemii, chemii, potravinařinu, ekologii. Jsme spíš malá, nebo střední firma a exportujeme 90% své produkce. Stát nepomáhá prakticky v ničem. Na rozdíl od třeba živnostníků (vy je nazýváte malými firmami, které mají paušály, dávají si do nákladů všechno, včetně osobní spotřeby. mají minimalizované odvody... Je-li nějaký transfer peněz od někoho někam, tak je to právě od takovýchto domácích firem, jako my a jejich zaměstnanců k živnostníkům, základnímu výzkumu na akademii a univerzitách, ke státním zaměstnancům... A pak přijde takový mudřec, jako vy a řekne, poraďte si, jak umíte. No to jste musel dlouho přemýšlet...

J. Šimek 3.10.2014 11:17

Re: Ježkovy oči, pane Rambousku!

Tak to já mám jinou zkušenost. Z opěvovaného ex-sovětského trhu, kam prý máme diverzifikovat vývoz :o)

Nejprve osobní návštěva a nabídka u odběratele, dohodnutí množství a ceny, výroba, odeslání lodí, osobní zajištění vyložení na místě, clení, zajištění dopravy do místa odběru, odsouhlasení počtu a kvality, převzetí peněz v hotovosti a tradá na letadlo domů. Podotýkám, že o jiné verzi nešlo jednat a kufr byl slušně naplněný dolary, ne pár drobných :o)

P. Vítek 3.10.2014 8:13

Cesi, z 90% zavistivci,nesnasejici bohate kapitalisty

miliardare ,si jednoho takoveho zvoli.A to zbohatl z jejich dani!Nepochopitelne!Proc nepreji podnikatelum,kteri svym napadem,odvahou riskovat a drinou dosahli bohatstvi,ale starym podivnym privatizatorum a dotacnim komunistum?Asi protoze ti prvni jsou talentovani,chytri,pracoviti...zkratka lepsi nez jsou tito volici,kdezto ti druzi jsou stejne obycejni