19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Elektrošok nebo snad elektroteror

Na můj článek Konec šetření v Čechách! přišla nebývale bohatá žeň odpovědí a názorů, což mě nutí k tomu ještě jednou se k tomuto tématu vrátit, neb se zdá, že rychle zmizí z očí postižené veřejnosti, ze stránek periodik, ale že se nesmazatelně projeví v našich peněženkách!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Alda 1.2.2016 12:24

Je třeba dostat to k soudu

a když selže i ten, bude zjevné, že nastaly podmínky k uplatnění čl. 23 Listiny,

M. Prokop 1.2.2016 12:18

Re: Pane Šesták, máte pravdu. Ale v prvé řadě to chce

Proč neuvěřitelné? Buďto nikoho jiného neznají (pamatujete, jak s každou blbinou chodili jen za Pehe?), nebo s nikým jiným nesympatizují. Dtto VeMeNo Václav Moravec.

F. Kusák 1.2.2016 12:10

Re: Pan Emeritus, dr.h.c.

Pan Šesták má samozřejmě pravdu. Jestliže přesunu platby více do instalovaného výkonu (fixních nákladů) na úkor plateb za elektrickou práci (variabilních nákladů), pak ti, co potřebují čas od času odebrat více elektrického proudu, mají prostě smůlu. Buď to zaplatí formou fixních nákladů nebo mohou tu "cirkulárku" prostě vyhodit. A nemluvím o tom, že mnozí spotřebitelé jsou už dnes omezeni nejen tím jističem, ale také časem, neboť je jim regulován odběr hromadným dálkovým ovládáním(HDO).

Že to je důležité politikum, tak o tom snad není pochyb. Pokud si někdo myslí něco jiného, pak je dost naivní.

V. Hošek 1.2.2016 11:54

Re: Pan Emeritus, dr.h.c.

Dostatečně mi ERÚ nevysvětlil proč toto činí, jak to činí. Odborník jsem asi takový, že mám 4 elektroměry u dvou dojde k úspoře u dvou ke zdražení. Tzn. že věřím tvrzení ERÚ, že celý systém regulovaných plateb je vyrovnaný a že se upraví jinak ceny, ale není mi zcela jasné proč je zvoleno toto co je navrženo.

J. Lepka 1.2.2016 11:51

Re: Jistič

Tak to vás trhnu, já předloni platil za celoroční odběr 1kWh přes 1300.-. To vše za připojení k síti, kterou jsme si sami zaplatili, postavili a pak museli velkoryse věnovat ČEZu.

Opět se vracím k oblíbenému : již před časem jsem se setkal s elektrikářem od firmy obchodující s LED osvětlením. A ten mi řekl, že má čím dál víc zákazníků, co si na chatě - chalupě vyřeší svícení LED, na to si přiveze akumulátor, ten to přes víkend hravě zvládne i s TV.

L. Novák 1.2.2016 11:50

Ministerstvo průmyslu se postavilo za změnu tarifů elektřiny

Ministerstvo průmyslu se postavilo za změnu tarifů elektřiny

http://www.novinky.cz/ekonomika/393191-ministerstvo-prumyslu-se-postavilo-za-zmenu-tarifu-elektriny.html

Tady je "logika" argumentace Mládkova MPO:

"... V nejbližších letech počítá s velkým boomem vlastních zdrojů elektřiny, například solárních elektráren na střechách, které nově nepotřebují licence. Ti bohatší si koupí panely a baterie, díky kterým se jakoby odstřihnou od sítě, ke které se připojí jen občas. Při současném systému, kdy se na sítě přispívá podle spotřeby, by tak nakonec prakticky vůbec neplatili za údržbu sítí. Jenže náklady na údržbu sítí zůstávají stejné, takže by to místo nich museli platit ti chudší, kteří na takové investice nemají, vysvětluje MPO. ..."

Jaký ministr, jaká vláda, takové stanovisko MPO...

