20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

POLEMIKA: Úvahy jednoduchého venkovana

Co by se ekonomovi stávat nemělo aneb Markéta Šichtařová přizpůsobuje fakta o czexitu a brexitu svému vidění světa! (k článku na NP dne 18.2.18)

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Hendrych 25.2.2018 1:05

Šichtařová

Paní Šichtařová je rozená ekonomka-prognostička. O úspěšnosti jejich prognóz, lze s úspěchem pochybovat....tedy pokud její prognózy sleduje v reálném čase.

I. Spálený 23.2.2018 23:16

Prošel jsem seznam 500 nejvýznamnějších firem světa a z nových východních členů EU není jediný zástupce. Naopak za hranicí EU jsou takové firmy v Rusku a Turecku. Není divu, podíl EU na světové ekonomice jen klesá. Navíc 80% dotací EU jde firmám se zahraničními vlastníky. Nedělejme tedy z EU záruku budoucí prosperity ČR. Je to jen zastávka na delší cestě.

J. Kanioková 23.2.2018 22:34

Proboha, zase někdvede Česko na západ Ruska

To už fakt není normální, tahle paranoia !

Š. Hašek 23.2.2018 20:30

Pan Bárta

tak nějak naznačuje, že jsme se již členstvím v brusele dostali nenápadně na úroveň "hospodářské jednotky", která si sama neporadí s ničím. To je ovšem úspěch!!! Prostě jako malé dítě, opuštěné matkou bruselí, se najednou octne samo v hlubokém, černém lese.

Proto ten článek paradoxně považuji za velice přínosný. Asi jako "osvěta" od euromodernisty Kalouska/Halíka a Moravce, která působí opačně. Aspoň tedy na mě.

P. Urban 23.2.2018 16:43

Pár poznámek

Těžko říci, co můžeme očekávat od NATO, pokud se dostaneme do skutečného vojenského ohrožení. Jisté, je, že pokud nás neochrání, pak od "jednotného postupu" Evropy nemůžeme v takovém případě čekat už vůbec nic. Od toho tady EU prostě není, i když by někteří možná chtěli, aby byla.

Stav EU doplácí na neochotu či neschopnost přeměnit unii v něco, co funguje i mimo krásné letní odpoledne. To je sice pravda, ale na tom asi moc nezmění ani Němci, natož my. A sjednotit ekonomiky Řecka a třeba Švédska tak, aby jednota vyplývající z jedné měny neničila minimálně jednu ze stran, to asi bude chtít víc, než jen fungování EU také v horších časech.

Jinak souhlas.

V. Kain 23.2.2018 20:41

Re: Pár poznámek

Prodali a zradili jednou,prodají a zradí kdykoliv a bez výčitek.

M. Mikulec 23.2.2018 16:34

To jsou zase cancy

Nevím, proč by existoval pouze jediný důvod k zachování koruny: státní suverenita pro autora jistě nic neznamená. Navíc Evropská centrální banka se bude jistě kvůli Čechům lámat v pase, aby jim změkčila podmínky. :-))

F. Kusák 23.2.2018 16:59

Re: To jsou zase cancy

Tak představa o české suverenitě je dosti iluzorní. A to se týká i měny. Já mám vždy pochybnosti, komu více vyhovuje naše tzv. samostatná měna. Jestli nám nebo třeba Němcům. Učebnicový příklad je zavádějící, protože kurz se dá měnit mnoha způsoby, ale většinou ho dokáže ovlivnit ten silnější hráč. Např. většina našich devizových rezerv je v eurových cenných papírech. Jejich hodnotu jen těžko dokážeme měnit atd. Další důležitou informací je, jak velký podíl na HDP tvoří zahraniční vlastníci firem včetně subdodavatelů, působících v Česku. A to přímo i nepřímo. Asi by nám zatrnulo. ČNB je více ovlivňována komerčními bankami nebo je to obráceně. Postavení ryze českého zahraniční obchodu včetně schopnosti ho ufinancovat atd. No, hlavně nebýt naivní.

