24.4.2024 | Svátek má Jiří


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
autor 29.11.2007 1:12

Re: Re: Re: Re: Ještě bych dodal

S tím právě nesouhlasím. Myslím že nové technologie jsou tak složité že jejich příprava potrvá desítky let (jaderná fůze) . Nemůže je tedy úplně vyřešit "volný trh" který spíše reaguje na současné problémy.

Nehledě na to že představa vědce co na objednávku trhu vymyslí převratný zdroj energie je poněkud nereálná. Lidská inteligence má svá omezení.

autor 29.11.2007 1:08

Re: jadro clanku

to tvrdí někteří sověti (že ropa vyvěrá ze země).... Ale ostatní s tím zatím moc nesouhlasí.

Jinak stará ropná ložiska moc nejsou - protože "vyprchává" do atmosféry. Viz form;1].

Stanislav 29.11.2007 1:07

Re: Re: Re: Ještě bych dodal

To souhlasím, sanace území je drahá legrace, ekonomičnost je jistě nutné porovnat komplexněji. Hodil jsem tento názor především jako příklad, že konec světa se nekoná, poněvadž možností je hodně, liší se jen efektivitou. Tzn. je-li dnes efektivní používat naftu, není důvod k šílení, a klidně (byť uvážlivě) ji používat. Až ta bude zjevně docházet, trh (ceny) zajistí náběh jiných technologií.

autor 29.11.2007 1:01

Re: Re: Ještě bych dodal

jenže celé území je totálně zničeno. Ještě hůře než po těžbě hnědého uhlí v severních Čechách.

Ohledně přeměny myslím, že mnohem racionálnější by bylo přeměňovat uhlí například na benzín než takovéto energeticky nevýhodné akce.

zdeněk 29.11.2007 0:58

pro stanislava

jenže JE má ERoEI od 5-20 , ropné písky do 3 . Z toho plyne že se nevyplatí přeměňovat energeticky výhodnější  jadernou energii na energii ropy.(pokud by jsme to brali jen z hlediska účinnosti)

Ta těžba v Kanadě je možná jen díky tomu že tam zároveň jsou levná ložiska zemního plynu. A protože není vyřešena zatím doprava značného množství plynu tankery na velké vzdálenosti(ropa se převáží lépe).

Já jsem stoupence JE ale vezměte si tabulky na které jsem dal odkaz a zjistíte že nahrazení energetické spotřeby Číny JE je nereálné. V současnosti tvoří JE jen 0,7% celkové energetické spotřeby. S auty, průmyslem, se vším. Francie která je v JE nejdál by musela svoji kapacitu JE zdvojnásobit aby pokryla veškerou svou energetickou spotřebu.

Není to tak jednoduché jak se zdá a já nejsem stoupencem positivismu. :-P

Šumavák 29.11.2007 0:58

Re: Ještě bych dodal že většina zeměkoule je zatím neprobádaná

a takhle to pak dopadá : viz ZDE

Chris Kelvin 29.11.2007 0:48

Re: Domnívám se že text vychází ze snahy vědecky potvrdit nesmysl

Dovolil bych si tvrdit, že pazourek nedošel. Civilizace prostě šla jinudy. A pokud se nám nepodaří rozklepnout fúzi (a to zdaleka není tak jednoduché), můžeme zažít horké chvilky. Nebo spíš studené. Ony totiž ty staré společnosti používající pazourek a "lehce zpracovatelné rudy" prošly také několika silnými výkyvy. Jenže dneska by ten výkyv byl v globálním měřítku a vůbec by nemusel dopadnout dobře.