F. Kusák 1.2.2016 11:49

Vážený pane Šestáku,

za Vaše články velmi děkuji. Jsou v dnešní době mimořádně důležité, protože doba je rozjitřená migranty, řeckou finanční krizí a dalšími obecnými tématy, které zas až tak nemůžeme ovlivnit (nechci to zlehčovat) a na problémy všedního dne nám nezbývá čas. A snad to tak i někomu vyhovuje. Plíživě (nemám to slovo rád, neboť mi to připomíná plíživou kontrarevoluci, ale zde je na místě) nám podsunou tu a tam nějakou tu lumpárnu. A protože většina lidí nemá technické vzdělání, ale ono se to týká samozřejmě i jiných oborů, přejdou to, a pak se nestačí divit. Vzpomínám si, jak někteří odborníci poukazovali před časem, ještě před schválením zákona o dotacích na OZE, co to bude znamenat. Bohužel, bez zájmu veřejnosti a médií. Tedy tak, jako dnes. A proto Vám fandím a oceňuji to.

V. Hošek 1.2.2016 11:40

Re: Pan Emeritus, dr.h.c.

problém je diskutován, pan Emeritus problém nepřiměřeně politizuje a posunuje do polohy, která může způsobit, nesmyslné řešení.

J. Lepka 1.2.2016 11:35

Re: Pan Emeritus, dr.h.c.

Vidím, pane Hošku, že jste odborník. Zkuste tedy vypsat argumenty, ne jen konstatování toto je lež, toto nesmysl. My, hloupí čtenáři jen prahneme po vysvětlení, PROČ? Do toho, toto diskuzní fórum je naštěstí dost demokratické a unese to !!!

F. Kusák 1.2.2016 11:34

Re: VŽDY S ÚSMĚVEM :-)

No vidíte, to lze, ale jen v případě, že máte jen VT. Ti, co mají ještě tzv. NT, tj. používají elektřinu k vytápění a ohřevu užitkové vody, se mohou jít klouzat, neb distributor jim to pomocí HDO prostě vypne. Já bych ve VT tento příkon ani nedal dohromady. Takže jsem zase v ..............

Já pořád pasu po něčem, abych se mohl definitivně odstřihnout od rozvodné sítě. Snad mně ani tak nejde o výši investice a provozní náklady (nemyslím to samozřejmě doslovně), jako spíš o to, abych si své náklady mohl určovat sám. Již jsem v tomto ohledu podnikl některé kroky.

L. Novák 1.2.2016 11:33

Re: Něco podobného bylo ve Francii

Británie zná taky (naštěstí už jen historie) daň z komínů a tuším i daň z počtu oken... :-D

U nás v Kocourkově provádí reinkarnaci středověkých nesmyslů vláda ČSSD...

L. Novák 1.2.2016 11:31

Re: Pane Šesták, máte pravdu. Ale v prvé řadě to chce

Je neuvěřitelné, že idioti ze zpravodajství ĆT nechají ve hlavním zpravodajství jako jediné, kdo kritizuje navýšení plateb za jističe, mluvit zelené magory z hnutí DUHA!

To je stejné, jako by lety do vesmíru nechali komentovat představitele Sdružení přátel UFOnů...

L. Novák 1.2.2016 11:20

Re: Banditi

Tohle jsou jen hloupé kecy!

L. Novák 1.2.2016 11:19

Re: Socialistický kapitalismus a p

Zrušením nesmyslné podpory OZE by spousta problémů přenosové soustavy, které se socialistická vláda snaží přenést do kapes spotřebitelů, vymizela a celá energetika by se z hlavy postavila zase zpátky na nohy.

P. Vaňura 1.2.2016 11:05

A proč se tohoto tématu nechopí ODS či Svobodní?!

Nebo že by zelená korupce pronikla i tam???

O. Zuckerová 1.2.2016 11:04

Něco podobného bylo ve Francii

před rokem 1789. Tam byla např. zavedena mj. i "daň ze sněhu". K nápravě došlo!! A to "nedemokratickou cestou", jak ji trefně charakterizuje náš pan prezident. Hodno následování!!