M. Mikulec 23.2.2018 17:31

Re: To jsou zase cancy

Rozumím Vám.

Čím "méně Evropy", tím lépe. Jak řekl pan Richard Sulík- "Euro je politický projekt, ale chybí mu ekonomické podmínky." Sanace zemí jako je Itálie, Řecko, Španělsko, Irsko, zadlužuje evropské státy ohromným způsobem.

P. Kubáč 23.2.2018 13:59

Poměrně racionální argumenty p. Šichařové

jsou až na atomární úroveň vyvráceny omšelými frázemi o "Evropě - záruce socialismu a míru".... Děkujeme

P. Lenc 23.2.2018 13:22

Docela jsem se pobavil,

pan autor si zaútočil "na tu ženskou".Něco jako pan Polanský.Například eurofondy a dotace, v tom je pan autor doslova úsměvný.Je toho víc, včetně naší "otevřené ekonomiky", což vypadá že jsem asi jediní na světě.Samozřejmně, že se paní Šichtařová nemusí líbit a také nemusí mít vždy pravdu, ale toto je během pár dní druhá rádoby "polemika" na její účet dělaná tak, aby autor ukázal, jak je dotyčná nekompetentní."Prostě jenom ženská", že?

V. Braun 23.2.2018 13:38

Re: Docela jsem se pobavil,

Zajímavé pane Lenci, že tu "ženskou" zmiňujete jen vy, v článku jinak byly celkem věcné argumenty bez ohledu na gender autorky.

M. Prokop 23.2.2018 14:31

Re: Docela jsem se pobavil,

Zmínil to níže pan Polanský. A paní Šichtařová není gender, ale pohlaví.

A. Pakosta 23.2.2018 17:04

Re: Docela jsem se pobavil,

To jste řekl moc hezky, s tím odmítnutím výrazu "gender"! M. Šichtařová by Vás za to jistě taky pochválila :-)

M. Prokop 23.2.2018 13:14

To je fakt dost Hujer, ten Bárta.

Měl by snad pravdu nebo se jí blížil, kdyby EUnie byla provozována s rozumem v prospěch svých obyvatel a v míře jimi přijatelné, jak píše i pan Kohout.

Jelikož je provozována v prospěch velkých států a bruselních soudruhů, má pravdu paní Šichtařová.

P. Harabaska 23.2.2018 17:34

Re: To je fakt dost Hujer, ten Bárta.

Máte bohužel pravdu. Naivní je autor článku sám, pokud se snaží vzbudit iluzi, že snad členství Makedonie odstraní řeckou řevnivost vůči ní. Také podivuhodně zapomněl na v podstatě mizernou situaci veřejných financí v Řecku, Itálii či Španělsku, ať je její příčina jakákoli.

D. Polanský 23.2.2018 11:53

Paní Šichtářová to beru z nadhledu,

moc nepřemýšlí, ale pálí o sto šest. Prostě je to jenom ženská.

P. Rudolf 23.2.2018 10:23

Skvělá polemika

Na druhé straně polemizovat s nesmysly, které chrlí tato pseudoekonomka, moc těžké není.

R. Langer 23.2.2018 16:40

Re: Skvělá polemika

Aha, soudruhu Rudolfovi se to líbí, tak to ten blábol nemusím ani číst. :-D

J. Kanioková 23.2.2018 22:36

Souhlas

J. Kulheim 23.2.2018 10:03

Uváhy kolem Czexitu se většinou točí

kolem ekonomických dopadů při vystoupení z EU. Dotace jenom deformují trh a jsou legální cestou jak přijít legálně k cizím penězům.

Myslím, že bychom se měli bavit i o tom co by nás mohlo potkat při setrvání v tomto spolku řízeném Německem a Francií. Nevíme jakou vizi uspořádání EU vedoucí představitelé mají. Doufám, že to není spolek ve kterém bude mít vedoucí úlohu Německo Mám dojem, že představitelé EU žádnou vizi nemají. V posledních dnech jsme se dověděli, že panu Junkerovi by se zamlouvalo federativní uspořádání a Evropská armáda. Když jsme do EU vstupovali, tak nebyla o něčem takovém řeč. Jaká překvapení nás ještě čekají těžko předpokládat.

