28.3.2024 | Svátek má Soňa


POLEMIKA: Tři informace

21.1.2012

V úterý 18.1.2012 jsem se v Karlových Varech setkal s podnikatelem, který má nezaplacené pohledávky za provedené stavební práce přesahující 10 mil. Kč. Jejich zaplacení zažaloval u soudů, některé před třemi lety. Soudy, jak je to v České zemi pravidlem, nekonají. Má firmu jako fyzická osoba a za jím nezaplacený závazek, který činí dvacetinu jeho pohledávek, mu pan exekutor obstavil a prodal rodinný dům. Nepřišel o něj, Češi mají schopnost překonat i nejobludnější zvrhlosti páchané jejich vládou a justicí. Obludné zvrhlosti, s kterými je konfrontován každý podnikatel. S absencí dosažení práva a nekonečného množství netrestané korupce a mafiánských praktik, jejichž seriály ukazují noviny a televize denně. Z veřejných zdrojů takových případů známe tisíce, znám další desítky nezveřejněných.

Týž den jsem si v Lidových novinách přečetl slova našeho pana prezidenta Václava Klause (článek Jak je to s „vědomostní ekonomikou“). Ta slova právě přednesl na 13. konferenci Rady pro spolupráci v Zálivu v saúdskoarabském Rijádu. Měl tu čest být prvním řečníkem. Řekl například, cituji: "Nechtěli jsme opakovat své předešlé chyby (měl na mysli chyby z komunistické éry), nechtěli jsme ale ani začít dělat chyby nové, které by byly založeny na ambicích opět řídit ekonomiku shora. Chtěli jsme nechat ekonomické subjekty, aby se samy samostatně rozhodovaly o tom, kam, jak a v jaké oblasti či v jaké zemi investovat. Ekonomiku jsme liberalizovali, deregulovali jsme ji, odstranili jsme z ní obrovské dotace, které ji ničily, a neměli jsme v úmyslu ji začít znovu řídit jinými, možná modernějšími, ale stále byrokraticky či technokraticky, a nikoli ekonomicky koncipovanými prioritami."

Podrobně se zabývám katastrofou, kterou pan prezident nazývá transformací, jinde. K jeho slovům v Rijádu jen doplňuji:

Ano, pan Klaus osobně zlikvidoval na přechodnou dobu některé dotace a způsobil statisícům kusů hovězího dobytka nezměrné utrpení z dlouhodobého hladovění, vychcípání celých chovů. Dnes činí dotace v této oblasti násobek původních (jím odstraněných obrovských dotací).

Ano, dnešní dotace směřované Evropskou unií na posílení konkurenceschopnosti u nás několikanásobně převyšují dotace, které pan Klaus odstranil.

Ano, necháváme ekonomické subjekty "samy rozhodovat o tom", o kolik beztrestně okradou veřejné rozpočty. O tom, které jiné ekonomické subjekty okradou nezaplacením pohledávek. Kolik desítek miliard ukradnou z nekontrolované privatizace uhelných zásob a zásob dalších strategických surovin. Kolik z toho "odkloní" do Švýcarska.

Když Švýcaři odkloněné miliardy najdou a nabídnou, několik ministrů a několik dalších státních úředníků rok a půl bude strkat hlavu do písku, aby je za žádnou cenu nedostal zpátky daňový poplatník.

Ano, pan Klaus nevěří na sociálně tržní ekonomiku nebo informační či znalostní ekonomiku, on léta budoval ekonomiku založenou nikoli na prosazení práva, ale řízenou zákony džungle.

Třetí informací, kterou dnes přinesly sdělovací prostředky a kterou chci zdůraznit, je fakt, že policisté loni zajistili trojnásobek peněz získaných nezákonně zločinci. Je to zásluha nové vlády. Doufám, že příští výnosy z odhalených zločinů budou prudce růst a ekonomiku založenou na zákonech džungle pomalu a jistě budeme radikálně měnit. Tak dlouho, až její tvůrci a protagonisté zůstanou jako kůl v plotě.

Autor je ekonom