P. Vaňura 1.2.2016 11:04

Vypínat lidem elektřinu je dost dobrým způsobem, jak

si je naštvat. Lze doufat, že se některá strana, třeba Úsvit tohoto tématu chopí, mohlo by to zafungovat!

V. Šťastný 1.2.2016 10:52

Re: Pan Emeritus, dr.h.c.

v čem vidíte chybu? Pan Šesták možná úplně přesně nevládne odbornými termíny ale článek srozumitelný je a popisuje problém, který tak nějak lidé zatím moc nezachytávají a pochopí až budou muset platit dardu.

P. Vaňura 1.2.2016 10:48

Pane Šesták, máte pravdu. Ale v prvé řadě to chce

vymést novinářský hnůj z veřejnoprávní ČTV, která lživá tvrzení zelených tunelářů propaguje dokonce i ve zprávách.

The good green is a dead one!

L. David 1.2.2016 10:38

A co na to všechno říkají lidumilové z ČSSD?

Třebas nějaký Sobotka?

Ten asi nic, poněvadž se momentálně zabývá řízením vesmíru a ostrahy řeckých hranic namísto toho, aby se velmi rychle postaral o ochranu hranic naší republiky!

M. Prokop 1.2.2016 10:28

Stále stejné panstvo nevolím,

ale je mi to plat prtné, kvůli koblihářům i oranžgutanům.

K. Janyška 1.2.2016 10:00

O tom nemůže být žádných pochyb. V jejich však také.

U nadšenců tak, jako u nás, u těch co ty zločinné hrůzy organizují tak, že jim je jejich peněženky naplnují k prasknutí... Dzp.

V. Hošek 1.2.2016 9:59

Re: Pan Emeritus, dr.h.c.

např toto je nesmysl -

Tak jejich velkolepý rozsudek uspořit peníze velkoodběratelům přichází k veřejnosti opět znenadání a odsuzuje ji do role pouhého (vlastně přiblblého) pozorovatele. Znovu a znovu jen musí! Zdá se, jako by platil obyčej, který si ve své plné nahotě dovoluji zreprodukovat: „Sereme na tebe, dělný lide, drž hubu, krok a zaplať!“

např. toto je lež -

Nutno rozlišovat prodejce a distributory. Prodejci jsou tři: ČEZ, EON a PRE a každý má svou rozdělenou působnost, zatímco distributoři jsou ti, kteří jakoby „vlastní“ na daném území rozvody (» dráty) a kteří nakupují od výrobců el. energii a prodávají ji dále spotřebitelům (jako Yellow , Nano, Eneka, Bohemia, překvapivě nejvíc se angažuje původně plynárenská společnost RWE).

Dál se mi nechce hledat chyby, nicméně neměl by jste pod vlivem demagogů a populistů měnit svou zodpovědnost. Také já vidím problém v tom, že se vytvoří problém, který má celospolečenskou pochybnou váhu, ale dobroserové se ho chytí a chtějí zachránit svět, tak jak to popisujete. Stát, problém většinou neumí řešit a když jej řeší je to jen za cenu postižení poctivých a ti co na to s.rou, ty chytit a napravit neumí. Na závěr si kladu otázkou jsou pro společnost nebezpečnější ti co se chovají nezodpovědně nebo ti co bezmezně věří ve schopnost státu něco racionálně řešit, nejčastěji pomocí restrikce.

Z. Švrček 1.2.2016 8:45

Re: Pan Emeritus, dr.h.c.

Zkuste to rozebrat, pane Hošku, ať vím, co není pravda, co nesmysl a co pravda je. Zadal jsem do kalkulačky své údaje a hrůzo, budu za elektřinu platit jak mourovatej. Nebo ne? Zkuste diskutovat k věci a ne k osobě "nerelevantně vzdělaného" pana Šestáka.