Co nás může čekat při setrvání v EU. Mylím, že to bude další předávání pravomocí centrální, nikým nevolené vládě v Bruselu. Ztráta zbytku státní suverenity a svobody ekonomické i politické. Komandování, kterého jsem si užil už dost. ČR se rozpustí jako kostka cukru v moři. Budeme v područí lidí, kteří nás považjí za východoasiaty. Vždycky pro ně budeme lidá 2. řádu. Dát svobodu za koblihy je špatný obchod. Zpět nám svobodu nikdo nevrátí. Svobda je to jediné za co má cenu bojovat.

Demokracie jako forma vlády skončila. Přes 80% zákonů, které parlament schvaluje, je z dílny nevolených úředníků z Bruselu. Volby se stávají zbytečné. ATD.

Vládu, která nám diktovala co musíme a co nesmíme, jsme tady měli 40 let. Socialismus je vždycky stejný. Je jedno jestli se jedná o socialismus západoevropský, sovětský, venezuelský, atd. Vždycky skončí stejně špatně. Špatně skončí i soužití dvou různých kultur. To se snaží zavádět soudruzi z Bruselu. Na tom se podílí zejména němečtí politici. Ti rozhodují o dalším směřování EU. Tam se nesmíme nechat nahnat. Popřejme jim všecho nejlepší a zamávejme .

M. Valenta 23.2.2018 10:11

Re: Uváhy kolem Czexitu se většinou točí

Ano pane Kulheime, se Zemanem a Babišem ke světlým zítřkům nebo že by ke světlým včerejškům? Proti tomuhle tandemu je EU, ač plná nešvarů, pořád zlatá.

J. Kulheim 23.2.2018 11:20

Re: Uváhy kolem Czexitu se většinou točí

O Zemanovi ani Babišovi jsem nepsal.

M. Prokop 23.2.2018 14:32

Re: Uváhy kolem Czexitu se většinou točí

A Zeman, Babiš/EU je buď/nebo?

Bohužel máme obé dohromady.

P. Urban 23.2.2018 16:57

EU naši svobodu neomezí

na to nemá koule. Jasně to ukazuje případ kvót. Kde jsme se spolu s ostatními státy Visegrádu dostali pod silný tlak. Když to bude nutné, klidně pod tím tlakem můžeme setrvat třeba deset let.

Pokud si někdo myslí, že to nevydržíme, pak o nějaké suverenitě nemá cenu vůbec mluvit. Protože jestli nedokážeme čelit ani tlaku EU, tak to už nás, s EU či bez ní, zmáčkne každý.

J. Chaloupka 23.2.2018 10:02

Budeme-li vyrábět něco, co Britové budou chtít kupovat,

pak zahraniční obchod bude fungovat brexit nebrexit. Otázka je, zda kromě remosek, něco takového máme.

M. Mikulec 23.2.2018 16:36

Re: Budeme-li vyrábět něco, co Britové budou chtít kupovat,

Škodovky.

M. Valenta 23.2.2018 8:44

Vynikající potřehy ve všech bodech.

A zvláště je aktuální bod jedna, v době kdy si nejvyšší představitel státu nikým nerušen leští botky na blížící se sjezd KSČM.

J. Kočí 23.2.2018 7:22

Skvělý

Konečně se někdo podíval na Česko z ptačí perspektivy. Zatím tady publikují převážně vyznavači žabí perspektivy, kteří si myslí, že svět končí na Šumavě.

Z. Rychlý 23.2.2018 7:13

Celý tento blábol

je založený pouze na víře, že být velký a jednotný, je to nejlepší, co by nás potkalo. Dinosaurus a CCCP si to jistě mysleli taky.

Hujerství a růžové brýle. Národnost - evropská. Povaha - úslužná.