Stanislav 29.11.2007 0:48

Re: Ještě bych dodal

Náhradou ropy by mohly být, pojmeme-li ropu z ropných břidlic pouze jako *prostředníka* přenosu energie (a ne za jeho primární zdroj), což je také koneckonců s vědomím zákona o zachování energie jediný správný pohled. Pak např. místo použití parního stroje do aut můžete (levnějším) uhlím získat (dražší) benzín/naftu a tu teprve ... atd ... :-)

Chris Kelvin 29.11.2007 0:44

Re: jadro clanku

No... pan Rázl asi přírodovědec opravdu nebude :-/

Stanislav 29.11.2007 0:42

Re: jadro clanku

Příroda má ovšem pozoruhodnou vlastnost, a to, že v dlouhodobém horizontu tvoří surovinové koloběhy. Takže spíš se kloním k názoru, že se milé anorganické zbytky ráčí rozpouštět a mořskými proudy se vrací do oběhu. Vznik ropy je pak spíše výjimečný jev, alespoň podle množství nalezišť soudě.

autor 29.11.2007 0:41

Ještě bych dodal

že ropné břidlice, které jsou těženy v Estonsku (a autor s nimi jinde operuje) jsou spalovány.

Mají velmi malou výhřevnost 4-8MJ/kg. Hnědé uhlí má asi 15-20MJ/kg. Co je ale důležité, nejsou přeměňovány na ropu protože to není energeticky výhodné(platí ERoEI=(1-1,5)) takže nemohou být zatím náhradou ropy.

Ohledně číny - pokud zastaví současné drancování svého uhlí jako my po revoluci, pak jí může vydržet déle. Ale stejně platí že bude muset někde na světě najít náhradu.

a ještě jeden odkaz ohledně těžby písků v Kanadě:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Dehtov%C3%A9_p%C3%ADsky

Stanislav 29.11.2007 0:39

Re: Domnívám se že text vychází ze snahy vědecky potvrdit nesmysl

Asi tak ... R^ Nicméně je půvabné, že autor ze špatných předpokladů vytlačil správný závěr -- věnovat se jádru. Celkem si umím představit mobilní JE 4. generace poblíž ložiska ropných písků, kdy horká pára z chlazení rozehřívá ropný písek, aby byl těžitelný. Elektřina už by pak byl pouhý bonus. Ono by nakonec -- ve stavu zoufalství -- šlo vybavit dálnice a silnice trolejemi a jezdit na elektřinu jako trolejbusy, nicméně se nedomnívám, že na to dojde ...

zpet k prirodnim zakonum 29.11.2007 0:33

jadro clanku

Jadro clanku p. Razla bylo jinde a bylo zajimave. On rika, ze teorie, ze nafta jsou mumifikovani brontosuari, je zcestna. Naopak se kloni k teorii, ze priroda nejakymi mechanismy tvori naftu a zemni plyn stale. To ma smysl, neb rasy v morich stale zpracovavaji CO2 ze vzduchu, a tato organicka hmota po mnohem recyklovani konci na morskem dne a tam se nejak dal procesuje - jinak by morske dno bylo pokryto mrtvou organickou hmotou.

Mard 29.11.2007 0:32

Domnívám se že text vychází ze snahy vědecky potvrdit nesmysl

Víte, každý statek je omezený ale vždy zatím lidstvo našlo způsob jak omezení překonat. Nejdříve došel pazourek a stejně to lidstvo nepoložilo. Pak došly zásoby lehce zpracovatelných rud a tím skončila doba bronzová. Jiným příkladem může být topení dřevem, které vedlo k silnému zalesňování, které se nyní též ukázalo zbytečným. Zkrátka, to proklatě životaschopné lidské plémě, bude umět zcela jistě též překonat nedostatek ropy v současné podobě a významu. Ale nevěřím tomu, že bych se měl být toho, že nebudu mít co čerpat do nádrže. Až nebude benzín, tak to už auta stejně budou poháněné dalším stupněm po parním pohonu.

Chris Kelvin 29.11.2007 0:27

Článek pana Rázla...

...byl opravdu hodně zcestný. Tohle je mnohem blíže realitě. Jenom si nejsem jist údaji o velikosti čínských ložisek uhlí - měl jsem za to, že jsou podstatně větší.