Ostatně mne začíná štvát, že jsem se chvoal celý život zodpovědně, topil koksem s dřívím v dobrém kotli, kompostoval bioodpad, separoval plasty, šetřil elekřinou i vodou a bydlím ve svém, takže jsem se domníval, že budu ušetřen společných rozpočítávaných nákladů na provoz nájemného bydlení atd. atd. Stát mi nyní leze do peněženky stylem, který mi již notně vadí. K platbě za OZE, či diskutovanému zvýšení ceny elektřiny "na jistič" třeba přistupují nově i "maličkosti" typu povinné revize kotle na tuhá paliva 1x za 2 roky a podobné "povinnosti pro dobro celku". Stát neumí chytit zaruku gaunery, škůdce a podvodníky a ať je to platba daní (EET a kontrolní hlášení), či poplatky za energie, či domácí topení, vždy nakonec plošně postihne všechny, z čehož se opět jen gauneři nějakou nelegální kličkou vysmeknou.

B. Hamáček 1.2.2016 8:42

Re: VŽDY S ÚSMĚVEM :-)

Dobrý nápad , ale FB se samozřejmě postaví na stranu mocných , stejně jako s IVČRN a M. Konvičkou . Pokud budou sosani a ANO mít pocit ohrožení , tak určitě znemožní spojení . Prostě klasická diktatura proletariátu !

B. Hamáček 1.2.2016 8:39

ANO

ANO - BUDE LÍP, pro Babiše a sosany jednoznačně. Hlavně si to pamatujme ve volbách . Babiš si diktuje kdo bude a nebude v televizní diskusi s ním. Prostě levice vše pro sebe, na lidi kašle! Vždyť pro sosany a odbory jsou živnostníci pro ně paraziti .

J. Slanina 1.2.2016 8:29

Pyšná princezna:

https://www.youtube.com/watch?v=txwQrY_urwY

V. Kolman 1.2.2016 8:25

VŽDY S ÚSMĚVEM :-)

Pokud tento "jističový" nesmysl (čti "megatunel") bude skutečně schválen, pak navrhuji toto jednoduché řešení: Přesně!!! ve 20:00hod zapnout na 2 minuty (a v celé republice!) všechny spotřebiče v domácnosti tak, aby celkový příkon dosáhl hodnoty max. proudu jističe. V mém případě, jistič 3x25A by to bylo 17,2kW. Ručím za to, že tenhle šok by rozvodná síť "dráteníků" neustála, síť by "spadla" a nastala by tma. No a pak se soudit o nedodržení podmínek plynulé dodávky....... Třeba by těm vyčůránkům došlo, že něco nedomysleli.

P.S.-Spotřebitel by se nedopustil ničeho nezákonného. Pouze by "přistoupil" na hru distributora a do důsledků by využil svého práva zaručeného příkonu!!!

V. Hošek 1.2.2016 8:19

Pan Emeritus, dr.h.c.

Pan Emeritus, dr.h.c. asi není vzdělán v energetice, tolik nesmyslů zde uvedených přesahuje tolerovatelnou chybovost. Nejhorší, zřejmě to co někde opsal, je pravda a celý problém zasluhuje diskusi. Velmi by mne např. zajímal názor pana Vágnera nebo pana Nejedlého, kteří se zde k energetice kvalifikovaně vyjadřují. Ale názor pana Šestáka, ten zde být nemusí, ten zde zcela odbornou problematiku bulvarizuje. Pokud si ovšem přečtu diskusi, tak diskutérům jeho článek vyhovuje.

M. Rott 1.2.2016 8:13

Ano, je to odporné.

Kecy paní Vitáskové, že to nepodepíše (jak tvrdí), jsou k smíchu. I kdyby se dáma zabejčila, tak bude odvolána a na její místo bude dosazen někdo loajálnější. Nejvíc mi na tom ale vadí postoj Ministerstva průmyslu a obchodu, v jehož čele stojí sociální demokrat a které svorně chrochtá blahem, jak je to prima, jak to bude spravedlivé a jak to zabrání v jakési "budoucnosti" dopad právě na ty nejchudší. Pan ministr nám jasně dokazuje, o co ČSSD jde - podrazit voliče a přihrát firmám s už tak astronomickými zisky další desítky miliard. Sosiální demokracie nechť se laskavě přejmenuje na stranu podrazů. Slušný člověk už je volit nemůže!